Yun Wu Tea Özellikleri Nelerdir? Nasıl Demlenir?

Yun WuTea

Yun Wu Tea çayı, Doğu Çin’de yer alan Jiangxi Eyaletinin Lushan Dağında üretilen kaliteli bir yeşil çay çeşididir. Lushan Dağı, güneyinde Boyang Gölü, kuzeyinde Yangtze Nehri yer alan dağlarla çevrili bir havzada bulunan harika bir doğaya sahiptir. Bu dağın birçok tepesi, şelaleleri, geçitler ve bilinmeyen bir sürü gizemi vardır. Aynı zamanda bir Budist merkezidir. Bölgenin iklim koşulları çay yetiştiriciliği için gerekli şartları kendisi hazırlar. İrtifanın yüksek olması(800- 1000 metre) , mevsimsel sıcaklık farkları ve güneş ışınların azlığı, ılıman ve yağışlı yapısı çay ağaçları için büyük bir avantaj sunar. Böylece Yun Wu Tea kalitesi ortaya çıkar.

Yun Wu tea, ilk olarak ormanda yetişen yabani bir çay türüdür. Bölgenin ilk çay ekim tecrübesi 1800 yıl önce Doğu Han Hanedanlığı tarafından yapılmıştır.  Bu çayın keşfi Hui-yuan isimli kıdemli bir keşiş tarafından bulunmuştur. İlk olarak dikilmesi ve yetiştirilmesi bu keşiş tarafından yapılmıştır.  Ayrıca yerel dağcılar tarafından yabani hali hasat edilmektedir.

Lushan Dağı, Yun Wu tea için kaynaklarını cömertçe harcamaktadır. Tatlılığından yumuşaklığına kadar bitkiler için bol besin kaynağı sağlaması kaliteli çay yapraklarını ortaya çıkarmıştır. Güneş ışınlarından gelen besin eksikliğini daha fazla klorofil üreterek telafi etmektedir. Bu durum da daha fazla kafein barındırmaktadır.

Bu çay yaprakları Qing Ming Festivali(4-5 Nisan) döneminde yoğun olarak hasat edilmektedir. Bu dönemde toplanan en değerli Yun Wu çay yaprakları baharın ilk zamanlarında toplanan, genç ve hassas çay yaprakları olan “Mingqian Çayı” denen çay yapraklarıdır. Hassas aroması ve tatlı bir tadı ile ön plana çıkmaktadır.

Bu çay yapraklarını oksidasyona karşı dokuz aşamadan geçirmek gerekir. İlk olarak ısıtılır, gevşetilir ve yuvarlanır. Daha sonra sırasıyla karıştırılır, sıralanır, ovalanır, sıralanır, uçlandırılır ve fırınlanır.

Yun Wu Tea Faydaları

  • Kan dolaşımını düzenler ve arterlerin sertleşmesine engel olur.
  • Vücuttan zararlı bakterileri atar. Bağırsak hastalıklarının tedavisine yardım eder.
  • Düzenli tüketildiğinde kilo vermeye destek olur.
  • Yaşlanma sürecini yavaşlatır. Cildi güzelleştirir ve gençleştirir.
  • Vücuttaki radyasyon hasarını azaltır.
  • Bronşları açar. Astım gibi problemlerde tedavi için yardımcı olur.
  • Diş çürümelerine karşı etkilidir.

Yun wun Tea

Nasıl Demlenir

Çayınızı demlemek için su sıcaklığı oldukça önemlidir. Su sıcaklığının 80 derece olmasına dikkat etmekte yarar vardır. Bu sıcaklığa ulaşmak için bir su ısıtıcısı yeterli olacaktır. Su kaynadıktan sonra bir veya iki dakika dinlendirmeye bırakarak ideal su sıcaklığını elde edebilirsiniz. Daha kesin bir sıcaklık elde etmek isterseniz termometre kullanın. Ancak kaynama noktasının altındaki bir sıcaklık işinizi görecektir.

Hazırlanışı

  • İlk olarak bir gaiwan veya bir kap alın. İçerisine yarısı dolacak şekilde sıcak su ile doldurun. Çalkalayın ve gaiwanın ısındığından emin olun. İçindeki suyu atın.
  • Gaiwan içini dörtte biri dolacak şekilde sıcak su ile doldurun. Su sıcaklığının 80 derece olmasına dikkat edin.
  • Daha sonra içerisine bir çay kaşığı Yun Wu Tea çay yapraklarını ekleyin. (Büyük bir fincan için 1.5 çay kaşığı Yun Wu Tea ) Çay yapraklarının tamamen ıslanması ve suya batamsı için biraz sallayın.
  • Sonra gaiwanın boş kalan kısmını sıcak su ile doldurun.
  • Kapağını kapatın ve bir ile iki dakika arası demlenmesi için bekleyin. Servisini yapın.
  • Çayınızı tüketirken dörtte biri kaldığında üzerine tekrar sıcak su ekleyin ve demlenmesi için bir ile iki dakika bekleyin.

Bu tarifi kişisel damak tadınıza göre güncelleyin. Deneyimlediğiniz çay tat olarak çok zayıfsa içerisine daha fazla çay yaprağı ekleyin. Ya da tadı çok yoğun ise çay yapraklarını azaltın. Aynı zamanda demleme sürelerini de değiştirebilirsiniz. Çayınızda acı bir tat varsa su sıcaklığını düşürmeyi deneyin.

En Sevilen Dünya Çaylarını Sizinle Buluşturuyoruz!

Dünyanın dört bir yanında yetişen çay bitkilerini deneyimlemek ister misiniz? Muhiku olarak sizi ve sevdiklerinizi her ay dünyanın çeşitli bölgelerinden özenle seçtiğimiz bitki çaylarıyla buluşturarak doğayla birlikte evinize misafir oluyoruz.  Gerek siz gerekse çay tutkunu sevdikleriniz için tasarladığımız kutularda geleneksel hediyelerden sıyrılıp hem kendinize vakit ayırabileceğiniz hem de onların hayatının farklı alanlarına dokunup kendilerini özel hissedecekleri yenilikçi çözümler geliştirdik. Muhiku ile bugüne kadar özel günlerde tercih ettiğiniz hediye seçeneklerinden sıyrılarak kendinize ve sevdiklerinize harika bir Dünya Çayları Kutusu hediye edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

berry-punch-cayi
Daha Fazla

Berry Punch Çayı Özellikleri Nelerdir? Nasıl Demlenir?

İçindekiler Gizle Berry Punch Çayı FaydalarıAntioksidan DeposudurKilo Vermeye YardımcıdırBeyni KorurKansere Karşı KorurKemikleri KorurDiş Sağlığında EtkilidirCildi KorurMikroplarla SavaşırSakinleştirirSindirimi DesteklerSoğuk…