Yetenekli Çalışanlarınız Sizi Neden Terk Ediyor?

yetenekli-calisanlariniz-isten-neden-ayriliyor

Yetenekli çalışanların beklenmedik zamanlarda işten ayrılması hem çok maliyetli hem de ofis ortamı için yıkıcı olmaktadır. Çoğu şirketin yetenekli çalışanlarını elde tutmakta zorlanıyor. Biz de bunu göz önüne alarak bu yazımızda yeteneklerin bir anda avcunuzdan kayıp gitmemesi için hangi hataların yapılmaması gerektiğine değineceğiz. Yetenekli çalışanlar işten neden ayrılır, hep birlikte inceleyelim.

Önemli çalışanlarını elde tutmak adına bir hazırlıkları olup olmadığını hangi CEO’ya sorarsanız sorun, size olumlu bir cevap verecektir. Fakat bunun gibi araştırmalarda size ne söylendiğine ya da şirket kültürüne ve sahip oldukları potansiyele bakmamalısınız.

Bunun yerine sonuçlara bakmak daha doğru olur. İş dünyasında genellikle teoride tüm süreçler belirlenmiş olsa da maalesef bunu uygulamaya geçiren çok az şirket var. Peki yetenekli çalışanlar işten neden ayrılır?

Bir ofiste yapılan görüşmelere göre:

  • Çalışanların %30’undan fazlası, 12 ay içinde başka bir işte çalışacağına inanıyor.
  • %40’tan fazlası üst pozisyonundaki kişiye saygı duymuyor.
  • %50’sinden fazlası işvereninden farklı değerleri olduğunu söylüyor.
  • %60’tan fazlası işverenlerinin onlar için planladıklarıyla kendi kariyer hedeflerinin örtüşmediğini söylüyor.
  • %70’ten fazlası yaptıkları işlerin, işverenleri tarafından değer görmediğini hissediyor.

Yani görünüşte “her şeyi kontrol altında” tuttuğunu düşündüğümüz işverenleri tekrar değerlendirmemiz gerekiyor. Çünkü “Çalışanlar şirketten istifa etmez, patronlarından ayrılırlar.”. Ve meslek tanımı ya da pozisyonu ne olursa olsun eğer biri kendi isteğiyle işten ayrılıyorsa burada o kişinin lideriyle arasında kopuk/bozuk bir ilişkinin varlığından söz edebiliriz.

Çalışan Bağlılığına Zarar Veren Durumlar

calinlar-neden-isten-ayriliyorlar

Şirketle arasında bağ kuran, işi için sınırlarını zorlayan, kendini iş ortamında değerli hisseden ve hem duygusal hem fikirsel hem de finansal açından ödüllendirilen biri kolay kolay işten ayrılmaz. Bunun yanı sıra performansını da en yüksek seviyede tutar. Aşağıda sıralayacaklarımız ise değerli çalışanlarınızın elinizden kayıp gitmesine sebep olacak hatalar.

İşte yemekli çalışanlar işten neden ayrılır, sorusuna verilecek cevaplar:

İşlerine Tutkularını Katmalarını Sağlayamamak

Akıllıca iş yapan şirketler çalışanlarının tutkularıyla iş hedeflerini paralel hale getirmeye çalışır. Çünkü insan doğasının, yaptığı herhangi bir işte tutkulardan mahrum kalırsa ne kadar zorlandığını bilirler. Bunu bilmemek ise çalışanları, bu tutkuları başka yerde aramaya iter.

Zekalarına Meydan Okuyamamak

Zeki insanlar sıkılmaktan hoşlanmazlar. Siz onlara kafa yoracakları ve zihinlerini kullanacakları alanları sağlayamazsanız, onlar da gidip bunu yapabilecekleri bir yer bulmaya çalışırlar.

Yaratıcılıklarını Körükleyememek

Yetenekli insanlar yaptıkları şeyi geliştirmek, iyileştirmek ve ona değer katmak için uğraşırlar. Bunu yaparken de kendilerinden bir iz bırakmak isterler. Akıllıca davranan liderler bu noktada onları bir kutuya hapsetmez, özgür bırakırlar ki çalışan kendini yaptığı işle ifade edebiliyor olsun. Sonuçta atların kapılarını açmazsanız yarışın bir anlamı kalmaz.

Yeteneklerini Geliştirememek

Zirve, iş dünyasında varılabilen bir yerden çok sürekli devam eden bir yol gibidir. Bir insan ne kadar zeki ya da ne kadar yetenekli olursa olsun gelişmeye ve olgunlaşmaya devam edebileceği bir alan mutlaka olacaktır. Eğer siz birinin kendini geliştirmesine izin vermezseniz, o da kendini geliştirebileceği yere gitmek isteyecektir.

Konuşturmamak

Yetenekli insanların sizi geliştirecek fikirleri, görüşleri ve önerileri olacaktır. Siz onların gözlemlerinden ve fikirlerinden bahsetmesini istemezseniz. Bu sebeple onlar da bu fikirleri dinleyecek ve değerlendirebilecek bir lider arayışına gireceklerdir.

Değer Vermemek

İnsanlar çalıştıkları işten maaş alsalar da birçok araştırma maaşın, çalışma hayatındaki en önemli faktör olmadığını göstermektedir. Yani siz çalışanlarınızı insani ve duygusal açılardan tatmin edemezseniz, ne kadar para ödediğinizin bir anlamı kalmaz.

Liderlik Edememek

İşler, ürünler, projeler ya da ekipler çuvallamaz, liderler çuvallar. Liderliğin değerini anlamanın en iyi yolu ise liderlik boşluğunda işlerin nasıl gittiğine bakmaktır. Eğer siz çalışanlarınızı doğru yönlendiremezseniz, onlar da bu özelliği başka bir liderde arayacaklardır.

Yaptığı Katkıları Anlamamak

Başarılı liderler kendilerine pay çıkarmaz, bu hakkı çalışanlarına verir. Eğer çalışanların işe verdiği katkıları görmez ve takdir etmezseniz hem kaba ve kibirli gözükürsünüz hem de onları kaybedersiniz.

Sorumluluklarını Arttırmamak

Yetenekleri sınırlamaya kalktığınızda ya yaptığınız iş sıradanlaşır. Diğer taraftan bu yeteneği ortaya koyan kişiler daha verimli bir yer bulma arayışına girer. Bu yüzden sorumlulukları -mevcut çalışma performansıyla- uygulamaya yetebileceği kadar arttırmak, çalışanları mutlu edecektir.

Verilen Sözleri Tutmamak

Söz vermenin hiçbir değeri yoktur. Verilen bir sözü tutmak ise paha biçilemez. Eğer yönettiğiniz insanlarla aranızdaki güven ilişkisine zarar verirseniz çok ağır bedeller ödeyebilirsiniz. Birlikte çalıştığınız kişilere karşı sorumluluklarınızı yerine getirmelisiniz. Bu uzun vadede sizi daha güvenli bir yerde tutacaktır.

Ne Yapabilirsiniz?

Elinizdeki yetenekleri kaybebetmemek için bir adım atmak ister misiniz? Hemen formu doldurarak çalışanlarınızı mutlu hissettirecek kutuları bizimle birlikte tasarlamaya başlayabilirsiniz.

Çalışanlarınızı anlamaya çalışmak, onlara değer vermek ve yatırım yapmak elinizdeki kaynağı en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olacaktır. Bu anlamda kendinizi yeniden değerlendirmek için yazımızı zaman zaman gözden geçirmek uzun vadede daha kârlı ve başarılı işler yapmanızı sağlayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

calisan-mutlulugu-faydalari
Daha Fazla

Çalışan Mutluluğu Şirketinize Ne Katar?

İçindekiler Gizle Çalışan Mutluluğu Nasıl Sağlanır?Takdir Edin ve ÖdüllendirinEğitimleri Şirket Kültürünün Bir Parçası Haline GetirinÇalışanlarınızı Desteklediğinizi HissettirinYükselecekleri Bir…