Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?

Yeşil Çay, Green Tea

Yeşil çay, Camellia Sinensis yapraklarından oksidasyon işlemi olmadan kullanılan bir çay türüdür. İlk üretimi Çin yapmıştır. Ancak yıllar boyunca üretimi ve tüketimi artarak Asya’dan Batı ülkelerine kadar yayılmıştır. Yeşil çay yapraklarının çeşitliliği yetişme koşullarına, üretim işlemine, hasat zamanına ve işleme yöntemine göre değişmektedir. Yeşil çayın kökenleri İmparator Shennong dönemine kadar gitmektedir. Lu Yu (Tang Hanedanı) tarafından yazılan “Çay Geleneği” ve Rahip Eisai tarafından yazılan “Çay Kitabı (Kissa Yojoki)” yeşil çayla ilgili içme kültüründen yetiştirmeye kadar çeşitli bilgileri içinde barındırmaktadır.

Yeşil çay dört demleme türüne sahiptir. Yeşil çaya rengini veren üç dakika boyunca 90 derece sıcaklıkta demlemektir. Demleme oranı her 100 ml su için bir çay kaşığı çaya tekabül eder.  Demleme için istenilen sıcaklık 60-90 derece arasındadır. Süreyi ise 30 saniye ile 3 dakika arasında tutmak gerekir.

Elinizde kalitesi düşük bir yeşil çay varsa bunu daha sıcak suda ve daha uzun süre demlemek gerekir. Eğer çok kaliteli bir yeşil çaya sahipseniz bunu düşük sıcaklık ve daha kısa süreli demleme yapmak gerekir. Kaliteli çaylar daha fazla çay yaprağına sahip olması nedeniyle kısa süreler için birkaç kez demlenebilir. Eğer aşırı kaynar su ile veya çok uzun süre demleme yapmak kalitesini önemsemeden tüm çaylar için acı bir tada ve yüksek miktarda tanen bırakılmasına neden olur.

Demleme tekniğiniz çayınızın lezzetinde başrol oynar. Çayınızın hemen soğumasını önlemek için demliğinizi önceden sıcak su ile ısıtın veya çayınızı tüketirken aralıklarla sıcak su ekleyin. En çok tercih edilen Limonlu Yeşil Çay’dır. Farklı aroması ile Yaseminli Yeşil Çay’da tercih edilebilir.

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?

Yeşil Çay, Green Tea

Alerjik Vakalara İyi Gelir

İçerdiği antioksidanlar sayesinde alerjileri azaltır. Düzenli kullanım yarar sağlayacaktır.

Hıv Virüsüne Karşı Etkilidir

Japon bilim insanlarının yaptığı araştırmalar sonucunda yeşil çay içinde bulunan EGCG maddesinin HIV virüsünün sağlıklı bağışıklık hücrelerine yapışmasını engellediğini keşfetmişlerdir. Bu virüsün ilerlemesini önlemeye yardım etmektedir.

Parkinson Ve Alzheimer Hastalıklarına Karşı Koruyucudur

Günlük iki fincan yeşil çay tüketenlerin tüketmeyenlere göre zihnen ve algılama yönünden daha sağlıklı olduğu ortaya konmuştur. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı beyni korumaktadır. Bu problemlerin en büyük sebebi dopamin üreten nöronların ölmesidir. Yeşil çay nöronları koruyarak bu hastalıklardan korumaktadır.

Sindirim Sistemi İçin Faydalıdır

İçerdiği yararlı bileşenler ile sindirim enzimlerinin çalışmasına yardım eder. Düzenli tüketildiği takdirde kabızlığı önler.

Bağışıklığı Güçlendirici Etkiye Sahiptir

İçeriğinde barındırdığı bileşenler bağışıklık sistemini güçlendirici rol oynar. Antioksidanlar ile de serbest radikallere karşı koruma sağlar. Ayrıca yapısındaki EGCG ile t hücrelerinin sayısını artırır. Bağışıklığa güç kazandırır.

Damar Tıkanmasını Engeller

Kötü kolesterol seviyesini azaltarak tansiyonu dengeler. Düzenli tüketildiği zaman damar tıkanıklığı ihtimalini en aza indirmektedir. Aynı zamanda damar sağlığını koruyarak koroner arter ihtimalini azaltmaktadır.

Tansiyonun Dengelenmesine Yardımcı Olur

Kan damarlarının daralmasına neden olan protein hormonu olan Anjiyotensin vücuttaki kan ve sıvı basıncını dengelemeye yardımcı olur. Bu hormon böbreklerin salgıladığı renin enzimi sonucu ortaya çıkar. Yeşil çay ise bu noktada devreye girer. Enzim kaynaklı tansiyon yükselmelerini düşürerek normal düzeyinde dengelenmesi için yardımcı olur.

Ağız Sağlığı İçin Faydalıdır

Yapısında bulunan EGCG polifeneli ile diş çürümelerini engelleyerek diş etinin iltihaplanması sonucu fayda sağlar. Ağız içindeki kötü hücreleri yok eder ve ağız kokusundan kurtarır. Gargara ve diş macunu gibi ürünlerde sıklıkla kullanılan bir maddedir. Diş minesi üzerinde biriken plaklara sebep olan bakterileri yok eder.

Yeşil Çay Kilo Vermeye Yardımcıdır

Yeşil Çay, Green Tea

Yeşil çay metabolizmanın çalışmasını hızlandırır ve vücutta depolanan yağların yakılmasını kolaylaştırır. Yağ yakmayı sağlayan hormonları harekete geçirir. Ancak bu faydalardan yararlanmak için yeşil çayı diyet listenize katarak elde edebilirsiniz.

Cilt Ve Saç Sağlığı İçin Yararlıdır

İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde hasarlı hücrelere engel olur. Ciltteki yaşlanmayı ve saç derisindeki kuruluğa engel olarak kepek oluşmasını önler. Kaşınma, böcek ısırığı, şişme gibi durumlarda yeşil çayı bu noktalara dökebilir veya üzerine yeşil çaya buladığınız pamuğu koyabilirsiniz. Ayrıca güneş yanıklarından korunmak için de kullanılabilir.

Diyabete Faydalıdır

Kandaki glikoz değerini dengede tutarak tip 1 diyabette ilerlemeyi engeller. Ancak diyabet ilacı kullananların doktora danışarak tüketmeleri önemlidir.

Kötü Kolesterole Faydalıdır

İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde kolesterolün bağırsaklarda emilmesini engeller. Vücuttan atılmasını hızlandırır. Bunun sonucunda ise iyi kolesterolü artırırken kötü kolesterolün azalmasına yardımcı olur.

ÖNEMLİ: Günlük fazla tüketilen yeşil çay bazı problemlere neden olmaktadır. Bunlardan bazıları uyuyamama sorunu, reflü, sinir ve gerginlik, kulak çınlaması, baş ağrısı veya baş dönmesi, zihnen yorgunluk, ishal ve kusmadır. Ayrıca bazı hastalıklara sahip kişilerin yeşil çaydan uzak durmaları gerekir. Bunlardan bazıları anemi hastaları, yüksek tansiyon veya kaygı bozukluğu olan kişiler, kalp ritminde problem olanlar, mide, böbrek ve karaciğer hastaları, zayıf kemik yapısına sahip olanlar, göz tansiyonu olan kişiler, hamile veya emziren kadınlar, kanama problemi taşıyan kişilerdir.

En Sevilen Dünya Çaylarını Sizinle Buluşturuyoruz!

Dünyanın dört bir yanında yetişen çay bitkilerini deneyimlemek ister misiniz? Muhiku olarak sizi ve sevdiklerinizi her ay dünyanın çeşitli bölgelerinden özenle seçtiğimiz bitki çaylarıyla buluşturarak doğayla birlikte evinize misafir oluyoruz.  Gerek siz gerekse çay tutkunu sevdikleriniz için tasarladığımız kutularda geleneksel hediyelerden sıyrılıp hem kendinize vakit ayırabileceğiniz hem de onların hayatının farklı alanlarına dokunup kendilerini özel hissedecekleri yenilikçi çözümler geliştirdik. Muhiku ile bugüne kadar özel günlerde tercih ettiğiniz hediye seçeneklerinden sıyrılarak kendinize ve sevdiklerinize harika bir Dünya Çayları Kutusu hediye edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

sutlu-cay
Daha Fazla

Sütlü Çay Nedir? Nasıl Yapılır?

Çay dediğimiz zaman çoğumuzun aklına evlerimizde demlediğimiz, tavşankanı diye tabir ettiğimiz klasik çay aklımıza gelmektedir. Sütlü çay ise…
Çay demleme, Tea Brewing
Daha Fazla

French Press İle Çay Nasıl Demlenir?

İçindekiler Gizle Çay Nasıl Demlenir?Nane Limon ÇayıZencefil, Bal ve Karanfil ÇayıAyva ÇayıBitki Çayı Alırken Dikkat Edilmesi GerekenlerEn Sevilen…
cold-brew-tea
Daha Fazla

Cold Brew Çay Nasıl Demlenir?

Yaz sıcaklarının vazgeçilmezidir soğuk içecekler. “Hani şöyle buz gibi bir çay veya kahve olsa da içsek!” diyip en…
berry-punch-cayi
Daha Fazla

Berry Punch Çayı Özellikleri Nelerdir? Nasıl Demlenir?

İçindekiler Gizle Berry Punch Çayı FaydalarıAntioksidan DeposudurKilo Vermeye YardımcıdırBeyni KorurKansere Karşı KorurKemikleri KorurDiş Sağlığında EtkilidirCildi KorurMikroplarla SavaşırSakinleştirirSindirimi DesteklerSoğuk…