Mate Çayı Nedir, Faydaları Nelerdir ve Nasıl Demlenir?

Mate Çayı, Mate Tea

Bu içeriğimizde sizlere Güney Amerika’nın meşhur yerba mate çayı nedir, nasıl demlenir ve faydaları nelerdir sorularını yanıtlayacağız. Bu bitki çayını pek çok yönü ile ele alarak sizler için oldukça faydalı bir içerik hazırlamaya çalıştık. Biz hazırlarken çok keyif aldık. Umarız ki siz de okurken büyük keyif alırsınız, keyifli okumalar dileriz.

Mate çayı Paraguay, Arjantin, Bolivya ve Brezilya gibi ülkelerde bu çayı tüketmek gelenek haline gelmiştir ve ticari amaçla da kullanılmaktadır. Avrupalıların “yerlilerin yeşil altını” olarak isimlendirdiği bu bitki çay Arjantin çayı olarak de bilinmektedir.

Kahve benzeri acılığa sahip bu çay, yaprakları toplanarak kurutulur ve kavrulur. Kavrulan bu çay yaprakları demlenerek özel bir bardakta ve pipetle servis edilir. Mate çayının servis edildiği bardağa mate çayı bardağı adı verilmektedir.

230 ml mate çayı içinde 80mg kafein bulunmaktadır. Bu oran siyah çaydan iki kat ve yeşil çaydan 3 kat daha fazladır. Neredeyse bir fincan espresso ile eşdeğer kafein oranına sahiptir.

Mate çayı içerdiği zengin kafein ve teobromin sayesinde obezite tedavisinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Vücut sağlığına ciddi katkıları vardır. Latin Amerika da sihirli çay olarak tabir edilir.

Yerba Mate Çayı Faydaları Nelerdir?

yerba-mate-cayi-faydalari

Meta çayı, diğer bir deyişle de Arjantin çayı faydaları oldukça fazla olan bir çaydır.  Bu bitki çayı yüksek oranda kafein içeren bir bitkidir. Kolesterolü düşürme, yağ yakma ve iştah azaltma gibi etkilere sahiptir.  Meta çayı zengin bir antioksidan ve vitamin kaynağıdır. İçerdiği matein maddesi ile metabolizmayı çalıştırır. Açlık krizlerinizi bastırmak için tüketebilirsiniz.

Güney Amerika’da oldukça popüler olan bu çay yüksek kafein oranı sayesinde güçlü bir uyarıcıdır. Zayıflamaya yardımcıdır. İştahınızı bastırarak kilo vermenizi kolaylaştırır. Stres, kaygı, üzüntü ve depresyon gibi sorunlar için de oldukça  faydalıdır.

Zayıflamak İsteyenler İçin İdealdir

Mate yaprağı faydaları arasında insanların en çok dikkatini çeken konu zayıflama üzerindeki etkileri olmuştur. Yerba mate bitkisinin yapraklarından elde edilen bu bitki çayı metabolizmanın çalışmasını kolaylaştırarak kilo verme hızını arttırır.

Yerba mate uyarıcı ve enerji verici bir bitkidir. İştahınızı keserek sindirim sisteminizi rahatlatır. Ayrıca idrar söktürücü bir fonksiyonu vardır. İçerdiği kafein ve klorojenik asit sayesinde de uyarıcı bir etkiye sahiptir; zihinsel ve fiziksel yönden yorgunluğu alır.

Lozan Üniversitesinde yapılan bir araştırmada meta çayı tüketenlerin tüketmeyenlere kıyasla enerji ihtiyacı için daha fazla yağ yaktığı ortaya çıkmıştır. Danimarka Charlottenlund Tıp Merkezi’nde yapılan bir araştırmaya göre ise mate, guarana ve susana bitkilerinin karıştırılıp kullanılması uzun süre tok kalmayı sağlayarak hızlı kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Daha çabuk doygunluk hissi oluşturmaktadır. Bu araştırma “Journal Of Human Nutrition And Dietetics” dergisinde yayınlanmıştır.

Antioksidan Bakımından Zengindir

Bünyesinde barındırdığı fitokimyasallar sayesinde kalp ve damar hastalıklarını önlemektedir. Ayrıca A, C ve E gibi vitaminler ile kalsiyum, demir ve manganez gibi minerallere de sahiptir. İçeriğindeki zengin kaynaklar romatizmadan kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu özellik sağlamaktadır.

Yorgunluğa İyi Gelir

Ağır bedensel aktivite sahipleri ve spor yapanlar için zihinsel aktiviteyi artırarak vücudun ve zihnin erken yorulmasını engellemektedir. Ayrıca sindirimi kolaylaştırarak bağırsakları çalıştırmaktadır. Vücuttaki ödemlerin atılmasını sağlamaktadır. Merkezi sinir sistemini uyarır ve dokularda biriken yağ ve glikozun yakılmasını sağlar.

Yan Etkileri Nelerdir?

Mate çayı oldukça faydalı bir bitki çayıdır fakat günlük ihtiyaçtan fazla tüketildiği takdirde vücuda fazla enerji vererek yorgunluğa ve uykusuzluğa sebep olabilir. Mate çayının tüketimi konusunda aşırıya kaçıldığında kusma, kabızlık ve mide bulantısı gibi sorunlarla da karşılaşılabilir.

Peki mate çayı günde kaç bardak içilmelidir, dediğinizi duyar gibiyiz. Mate çayının günlük tüketim miktarı en fazla bir veya bardak olmalıdır aksi takdirde olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca mate çayı aç mı tok mu içilir, konusuna da açıklık getirmek isteriz. Bu bitki çayını yemeklerden en az bir saat sonra tüketmeniz daha faydalı olacaktır.

Mate çayı tüketimi konusunda merak edilen diğer bir konu ise; mate çayı ne kadar kullanılmalı, sorusu. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz yoksa bu bitki çayını aşırıya kaçmamak şartıyla tüketebilirsiniz. Fakat içeriğinde yoğun miktarda kafein barındırdığı için belli periyotlarla tüketime ara vermenizi ve vücudunuzu dinlendirmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca bu faydalı etkilerinden daha fazla yararlanmanızı sağlayacaktır.

Ciddi bir rahatsızlığı olanların, düzenli ilaç kullananların, hamile veya emzirme döneminde olan bayanların doktor izni olmadan kullanmaları oldukça sakıncalıdır. Doktorunuza danışmadan tüketmemeniz gerekmektedir. Sağlığınızı riske atacak adımlardan kaçının.

Mate Çayı Nasıl Demlenir?

mate-cayi-nedir-ozellikleri-ve-faydalari-1160x653

Mate çayını diğer adıyla yerba mateyi orijinaline sadık kalarak hazırlamak oldukça zordur. Dolayısıyla orijinal mate çayı hazırlanışı ev için uygun değildir. Demlenmesi su kabağından hazırlanan kaplarda yapılıyor. Bambilyu veya bombilla ismini verdikleri bir metal pipetle içilmektedir.

Evde Mate Çayı demlemek için;

  • Suyunuzu kaynatın ve oda sıcaklığında dinlendirin. (İçme suyu kullanmaya özen gösterin)
  • Sonra bir su bardağına bir yemek kaşığı yerba mate çay yapraklarını ekleyin.
  • Beş ile yedi dakika demledikten sonra tüketin. Afiyet olsun.

Peki, mate çayı zayıflamak için nasıl kullanılır? Zayıflamak isteyenler mate çayını günde iki defa yemeklerden önce tüketebilirler. Böylece tokluk hissini arttırabilirler ve sindirimlerini kolaylaştırabilirler.

En Sevilen Dünya Çaylarını Sizinle Buluşturuyoruz!

Dünyanın dört bir yanında yetişen çay bitkilerini deneyimlemek ister misiniz? Muhiku olarak sizi ve sevdiklerinizi her ay dünyanın çeşitli bölgelerinden özenle seçtiğimiz bitki çaylarıyla buluşturarak doğayla birlikte evinize misafir oluyoruz.

Gerek siz gerekse çay tutkunu sevdikleriniz için tasarladığımız kutularda geleneksel hediyelerden sıyrılıp hem kendinize vakit ayırabileceğiniz hem de onların hayatının farklı alanlarına dokunup kendilerini özel hissedecekleri yenilikçi çözümler geliştirdik.

Muhiku ile bugüne kadar özel günlerde tercih ettiğiniz hediye seçeneklerinden sıyrılarak kendinize ve sevdiklerinize harika bir Dünya Çayları Kutusu hediye edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

cold-brew-tea
Daha Fazla

Cold Brew Çay Nasıl Demlenir?

Yaz sıcaklarının vazgeçilmezidir soğuk içecekler. “Hani şöyle buz gibi bir çay veya kahve olsa da içsek!” diyip en…