Yenidoğan Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?

yenidogan-bebek

Yenidoğan bebekler bize ne kadar huzur verir değil mi? Kokuları, dokunuşları, arada sırada çıkardıkları değişik sesler… Bir bebeğin dünyaya gelmesi ne kadar güzel ve mucizevi bir şey. Bir yakınımızın, sevdiğimiz bir kişinin bebeğinin olması dahi bizi ne kadar mutlu eder.

Dünyaya gözlerini yeni açan bu minik insanların tabii ki ihtiyaçları bizden daha fazla özen gerektirir. Aslında çoğu ihtiyaçları biz yetişkinlerin ihtiyaçları ile aynıdır. Örneğin besin, sindirim, temizlik, cildinin nemlendirilmesi, uyku gibi. Tabii aramızdaki fark ise biz ihtiyaçlarımızı kendimiz görebilirken aramıza yeni katılan bu güzel bebeklerin, bakımları için bizlere ihtiyaç duymasıdır.

Onların güzel yüzleri sağlıkla mutlulukla parlasın isteriz, bunun için de elimizden ne gelirse yaparız. Bilmelisiniz ki yenidoğan bebek bakımı özenle yapılmalıdır, maalesef aslı olmayan bir sürü hurafe ile büyümüş bir birey olarak doktorunuzun yapmanızı söylemediği aile tavsiyelerine uymamanızı rica ederim.

Mesela bebeğe nazar değmesin diye yatağına ilk kaka yaptığı bezi saklamanız gerekmiyor, sosyal medyada fotoğrafını paylaşmamak ve kem gözlü insanları bir müddet evinize almamak ilk aşamada yeterli olacaktır.

Hazırsanız yenidoğan bebek bakımı ile ilgili can alıcı noktaları sizinle paylaşmak isteriz.

Banyo

yenidogan-bebek-bakimi

Uzmanlar yeni doğan bebeğin ilk 48 saat yıkanmaması gerektiğini söylemektedir. Sonrasında ise bebeğin rahatlaması için göbek bağını ıslatmayacak şekilde yıkayabilirsiniz. Göbek bağının dip kısmını ise alkollü bezle silebilirsiniz. Göbek bağının düşmesi ortalama bir buçuk, iki haftayı bulacaktır ve göbek bağı düştükten sonra göbekte hafif kanama olabilir, korkmayın. Böyle bir durumda alkollü pamukla (dezenfekte olması için) göbek deliği kısmını silebilirsiniz.

Aslında bebeğiniz zaten kirli olmayacağı için ılık nemli bir bezle -göbek bağı düşene kadar- silmeniz yeterli olacaktır. Göbek bağı düştükten sonra ise haftada 2-3 kez yıkayabilirsiniz. Yenidoğan bebeği her seferinde bebek şampuanı ile yıkamanız gerekmez, haftada bir şampuan kullanmanız yeterlidir.

Yeme Düzeni

Anne sütü, bebeğin olmazsa olmazıdır fakat sezaryen doğum sonrası gibi durumlarda anne sütü hemen gelmeyebiliyor hatta maalesef bazı annelerin çeşitli sebeplerden dolayı hiç sütü olmuyor. Bu gibi durumlarda annenin morali yüksek tutulmalıdır, tabii ki anne sütü önemli fakat 21. yüzyıldayız, bir bebek anne sütü içmediği için sağlıksız ya da sıska olacak diye bir şey yoktur. Mama kullanımında doktorun belirttiği mamaları ve mama düzenini özellikle takip etmelisiniz. Çünkü aç bebeğin sarılık riski yüksek olur, yenidoğan bebeğin ihtiyaç duyduğu besinler ise doktorunuzun belirteceği mamalar içerisinde yer alacaktır.

Emziren annelerin ise bebeklerine su içirmeleri gerekmez, bebek ihtiyaç duyduğu her şeyi anne sütünden alır. Mama yiyen bebeklerde ise dilde pamukçuk olmaması için mama sonrası çay kaşığı ile kaynatılıp soğumuş su içirilmesi gerekir.

Yenidoğan bebeklerde özellikle ilk ayda bebek memeyi her kabul ettiğinde emzirilmelidir. Bu süreç kısa kısa fakat çok tekrarlayacaktır, bebeği tek göğüsten değil iki göğsünüzden birden değiştirerek emzirmelisiniz. Anne sütü ilk 10 dakika sonrasında daha yağlı gelir ve bu yağlı süt bebekte tokluk hissi oluşturur.

Bebeğiniz sık hıçkırabilir bu solunum kaslarının uyarılması sonucu oluşan bir reflekstir, biraz emzirirseniz kısa sürede geçecektir.

Cilt ve Tırnak Bakımı

Bazı bebekler tırnakları belirgin şekilde uzun doğmaktadır, bu durumda en az bir kişinin yardımı ile bebeklere özel tırnak makası kullanarak bebeğin tırnaklarını kesmeniz gerekir. Aksi takdirde gözlerine ve cildine zarar verebilir. Tırnaklarını kestikten sonra köşeli kalan yerleri törpü ile zararsız hale getirmenizde fayda var.

Yenidoğan bebeği her banyo sonrası kremleyip yağlamanız gerekmez, yenidoğan bebek bakımı bebeğin devamlı yıkanıp yağlanması demek değildir. Bebeğinizin cildi kuru değilse bu işlemi haftada 1 ya da 2 kez yapabilirsiniz. Bebek yağı ve losyonlarını abartmanız durumunda bebeğin cildinde isilik benzeri belirtiler görebilirsiniz.

Pişik kremini her ihtimale karşı yanınızda bulundurmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Pişik olan bir bebek canı yanacağı için mutsuz ve huysuz olacaktır; mutsuz bir bebek, ailenin de keyfinin kaçacağı anlamına gelir.

Sıcaklık

yenidogan-bebek-uyku

Evet, geldik en önemli konulardan birine. Bebeğiniz oda sıcaklığında üşümeyecektir, 3 kat giydirip kundak yapıp üzerine battaniye örtmeniz bebeğinizi hastalıktan korumaz, bunaltıp huzursuz eder. Oda sıcaklığında normal kıyafetleri ile tutabilirsiniz, ellerinin ve yüzünün soğuk olduğunu hissederseniz biraz daha sıcaklığı arttırabilirsiniz.

Bebeği çok sıcak tutmanız onun konforunu bozacaktır evet, ama üşütmemelisiniz de; çünkü üşüyen bebeklerin gelişimi daha yavaş gerçekleşir. Bebeğiniz uyurken kafasını örtmemeli, beşik içerisinde oyuncak bırakmamalısınız. Doktorlar bebeğin yastığa ihtiyaç duymadığını ve sırt üstü yatırılması gerektiğini de vurgulamaktadır.

Yenidoğan Bebek Hediyesi Almak Artık Çok Kolay!

Yenidoğan bebek bakımını ve dünyayla henüz tanışmış bu sevimli miniklerin ihtiyaçlarını yukarıda anlattık. Yenidoğan bebek hediyesi alırken de bu bilgilerin göz önünde bulundurulması ve bebeğin özel bir durumu varsa öğrenilmesi yerinde olacaktır. Hediye seçimi yaparken doğal ve organik içeriklerle hazırlanmış, bebeğin cildine zarar vermeyecek bakım ürünleri ve hatta tekstil ürünleri tercih etmeniz, ebeveynlerin bu ürünleri rahatlıkla kullanabilmesini sağlayacaktır.

Bugüne kadar hediye için tercih ettiğiniz seçeneklerden sıyrılarak sevdikleriniz için hazırladığımız yenidoğan bebek hediye kutularını inceleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir