Yemen Kahvesi Özellikleri Nelerdir, Nasıl Yapılır?

yemen-kahvesi-ozellikleri-nelerdir-nasil-yapilir

Adıyla, tadıyla ve kokusuyla meşhur Yemen kahvesi bir kez tadanı kendine müptela ediyor. Dünyanın en meşhur kahvelerinden biri olan Yemen kahvesini, siz değerli kahvesever okurlarımız için bu blog yazımızda anlattık, keyifli okumalar dileriz.

dunya-kahvelerini-kesfedin

Yemen resmi adıyla ise Yemen Cumhuriyeti Orta Doğu’da yer alıyor. Ülkenin Umman Denizi, Aden Körfezi ve Kızıldeniz’e kıyısı bulunuyor. Batısında Umman yer alırken güneyinde ise Suudi Arabistan’a sınırı var. Başkenti ise  San’a. 30 milyona yakın nüfusa sahip ülkede kahve önemli gelir kaynaklarından biri.

Muhiku’da dünyanın farklı yerlerinden ithal edilen pek çok kahve çeşidi mevcut. Afrika ve Amerika kıtalarının farklı yerlerinde yetişen Arabica çekirdekler siz kahveseverlere müthiş bir deneyim sunuyor.

Dünya Kahveleri Kutusu ise beş farklı ülkeye ait kahve çeşidiyle üçüncü nesil kahve dalgasını evinizde yaşama fırsatı veriyor. Dilerseniz bu egzotik tadım kutusuyla kahvesever yakınlarınıza da lezzet dolu bir sürpriz yapabilirsiniz.

Yemen Kahvesinin Tarihte Yeri

yemen-kahvesinin-tarihte-yeri

Yemen’in kahve üretimi çok eski yıllara dayanıyor. Öyle ki ülke kendisini “kahve endüstrisinin eski evi” olarak nitelendiriyor.

Tarihi kaynaklara göre ülkede ilk kahveler 1450’li yıllarda Sufi rahipleri tarafından toplanmış. Yemen kahvenin keşfi ile herhangi bir kahve üretim santrali olmamasına rağmen ilk yıllarda zirveye tırmanmış. Diğer taraftan Yemen’in Mokeni Limanı veya Al Mokha pazarı, Yemen kahvesi için yıllarca merkez olma özelliğini korumuş.

17. yüzyıl Yemen kahvesinin zirveye ulaştığı dönem olmuş. Fakat günümüzde Yemen’deki kahve üretimi giderek düşüyor. Çünkü ülkeye iç karışıklıklar ve salgın hastalıklar hakim. Özellikle kahve yetişen en ünlü bölgeler kolera salgını tehdidi altında.

Diğer taraftan bölgedeki kahve üretiminin düşmesinin en önemli sebeplerinden biri iç savaş tehlikesi. Bu durum ülkenin insani kriz ile mücadele etmesi gerekliliğini doğurmuş. Bu sebeple de kahve üretimine gereken özen gösterilemiyor.

Devletin mücadelelerinin yanında kişisel mücadeleler de sürüyor. Mokhtar Alkhanshali adlı kişi Port adlı kahve üretim şirketi kurarak Yemen’i asıl özüne döndürmek için mücadele veriyor.

Halkı uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklardan kurtarıp kahve yetiştirmeye yönlendirmeye çalışıyor. Bu kapsamda çiftçilere de eğitim veriyor. Bu girişimin adım adım başarıya ulaştığını ise çiftçilerin mahsülleri %33 oranında artırmış olması gösteriyor.

Yemen Kahvesinin Özellikleri

yemen-kahvesinin-turleri

Yemen kahvesi çekirdekleri genellikle organik olarak yetiştirilen kahve çekirdekleri anlamına gelen “Yemen Mocha” ismiyle adlandırılır. Kahve çekirdekleri çikolata ve baharat tadına sahiptir. Mikro klima bölgelerinde teraslı dağlık bölgelerde yetişir. Bitki türü arabicadır.

Yemen Kahve Türleri

Çiftlikler genelde küçük ve dar yapılıdır. Kasım ve aralık aylarında hasat edilen Yemen kahvesi evlerin çatılarında kurutuluyor. Bölgenin iklimi buna oldukça elverişlidir. Kahve taneleri diğer ülkelerin kahvelerine göre küçüktür. Sanani adıyla biliniyorlar.

Yemen Ismaili Kahve

Yemen’in merkezinde yetişen popüler bir Yemen kahvesi türüdür. Ismaili bir Pazar adıdır. Kahve çekirdekleri bezelye tanesine benzemekle birlikte kendine özgü bir kahve bitkisinin adıdır.

Mocha Sanani Kahve

Yemen’in başkenti San’anın batısındaki kahve yetiştirme bölgelerine verilen kapsamlı bir Pazar ismidir. Sanani kahvesi, Yemen kahvesine nazaran daha düşük asitli bir gövdeye sahiptir. Yapısı itibari ile meyvemsi özellik taşır. Ayrca dengeli ve karmaşıklığı ile egzotik keskinliğe sahiptir. Mocha Sanani ve Arap Mocha Sanani olarak ikiye ayrılıyor.

Mocha Mattari Kahve

Yemen de yetişen en iyi kahve türlerinden biridir. Mattari kahvesi, klasik Yemen kahvesinden daha yüksek asitliğe sahiptir ve daha keskin karakteristik özellikler sergiler. Ağır bir gövdeye sahip olmakla birlikte çikolata tonlarına sahiptir. Bu kahve türü Yemen’in başkenti San’anın batısında bulunan Bani Mattar’da yetiştiriliyor.

Yemen Kahvesi Nasıl Yapılır?

yemen-kahvesi-nasil-yapilir-muhiku

Yemen kahvesini demlemek için; şeker, zencefil, küçük bir kap, yemen kahvesi çekirdekleri ve bir öğütücüye ihtiyacınız var. Malzemeleriniz tamam olduğu takdirde bu kahveyi evinizde rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Yemen kahvesini hazırlamak için:

  • İlk olarak kahve çekirdeklerini öğüterek toz haline getirin.
  • Daha sonra kaba 6 çay kaşığı yemen kahvesi, 4-6 çay kaşığı arası şeker 2 çay kaşığı zencefil ve bir bardak su koyun.
  • Karışımı ocakta kaynattıktan sonra dinlenmeye alın.
  • Bir süre dinlendirip tekrar kaynatın ve dinlenmeye bırakın. Bu işlemi üç kere tekrarlayın.
  • En son adımdan sonra servis edin.

Afiyet olsun!

Kahve karışımının birden fazla kez dinlenmeye bırakmak tat ve aroma bakımından daha zengin olmasını sağlar. Damak tadınıza göre şekeri azaltıp artırabilirsiniz veya tarçın, kakule gibi baharatlar ekleyebilirsiniz.

Ayrıca süt ekleyerek yoğun bir krema elde edebilirsiniz. Bu demleme yöntemi ile kısıtlı kalmanıza gerek yok. Bir sürü demleme yöntemi olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

etiyopya-sidamo-kahvesi
Daha Fazla

Etiyopya (Ethiopia) Sidamo Kahvesi

İçindekiler Gizle Etiyopya ve KahveEtiyopya Sidamo Kahve Özellikleri Nelerdir?Etiyopya Kahvesi Nasıl Demlenir? Etiyopya Sidamo kahvesi, kahvenin doğum yeri…
5-hediyelik-kahve-seti-onerisi
Daha Fazla

5 Hediyelik Kahve Seti Önerisi

İçindekiler Gizle Hediyelik Filtre Kahve SetiKahve Zamanı Hediye KutusuKahve Keyfi Hediye KutusuHediyelik Kahve Fincanı ve Türk Kahvesi SetiTürk…
FrenchPress ile Kahve Demleme, Brewing coffee with French press
Daha Fazla

French Press ile Kahve Yapımı

İçindekiler Gizle French Press Nasıl Kullanılır?French Presste Hangi Kahve Kullanılır?Kahvenizin Su Sıcaklığı Nasıl OlmalıFrench Press ile Kahve Demleme…