Yelken Çiçeği Bakımı

yelken çiçeği bakımı

Yelken Çiçeği Nedir?

Doğanın bizlere hoş bir hediyesi olan çiçekler, yaşamın her alanında önemli bir yere sahiptir. Çiçeklerden her biri kendine özgü anlama ve güzelliğe sahiptir. Barış çiçeği olarak da bilinen yelken çiçeği, en beğenilen çiçeklerden biri olarak öne çıkar.

Yelken çiçeğinin uzun, oval ve uç kısmına doğru sivrilen koyu parlak yeşil yaprakları vardır. Bazı türlerinin yapraklarında ise beyaz ya da sarı renkli lekeler vardır.

Yapraklarının renkleri ve şekilleri ile son derece ilgi çeken bir bitkidir. Beyaz renkli çiçekleri ilkbahar, bazen de sonbahar mevsiminde açar.

Zaman içinde beyaz çiçekleri yeşile döner. Hava kirliliğine karşı dayanıklı bir bitki olması nedeniyle evlerde havanın temizlenmesine de katkıda bulunur.

Yelken Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Yelken çiçeği pek çok iklimde açık havada yetiştirilmeye elverişli olmadığından, çoğu ülkede ev bitkisi olarak yetiştirilmesi tercih edilebilir.

Evde yelken çiçeği yetiştirirken, bitki yaz aylarında dışarı taşınabilir. Sıcaklıklar düşünce yeniden iç mekâna alınması gerekir.

Yelken çiçeği, doğal ortamında gölgeyi seven bir bitkidir. İç mekânda yetiştirildiğinde ise doğrudan güneş ışığı olmasa da, biraz filtrelenmiş ışığa gereksinim duyabilir.

Bitkinin yapraklarının kıvrılmış ve soluk olması genellikle bitkinin ihtiyacı olandan fazla ışık aldığını gösterir. Kavrulmuş yapraklar ise b itkinin çok fazla doğrudan güneş ışığına maruz kaldığının bir göstergesidir.

Barış çiçeği bol miktarda organik madde içeren zengin ve gevşek saksı toprağına ihtiyaç duyar.

Toprağın bozulan bitki materyaliyle dolu olduğu tropikal gölgelik koşullara özgü bir bitki olduğundan bu bileşimi taklit eden toprakta maksimum verim elde edilir.

Ayrıca yelken çiçeği çok nemli toprak koşullarına karşı üst düzey hassasiyete sahiptir. Yapılması gereken iyi drene edilen bir karışım seçmek, bitkiyi fazla nemi çekme özelliğine sahip pişmiş toprak ya da kil gibi bir toprakta yetiştirmektir.

Yelken çiçeğinin tercihi, gerçekten nemli bir sıcaklıktan yanadır. Bitki yetiştirilirken 13 derecenin altına düşen soğuk hava akımlarından ve sıcaklıklardan kaçınmak önemlidir.

Uzun süreli olarak düşük sıcaklıklara maruz kalmak, bitkinin ölmesine neden olur. İdeal sıcaklık aralığı ise 18 ila 26 derece arasında değişir.

Büyüme mevsimi olan yaz aylarında bitkinin yapraklarına her hafta yumuşatılmış ya da damıtılmış su püskürtülmelidir.

Çiçeğin yazın haftalık olarak beslenmesi ya da sezon başında yavaş salınan peletleri kullanması gerekir. Kış aylarında bitkinin gübrelenmesi gerekmez.

Yelken Çiçeği Özellikleri

Narin bir görünüme sahip olan yelken çiçeği, özel günlerde en çok hediye edilen çiçeklerin başında gelir. Aynı zamanda en çok tercih edilen ev bitkilerinden biri olma özelliğine sahiptir.

Doğru ve düzenli bir bakım uygulandığı takdirde yılda iki kez çiçek açabilir. Son derece dayanıklı bir bitki türüdür. Tropikal ve subtropikal iklimlere uyumlu olduğundan soğuk ve rüzgârlı havalara karşı korunmalıdır.

Yelken çiçeği genellikle 3 ila 5 yıl içinde tam olgunluğa erişir. Yaprakları evcil hayvanlar için zararlı olduğundan, ev ortamında bakılırken dikkatli olunmalıdır.

Evlerin salonlarında dekorasyon amacıyla en sık tercih edilen bitkilerden biridir. Ferah kokusuyla beğenileri toplayan yelken çiçeğinin dik gövdesine ve uzun yapraklarına, uç kısımlardaki beyaz çiçekler eşlik eder.

Yelken Çiçeği Anlamı

Beyaz rengiyle dikkat çeken yelken çiçeği; saflığın, huzurun ve sükunetin temsilcisidir. Bulunduğu ortama rahatlıkla uyum sağlar.

Gövdesi yavaş bir şekilde uzayan yelken çiçeği, ışıltılı yapısı sayesinde evlerin ve diğer iç mekânların enerjisini yükseltir.

Geniş ve uzun yapraklarıyla doğrudan topraktan çıkarak saksı bitkisi olarak dikkat çekici bir görünüm sergiler. İç mekânlarda bitki yetiştirmek isteyenlerin favorisi olduğu gibi hediye etmek için de sıklıkla tercih edilir.

Yelken Çiçeği Kaç Günde Bir Sulanır?

Yelken çiçeğinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için yeterli miktarda suya gereksinimi vardır.

Yaz aylarında 2 günde bir kez sulamak yeterli olabilir. Çünkü, yaz aylarında bitkinin su ihtiyacı artar. Kış aylarında ise genellikle haftada 1 kez sulama yapmak yeterlidir.

Yelken Çiçeği Evde Yetişir mi?

Yelken çiçeği evlerde ve ofislerde kolayca yetiştirilebilen bitkilerden biridir. Yaşam alanlarının daha ilgi çekici bir görünüme sahip olmasını sağlamak için yelken çiçeği sıklıkla tercih edilir.

Uygun bakım koşullarının sağlanmasıyla birlikte yelken çiçeği göz alıcı bir görünüme erişebilir.

Yelken Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Yelken çiçeği genellikle her mevsimde yapılan saksı değiştirme işlemi sırasında kümeleri bölünerek çoğaltılan bir bitkidir. Bunun için tüm bitki saksıdan çıkarılır.

Daha sonra bitişik kronlar ayrılır ya da kesilir. Ana kök topun bir bölümü kolayca kesilebilir. İki ya da daha fazla yaprağı ve bağlı kökleri olan parçalardan herhangi biri genellikle başarılı bir şekilde büyür.

15 cm’lik saksı, nemli ancak ıslak olmayan taze bir saksı toprağı ile doldurulur. Topraklar hemen saksıya koyulur ve iyice sulanır. Bu aşamadan sonra bitki sıcak ve iyi aydınlatılmış bir yerde tutulur.

Kontrol edildiğinde kökler bir aydan daha kısa bir sürede kendilerini yeniden oluşturur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir
baykus-figurlu-el-yapimi-saksi
Daha Fazla
Evde Çiçek Bakımı Nasıl Yapılır?
İçindekiler Gizle Evde Çiçek Bakımı Nasıl Olur?Güneş IşığıSu Verme RutiniHava AkımıNem DurumuEvde Çiçek Bakımı Püf NoktalarıÇiçeğinizin Yerini Sevmesiİlgi…
çiçek türleri ve isimleri
Daha Fazla
Çiçek Türleri ve İsimleri
Doğanın bizlere sunduğu en renkli ve büyüleyici armağanlar olan çiçeklerin her bir çeşidi benzersiz bir sanat eserine benzer.…
mavi çiçek türleri
Daha Fazla
Mavi Çiçek Türleri
İçindekiler Gizle Mavi OrtancaÇan ÇiçeğiNilüferMenekşeMavi Cam GüzeliSüsen ÇiçeğiHazeran ÇiçeğiGöğcegözü ÇiçeğiAnemon Çiçeği Mavi renk, doğada oldukça nadir görülen ve…
antoryum çiçeği bakımı nasıl yapılır
Daha Fazla
Antoryum Çiçeği Bakımı
İçindekiler Gizle Antoryum Çiçeği Nedir?Antoryum Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?Antoryum Çiçeği ÖzellikleriAntoryum Çiçeği AnlamıAntoryum Çiçeği Kaç Günde Bir Sulanır?Antoryum…