Yavru kediler ne yer ne yemez ve yavru kedilerin beslenme alışkanlıkları konulu yazımıza hoş geldiniz. Öncelikle bilmenizi isteriz ki yavru bir kedinin bakımı, yetişken kediye göre çok daha zordur.
Çünkü uzmanlara göre, yavru kedilerin 2 aylık oluncaya dek anne sıcaklığına ve anne sütüne ihtiyacı vardır. Bunu karşılamak da elbette yetişkin bir kedinin bakımına göre çok daha zordur.
Sokakta annesinden ayrılmış, yeni doğmuş bir kedi bulduysanız veya yavru bir kedi sahiplendiyseniz eğer endişe etmenize gerek yok. Evet, yavru kedi bakımının birtakım zorlukları var. Ancak yazımızdaki önerilerin ve minik kedinizin bu zamanı sizin için keyifli kılacağına eminiz.
Size yol gösterecek ve yavru kedinizin en sağlıklı şekilde beslenmesi için öğütler vereceğiz. Tabii ki, aklınıza bir soru takıldığında veterinerinize başvurmanız en iyisi olacaktır.
🎁 Yazımıza geçmeden önce, minik dostunuza bir hediye vermek isterseniz sizi Muhiku’yla tanıştırmak isteriz. Muhiku; evcil hayvan ürünleri kategorisi içerisinde patili dostlarınız için çeşitli hediyelere yer veriyor.
İçinde tasma, ödül mamaları, kediniz için oyuncaklar ve daha birçok şeyin yer aldığı kapsamlı kutularla hem minik dostunu hem kendini mutlu edebilirsin. Ayrıca, bu kutular kedi sahibi arkadaşların için de harika hediyeler olacaktır.
O halde şimdi yavru kediler ne yer ne içer anlatacağımız yazımıza geçelim.
Yavru Kediler Ne Yer?
Kediler de tıpkı insanlar gibi yavruyken en çok anneye ve anne sütüne ihtiyaç duyar. Anne sütü, içinde yer alan antikorlarla onu bulaşıcı hastalıklardan korurken aynı zamanda içerdiği vitamin ile kediye gerekli gelişimi sağlar.
Ancak minik dostumuz bazı durumlar sebebiyle annesinden ayrılmış olabilir. O halde ne yapmanız gerekiyor? Anne sütünü alması gerektiğinden, yeni bir anne kedi bulmayı deneyebilirsiniz. Bu konuda veterinerinize başvurmalısınız. Ancak bulamıyorsanız ve kendiniz beslemek durumundaysanız da endişelenmenize gerek yok.
Yeni doğmuş yavru kediler ne yer ne yemez anlatıp size ışık tutacağız. Yalnızca minik dostumuza sarılıp yazıyı okumaya devam edin.
Evde Beslenen Yavru Kedi Ne Yer?
Eğer evde yeni doğmuş bir kediniz varsa onun için bir sütanne bulmak en doğrusudur. Ancak kediniz için onu besleyecek bir anne bulamadıysanız eğer anne sütünün yerine dolduracak bir şeye ihtiyaç duyacaktır. Bilmeniz gereken ilk şey, yavru kedinize süt vermemeniz gerektiğidir. Laktozu sindirmek kediler için çok zor olduğundan zararlıdır ve ishal olmalarına yol açar.
Peki o zaman yeni doğmuş yavru kediler ne yer evde? Kedi sütü tozu, kedinizin sağlık gelişimini destekleyen mineral ve vitaminler içerir. Aynı zamanda, içinde kedilerin hastalıklardan korunması için tıpkı anne sütünde olduğu gibi antikorlar vardır. Bu sebeple, yeni doğan yavru kediniz için en doğru tercih olacaktır.
Evde beslenen yavru kedi ne yer diye hala düşünüyorsanız, biraz daha büyüdüğünde hindi, sığır ya da tavuk etini pişirerek ona verebilirsiniz. Aynı zamanda, yanına minik minik sebzeler de ekleyebilirsiniz. Burada unutmamanız gereken en önemli şey, yavru kedi büyük lokmalar yiyemeyeceğinden küçük lokmalar vermeniz gerektiğidir.
Sokaktaki Yavru Kediler Ne Yer?
Maalesef annesinden ayrı kalan minik dostlarımız yalnızca evimizde değil. Sokakta birçok annesiz yavru kedi var. Ve biz elbette evimizin dışında kalan sokaktaki dostlarımızı da unutmamalıyız. Annesinden ayrılmış yavru sokak kedileri ne yer hep birlikte bakalım.
Sokakta beslediğiniz kedi yavru ise en mantıklı seçim kuru mama olacaktır. Yavru kediler için en iyi mama önerilerine bakarak sokaktaki minik dostlarımızın da iyi bir hayat sürmesine sebep olabilirsin.
Sokaktaki yavru kediler ne yer sorusuna verebileceğimiz diğer öneriler ise şunlardır.
- Pişmiş et
- Baklagiller
- Haşlanmış patates
- Haşlanmış yumurta
Yavru Kedi Mama Dışında Ne Yer?
Şimdi de gelin yavru kediler ne yer mama dışında birlikte bakalım. Mama ile beslemek, doğru mamayı seçtiğiniz sürece kedilerin sağlığı için uygundur. Ancak yavru kedi mama dışında ne yer diye merak ediyor olabilirsiniz. Tabii ki, şunu da unutmamalısınız ki bunlar ek gıda yerine geçebilir, ana öğün olarak kullanılmamalıdır.
Kedinize farklı şeyler vermek istiyorsanız, şunları verebilirsiniz:
- Et Ürünleri
- Süt Ürünleri
- Yumurta
- Tahıllar
- Sebze
- Meyve
Yavru Kediler Ne Yemez ve Ne Yememeli?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, kediniz için onu besleyecek bir anne bulsanız elbette iyi olur. Eğer anne sütünün yerine dolduracak bir şeye ihtiyaç duyacaktır. Ancak yavru kediler ne yer diye düşünürken çok önemli bir diğer şeyi göz ardı ediyoruz: Yavru kediye ne verilmez?
Bu konuda bilmeniz gereken ilk şey, yavru kedinize süt vermemeniz gerektiğidir. İnek sütünün içinde yer alan laktoz, bütün kedilerin sindirmesi için zor bir maddedir.
Hele de minik yavru kediniz çok daha hassastır ve laktozu sindiremez. Kedilere süt vermek ishal olmalarına yol açabileceğinden ötürü inek sütünden uzak durmanızı öneririz.
Yumurta kediler için önemli bir protein kaynağıdır. Fakat yumurtayı kediye nasıl verdiğiniz önem taşır. Yumurtayı yağda pişirmeden, yalnızca haşlayarak ve küçük ölçülerde kediye vermelisiniz. Çiğ ya da az pişmiş yumurta kediler için oldukça zararlıdır.
Çiğ et de tıpkı bizlerde olduğu gibi kedilerde de zararlıdır ve uzak durulması gerekir. Eti ve tavuğu pişirmeden vermemelisiniz. Ayrıca, eti soğan ve sarımsak gibi kedilere zarar veren gıdalarla pişirmemeye dikkat edin. Küçük ölçülerle arada kedinize et verebilirsiniz. Etçil bir canlı olarak buna bayılacaktır.
Aylara Göre Yavru Kedi Beslenmesi
Yavru kediler de tıpkı insanlar gibi doğdukları andan itibaren özenli bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Kediler, büyüyüp sağlıklı ve yetişkin bir kediye dönüşene kadar önlerinde uzun bir yol vardır. Bu uzun yolda yavru kediler ne yer, yavru kediye ne verilmez hep birlikte bakalım.
1 Aylık Yavru Kediler Ne Yer?
Minik dostumuz büyüdü, 1 aylık yavru kediler ne yer sorularınızı duyar gibiyim. Anne sütü çok besleyici olduğundan kediler hızlı bir büyüme dönemine girer. Ancak eğer kedi 8 haftadan önce anne sütünden ayrılmak durumunda kaldıysa kedi sütü tozu kullanılmalıdır.
Uzmanlara göre, 1 aylık yavru bir kedinin 100 gram vücut ağırlığına karşılık olarak 30 ml süt içmesi gerekir. Bunun yanında mama geçiş sürecine girebilir ve küçük ölçeklerde et ve sebze verebilirsiniz.
1 Haftalık Yavru Kedi Ne Yer?
1 haftalık yavru kedi ne yer sorusuna verilecek en iyi cevap kuşkusuz ki anne sütüdür. Ancak annesi yoksa, anne sütü benzeri besin değerlerini içeren süt tozları ile beslenebilir. 2-3 saatte bir ve yaklaşık 1 yemek kaşığı olmak üzere süt tozu ile beslenmesi gerekir.
Bu ölçüyü süt tozlarına göre değiştirebilirsiniz. En iyisi kullanım talimatlarını okumanız olacaktır. Düzgün beslenen yavru kediler 1 hafta sonrasında yaklaşık 115 gram ağırlıkta olur.
2 Haftalık Yavru Kedi Ne Yer?
İlk haftayı bitirdik. Peki ya 2 haftalık yavru kedi ne yer? Genellikle, bu hafta geride bıraktığınız hafta ile benzerdir. Kedinizi 3-4 saatte bir beslemeniz önemlidir. Kediler 2-3 hafta içinde yaklaşık 300 gramlık bir ağırlığa ulaşırlar. Ayrıca artık yavaş yavaş ayağa kalkma ve etkileşime geçme vakitleri de gelmiştir.
6 Haftalık Yavru Kedi Ne Yer?
Uzun bir yolu geride bırakan kediler bir buçuk ayı geride bırakmışlardır. Artık 6 haftalık yavru kediler ne yer buna bakmalıyız. Bu zamanlarda kediler daha fazla büyüdüğünden daha az süt tozuna ihtiyaç duyarlar. Yumuşatılmış mamalarının su miktarını da azaltabilirsiniz. Bu zamanlarda kedinizi günde 4 kere beslemeniz yeterli olacaktır.
2 – 3 Aylık Yavru Kedi Ne Yer?
Artık yavru kedilerin öğünlerinde egemen olan mamalardır. Bu mamalar yüksek oranda protein içeren, yağ asitleri bakımından zengin, gelişimleri için temel öneme sahip vitamin ve mineraller barındırmalıdır.
Kedinize günde 3 öğün olacak şekilde mama verebilirsiniz. Ayrıca ek olarak 2-3 günde bir yavru kedi konserveleri de verebilirsiniz. Ancak 3 aylık yavru kediler ne yer sorusuna en doğru cevabı kedinizin durumunu göz bulunduran veterineriniz verecektir.
4 – 8 Aylık Yavru Kedi Ne Yer?
4 aylık yavru kediler giderek yetişkin kedilere daha çok benzer ancak yavru kedi maması yemeye devam etmelidir. Bu durum 6 aya kadar da devam etmelidir.
Bu dönemde kediniz büyüyeceği için daha fazla mamaya ihtiyaç duyduğunu hissediyor olabilirsiniz. Ancak obezite gibi sorunların ortaya çıkmamasını engellemek için veterinerinize danışarak ölçü değişimi yapmanızı öneririz.
8 – 12 Aylık Yavru Kedi Ne Yer?
Bu dönemde kedinizi kısırlaştırdıysanız eğer mamaya daha düşkün olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Bunun sebebi enerji tüketiminin azalması ve iştahının artmasıdır. Kısırlaştırdığınız kediniz için ihtiyaçlarını karşılayacak yeni bir mama alabilirsiniz.
Bunun için elbette veterinerinize danışmalısınız. Genelde ev kedileri sokak kedileri gibi enerjisini atamıyor ve çok fazla hareket etmiyor. Bu sebeple kedinizin kilo ve kiloya bağlı sorunlar yaşama ihtimali var. Bunu engellemek adına veterinerinizle birlikte porsiyon kontrolü yapabilirsiniz.
12 ayın ardından yavru kediniz yetişkin bir kediye dönüşecek. 12 aydır özveriyle büyüttüğünüz, ne yediğine ve ne yememesi gerektiğine dikkat ettiğiniz kedinizle size mutluluklar dileriz.
🐱 Dilerseniz Yavru Kediler Ne Zaman Mama Yer? blog yazımızı da okuyabilirsiniz. Böylece bu konu hakkında gerekli tüm bilgiye sahip olabilirsiniz.