V60 Kahve Demleme Nedir, Nasıl Yapılır?

v60-kahve-demleme-muhiku-blog.JPG

V60 kahve nedir sorusuna cevap olarak demlemesi oldukça kolay olan bir filtre kahve demleme yöntemlerinden biridir diyebiliriz. Ayrıca bu yöntem, 3. nesil kahve demleme yöntemleri arasında. Bu içeriğimizde 3. nesil kahveciliğin popüler ekipmanlarından olan V60 demleme ekipmanını anlatacağız, keyifli okumalar dileriz.

dunya-kahvelerini-kesfedin

V60 kahve demleme, Alman Melitta Bentz’in keşfettiği altı delik bardakla kahve demleme yönteminin günümüze modern olarak uyarlanmış hali. Çalışma prensibi basit olarak, altı delik bardağın üzerine filtre kağıdı yerleştirilir ve kahve damlalarının bardağın altındaki sürahiye dolması şeklinde çalışır.

Evde filtre kahve demleme yöntemleri başlıklı blog yazımızı okuyarak demleme teknikleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

V60 Kahve Demleme Seti

Günümüz popüler demleme ekipmanlarından biri olan V60 ile kahve demlemek için birkaç ekipmana ihtiyacınız var. Bu ekipmanlar içtiğiniz kahvenin lezzetini etkileyen en önemli etkenler.

v60-kahve-demleme-nedir-nasil-yapilir.JPG

V60 ile kahve demlemek için ihtiyacınız olan malzemeler;

  • Filtre kahve
  • Drip kettle
  • Ölçü
  • V60
  • Kahve kağıdı

Muhiku’nun dünyanın farklı yerlerinden seçtiği kahve çeşitleriyle hazırladığı Dünya Kahveleri Kutusu size eşsiz bir kahve deneyimi yaşatıyor. Beş farklı kahve çeşidinin yer aldığı bu kutuya dilerseniz kahve ekipmanları arasından da ürün ilave edebilirsiniz. Çünkü Muhiku’nun kahve ekipmanları arasında Hario V60 kahve demleme seti de yer alıyor.

Drip Kettle

V60 kahve demlemek için önceliğiniz kaz boynu (gooseneck) ısıtıcılarda olmalıdır. Bununla kahveye eklediğiniz suyun akışını ve kahve ile temasını kontrol edebilirsiniz. Klasik su ısıtıcılarınız var ise kahvenin aromasında tutarsızlıklar meydana gelebilir.

Filtreler

dogru-filtre-kahve-kagidi-nasil-secilir

Koni tipli filtre kağıtları kullanım için uygundur. Bu tip fitreler altta dar olup üste doğru genişler. Diğer taraftan beyaz ve kahverengi olmak üzere filtre kahve kağıtlarından birini tercih edebilirsiniz. Beyaz filtre kağıdı elde etmenin iki yöntemi vardır. Ayrıca beyaz filtreler başlangıçta kahverengidir.

Klor kullanılarak veya oksijen ile beyazlatma işlemi gerçekleşir. İki yönteminde çevreye zararları var. Kahverengi filtre kağıtları ise herhangi bir kimyasal işlem görmez. Ancak kullanılırken ağzınıza kağıt tadı gelsin istemiyorsanız filtre kağıdını kaynar su ile ıslatın ve bu suyu atın.

Ölçü

Kahve demleme de en iyi tatlara ulaşmak için ölçü kullanın. Böylece v60 kahve ölçüsü ile en ideal aromayı bu şekilde yakalayabilirsiniz. 15 gram (iki yemek kaşığı) kahveye iki yüz kırk ml su, 30 gram (dört yemek kaşığı) kahveye dört yüz seksen ml su kullanabilirsiniz. Böylece kahve ve su oranını dengeli bir şekilde arttırabilirsiniz.

V60

Kullanılan materyalin cinsine göre tat ve aroma değişir. Dolayısıyla porselen bir v60 kahve seti kullanıyorsanız tadın düzleştiğini, aromaların belirgin olduğunu ve asiditenin ve canlılığın kaybolduğunu fark edersiniz. Zengin asiditeye sahip kahvenin asiditesini düşürmede en uygun tercihtir.

Plastik bir v60 ise kahvenin asidite özelliğini öne çıkarmaktadır. Cam bir v60 ise Chemex ile demlemeye benzer. Kahvenin asiditesini, tatlılığını ve ağızdaki hacmini öne çıkarır. Bakır bir v60 ile demleme yüksek ısı iletkenliğine sahiptir. Isıyı tutma özelliği ile daha iyi ekstraksiyona yardımcı olur.

V60 Kahve Nasıl Yapılır?

v60-kahve-nasil-demlenir

Gel gelelim V60 kahve nasıl yapılır sorusunun yanıtına. Öncelikle kahvenizi ihtiyacınız kadar öğütünüz. İçeceğiniz zaman öğütmeye özen gösteriniz. Eski öğütülmüş kahve parçacıkları kahve aromalarını ve kahvenin karakteristik özelliklerinin çoğunu kaybetmektedir.

V60 kahve su oranı nedir diye merak ediyor olabilirsiniz. Şöyle anlatalım. Kahve demleme için göz kararı yerine ölçü kullanın. Bu kahvenizden alacağınız tatların daha zengin olmasını sağlar. On beş gram kahveye(iki yemek kaşığı) iki yüz kırk ml su kullanabilirsiniz.

Kahve demleme için imkan dahilinde klasik su ısıtıcılarının yerine kaz boynu (gooseneck) olarak bilinen su ısıtıcılarını tercih edin. Bu stil su ısıtıcılar suyun akışını ve suyun kahve ile temasını kontrol etmenize yardımcı olur.

İdeal su sıcaklığı doksan dört santigrat derecedir. Suyu kaynama noktasına getirdikten sonra bir dakika bekleyerek bu sıcaklığa ulaşabilirsiniz. Suyun aşırı kaynar olması kahvenin yanmasına sebep olabilir. Veya sunun yeterince sıcak olmaması kahvenin demlenmemesine neden olabilir.

V60 Kahve Demleme Yöntemi

  • V60 kahve demleme için 1:15 kahve- su oranı yani bir gram kahve için on beş gr su tercih edilebilir. Bu oranı kendi ideal tat oranınızı bulmak için artırıp azaltabilirsiniz.
  • Tercih ettiğiniz fitre kağıdını V60’ın içine yerleştirin. Altına ise kahve bardağınızı veya tercih ettiğiniz bir sürahi, karafı koyun. Filtre kağıdını sıcak su ile ıslatın. Bardağa dökülen suyu boşaltın. Bu aşama filtre kağıdından kaynaklı kağıt tadından kurtarır. Ayrıca kahve bardağının ısınması sağlar.
  • İnce ve orta büyüklükte öğütülmüş yirmi beş gram kahveyi filtreye boşaltın. Düz bir yatak oluşmasını isterseniz V60’a hafifçe vurun.
  • Kaynattığınız sudan yetmiş beş gram ayırın ve kahvenin üzerine dökün. Suyun 94 santigrat derecede olmasına dikkat edin. Eğer ısıyı kontrol edecek bir ekipmanınız yok ise bu sıcaklığa suyu kaynama noktasına getirip bir dakika bekleme ile ulaşabilirsiniz. Suyu filtrenin dışından merkeze doğru olacak şekilde boşaltın.
  • Tüm kahvenin ıslandığından emin olmak istiyorsanız kahveyi karıştırın ve otuz saniye kadar bekleyin. Bu ilk demleme aşaması blooming’dir. Kahvenin içindeki gazlardan ayrılmasına yardımcı olur.
  • Daha sonra suyu üç yüz yetmiş beş grama tamamlayıncaya kadar dıştan merkeze doğru dökmeye devam edin.
  • Ortalama iki buçuk ile üç dakika arası kahvenizi demleyin. Afiyetle tüketin.

V60 kahve pişirirken suyun sıcaklığının, pişirme süresinin, öğütülmüş kahve miktarının kahvenizin aromasını, tadını etkileyeceğini aklınızdan çıkarmayın. Tabi v6 kahve öğütme derecesi de önemli. Ayrıca kahve tanelerini orta-ince öğütmeniz gerektiğini hatırlayın. Daha kalın öğütürseniz zayıf bir tat daha ince öğütürseniz daha yoğun bir tat elde edersiniz.

Filtre kağıdının tadını almak istemiyorsanız filtreyi ıslattığınız ilk suyu dökün. Daha sonra damak tadınıza uygun mükemmel lezzete ulaşmak için deneme yanılma yöntemi ile kahve-su oranını ayarlayın. Dünyadaki size uygun en iyi kahve kendi yaptığınız kahvedir. Böylece kendi kendinizin baristası olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

pratik-ve-saglikli-kahvalti-onerileri
Daha Fazla

Pratik ve Sağlıklı Kahvaltı Önerileri

İçindekiler Gizle Hazırlaması 5 Dakika Sürecek Sağlıklı Kahvaltı ÖnerileriYulaflı Kahvaltı TarifiLezzetli Bir Kahvaltının Olmazsa Olmazı: Dünya Çayları!Kahvaltı İçin…
filtre-kahve-cesitleri
Daha Fazla

Filtre Kahve Çeşitleri Nelerdir?

İçindekiler Gizle Kahve Çekirdekleri Nelerdir?Filtre Kahve ÇeşitleriKolombiya KahvesiBrezilya KahvesiEtiyopya KahvesiGuatemala KahvesiKenya Kahvesi Filtre kahve çeşitleri her geçen gün…
Türk Kahvesi, Turkish Coffee
Daha Fazla

Türk Kahvesi Nereden Gelmektedir?

İçindekiler Gizle Osmanlı Devletinin Kahve ile TanışmasıTürk Kahvesinin Keşfi İle İlgili Anlatılan Diğer RivayetlerKahvenin Avrupa Tarafından Keşif SerüveniDünya…