Tütsü Nedir, Tütsü Çeşitleri Nelerdir, Ne işe Yarar?

Bu Tütsü Nedir?

Bugün evlerimizde severek kullandığımız tütsü,  Ortadoğu’da yakılmaya başlanmasıyla parfümeri sanatının temellerini oluşturmuştur.  Ortadoğu’da Parfüm kelimesi ise eski taşra Fransızcasındaki ‘perfumar’ per, içinden, fumar- duman- kökünden gelir.

TDK’da tütsü:  Dini törenlerde veya çevrenin güzel kokmasını sağlamak amacıyla yakılan kokulu madde, buhur olarak tanımlanmaktadır. Tütsüler Tanrı ve Tanrıçaları onurlandırmak için kullanılmıştır. Rahipler tanrıları kutsamak ve onlara isteklerini iletebilmek için kutlamalar düzenlemiş bu törenlerde tütsüler  yakmışlardır.

Muhiku’da evinizi güzelleştirirken tütsülerin nefis kokuları eşliğinde rahatlamanızı sağlayacak harika bir hediye kutusu hazırladık. Kahve Keyfi Hediye Kutusu‘nu inceleyip leylak, Hindistan cevizi, meditasyon ve sandal ağacı tütsüsünün tadını çıkarabilirsiniz.

tütsü, incense

Tütsünün Tarihi

Tütsü’nün kullanımı M.Ö. 3000’lere  kadar uzanır ve kaynağını dini seremonilerde kullanılması için Arabistan’dan ithal edilen aromatik ağaçlardan almaktadır.

Yüzyıllar boyunca tütsüler meditasyon, ferahlama, kötü kokuları bastırma, bio enerji, çakra açma gibi nedenlerle kullanılmıştır. Tütsü kullanımı aynı zamanda bir tedavi yöntemi olarak da kullanılmıştır. Yapılan araştırmalarda tıbbın kökeninde büyü ve dini uygulamaların olduğunu açıklamaktadır.

Tedavilerde dua, büyü ve muskalardan yararlanılmış, İslamiyetten önce Arap toplumları da kahinlere tedavilerinin yapılması için başvurmuşlardır. Çok tanrılı dinlerin ayinlerinde kullanılan tütsünün zaman geçtikçe kullanım alanı genişlemiş; değişen kültürler, yaşam tarzları ve dini inanışlar günlük kullanımda veya dini mimaride kullanılabilecek özel bir ihtiyaç doğurmuştur.

Çok tanrılı ve tek tanrılı dinlerde tütsü kullanımı ne kadar farklı da olsa bu gelenek aslında dinleri ve kültürleri ortak bir kümede buluşturmaktadır.

Tütsü, incense

Tütsülerin  kullanımı  İslam kültüründe, Bizans kültüründe, Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu ile Osmanlı kültüründe de yaygındır. İslam kültüründe camii ve türbelerde, saraylarda evlerde, Bizans döneminde kiliselerdeki ayinlerde ve Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu dönemine ait pek çok buhurdan sayesinde tütsü kullanıldığı ortaya çıkmıştır (buhurdan: içinde tütsü yakılan özel kap, tütsülük).

Osmanlı devleti, saraylarında Türk kahvesi, gül suyu ikramı esnasında tütsü yakmış ve çeşitli buhurdanlar kullanmıştır. Minyatür ve tablolar bunun varlığını kanıtlamaktadır. Günümüzde ise tütsülerin kullanımı evlerde günümüzde eskiye nazaran azaldı, yerini de oda spreyleri aldı diyebiliriz.

Tütsü Çeşitleri ve Anlamları

Tütsülerin her birinin farklı kullanım alanı ve çeşitli anlamları vardır. Muhiku’daki tüm tütsü ve tütsülük modellerini site üzerinden inceleyebilirsiniz.

Şimdi bir kısmına bakalım.

Sandal Ağacı Tütsüsü

Sandal ağacı tütsüsü, yakıldıktan sonra güzel kokusuyla aromaterapi etkisi yapar. Motive olma gücünüzün artmasına ve rahatlamanıza yardımcı olur.

Ardıç Tütsüsü

Her zaman yeşil renkte olan bu çalının çama benzer yaprakları bir araya getirilip kurutulduğunda, vücut ve zihin yorgunluğunu gidermeye yardımcı olur.
İnsanlar, geçmişte tapınakları arındırmak için yaptıkları ritüellerde, hem veba salgınından korunmak hem de hastalıkların önüne geçmek için ardıç yaktılar. Ardıç eski Türkler için kutsal bir nitelik taşımaktaydı, hem yılanları kovmak içim hem de simyacıların felsefe taşı yapımında kullandıkları söylenmektedir.

Sedir Tütsüsü

Birçok kültürde kutsal kabul edilen bir ağaç olan sedir, evinize yaydığı orman kokusuyla doğada  gibi hissettirir ve stresinizin azalmasına yardımcı olur. İnsanlar geçmişten bu yana hem olumsuz enerjiyi saflaştırmak hem de yok etmek için  sedir kullanmıştır.

Gül Tütsüsü

Toplumlar, çok eski zamanlarda gül yapraklarını kurutarak çoğunlukla taze başlangıçlar için yakardı. Üstelik çoğu dini gelenekte kutsal atfedilen bu bitki hem sevgiyi hem romantizmi temsil etmektedir.

Lavanta Tütsüsü

Lavantanın yandığı zaman ferah bir his veren etkisi bulunmaktadır. Lavanta, uykusuzluğu, üzüntü ve depresyonu gidermek için yakılmaktadır. Geceleri uyumadan 1 saat önce yakacağınız lavanta tütsüsü, uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır.

Reyhan Tütsüsü

Reyhan tütsüsünün negatif enerjilere karşı koruma etkisi vardır. Eskiden aşkla ilgili büyü çalışmalarında kullanılan en iyi tütsüler arasında reyhan gösterilmekteydi.

Vanilya Tütsüsü

Vanilya, huzur ve mutluluk hissettirir. Bazı yiyecekler vanilya ile yapıldığında kokusu insanda gevşeme etkisi yaratmaktadır. Vanilya aynı zamanda refahlığı da temsil etmektedir. Vanilya tütsüsü yoğun kokusundan dolayı kış aylarına daha çok yakışacak bir koku vermektedir.

dogal-ada-cayi-tutsu-ve-palo-santo

Mint (Nane) Tütsüsü

Nane baharatından yapılan bu koku şifa kokusu olarak geçmektedir.  Çünkü ağrı ve sızıların geçmesine yardımcı olur, burun ve boğaz enfeksiyon hastalıklarında nefes almayı kolaylaştırır ve tıkanıklığı giderir.

Ada Çayı Tütsüsü

Antimikrobiyal özelliğe sahip olan adaçayı aynı zamanda arındırıcı etkiye sahiptir. Yaşadığınız ortamı sadece bakteri ve böceklerden korumakla kalmaz, uyku kalitenizi arttırarak zihinsel olarak güçlenmenizi sağlar.

Öd Ağacı Tütsüsü

Öd ağacı tütsüsü vücuttaki temel enerji alanlarına etki ederek çakralarınızın açılmasını sağlar. Solunum yollarını rahatlattığı ve bunun yanında kaygı seviyesini azaltıp kişileri daha huzurlu hissettirdiği de saptanmıştır.

Palo Santo Tütsüsü

Kutsal olarak kabul gören  palo santo ağacı endemik olması sebebiyle yalnızca Güney Amerika’da yetişir. Palo Santo, soğuk algınlığı ve gribe karşı savaşta etkili bulunmuştur. Ayrıca stres, kaygı, depresyon, astım ve kronik baş ağrılarına karşı rahatlama sağladığı bilinmektedir.

Muhiku’da Tütsü Deneyimi

kahve-keyfi-hediye-kutusu-yeni

Kahve Keyfi Hediye Kutusu için 4 farklı çeşitte tütsü seçiyor ve gönderiyoruz. Kutudaki tütsü çeşitleri; sandal, meditasyon, leylak ve Hindistan cevizi. Anlamlarına bir bakalım.

Sandal ağacı tütsüsü, yakıldıktan sonra güzel kokusuyla aroma terapi etkisi yapar. Motive olma gücünüzün artmasına ve rahatlamanıza yardımcı olur.

Meditasyon tütsüsü, ruhsal bir kokudur, uzak doğunun bu muhteşem kokusu ile yoga yapabilir bunun yanında sakin kalmak ve odaklanmak için kullanabilirsiniz.

Leylak tütsüsü, güzel anıları anımsatan, sinirleri yatıştıran, ferahlık veren kokusuyla odanızı saracaktır.

Hindistan cevizi tütsüsü, rahatlama, ferahlık ve dinlendirici özelliği bulundurur. Ayrıca Uzak Doğu alternatif tıbbında halsizlik konusunda yapılan terapilerde yardımcı olarak kullanılır.

Muhiku’nun Kendi Kutunu Yap sayfası ile sevdiklerinizle tarihin gizemli odalarında düzenlenen ritüellere katılırken aynı zamanda rahatlayıp geçmişin alternatif tıp yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.

Tütsülük Modelleri

Güzel kokuları dekoratif ürünler ile tamamlamak ister misiniz? Muhiku tütsülerin yaydığı hoş kokulara dekor olacak tütsülük modelleri sunuyor. Örneğin;

  • El yapımı seramik tütsülük,
  • Ahşap tütsülük,
  • El yapımı beton tütsülük,
  • Etnik desenli tütsülük veya özel tasarım tütsülük modellerinden faydalanabilirsiniz.

Ayrıca buhurdanlık modellerinden de faydalanarak yaşam alanlarınıza estetik bir görünüm katabilirsiniz. Fil, baykuş, Buda ve pek çok tasarıma Muhiku ile ulaşabilirsiniz!

 

2 yorum

  1. Sayın Sümeyra Topalakçı, Tütsü kelimesi bence, mistisizmi anımsatıyor. Bu yönde bir bilimsel kitap olabilir mi diye düşünüyorum. Bir tarafta mistisizm, diğer tarafta bilimsellik. Arada bir köprü nasıl kurulabilir. Enteresan bir yazı olabilir. Destek olarak alıp bu konuyu, hazırladığım, Pazar Sabahları’nda kullanmak isterim,
    sevgi ve saygılarımla,
    yavuz özler

    1. Merhabalar, mistisizm ve bilim konusu hakkında hem Türkçe hem İngilizce pek çok yazı ve kitap mevcut.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir