Türk Kahvesinin Faydaları Nelerdir?

Dibek Kahvesi, Turkish Dibek Coffee

Türk kültürünün vazgeçilmez parçalarından biri olan Türk Kahvesi, geçmişi Habeşistan’a dayanan Osmanlı’dan günümüze ulaşan tarihiyle ve tadıyla dünyada tanınan ünlü kahvelerden biridir. Telvesiyle, köpüğüyle Türkiye’de hemen herkesin tüketmekten vazgeçemediği içeceklerden biridir. Yörelere göre farklı çeşitleri, tatları ve pişirme yöntemleri ile Türk mutfağının gözdelerinden biridir. Besin değeri ile diyetlerde ara öğün olarak yer alan Türk kahvesi, günün her saatinde tüketilebilir. Sağlık açısından birçok yararı olan Türk Kahvesi günde 2 fincan tüketilmesi durumunda size enerji verir, zihinsel aktivitelerinizi güçlendirir ve uyanık kalmanıza yardımcı olur. İçecek olarak tüketilmesinin yanında tatlı kurabiyelere ve keklere aroma katmak amacıyla da kullanılır. Şekersiz tüketildiği takdirde kilo ve mide problemlerini önler. Stres ve depresyon sorunlarına karşı iyi gelir.

Türk Kahvesinin Metabolizmaya Faydaları Nelerdir?

Türk Kahvesi, içerdiği kafein sayesinde sinir sistemini etkiler, adrenalin hormonu salgılatarak kalp ve dolaşım sistemini uyarıp metabolizma ve vücudun yağ yakmasını hızlandırır. Vücutta hızla emilen kafein psikoaktif bir etki verir.

Avusturya’da yapılan araştırmanın sonuçlarına göre 100 mg kafein alan grubun beyin aktiviteleri, kafein almayan gruba göre fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleri ile ölçülebilen bir artış göstermiştir.

Türk kahvesi spor yapmadan en az yarım saat önce içilirse vücudun yağ yakmasını kolaylaştırır.

Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Sağlığa yararlı etkileri ile tanınan lezzetli bir baharat türü olan kakule ile pişirilirse sindirime yardımcı olur. “The Encyclopedia of Healing Foods” kitabındaki yazılara göre bağırsaklarda biriken gazın giderilmesine destek olur.

Kahve Fakı, Coffee Horoscope

Türk Kahvesinin Hastalıklara Faydaları Nelerdir?

Alzheimer, Parkinson, Depresyon gibi zihinsel hastalıklara karşı hafızayı kuvvetlendirir, zihni açar ve bu tip zihinsel hastalıklara yakalanma riskini en aza indirir. Türk Kahvesi içerdiği antioksidan özelliği sayesinde solunum yolu iltihaplarını giderir, bronşları açar, astım hastalığına iyi gelir. Günde bir fincan kahve içilmesi durumunda karaciğer yağlanmasına iyi gelir ve iltihabı azaltır.

Kadınlarda görülme sıklığı daha yüksek olan safra taşları, günde üç fincan kahve içen kadınlarda içmeyenlere göre yüzde 25 daha az görülür. Türk Kahvesi barındırdığı antioksidan özelliği ile cildi ve bütün vücudu hastalıklardan koruyarak cildin yaşlanmasını geciktirir. Kemikleri kuvvetlendirici etkiye sahiptir. Ancak yaşlıların aşırı tüketmesi durumunda kemik sağlığı için zararlıdır.

Migren dışında baş ağrılarını gidermeye yardımcıdır. Ağrı kesicilerin etkisini artırmaktadır. Bazı uzmanlara göre Türk kahvesi ağrı kesicilerin etkisini yüzde 30 oranına kadar artırır.

Alman bilim insanlarının yaptığı araştırmalarda günlük 600 ml ve üzerinde düzenli içilen kahvenin Tip-2 diyabete yakalanma riskini yüzde 23 oranında azaldığı saptanmıştır.

Düzenli olarak günde 2 fincan Türk Kahvesi içen kişilerin kolon, göğüs ve rektal, kalın bağırsak, gırtlak, yemek borusu kanserine yakalanma riskini azaltır. Harvard Tıp Okulu’nda yapılan araştırmalarda safra kesesi hastalıklarını %45, kalın bağırsak kanseri riskini % 25 oranında azalttığı görülmüştür.

Kötü beslenme, bilinçsiz ilaç kullanımı, hepatit virüsleri, alkol kullanımı sonucu siroz, karaciğer problemleri ve karaciğer yetmezliği gibi hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Düzenli tüketilen Türk Kahvesi mevcut karaciğer hastalıklarını yavaşlattığı gibi bu hastalıkların ortaya çıkmasını engellediği yönünde birtakım bulgular elde edilmiştir. Yapılan araştırmalarda kahve bileşenlerinin özellikle klorojenik asit siroz, karaciğer kanseri, karaciğer yağlanması gelişimini engelleyici etkiler göstermektedir.

Türk Kahvesinin zararları, Turkish coffee losses

Türk Kahvesi Telvesinin Faydaları Nelerdir?

Genellikle kahve tüketiminden sonra dibinde kalan telvesini önemsemeyiz. Oysaki telvenin de birçok faydası bulunmaktadır. Kahve telvesi özellikle saç ve cilt sağlığı için birçok yararı vardır. Duş aldığınız sırada Hindistan cevizi yağı ile Türk kahvesi telvesini karıştırıp kullanırsanız cildinizi yumuşatır.

Selülit sorununu çözmeye yardımcıdır. Kahve telvesi ile biraz zeytinyağını karıştırıp 5-10 dakika arası selülitlere uygulayın. Daha sonra ılık su ile durulayın. Haftada 2-3 kere yapılması durumunda kahve telvesinin selülitlere iyi geldiğini göreceksiniz.

Saç sağlığınızı korumak için kahve telvesini temiz saçlarınıza uygulayın. 15-20 dakika bekledikten sonra saçlarınızı ılık su ile temizleyin. Bu uygulamanın saçlarınıza parlaklık kazandırdığını göreceksiniz.

Ayrıca elinizdeki ölü hücrelerden ve kötü kokudan kurtulmak için Türk kahvesi telvesini ellerinize 4- 5 dakika uyguladıktan sonra ılık su ile durulayın.

Kahve telvesinin bir diğer faydası ise bitkiler için gübre olarak kullanılmasıdır. Çiçeklerin toprağına ekleyerek doğal bir gübre elde edebilirsiniz. Ayrıca bitkilerinizi salyangoz ve zararlı böceklere karşı koruyacaktır.

Türk kahvesi telvesi ile temizlik yaparak ahşap mobilyalarınızı hem koruyabilir hem de parlak bir görünüme kavuşturabilirsiniz.

Kahve telvesi ile doğal bir oda spreyi elde edebilirsiniz. Aromatik yağlarla kahve telvesini karıştırarak evinizdeki kötü kokulardan kurtulabilirsiniz.

Kafein her insanda farklı etkiye sahiptir. Bazı insanlarda yüksek dozda alınan kahve sinir, endişe veya uyku kalitesinin azalmasına neden olabilir. Kimilerinin ise metabolizmaları hızlı çalıştığı için bu durum kolay kolay yaşanmamaktadır. Bilimsel araştırmalar sonucu her insanın “sirkadiyen saati” olarak adlandırılan bir biyolojik saatinin olduğunu ortaya koymuştur. Buna göre sabah 10.00-12.00 ile 17.00-18.30 arası  kahve içmenin en ideal saati olarak belirlenmiştir.

Türk Kahvesi Kutusu İle Sevdiklerinizi Mutlu Edin!

Köpüğü, tadı ve rengiyle dost meclislerinin vazgeçilmez içeçeği, yorgunluğun ilacı olan Türk Kahvesi’nin ilk izlerine Yemen’de ve sonrasında Osmanlı İmparatorluğu’nda rastlanır.”Gönül ne kahve ister ne kahvehane; gönül muhabbet ister kahve bahane!” sözünden yola çıkarak tasarladığımız Türk Kahvesi kutusunu hem kendinize hem de sevdiklerinize hediye edip el yapımı toprak cezvede demlediğiniz kahvenizi içerken, Yasemin notalarında kokan mumunuzu yakarak 40 yıllık hatırlar inşa edebilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

etiyopya-sidamo-kahvesi
Daha Fazla

Etiyopya (Ethiopia) Sidamo Kahvesi

İçindekiler Gizle Etiyopya ve KahveEtiyopya Sidamo Kahve Özellikleri Nelerdir?Etiyopya Kahvesi Nasıl Demlenir? Etiyopya Sidamo kahvesi, kahvenin doğum yeri…