Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

turk-kahves-micao-muhiku-blog

Bol köpüklü, lezzetli mi lezzetli bir fincan Türk kahvesi nasıl yapılır? Herkesin kendine göre bir kahve pişirme tekniği var. Ancak biz size Türk kahvesi yapmanın en iyi tekniğini anlatacağız, üstelik bol köpüklü!

turk-kahvesi-kutusunu-kesfet

Kahve, Habeşistan’a dayanan geçmişi ile Osmanlı’dan günümüze ulaşan Türk kültürünün vazgeçilmez parçalarından biri. Türklerin severek tükettiği, yörelere göre farklı çeşitleri, tatları ve pişirme yöntemleri ile Türk mutfağının gözdelerinden.

Osmanlı Devleti’nin kahve ile tanışması kesin olmamakla birlikte Yemen valisi Özdemir Paşanın 1517 yılında İstanbul’a getirdiği kahveler ile olduğu rivayet edilir. Türkler ise kahveyi cezve ve güğümlerde pişirerek “Türk Kahvesi ” adını almasını sağlamışlardır.

Muhiku’nun Türk kahvesinin geleneksel aromasıyla süslediği hediye kutuları ile sevdiklerinize unutulmaz bir hatıra bırakın! Kırk yıllık birlikteliklere imza atmanıza vesile olacak hediye kutularıyla onlara olan sevginizi bir kez daha dile getirebilirsiniz. Özel zamanlarda onlar için en hoş sürprizi hazırlayabilirsiniz.

Ayrıca Türk kahvesinin lezzetli olduğu kadar da faydalı olduğunu da söylemeliyiz. Dilerseniz Türk kahvesinin mucizevi faydaları başlıklı blog yazımızı okuyarak bu lezzetin etkileri hakkından bilgi sahibi olabilirsiniz.

Türk Kahvesi Pişirme Yöntemleri

Türk kahvesi, farklı pişirme yöntemleri ile her damak tadına hitap etmektedir. Kimileri kahvenin kısık ateşte yavaş pişirilmesini severken kimileri yüksek ateşte hızlı pişirilmesini sever.

turk-kahvesi-pisirme-yontemleri

Közde kahveden tutun da kumda pişirilen kahveye, cezvenin türüne göre her insanın farklı bir lezzet anlayışı vardır. Bu noktada herkesin dikkat etmesi gereken önemli noktalar vardır.

Kahvenizin öğütülme kalınlığı, tazeliği önemli etkenlerdir. Kahve ne kadar ince öğütülmüş olursa pişme süresi o kadar kısalır ve lezzeti artar.

Türk Kahvesinin Soğuk Su ile Pişirilmesi

Bu yöntemde suyun sıcaklığı kahveni lezzeti için önem arz etmektedir. En ideal su sıcaklığı, oda sıcaklığından biraz daha soğuk olandır.

Su tercihini ne hemen kaynayacak ne de çok soğuk sudan yana kullanmamak gerekir. Su tercihi kahvenin rengini, aromasını, tadını belirlemede aktif rol oynar.

Türk Kahvesinin Bakır Cezvede Pişirilmesi

Bakır cezvede yapılan Türk kahvesinin, çelik cezvede yapılan kahvelere göre daha lezzetli olduğu bilinmektedir. Bakır cezveler Türk kahvesinin daha lezzetli pişirilmesini sağlamaktadır.

İlk ihtiyacınız olan taze çekilmiş kahvedir. Tek kişi için pişirecekseniz bir fincan su yeterli olacaktır. İhtiyaç duyarsanız şeker ekleyebilirsiniz. Bakır cezvenin içine bir tatlı kaşığı kahve ve bir fincan su ekleyin.

Bakır cezveyi orta ısıda pişmeye bırakın. Kahvenizin üzerinde kabarcıklar oluşmaya başladığında kahveniz hazır olduğu anlamına gelir. Bu andan sonra kahveyi kaynatmaya devam ederseniz kahvenizin acılaşması ve kötü bir tat bırakması kaçınılmaz olur. Buradaki püf nokta kahveyi çok kaynatmayın.

Türk Kahvesinin Kumda Pişirilmesi

turk-kahvesi-pisirme

Bu yöntemde kahve pişirmek için iki farklı yol kullanılabilir. Ya kahvenizi cezvede pişirirsiniz ya da kahvenizi fincan içinde hazırlar ve pişirirsiniz. Kahvenizi pişirirken cezve veya fincanınızı kumun içine gömersiniz.

Bu ısının dengeli yayılmasını sağlar. Ayrıca kahvenizi lezzetlendirir. Kumda kahve yapmak için özel kahve makineleri vardır. Bu makinelerin altında bulunan elektrikli rezidans sayesinde kumun sıcaklığı sabit tutuluyor.

Evde kumda kahve yapmak için ihtiyacınız olan akvaryum kumu, tencere veya tavadır. Akvaryum kumunu tencere veya tavanıza yaydıktan sonra ısıtın. Isınan kumun ortasını açarak cezvenizi oraya yerleştirin. Isınan kum ile ağır ağır pişen kahveniz oldukça lezzetli olacaktır.

Türk Kahvesinin Kahve Makineleri İle Pişirilmesi

Günümüz dünyasında zaman en değerli kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Günlük hayatta hiç olmadığı kadar pratiklik gerekmektedir. Teknolojinin gelişmesi ile bu ihtiyaç karşılanır hale gelmiştir.

Pratik kahve imkanı sunan elektronik cezve ve kahve makineleri ortaya çıkmıştır. Bu aletler ile kahvenin karıştırılması, taşırma derdi gibi sıkıntılar ortadan kalkmıştır. İki veya üç dakika içerisinde istediğiniz lezzette, bol köpüklü kahveler hazırlamak kolaylaşmıştır.

Türk Kahvesi Yapımı Püf Noktaları

turk-kahvesi-fincan-muhiku-blog

  • Kullandığınız su kahvenin lezzetini etkiler. Bu sebeple klor ve miraç bakımından zengin çeşme suyu yerine içme suyu kullanmalısınız.
  • Kullandığınız kahvenin taze öğütülmüş olmasına dikkat edin. Bayat kahveler lezzeti önemli ölçüde azaltacaktır.
  • Cezve olarak bakırı tercih edebilirsiniz. Isıyı dengeli ilettiği için kahveleriniz daha lezzetli olacaktır.
  • Kahveyi ateşe konduktan sonra içine kaşık sokmayın. Cezveyi ateşe koymadan önce karıştırma işlemini gerçekleştirin.

Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Dışarıda ya misafirlikte içtiğiniz o bol köpüklü kahvenin tadı damağınızda mı? Öyleyse bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır, sorusunun cevabını sizinle paylaşmak isteriz. Böylece o lezzetli kahveyi dilediğiniz zaman keyifle yudumlayabilirsiniz.

Bol köpüklü Türk kahvesi yapımı için ihtiyacınız olan malzemeler; Türk kahvesi, içme suyu, toprak ya da bakır cezve ve dilediğiniz miktarda şeker.

Yapımı

  • İlk olarak fincanı dolana kadar su ile doldurun.
  • Fincandaki suyun yarısını cezveye boşaltın. Üzerine bir çay kaşığı Türk kahvesi ve isteğe göre şeker ekleyin. Kahve su ile karışıp köpük çıkana kadar karıştırın.
  • Daha sonra fincanda kalan suyu cezveye dökün ve bir çay kaşığı daha Türk kahvesi ekleyin. Bu aşamada kahveyi karıştırırken biraz kahve parçacığı kalacak şekilde karıştırın.
  • Sonra cezveyi ocağa koyup kısık ateşte kaynatın.
  • Kahve köpürmeye başladığında cezveyi ocaktan alıp tabanına tezgahı kullanarak vuruyoruz. Bu işlemin püf noktası çözülmeyip dibe çöken kahve parçalarını harekete geçirmek. Bu işlemi üç veya dört kez yapın. Ardından ocağa koyun.
  • Bu aşamada fincanlarınızı sıcak tutmak istiyorsanız içine sıcak su ekleyin.
  • Daha sonra kahve kaynamaya başlayıp köpükler orta kısma gelecektir. Bu anda cezveyi ocaktan almak gerekiyor. Daha sonra içi su dolu fincanları boşaltın. Kahveyi yavaş yavaş fincanlara dökün. Kahveyi fincanlara dökerken acele etmeden dökün.
  • Türk kahvesi yapılışı yönüyle kolay gözükse de sabırlı ve dikkatli olun. Malzemenizin eksiksiz olduğuna dikkat edin. Kaliteli malzeme kullanmanız yapacağınız kahvenin lezzetini de artıracak.

Afiyet olsun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

Dibek Kahvesi, Turkish Dibek Coffee
Daha Fazla

Türk Kahvesinin Faydaları Nelerdir?

İçindekiler Gizle Türk Kahvesinin Metabolizmaya Faydaları Nelerdir?Türk Kahvesinin Hastalıklara Faydaları Nelerdir?Türk Kahvesi Telvesinin Faydaları Nelerdir?Türk Kahvesi Kutusu İle…