Türk Kahvesi, Habeşistan’a dayanan geçmişi ile Osmanlı’dan günümüze ulaşan Türk kültürünün vazgeçilmez parçalarından birisidir. Türklerin severek tükettiği, yörelere göre farklı çeşitleri, tatları ve pişirme yöntemleri ile Türk mutfağının gözdelerinden biridir. Osmanlı Devleti’nin kahve ile tanışması kesin olmamakla birlikte Yemen valisi Özdemir Paşanın 1517 yılında İstanbul’a getirdiği kahveler ile olduğu rivayet edilir. Türkler ise kahveyi cezve ve güğümlerde pişirerek “Türk Kahvesi ” adını almasını sağlamışlardır.
Türk kahvesi, farklı pişirme yöntemleri ile her damak tadına hitap etmektedir. Kimileri kahvenin kısık ateşte yavaş pişirilmesini severken kimileri yüksek ateşte hızlı pişirilmesini sevmektedir. Közde kahveden tutun da kumda pişirilen kahveye, cezvenin türüne göre her insanın farklı bir lezzet anlayışı vardır. Bu noktada herkesin dikkat etmesi gereken önemli noktalar vardır. Kahvenizin öğütülme kalınlığı, tazeliği önemli etkenlerdir. Kahve ne kadar ince öğütülmüş olursa pişme süresi o kadar kısalır ve lezzeti artar.
Türk Kahvesini Pişirme Yöntemleri
Türk Kahvesinin Soğuk Su İle Pişirilmesi
Bu yöntemde suyun sıcaklığı kahveni lezzeti için önem arz etmektedir. En ideal su sıcaklığı, oda sıcaklığından biraz daha soğuk olandır. Su tercihini ne hemen kaynayacak ne de çok soğuk sudan yana kullanmamak gerekir. Su tercihi kahvenin rengini, aromasını, tadını belirlemede aktif rol oynar.
Türk Kahvesinin Kumda Pişirilmesi

Hayatımızın büyük bir bölümünde bize eşlik eden kahve için Dünyanın farklı ülkelerinden özenle seçilen kahveleri tek kutuda bir araya getirdik.
Bugün hem kendinize hem de sevdiklerinize bu kutuyu gönül rahatlığı ile hediye edebilir dünyanın farklı lezzetlerini tatma fırsatını yakalayabilirsiniz!
Bu yöntemde kahve pişirmek için iki farklı yol kullanılabilir. Ya kahvenizi cezvede pişirirsiniz ya da kahvenizi fincan içinde hazırlar ve pişirirsiniz. Kahvenizi pişirirken cezve veya fincanınızı kumun içine gömersiniz. Bu ısının dengeli yayılmasını sağlar. Ayrıca kahvenizi lezzetlendirir. Kumda kahve yapmak için özel kahve makineleri vardır. Bu makinelerin altında bulunan elektrikli rezidans sayesinde kumun sıcaklığı sabit tutulur. Evde kumda kahve yapmak için ihtiyacınız olan akvaryum kumu, tencere veya tavadır. Akvaryum kumunu tencere veya tavanıza yaydıktan sonra ısıtın. Isınan kumun ortasını açarak cezvenizi oraya yerleştirin. Isınan kum ile ağır ağır pişen kahveniz oldukça lezzetli olacaktır.
Türk Kahvesinin Bakır Cezvede Pişirilmesi
Bakır cezvede yapılan Türk kahvesinin, çelik cezvede yapılan kahvelere göre daha lezzetli olduğu bilinmektedir. Bakır cezveler Türk kahvesinin daha lezzetli pişirilmesini sağlamaktadır. İlk ihtiyacınız olan taze çekilmiş kahvedir. Tek kişi için pişirecekseniz bir fincan su yeterli olacaktır. İhtiyaç duyarsanız şeker ekleyebilirsiniz. Bakır cezvenin içine bir tatlı kaşığı kahve ve bir fincan su ekleyin. Bakır cezveyi orta ısıda pişmeye bırakın. Kahvenizin üzerinde kabarcıklar oluşmaya başladığında kahveniz hazır olduğu anlamına gelir. Bu andan sonra kahveyi kaynatmaya devam ederseniz kahvenizin acılaşması ve kötü bir tat bırakması kaçınılmaz olur. Buradaki püf nokta kahveyi çok kaynatmayın.
Türk Kahvesinin Kahve Makineleri İle Pişirilmesi
Günümüz dünyasında zaman en değerli kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Günlük hayatta hiç olmadığı kadar pratiklik gerekmektedir. Teknolojinin gelişmesi ile bu ihtiyaç karşılanır hale gelmiştir. Pratik kahve imkanı sunan elektronik cezve ve kahve makineleri ortaya çıkmıştır. Bu aletler ile kahvenin karıştırılması, taşırma derdi gibi sıkıntılar ortadan kalkmıştır. İki veya üç dakika içerisinde istediğiniz lezzette, bol köpüklü kahveler hazırlamak kolaylaşmıştır.
Kahve Yapmanın Püf Noktaları
- Kullandığınız su kahvenin lezzetini etkiler. Çeşmenizden akan su kaliteli değilse kullanmayın. Onun yerine arıtılmış su kullanırsanız kahvenin lezzetinin belirgin bir şekilde arttığını göreceksiniz.
- Kullandığınız kahvenin taze öğütülmüş olmasına dikkat edin. Bayat kahveler lezzeti önemli ölçüde azaltacaktır.
- Cezve olarak bakırı tercih edebilirsiniz. Isıyı dengeli ilettiği için kahveleriniz daha lezzetli olacaktır.
- Kahveyi ateşe konduktan sonra içine kaşık sokmayın. Cezveyi ateşe koymadan önce karıştırma işlemini gerçekleştirin.
Bol Köpüklü Türk Kahvesi İçin
Malzemeler;
- Taze öğütülmüş Türk Kahvesi
- Arıtılmış Su,
- Isıyı dengeli bir biçimde ileten bakır cezve,
- İsteğe göre şeker,
- Ocak veya imkanınız var ise közde pişirme,
- Bir adet çay kaşığı
- Fincan
Yapımı;
- İlk olarak fincanı dolana kadar su ile doldurun.
- Fincandaki suyun yarısını cezveye boşaltın. Üzerine bir çay kaşığı Türk kahvesi ve isteğe göre şeker ekleyin. Kahve su ile karışıp köpük çıkana kadar karıştırın.
- Daha sonra fincanda kalan suyu cezveye dökün ve bir çay kaşığı daha Türk kahvesi ekleyin. Bu aşamada kahveyi karıştırırken biraz kahve parçacığı kalacak şekilde karıştırın.
- Sonra cezveyi ocağa koyup kısık ateşte kaynatın.
- Kahve köpürmeye başladığında cezveyi ocaktan alıp tabanına tezgahı kullanarak vuruyoruz. Bu işlemin püf noktası çözülmeyip dibe çöken kahve parçalarını harekete geçirmek. Bu işlemi üç veya dört kez yapın. Ardından ocağa koyun.
- Bu aşamada fincanlarınızı sıcak tutmak istiyorsanız içine sıcak su ekleyin.
- Daha sonra kahve kaynamaya başlayıp köpükler orta kısma gelecektir. Bu anda cezveyi ocaktan almak gerekiyor. Daha sonra içi su dolu fincanları boşaltın. Kahveyi yavaş yavaş fincanlara dökün. Kahveyi fincanlara dökerken acele etmeden dökün.
- Türk kahvesi yapılışı yönüyle kolay gözükse de sabırlı ve dikkatli olun. Malzemenizin eksiksiz olduğuna dikkat edin. Kaliteli malzeme kullanmanız yapacağınız kahvenin lezzetini de artıracaktır.
Dünya Kahveleri Kapınıza Gelsin!
Siz de Etiyopya (Ethiopia) Sidamo kahvesini tatmak isterseniz Muhiku hediye kutuları arasında bulunan “Dünya Kahveleri Kutusu” nu keşfedin. Dünya kahveleri kutusu size ve sevdiklerinize dünyanın 5 farklı ülkesinden kahveler sunar. Ethiopia Sidamo, Nikaragua, Kenya, Honduras, Colombia kahveleri ile enfes bir kahve tadım deneyimi yaşayabilirsiniz. Her bir paket 50 gramdır. Kargoya verilmeden önce sizler için taze çekilmektedir. Kullanım ömrü paket açıldıktan itibaren 12 aydır. Serin ve kuru yerde saklanması tavsiye edilir. Afiyet Olsun!