Teraryum modelleri dediğimiz zaman çok geniş bir denize dalmış oluyoruz. Doğanın, tabiatın minyatürü teraryumların hayatımıza girmesiyle saksı çiçeklerinin tabiri caizse papucu dama atıldı. Birkaç teraryum modeline baktığımız zaman sebebini anlamamak elde değil. Evde, işte yani dört yanımız duvarlarla çevriliyken bile yeşil görebildiğimiz; içerisine baktığımız zaman farklı bir dünyaya bakıyor gibi olduğumuz teraryumlar nasıl sevilmez ki?
Süs olarak kullanıldığı gibi teraryum hazırlamayı, tasarlamayı hobi haline getiren insanlar da az denemeyecek kadar var. Canlılığın devam ettiği camdan bir küre (ya da hangi şekil aldıysanız) size de çok mucizevi geliyor mu? Saksıda bitki bakmak gibi ama daha şık ve daha zarif.
O zaman şimdi hep birlikte teraryum modelleri nedir ve nasıl bakılır öğrenelim.
Teraryuma Bitki Koymak Zorunda Mıyım?
Çok zarifler, oldukça güzel gözüküyorlar fakat ben içinde bitki istemiyorum; güneş, düzenli olarak sulama falan yapamam diyorsanız üzülmeyin. Teraryum tasarlarken veya satın alırken görsel olarak hazırlanmış bitki kullanılmadan tasarlanmış modeller bulabilirsiniz. Hayalinizde renkli taş, renkli deniz kumu ve objelerden bir bahçe, köşe dizayn edin ve onu cam fanus içerisinde hayata geçirin. Mesela teraryum içerisinde kaplumbağa bakıldığını duymuştum, hayvana hareket özgürlüğü sağlayacak büyüklükte bir fanusta neden olmasın ki? Hatta hem kaplumbağa için hem de besleyen insanın göz zevki için bomboş bir kaptan çok daha güzel olacaktır.
Canlı bitki kullanmak zorunda olmadığınız gibi plastik/cam objeler ile teraryum oluşturabilir, plastik yapay bitki kullanabilirsiniz. Böylelikle rengarenk ve bakımı ile ilgilenmenizin gerekmediği bir dekorunuz olacak. Yine de arada tozunu almayı unutmayın.
Eğer gitmek istediğiniz ya da çok sevdiğiniz bir şehir varsa bu şehri de bir teraryum içerisinde kurabilirsiniz. Örneğin arkadaşınız İstanbul’u çok seviyor fakat farklı bir şehirde yaşıyorsa ona Kız Kulesi, deniz, boğaz ve orman temalı bir aranjman yapabilirsiniz. Böyle bir hediye eminiz ki o kişi için unutulmaz olur!
Teraryum Yapmak İçin Nasıl Bir Fanus Seçmek Gerekir?
Aslında bu seçim tamamen sizin zevkinize bağlıdır. Çünkü teraryum tasarlarken uçsuz bucaksız modellemeler yapabilirsiniz. Küçük oval bir fanus tercih edebileceğiniz gibi büyük yayvan fanuslar da seçebilirsiniz. Hatta büyük bir cam fanusumsu bir obje seçilerek içerisine teraryum hazırlanıp kösesine de küçük fanusla balık konmuş bir model görmüştüm. Böyle bir seçenek için salonunuzun ya da sergileyeceğiniz yer neresi ise oldukça büyük olması gerekiyor (ben kafede görmüştüm eğer sizin de bir işletmeniz varsa ya da evinizi dolduracak büyük nesneler arıyorsanız bu tarzda bir teraryum modeli deneyebilirsiniz).
Son 1 yılda sanırım köşegenlere ilgimiz arttı, minimalizm ile birlikte geometrik şekiller moda oldu. Birçok marka ve ünlü mekanlar geometrik şekildeki lambaları dekorlarında değerlendirmeye başladı. Dolayısıyla oldukça artık fanus olarak sadece yuvarlak seçeneğiniz yok, çok şık prizma cam fanuslarla da güzel tasarımlar yapabilirsiniz. Mesela bitkisiz, dekoratif bir model isterseniz kapalı olan bu prizmaları çok rahat kullanabilirsiniz.
Bütçeniz kısıtlıysa, masanızın ya da kahve sehpanızın üzerinde minik bir dekor istiyorsanız cam kavanozları da kullanabilirsiniz. Vintage görünümlü cam kavanozlar da son yıllarda oldukça yükselişte.
Minyatür Bir Dünya
Hazır almak yerine kendiniz tasarım yapacaksanız “Öyle olmaz!”, “İçine bunu koyman lazım!”, “Onu koyarsan çirkin olur!” diyenleri asla ciddiye almayın. Çünkü kullanabileceğiniz yüzlerce materyali binlerce farklı kombinasyonda birleştirebilirsiniz. Önemli olan hayalinizdeki teraryumu oluşturmak. Artık sırf bu hobi için minicik evler, şatolar, bahçe gereçleri üretiliyor ve siz de istediğinizi kullanmakta özgürsünüz.
Eğer tasarımınızı bitki ile yapmak istiyorsanız seçeceğiniz sukulent ya da kaktüs çeşidini alırken mutlaka bu bitkileri teraryumda bakacağınızı belirtmenizi tavsiye ederiz. Saksı bakımından daha farklı olacaktır. İçiniz rahat olsun çünkü kaktüs ve sukulentler bakması en kolay bitkilerdendir, saksı değil fanusta bakılacak olmaları çok da büyük bir değişikliğe sebep olmayacaktır.
Güncel Teraryum Fiyatları
Çiçekçilerde, yapı marketlerde hatta süpermarketlerde bile teraryum modelleri bulabilirsiniz. Fiyatları ise ortalama 85 TL’den başlayarak 1000 TL’lere kadar çıkıyor. Eğer hediye edilecek ise genel olarak hazırlamak değil tabii ki hazır almak tercih ediliyor; yüzlerce farklı seçeneği ile beğeneceğiniz bir model bulmanız kaçınılmaz oluyor.
Satın almak yerine kendiniz yapmak isterseniz de malzemeleri alacağınız yerlere göre maliyeti değişebiliyor. Fakat her şekilde kendiniz hazırladığınızda hem güzel vakit geçirmiş hem de tam hayal ettiğiniz gibi bir sonuç almış oluyorsunuz. Fiyatı satın aldığınız fiyata denk gelse bile kendiniz hazırladığınızda hem daha mutlu olacağınıza hem de sonucu çok beğeneceğinize eminiz.
Teraryum günümüzde hediye olarak sıkça tercih edilen bir seçenektir. Özel günlerde sevdiklerimize hediye olarak alabileceğimiz opsiyonların başında gelir. Yeni iş hediyesi, eve taşınma hediyesi, doğum günü hediyesi, sevgililer günü hediyesi olarak tercih edebilirsiniz. Özellikle de sevdiğiniz kişi doğayı seviyor ama şehirde yaşıyorsa teraryum modelleri arasından eminiz ki ona göre bir alternatif bulabilirsiniz.
Daha önce teraryum aldıysanız ya da fiyatları sebebiyle bu fikre sıcak bakmıyorsanız Muhiku’daki yenilikçi hediye kutularını değerlendirebilirsiniz. Özellikle yeni ev hediyesi olarak tütsü, mum, kahve, çay, yine kaktüsünü ya da sukulentini koyabileceği ayaklı siyah saksı ve çerezliğiyle Metis Dekorasyon Kutusu‘nu uygun fiyata alarak sevdiğiniz insanı mutlu edebilirsiniz. Bu kutunun en güzel yanlarından biri de genel tonları siyah olduğu için her eve yakışacak olması.