Teraryum Bitkileri Nelerdir?

teraryum-bitkileri-nelerdir

Artık hepimiz biliyoruz ki teraryumlar doğayı en minimalist haliyle evimizde taşıyor. Biz de bu yazımızda teraryum bitkileri nelerdir göz atalım istedik. Böylelikle evinizin dekorasyonuna en yakışan seçimi yapabilirsiniz.

Teraryum dediğimizde aklımıza içinde canlı-cansız bitkileri, yosunu, çakıl taşları, toprağı bulunan bir cam fanus geliyor. Terayum içinde cansız süs bitkileri ve küçük objeler olsa da aslında en belirgin olanı canlı bitkilerdir. Ve bu durumda en çok teraryum bitkileri nelerdir diye merak ediliyor.

Teraryumu hazır satın alabileceğiniz gibi evde kendiniz de teraryum hazırlayabilirsiniz. Eğer evde kendiniz teraryum yapacaksanız hangi bitkiler teraryum içinde sağlıklı bir şekilde yetişir öğrenmeniz gerekiyor.

Teraryumunuza yakışacak en güzel sukulent çeşitleri Muhiku’da! Şık sukulent türlerinin özenle bir araya getirildiği saksıda sukulent aranjmanları arasında sevdiğiniz sukulent türlerini bulabilirsiniz. Dilerseniz bu şık sukulent aranjmanlarını bozmadan yaşam alanınızda doğal ve şık bir hava yaratabilirsiniz.

Teraryum Bitkileri Çeşitleri

sukulent-cesitleri

Bu bitkiler çoğunlukla direkt güneş ışığına maruz kalmadan ve yavaş büyüyen cüce bitkilerden oluşmalıdır. Aslında teraryum bitkileri denildiğinde ilk akla gelen sukulent ve kaktüsler olsa da her teraryum çeşidine sukulent ve kaktüs uygun değildir.

Teraryum bitkileri seçerken göz önünde bulundurmanız gereken ilk adım, teraryum kabınızın nasıl olduğudur. Eğer teraryum kabınız kapalı bir fanus ise nemli ortamı seven bitkiler tercih etmelisiniz. Kapalı teraryuma uyum sağlayacak bitkilere örnek vermemiz gerekirse eğrelti otu, hedera (orman) sarmaşığı, fitonya, peperomia türlerini sayabiliriz.

Bu yüzden sizler için teraryum bitkileri hakkındaki bu yazımızı derledik. Teraryum nedir, nasıl yapılır konulu blog yazımız da teraryumlar hakkında temel bilgileri alabilmenizi sağlayacağından ilginizi çekebilir.

Kullanabileceğiniz Bitkiler ve Özellikleri

Eğrelti otu iç mekan bitkisidir. Nemli havayı sever. Bundan dolayı teraryumda yetişmeye uygun bir bitkidir.

Orman sarmaşığı nemi sever. Sulama ihtiyacı oldukça azdır. Bulunduğu ortamın havasından sağladığı nem yeterli olmaktadır. Orman sarmaşığı (hedera) dekoratif olarak kapalı mekanlarda da kullanılmaktadır. Yeri oldukça uzayan bir bitkidir.

Yine belirtmekte fayda var ki kapalı teraryum kullanacaksanız bitkileri yerleştirdikten sonra köklerinden itibaren kapak toprağı, canlı-cansız yosunlar ve çimler de kullanılabilir. Burada da sagina, salaginella türleri ile Norveç yosunu tercih edebilirsiniz.

Salaginella yosunu tam olarak teraryum için desek yanlış olmaz. Salaginella nemi çok sever. Hatta susuz kaldığında üstüne bir fanus kapatabilirsiniz. Bu özelliği salaginellayı tam bir teraryum bitkisi haline getiriyor.

Norveç yosunu son yıllarda dekoratif bitkiler içinde yerini almaya başlamıştır. Bakım olarak ekstra bir şey istemez. Bundan dolayı kapalı teraryumlar için idea bir bitkidir.

İkinci durumda ise teraryum kabınız açık fanus veya yarı açık fanus olabilir. Eğer açık fanusunuz varsa ona göre bitki tercihinde bulunmalısınız. Açık fanuslar için daha çok nem seviyesine göre nemi az seven bitkileri göz önüne almalısınız. Açık fanusa uygun bitkiler ise şunlardır; Havai bitkileri, kaktüsler, sukulentler…

Kaktüsler çöl bitkisi olduğu ve bodur bitki sınıfına girdiği için teraryum içinde sıklıkla tercih edilir. Kaktüs fazla nemi sevmediği için teraryumda yetiştirebilirsiniz.

Kaktüs bitkisi hakkında merak ettiklerinizi Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır yazımızda bulabilirsiniz.

Sukulent bitkisi de kaktüsle benzer özellikler taşımaktadır. Hem fazla nemi sevmez hem de fazla suyu yapraklarında depoladığı için teraryum içinde fazla sulamaya ihtiyaç kalmaz.

Muhiku’da pek çok sukulent çeşidi bulunmaktadır. Sevdiklerinize hediye edeceğiniz sululetler uzun süre kullanabilme özelliğinden dolayı sıkça tercih edilmektedir.

Teraryum bitkilerini fanus şekline göre doğru seçip teraryum bakımına dikkat ederseniz teraryumunuzun sağlıklı ve uzun ömürlü olduğunu görürsünüz.

Teraryum Bitkilerinin Bakımında Önemli Adımlar

teraryum-bitkileri-bakimi

Teraryumda kullanacağınız bitkiler çok nemli ortamı sevmezler. Bu sebeple ya açık teraryum tercih etmelisiniz ya da nemden hoşlanmayan bitkiler bulmalısınız.

Teraryum bitkilerinin çürümemesi için sulama konusuna dikkat etmelisiniz. Sularken direk su dökmek yerine fısfıslı bir sprey şişesinden bitkilerinize az miktarda su vermeniz yeterli olacaktır. Çünkü fazla su vererek teraryum bitkilerinizi çürütebilirsiniz. Bu durumu yaşarsanız kesici bir ince bir alet ile çürüyen kısımları temizleyebilirsiniz.

Teraryumu fazla güneş ışığına maruz bırakmayın. Teraryumun aydınlık ve temiz hava alan yerde olması sağlığını korumasında yeterli olacaktır.

Gördüğünüz gibi teraryum bitkileri bakım konusunda orkide, menekşe gibi zor değildir. Kendinize veya sevdiklerinize doğayı minimal haliyle hediye etmek isterseniz bir teraryum hazırlamayı ya da satın almayı düşünebilirsiniz.

Ancak teraryumu daha önce aldıysanız ya da fiyatlarının yüksek olması sebebiyle tercih etmiyorsanız Muhiku’daki ev hediyelerine göz atabilirsiniz. Hem evde hem de iş yerinde ortamı güzelleştirecek ürünlerin yer aldığı kutuların içine sukulent ve saksı ekleyebilirsiniz.

Artık teraryum hakkında pek çok şey biliyorsunuz. Öyleyse şimdi teraryum modelleri ve aranjmanları için ilgili blog yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Teraryuma Alternatif Dekorasyon Hediyesi Fikri

black-and-classy-hediye-kutusu

Ev hediyesi olarak teraryum arıyor olabilirsiniz ve bu fikir size masraflı gelmiş olabilir. Öyleyse Muhiku’nun birbirinden şık hediye kutularını değerlendirebilirsiniz. İçerisinde dekorasyon, dünya lezzetleri ve deneyimlere yer veren kutuları tercih edebilirsiniz. Kısacası uygun fiyata kaliteli ve şık bir kutu satın alabilirsiniz.

Black and Classy Hediye Kutusu‘nda;

  • İkili siyah fincan takımı,
  • Selamlique Türk kahvesi,
  • Patiswiss çikolata kaplı portakal dilimleri,
  • Son olarak da ayaklı beton saksı yer alıyor.

Üstelik bu kutuya hediye notunuzu da tamamen ücretsiz olarak ekleyebilirsiniz.

2 yorum

  1. Kocaman teraryumlarda meyve veya sebze yetiştirmek mümkün mü? Ve mümkünse hangi sebzeleri veya meyveleri yetiştirebilliriz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir