Artık hepimiz biliyoruz ki teraryum doğayı en minimalist haliyle evimizde yaşatmaktır. Teraryum dediğimizde aklımıza içinde canlı-cansız bitkileri, yosunu, çakıl taşları, toprağı bulunan bir cam fanus geliyor. Terayum içinde cansız süs bitkileri ve küçük objeler olsa da aslında en belirgin olanı canlı bitkilerdir. Ve bu durumda en çok teraryum bitkileri nelerdir diye merak ediliyor. Teraryumu hazır satın alabileceğiniz gibi evde kendiniz de teraryum hazırlayabilirsiniz. Evet, eğer evde kendiniz teraryum yapacaksanız hangi bitkiler teraryum içinde sağlıklı bir şekilde yetişir öğrenmeniz gerekiyor. Bu yüzden sizler için teraryum bitkileri nelerdir diye bu yazımızı derledik. Teraryum nedir, nasıl yapılır konulu blog yazımız da teraryumlar hakkında temel bilgileri alabilmenizi sağlayacağından ilginizi çekebilir.
Teraryum Bitkileri Çeşitleri
Teraryum bitkileri çoğunlukla direkt güneş ışığına maruz kalmadan ve yavaş büyüyen cüce bitkilerden oluşmalıdır. Aslında teraryum bitkileri denildiğinde ilk akla gelen sukulent ve kaktüsler olsa da her teraryum çeşidine sukulent ve kaktüs uygun değildir.
Teraryum bitkileri seçerken göz önünde bulundurmanız gereken ilk adım, teraryum kabınızın nasıl olduğudur. Eğer teraryum kabınız kapalı bir fanus ise nemli ortamı seven bitkiler tercih etmelisiniz. Kapalı teraryuma uyum sağlayacak bitkilere örnek vermemiz gerekirse eğrelti otu, hedera (orman) sarmaşığı, fitonya, peperomia türlerini sayabiliriz.
Eğrelti otu iç mekan bitkisidir. Nemli havayı sever. Bundan dolayı teraryumda yetişmeye uygun bir bitkidir.
Orman sarmaşığı nemi sever. Sulama ihtiyacı oldukça azdır. Bulunduğu ortamın havasından sağladığı nem yeterli olmaktadır. Orman sarmaşığı (hedera) dekoratif olarak kapalı mekanlarda da kullanılmaktadır. Yeri oldukça uzayan bir bitkidir.
Yine belirtmekte fayda var ki kapalı teraryum kullanacaksanız bitkileri yerleştirdikten sonra köklerinden itibaren kapak toprağı, canlı-cansız yosunlar ve çimler de kullanılabilir. Burada da sagina, salaginella türleri ile Norveç yosunu tercih edebilirsiniz.
Salaginella yosunu tam olarak teraryum için desek yanlış olmaz. Salaginella nemi çok sever. Hatta susuz kaldığında üstüne bir fanus kapatılması tavsiye edilir. Bu özelliği salaginellayı tam bir teraryum bitkisi haline getiriyor.
Norveç yosunu son yıllarda dekoratif bitkiler içinde yerini almaya başlamıştır. Bakım olarak ekstra bir şey istemez. Bundan dolayı kapalı teraryumlar için idea bir bitkidir.
İkinci durumda ise teraryum kabınız açık fanus veya yarı açık fanus olabilir. Eğer açık fanusunuz varsa ona göre bitki tercihinde bulunmalısınız. Açık fanuslar için daha çok nem seviyesine göre nemi az seven bitkileri göz önüne almalısınız. Açık fanusa uygun bitkiler ise şunlardır; Havai bitkileri, kaktüsler, sukulentler…
Kaktüsler çöl bitkisi olduğu için ve bodur bitki sınıfına girdiğinden dolayı teraryum içinde sıklıkla tercih edilir. Kaktüs fazla nemi sevmediği için teraryumda yetiştirilebilir.
Kaktüs bitkisi hakkında merak ettiklerinizi Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır yazımızda bulabilirsiniz.
Sukulent bitkisi de kaktüsle benzer özellikler taşımaktadır. Hem fazla nemi sevmez hem de fazla suyu yapraklarında depoladığı için teraryum içinde fazla sulamaya ihtiyaç kalmaz.
Teraryum bitkilerini fanus şekline göre doğru seçip teraryum bakımına dikkat ederseniz teraryumunuzun sağlıklı ve uzun ömürlü olduğunu görürsünüz.
Teraryum Bitkilerinin Bakımında Önemli Adımlar
Teraryum bitkileri çok nemli ortamı sevmezler. Bu sebeple ya açık teraryum tercih etmelisiniz ya da nemden hoşlanmayan bitkiler bulmalısınız.
Teraryum bitkilerinin çürümemesi için sulama konusuna dikkat etmelisiniz. Sularken direk su dökmek yerine fısfıslı bir sprey şişesinden bitkilerinize az miktarda su vermeniz yeterli olacaktır.
Fazla sulama yaparsanız teraryum bitkilerinizde çürüme olabilir. Bu durumu yaşarsanız kesici bir ince bir alet ile çürüyen kısımları temizleyebilirsiniz.
Teraryumu fazla güneş ışığına maruz bırakmayın. Teraryumun aydınlık ve temiz hava alan yerde olması sağlığını korumasında yeterli olacaktır.
Teraryum bitkileri bakım konusunda görüldüğü üzere bir orkide, menekşe gibi zor değildir. Kendinize veya sevdiklerinize doğayı minimal haliyle hediye etmek isterseniz bir teraryum hazırlamayı ya da satın almayı düşünebilirsiniz. Ancak teraryumu daha önce aldıysanız ya da fiyatlarının yüksek olması sebebiyle tercih etmiyorsanız Muhiku’daki Metis Dekorasyon Kutusuna göz atabilirsiniz. Hem evde hem de iş yerinde ortamı güzelleştirecek ürünlerin yer aldığı bu kutunun içinde aynı zamanda sukulent ya da kaktüs koymaya uygun, ayaklı bir saksı bulunuyor.