Teraryum Bakımı Nasıl Yapılır?

teraryum

Bir teraryuma sahipseniz ama teraryum bakımı hakkında bilgileriniz kısıtlı ise sizin için bu yazımızı derledik.

Son yılların vazgeçilmezi olan teraryumu bilmeyenimiz yoktur. Son yıllarda evlerimizde, salonlarımızda kullanılan teraryum; iç mekanların dekorasyonunda yükselen bir ivme kazandı.

İçinde bitki olan fanus veya akvaryumlar yaşam alanlarımızın değişmez modern süsü oldular. Aslında en yalın haliyle doğanın minyatürü desek yanlış olmaz.

Teraryumu hazır alabileceğimiz gibi kendimiz de yapabiliriz. Evinde kendi uğraşları sonucunda yaptığı teraryumu gelen misafirlerine sergilemeyi kim istemez ki. Veya yaptığınız teraryumu bir sevdiğinizle paylaşmak istemez misiniz?

O halde teraryum yapımı hakkında bildiklerimiz kadar teraryum bakımı hakkında bildiklerimizi de gözden geçirdikten sonra uzun ömürlü teraryumlara sahip olabiliriz.

Teraryum Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

teraryum-bitkileri-nelerdir

Teraryum bakımı zor olmasa da özenle yaklaşılır, bakımı olması gerektiği gibi yapılırsa daha verimli sonuçlar elde edilir. Öncelikle teraryum bakımı hakkında bilinmesi gereken durumlar; toprak bakımı, sulama ihtiyacı, ısı ve sıcaklık durumu, gerekli ışık miktarı, temizliği gibi konulardır.

Toprak Bakımı

Teraryum toprak bakımı için öncelikle teraryum içinde olan bitkiler nelerdir bilmekte fayda var. Teraryumlarda genellikle sukulent ve kaktüs gibi bitkiler yer alır. Dolayısıyla kaktüs veya sukulent ile uyumlu toprak seçmek daha doğru olur. Zaten kaktüsgiller kumlu çöl toprağını sever.

Genel olarak suyu ve havayı geçirgen özellikte toprak seçimi teraryum için verimli olur. Teraryumlarda bitki köklerinin daha çok hava almasını sağlayan vitamin ve mineral zengini hidrokültür kullanılırsa daha verimli sonuçlar alırsınız. Toprak değişimini iki yılda bir yapabilirsiniz.

Sulama İhtiyacı

Teraryum için en uygun sulama toprağının iyice kuruduğu zamanki sulamadır. Haftada bir kez çok aşırıya kaçmadan fısfısla yaprakların üstünden sulama yapmak yeterli olur.

Özellikle kapalı teraryumlarda bitkiler terleme yaptıkları için suya daha az ihtiyaç duyarlar. Bunu gözle görebilmeniz mümkündür zaten. Cam fanusun kapağında su kabarcıkları gördüğünüzde teraryumun nem seviyesinin yeterli olduğunu biliniz.

Teraryumu sulamak için yine de içindeki bitkinin su ihtiyacını bilmemiz lazım. Ama genel olarak belirtelim ki teraryumlar çok sulama istemezler. Teraryumu fazla suladığınızda bitkilerde çürüme meydana gelir.

Teraryumu sularken yine bilmeniz gereken bir konu daha var. O da sulamada kullanılan suyun çeşidi. Teraryumu sularken klorlu, kireçli bir su kullanmayınız. Dinlenmiş içme suyu kullanmakta yarar vardır. Hem kireçli su teraryumda bir süre sonra kireç tortusunun kalmasına neden olur ve görüntü olarak göze güzel gelmez. Ayrıca kireç bitki köklerine zarar verir.

Işık Miktarı

teraryum

Teraryum bakımında yapılan hatalardan biri de teraryumun konulacağı yer seçimidir. Yaşam alanlarımızda maalesef ki teraryumlar ışığı daha iyi alan yerlerin biraz uzağında kalabiliyor.

Bu durumda gün ışığından uzakta kalan bitkiler bir süre sonra canlılığını yitirebiliyor. Böyle bir durum yaşanmaması için teraryumunuzu gün ışığı alan aydınlık olan bir yerde muhafaza etmeniz önerilir.

Ancak dikkat ediniz, gün ışığından faydalansın diye direk güneşin yakıcı olduğu yakın alanda bulundurmaktan bahsetmiyoruz.

Teraryum bitkilerinin gün ışığından faydalanması için ayda bir yönünü değiştirmeniz içindeki bitkilerin simetrik olarak büyümesinde etkili olur.

Isı ve Sıcaklık

Teraryum bakımında başka bir önemli husus ise ortamın ısısı. Teraryumlar fazla ısıya gerek duymazlar. Özellikle kapalı teraryuma sahipseniz sıcak ortamı sevmezler. Kış aylarında kalorifer yakınlarında bulundurulmaması tavsiye edilir.

Genel anlamda teraryumlar hava alabilen mekanlara uyum sağlarlar. Ayrıca 15 günde bir teraryuma balkon veya bahçe gibi açık alanda hava aldırırsanız içindeki oluşabilecek kötü kokulardan da arındırmış olursunuz.

Teraryum Temizliği

Teraryumlar cam fanuslar olduğu için belli aralıklar temizlenirse görüntü olarak ve bitkilerin daha uzun yaşaması için iyi olur. Eğer bitkilerde çürüyen kısımlar varsa makasla keserek alın. Kuruyan yapraklardan arındırın.

Camın tozunu alırken iç kısımda elinizin yetişmeyeceği yerlere bitkilere zarar vermeden fırça yardımıyla bu işlemi yapabilirsiniz. Camın iç yüzeyinde temiz olsun diye kimyasal herhangi bir ürün kullanmayın.

Teraryum Bakımı Hakkında Unutulmaması Gereken Durumlar

teraryum

Çok sulama yaparak teraryum bitkilerinin daha çabuk büyüyeceğini düşünmek yanlış bir uygulamadır. Aksine çok sulamak bitkilerin çürümesine neden olur.

Kapalı teraryumlarda daha dolgun dursun diye birçok bitkiyi sık aralıklarla dikmek yanlıştır. Bunun sonucunda bitki kökleri bir süre sonra birbirlerini boğar ve bitkilerin ölmesine neden olur.

Teraryuma diktiğiniz bitkilerin yerini değiştirmeyin. Bitkinin toprağa adapte olma süresi 40-45 gündür.

Fanus içine birbirine uyumsuz bitkiler dikmekten kaçının. Genelde tek tip bitki dikmeye özen gösterin. Kaktüs seviyorsanız kaktüs ve sukulentleri bir arada kullanabilirsiniz.

Sarmaşık, begonya, menekşe gibi bitkileri ayrı teraryumda bulundurmalısınız. Çünkü kaktüsgiller ile farklı türden çiçeklerin sulama ihtiyaçları, toprak bakımı farklı olur.

Teraryum camı size teraryum hakkında ipuçları verir. Camda buharlaşma varsa çok sulama yaptığınız, camda yosunlanma oluştu ise doğrudan güneş ışığında bıraktığınız anlamlarına gelir.

Teraryumunuzun sağlıklı büyümesi sizin gözlemlerinizle olur. Bitkilerin ihtiyaçları nelerdir anlamaya çalışın ve bu konuda sabırlı olun. Bitkilerin görünümlerine dikkat ettiğinizde sağlıklı büyüme koşullarını kendiniz oluşturmuş olacaksınız.

Bu zaman dilimlerinde ne yaptığınızı not ederseniz herhangi bir sorunla karşılaştığınızda daha önceden ne yaptığınızı hatırlamış olursunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

feslegen-nasil-yetistirilir
Daha Fazla

Fesleğen Nasıl Yetiştirilir?

İçindekiler Gizle Fesleğen Nedir?Reyhan ile Fesleğen Aynı Mıdır?Fesleğen Bakımı Nasıl Yapılır?Fesleğen Yetiştirirken Karşılaşılabilecek Sorunlar ve Çözüm ÖnerileriFesleğen Sulama…