Tekir Kediler Ne Yer? Tekir Ev Kedisi Nasıl Beslenir?

Sokaklarımızda en çok rastladığımız ve aşina olduğumuz kedi türlerinden biri tekir kedilerdir. Tekir kediler genellikle cana yakınlığı ve oyuncu olmalarıyla bilinirler. Bu yüzden de özellikle pek çok kişi kedi sahiplenirken tekir kediye ilgi gösterirler. Eğer ilk kez kedi sahipleniyorsanız ve tekir kediler ne yer ya da tekir ev kedisi nasıl beslenir diye merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

evcil-hayvan-urunlerini-kesfet

Tekir kediler ne yer sorusu önemli bir konudur. Ve öncelikle şunu belirtmeliyiz ki tekir kedilerin özel bir beslenme şekilleri yoktur. Yalnızca tüm kedilerde olduğu gibi özellikle yememesi gereken besinler vardır.

Bunun dışında baktığımızda tekir kedinizin yaşına göre onlara özel üretilmiş mamalardan vermeniz yeterlidir. Eğer tekir kediniz yavruysa yavru kedi maması dışında bir şey vermemelisiniz. Yetişkin ya da yaşlıysa da o yaş aralığına uygun mamaları tercih etmelisiniz.

Bu noktada dikkatli olmanız gereken husus ise kullandığınız markanın içeriği. Ne yazık ki piyasada içeriği kaliteli olmayan çok fazla mama mevcut. Bu yüzden de eğer kedinizin sağlıklı bir gelişim süreci izlemesini istiyorsanız kullandığınız mamanın markası oldukça önemli.

Tekir Kedi Özellikleri Nelerdir?

aylara-gore-yavru-kedi-beslenmesi

Sokak kedisi olarak da bilinen tekir kediler, en sık rastladığımız kedi türüdür. Oldukça sıcak kanlı olan bu hayvanlar, küçük bir sevgi gösterisine ve bir avuç mamaya tav olabilirler.

Dolayısıyla evcil hayvan beslemek isteyenler tarafından en sık sahiplenilen türler arasında da yer alırlar. Peki, tekir kedi nasıl bakılır? Bu türün beslenme stiline geçmeden önce bu konuya kısaca değinelim.

Tekir Kedi Nasıl Yetiştirilir?

Öncelikle sokaktan ya da bir aracıyla sahiplendiğiniz tekir kedinin bakımı için veterinere gitmelisiniz. Veteriner kedinizin ilk tetkiklerini, iç ve dış parazit uygulamasını ve yaşa bağlı olarak da aşı uygulamasını gerçekleştirecektir.

Daha sonra yıkamanızı çok tavsiye etmesek de kediniz çok pisse ve uzun süre kendini temizleyemediyse bir defaya mahsus olmak koşuluyla yıkayabilirsiniz. Ancak daha sonrasında yıkamanızı tavsiye etmeyiz.

Kedinizin yaşına ve ihtiyaçlarına yönelik mama satın alabilirsiniz. Dilerseniz beslenme rutinini ek takviyelerle de güçlendirebilirsiniz. Ancak burada da veteriner hekiminize danışmanızda fayda var. Çünkü sizi en iyi şekilde yönlendirecektir.

Daha sonrasında düzenli veteriner kontrollerini yaparak ve sağlıklı beslenmesini sağlayarak kedinizin uzun ve sağlıklı bir ömür yaşamasını sağlayabilirsiniz.

Kişilik & Karakter Özellikleri

Tekirler genel itibariyle canlı, meraklı ve enerjik kedilerdir. Oyun oynamaya bayılılar ve keşfetmeyi severler. Kendilerini sevdirmeyi çok severler. Sahiplerine son derece bağlı olurlar.

Diğer taraftan oldukça uyumlu kedilerdir. Diğer evcil hayvanlarla ve çocuklarla uyum içinde yaşarlar. Ancak bu sosyalleşmenin erken yaşlarda başlaması son derece önemlidir.

Zira uzun yıllar tek yaşayan bir tekir kedi yanlızlığa alıştığı için kolay kolay başka bir evcil hayvana alışamaz. Tam tersine alanının işgal edildiğini ve tehlikede olduğunu hisseder. Bu da strese girmesine ve hastalanmasına sebep olacaktır.

Ancak aşama aşama yapılacak alıştırma çalışmalarıyla tek başına yaşamaya alışan bir kedi de sosyalleştirilebilir. 

Tekir Kedi Görünümü

Tekirler görünüm itibariyle oldukça çeşitli olan kedi türüdür. Gri, beyaz, siyah ve turuncu renklere sahipledir. Tüylerinin üzerinde ise çizgiler ve benekler bulunabilir.

Tekir kediler boyut olarak ise genelde orta büyüklükte kedilerdir. Vücut yapıları atletiktir. 

Tekir Ev Kedisi Ne Yer?

kedi-beslenme-tablosu

Tekir ev kedisi ne yer sorusu neredeyse tüm kedi sahipleri tarafından merak edilen bir sorudur. Evinizde tekir bir kedi besliyorsanız ilk söylemek istediğimiz şey kesinlikle market maması kullanmamanız gerektiğidir.

Market mamalarının içeriği veterinerler tarafından tavsiye edilmemektedir. Ve dolayısıyla da kedinizin sağlığı için olumsuz etkilere sebep olabilmektedir. Bu yüzden veteriner hekiminizin tavsiye edeceği temiz içerikli bir mama tercih etmeniz oldukça önemlidir.

Evdeki tekir kedinize kuru mama vermeniz gayet yeterlidir. Ancak arada sırada ödül olarak yaş mama vermeniz onu oldukça mutlu edecektir.

Eğer kedinize ev yemeği vermek istiyorsanız bu noktada dikkatli olmanızı tavsiye ederiz. Ev yemeklerinin içerisinde bulunan tuz, yağ, şeker ve baharatlar kedinizin sağlığı açısından zararlıdır.

Bu yüzden kendi kuru mamasını tüketmesi daha doğru bir yöntemdir. Arada sırada et, tavuk ve balık veriyorsanız da bu noktada dikkat etmeniz gereken bazı önemli hususlar vardır.

Bunlardan ilki kılçık ve kemiklerin ayıklanmış olmasıdır. Bilinenin aksine kılçık ve kemikler kedilerin hayatını ciddi ölçüde riske atar. Bu yüzden iyi ayıklamanız oldukça önemlidir.

Bir diğer husus da bu besinleri haşladıktan sonra vermenizdir. Kediler için en sağlıklı yöntem yağsız ve tuz ilavesiz besinler tüketmektir. Bu yüzden evinizde yapacağınız etlerin sade suda haşlanması oldukça kritik bir noktadır.

Kediler için hazırlanan kaliteli içeriğe sahip mamalar ihtiyaçları olan protein, vitamin ve diğer takviyeleri halihazırda içermektedir. Bu yüzden de aslında ekstra bir besine pek de ihtiyaç duymazlar. Ayrıca bu mamaların içerisindeki tuz oranları da onlara zarar vermeyecek şekilde oranlanmaktadır. Bu yüzden eğer evde bir kedi besliyorsanız ödül zamanları hariç kaliteli bir kuru mama vermeniz gayet yeterlidir.

Yavru Tekir Ne Yer?

Siz de yavru tekir ne yer diye merak ediyor musunuz? Aslında bu noktada şunu söyleyebiliriz ki hangi cins kedi olursa olsun yavruluk dönemlerinde kuru mama tüketmelidirler. Elbette bu kuru mamalar yavrular için hazırlanmış olanlar olmalıdır.

Çünkü yetişkin ve yavru kedilerin ihtiyaç duydukları protein oranları birbirinden farklıdır. Ve bu mamalar da onların ihtiyaçlarına göre hazırlanmaktadır.

Eğer bir yavru kediniz varsa ve yavru tekir kedi ne yer diye merak ediyorsanız bu cevabı verebiliriz. İçeriği kaliteli bir yavru kedi maması kediniz için gayet yeterlidir. Bunun dışında eğer kedinizin özel bir durumu yoksa ekstra takviye kullanmaya da ihtiyacınız yoktur.

Yetişkin Tekir Kedi Ne Yer?

Söz konusu yetişkin tekir kedi ne yer ya da tekir kediler ne yer olduğundaysa şu şekilde özetleyebiliriz. 12 ayını dolduran tüm kediler artık yetişkin sayılır ve 7 yaşlarına gelene kadar da bu şekilde değerlendirilir. Yetişkin tekir kedi ise en doğru beslenmesi kuru mamalarla yapar.

Veterinerin tavsiye ettiği temiz içerikli bir kuru mama kediniz için gayet yeterlidir. Ara sıra değişiklik yapmak isterseniz de evde balık haşlayarak verebilirsiniz. Ancak kılçıklarını ayıklamayı unutmamalısınız.

Bunun dışında dilerseniz ara sıra olmak kaydıyla yaş mama da verebilirsiniz. Bu ufak ödüller kedinizi oldukça mutlu edecektir. Ancak öncesinde de belirttiğimiz gibi temel besin kaynağı temiz içerikli bir kuru mama olmasıdır. Özellikle kedinizin bir rahatsızlığı varsa da beslenme konusunda mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.

Yaşlı Tekir Kedi Ne Yer?

7 yaşını doldurmuş kediler genellikle yaşlı kedi olarak değerlendirilir. Bu durumun da ana sebebi artık vücut fonksiyonlarının tıpkı bizlerde olduğu gibi yavaşlıyor olmasıdır. Yaşlı kedilerin böbrek, kalp ve bağırsak sağlıkları oldukça dikkat edilmesi gereken hususlardır. Bu yüzden de eğer bir rahatsızlığı varsa veterinerin farklı bir mama tavsiye edecektir.

Eğer yaşlı bir kediniz varsa ve yaşlı tekir kedi ne yer diye merak ediyorsanız bu noktada hassas olmanız önemlidir. Rahatsızlığı olmayan yaşlı kediler için de yine özel mamalar mevcuttur. Bu mamaların ana amacı kedinizin sağlığını koruyacak içeriklere sahip olmasıdır.

7 yaşına gelmiş kedinizi düzenli veteriner kontrolleriyle desteklemeniz de oldukça önemlidir. Bu kontroller sonucunda veterinerin tavsiye edeceği mamaları kullanmanız en sağlıklı yöntemdir.

Söz konusu kedilerimiz olduğunda onların sağlıkları bizim için her şeyden önemli. Eğer sizin de bir kediniz varsa ve beslenme konusunda kafanız karışıksa en doğru yöntem bir veteriner hekime danışmanız olacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir