Sütlü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır? Tarifi Nedir?

Türk Kahvesi, Turkish Coffee

Türk kahvesi ülkemizde tüketilen en popüler içeceklerden birisidir. Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır sözünden hareketle kahvemizi hazırlarken su, şeker ve kahve kullanmaktayız. Ancak kahvemizi bunların dışında farklı malzemeler kullanılarak da hazırlayabiliriz. Günümüz dünyasının gelişen teknolojisi, eşsiz olanakları istenilen her şeye ulaşım kolaylığı sağlanması kahve üzerindeki seçeneklerin artmasında etkili olmuştur. Birçok farklı malzemenin Türk kahvesinde kullanılmasının cazip hale gelmesi Türk kahvesinin lezzetini oldukça zenginleştirmiştir. Türk kahvesine keşfedilmemiş yeni lezzetlerin eklenmesini sağlamıştır. Kakuleden çikolataya tarçından vanilyaya kadar birçok malzeme Türk kahvesi yapımında kullanılarak damak tadımıza hitap etmeye başlamıştır. Sütlü Türk Kahvesi ise bunlardan birisidir. Sütlü kahve tüketmenin insan sağlığı açısından birçok faydası vardır.

Sütlü Türk Kahvesi Nasıl Hazırlanır?

Türk Kahvesinin zararları, Turkish coffee losses

Gerekli Olan Malzemeler;

  • İki fincan süt (tüketirken kullanacağınız bardakları ölçü alın)
  • İki tatlı kaşığı kuru kahve
  • İki tatlı kaşığı toz şeker (Orta şekerli kahve yapacaksanız her bir fincan için yarım tatlı kaşığı şeker yeterli olacaktır. Şekersiz tüketecekseniz şeker kullanmayın)

Sütlü Kahve Hazırlanışı;

  • Sütlü Türk kahvesi tarifi iki kişinin tüketimi için uygundur.
  • İki fincan sütü bir cezveye boşaltın ve cezveyi ocağa koyun. Kaynatmaya başlayın.
  • Daha sonra üzerine şeker ve kahvenizi ekleyin ve bir kere karıştırın.(Şeker isteğe bağlı)
  • Ocağın altını kısık seviyede tutmaya özen gösterin.
  • Kısık ateşte kaynattığınız kahvenizde köpüklerin oluşmasını bekleyin. Sütlü kahvenizin köpüklerini oluşunca bardaklara paylaştırın.
  • Sütlü kahve hafif kaynamaya başlayınca kullandığınız bardakların yarısını doldurun.
  • Son olarak sütlü Türk kahvesini bir taşım daha kaynatıp bardaklara doldurun.
  • Yanında su ile ikram edin. Ayrıca çikolata ve lokum ile de ikram yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Sütlü Türk Kahvesinde Ne Kadar Kalori Vardır?

Türk Kahvesi, Turkish Coffee

Tüketeceğiniz sütlü Türk kahvenizin içinde barındırdığı kalori miktarı kullandığınız sütün yağ oranına ve şeker ekleyip eklemediğinize göre değişkenlik gösterir. Ancak ortalama olarak bir bardak (205 gr) sütlü Türk kahvesinde 71 kalori, büyük bir fincanda (300 gr) 104 kalori vardır.

Anne Adayları Sütlü Türk Kahvesi Tüketebilirler mi?

Eğer yüksek miktarlarda sütlü kahve tüketilirse içinde barındırdığı kafeinden kaynaklı uykusuzluk, asabiyet ve gerginlik yaşanabilir. Ayrıca sağlık açısından zararlıdır. Anneler bebeklerini emzirirken kafein almamaya özen göstermelidirler. Alınan kafein süt aracılığı ile bebeğe geçer ve yukarıda yazılan problemler bebekte de görülebilir. Annelerin günde 450 ml ve üstünde kahve tüketmemeleri gerekir. Tüketirlerse anne sütündeki demir bileşenleri azalır ve bebeklerde demir eksikliği anemisi baş gösterebilir. Anneler kafein alımında sadece içtikleri kahveyi değil o gün tükettikleri tüm yiyecek ve içeceklerdeki kafein miktarını da alarak hesap etmelidirler.

Süt Tüketmenin Faydaları Nelerdir?

Alzheimer’a karşı koruyucudur.

İçerdiği A vitamini sayesinde görme yeteneğini koruyucu etkiye sahiptir. Katarakt riskini en aza indirir.

İçerdiği B vitamini sayesinde hafızayı korur. Sinir hücrelerini koruyucu etkisi vardır.

İçerdiği E vitamini ile hücrelerdeki zararlı maddeler ile savaşır ve onları yok eder.

İçerdiği K vitamini sayesinde kemikleri koruyucudur. Kanın pıhtılaşmasını hızlandırır.

Tansiyona İhtimaline Karşı Faydalıdır

Süt içmek tansiyon hastaları için önerilen bir içecektir. Süt tansiyonun düşmesinde etki gösteren önemli bir gıdadır.

Süt içmek diş çürümelerini engel olur.

Tırnak sağlığı açısından oldukça faydalıdır.

Saçların sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olur.

Süt mideden kaynaklanan rahatsızlıkları hafifletir.

Süt ishal problemi çekenlere fayda eder.

Süt vücutta ödem toplanmasına izin vermez.

Uykunuzun Verimini Artırmaya Yardımcıdır

Süt tüketmek uyku kalitenizi artırır. Güzel ve deliksiz bir uyku çekmenize  yardım eder.

İçindeki Acetyıl Cartini(beynin yaşlanmasını engelleyen madde) adlı madde sayesinde beynin yaşlanmasını yavaşlatmaktadır.

Düzenli süt tükettiğiniz takdirde kasların güçlenmesine yardımcı olur.

Düzenli tükettiğiniz süt ile kilonuzun dengesini koruyabilirsiniz. Süt mideye ulaştıktan sonra yiyecek olarak algılanmaktadır. Bu durum beyne “doydum” sinyali gönderir. Bu özelliği ile süt diyetlerde tercih edilen bir besin olmaktadır. Çoğu diyette de süt ve süt ürünleri tercih edilmektedir.

Süt içmek kanın pıhtılaşmasına yardım eder. Herhangi bir yaralanma durumunda süt içenlerde kan süt tüketmeyenlere göre daha çabuk pıhtılaşmaktadır.

Günlük olarak düzenli süt tüketimi vücuttaki yaralı hücreleri onarır ve güçlendirir. Doku ve hücre oluşumunun zeminini hazırlar ve hücre oluşumunu hızlandırır. Bu durumda vücutta oluşan yaraların iyileşme süresi kısalır.

Süt tüketimi ile mide rahatsızlıkları, ülser büyük ölçüde engellenir.

Düzenli tüketilen sütün sindirim sistemini düzenleyici etkisi vardır. Sindirim problemi olanların düzenli süt tüketmeleri tavsiye edilir.

Düzenli tüketilen süt öksürüğe iyi gelir ve kronik bronşiti engeller.

Sütün içinde barındırdığı A, B, C, D, E ve K vitamini sayesinde insan sağlığı ve gelişimi daha dengeli gerçekleşmektedir.

Dünya Kahveleri Kapınıza Gelsin!

Siz de Etiyopya (Ethiopia) Sidamo kahvesini tatmak isterseniz Muhiku hediye kutuları arasında bulunan “Dünya Kahveleri Kutusu” nu keşfedin. Dünya kahveleri kutusu size ve sevdiklerinize dünyanın 5 farklı ülkesinden kahveler sunar. Ethiopia Sidamo, Nikaragua, Kenya, Honduras, Colombia kahveleri ile enfes bir kahve tadım deneyimi yaşayabilirsiniz. Her bir paket 50 gramdır. Kargoya verilmeden önce sizler için taze çekilmektedir. Kullanım ömrü paket açıldıktan itibaren 12 aydır. Serin ve kuru yerde saklanması tavsiye edilir. Afiyet Olsun! ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

etiyopya-sidamo-kahvesi
Daha Fazla

Etiyopya (Ethiopia) Sidamo Kahvesi

İçindekiler Gizle Etiyopya ve KahveEtiyopya Sidamo Kahve Özellikleri Nelerdir?Etiyopya Kahvesi Nasıl Demlenir? Etiyopya Sidamo kahvesi, kahvenin doğum yeri…
chemex-demleme-nedir-nasil-yapilir-muhiku
Daha Fazla

Chemex Demleme Nedir, Nasıl Yapılır?

İçindekiler Gizle Chemex Nedir ve Demleme Özellikleri Nelerdir?Chemex Demleme Özellikleri Chemex ile Nasıl Kahve Demlenir?Dikkat Etmeniz Gereken Önemli Noktalar…