Sütlü Kahve Nasıl Yapılır? Sütlü Kahve Tarifi

sutlu-kahve-nasil-yapilir-sutlu-kahve-tarifi-muhiku-blog

Sütlü kahve, kahvenin ve sütün buluşmasıyla ortaya çıkan o eşsiz lezzet. Peki, dışarıda bir fincan sütlü kahveye para vermekten sıkılmadınız mı? Sizinle evde de en az dışarıdaki kadar lezzetli -bize sorarsanız dışarıdakinden bile daha lezzetli- olan sütlü kahve tarifi paylaşacağız. Hadi başlayalım!

dunya-kahvelerini-kesfedin

Kahve bugün pek çok çeşidiyle sofralarımıza, sohbetlerimize, yalnızlığımıza ve keyfimize ortak oluyor. Espresso ve espresso bazlı kahveler ve üçüncü nesil kahve dalgasıyla daha da tutkunu olduğumuz filtre kahve. Her birinden aldığımız lezzet de aroma da bir başka. Tabii geleceğimizin vazgeçilmezi olan Türk kahvesini de unutmayalım.

Türk kahvesi günümüzde insanlar için vazgeçilemez bir içecek haline gelmiştir. Kahve, şeker ve su gibi bilindik malzemeler ile yapılır. Ancak bunların dışında farklı malzemeler kullanılarak da hazırlanmaktadır. Günümüz dünyasının eşsiz olanakları istenilen her şeye ulaşım kolaylığı kahve üzerinde seçeneklerin artmasında etkili olmuştur.

Birçok farklı malzemenin Türk kahvesinde kullanılma fikri Türk kahvesinin lezzetini oldukça zenginleştirmiştir. Türk kahvesine yeni tatların eklenmesini sağlamıştır.

Tarçından çikolataya kakuleden vanilyaya kadar birçok malzeme Türk kahvesi yapımında kullanılmaya başlanmıştır. Sütlü Kahve ise bunlardan birisidir. Sütlü kahve tüketmenin vücudumuz açısından birçok faydası vardır.

O halde önce sütlü kahve faydaları nelermiş bir bakalım. Daha sonra sütlü kahve tariflerimize geçelim ve sizi bir fincan kahvenin lezzetiyle baş başa bırakalım.

Sütlü Filtre Kahve ve Sütlü Türk Kahvesi Faydaları Nelerdir?

sutlu-kahve-faydalari

  • Uykunuzun kalitesini artırır. Güzel ve deliksiz bir uyku çekmenizi sağlar.
  • İçindeki Acetyıl Cartini(beynin yaşlanmasını engelleyen madde) adlı madde sayesinde beynin yaşlanmasını geciktirmektedir.
  • Düzenli tüketilen süt kasların güçlenmesine faydalıdır.
  • Düzenli tükettiğiniz süt ile kilonuzu dengede tutabilirsiniz. Süt mideye ulaştıktan sonra yiyecek olarak algılanır. Böylece beyne ulaşan “doydum” sinyali ile süt diyetlerde tercih edilen bir besin olmaktadır. Çoğu diyette de süt ve süt ürünleri önerilmektedir.
  • Süt içmek kanın pıhtılaşmasını hızlandırır. Herhangi bir yaralanma durumunda süt içenlerde kan daha çabuk pıhtılaşmaktadır.
  • İçerdiği A vitamini sayesinde görme yeteneğini korur ve katarakt riskini en aza indirir.
  • İçerdiği B vitamini sayesinde hafızayı ve sinir hücrelerini koruyucu etkisi vardır.
  • Yapısında olan C vitamini ile mide ve meme gibi kanser çeşitlerine yakalanma riskini en aza indirir.
  • Yapısındaki D vitamini sayesinde kemik kırılmalarına karşı direnç verir. Kolon, meme, yumurtalık kanserlerine karşı koruyucudur.
  • İçerdiği E vitamini sayesinde hücrelere zararlı maddeler ile savaşır ve onları yok eder. Alzheimer’a karşı koruyucudur.
  • Yapısındaki K vitamini sayesinde kemikleri korur ve kanın pıhtılaşmasını sağlar.
  • Vücuttaki yaralı hücreleri onarır ve güçlendirir. Doku ve hücre oluşumunun zeminini yapar ve hücre oluşumunu hızlandırır. Böylece vücutta oluşan yaraların iyileşme süresi kısalır.
  • Düzenli tüketilen süt ile kanser hastalıklarına karşı koruma sağlanır.
  • Süt tüketimi ile ülser büyük ölçüde engellenir.
  • Süt sindirim sistemini düzenleyici etki verir. Sindirim problemi olanların süt tüketmeleri tavsiye edilir.
  • Düzenli tüketilen süt öksürüğe iyi gelir ve kronik bronşiti engeller.

Süt İçmek Tansiyona Faydalıdır

  • Süt içmek tansiyon hastaları için önerilmektedir. Çünkü süt tansiyonun düşmesinde önemli bir etki gösterir.
  • Süt içmek diş çürümelerini engeller.
  • Tırnakların Sağlıklı uzaması için oldukça faydalıdır.
  • Süt beynin ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılar.
  • Saçların sağlıklı bir şekilde büyümesine etki eder.
  • Süt mide rahatsızlıklarını hafifletir.
  • Süt ishal sıkıntısı olanlara fayda eder.
  • Cilt yıpranmasına ve cilt yaşlanmasına engel olur.
  • Süt vücutta ödem toplanmasını engeller.
  • Mikroplardan kaynaklı enfeksiyonlarda süt vücudun ihtiyaç duyduğu direnci sağlar.
  • Süt büyüme ve gelişmeye yardımcıdır. Vücuda güç verir. Kemikleri sağlamlaştırır. Kemik erimesini engelleyici etkisi vardır.
  • Bünyesinde barındırdığı A, B, C, D, E, K vitaminleri insan sağlığı ve gelişimi için hayati önem taşımaktadır.

Ancak sütlü kahve hazırlarken kullacağınız süt çeşidi son derece önemli. Örneğin inek sütünün faydaları dışında birtakım zararları da bulunmaktadır. Merak edenler için:

İnek Sütünün Vücuda Zararları

sut

  • Demir emilimini bozarak demir eksikliğine neden olabilir. Bu da anemiyi ortaya çıkarır. Altı aydan daha küçük çocuklara inek sütü içirmek içerdiği proteinden ötürü bağırsaklarda mikro kanamalara sebep olabilir.
  • İnek sütü bağırsaktaki emilimden görevli mikrovillusları tahrip edebilir. Bu durum da bağırsakların gıda emme işi zorlaşır.
  • İnek sütü tüketen bir yaş altı çocuklarda kemik zayıflığı görülmektedir.
  • Küçük yaşlarda tüketilen süt kabızlığa neden olmaktadır.
  • Küçük çocuklar iki yaşına kadar süt ve süt proteininden uzak kalmalıdır. Alerjik reaksiyon gösterebilir. Süt mayalandığında ise alerjik etkileri ortadan kalkar. Mayalı sütler kullanım açısından zararsızdır.
  • İnek sütünün içerdiği kalsiyum kemikleri güçlendirmenin aksine kemik kırılmalarını artırmaktadır. Günde bir bardak içenler ile günde üç bardak içenler karşılaştırılırsa çok üç bardak süt içenlerde kalça kırılmaları %60 daha fazla görülmektedir. Ayrıca kadınlarda kalp krizinden ölme ihtimlini %15, kanserden ölme ihtimalini ise %7 artırmaktadır. Günde üç bardaktan fazla süt içenlerde, günde bir bardaktan az süt içenlere göre kanserden ölme riski %93 daha fazladır.
  • Çok fazla süt tüketen erkeklerde prostat kanserine yakalanma riski, çok fazla süt içen kadınlarda ise yumurtalık kanserine yakalanma ihtimalini artırmaktadır.

Sütlü Kahve Yaparken Kullanacağınız Süt Ürünleri

Kahveye eklenen sütün çeşitine göre lezzette değişiklikler olabileceğini biliyor muydunuz? Kullanacağınız süte göre kahvenizin tadı ve kıvamı değişir. 

İşte, sütlü kahve yaparken kullancağınız süt ürünleri.

Tam Yağlı Süt

Sütlü kahve yapımında en çok kullanılan süt çeşitlerinden biri. Kahvenin daha kremamsı bir kıvama kavuşmasını sağlar. Ayrıca içeceğinizin aromasını da yoğunlaştırır.

Yarım Yağlı Süt

Kahvenizin daha hafif olmasını istiyorsanız yarım yağlı süt kullanabilirsiniz. Bu sütün kalorisi da daha düşüktür. Ayrıca kahvenizin daha lezzetli olmasını sağlar.

Yağsız Süt

Eğer diyet yapıyorsanız light yani yağsız süt tercih edebilirsiniz. Kahvenin kıvamında tam ve yarım yağlı süt kadar krema oluşturmaz. Ancak kahvenin aromasını yumuşatır ve lezzet katar.

Laktozsuz Süt

Eğer laktoz hassasiyetiniz varsa seçiminizi laktozsuz sütten yana kullanabilirsiniz. Böylece kahve keyfinin eziyete dönüşmesine engel olursunuz. Çünkü herhangi bir sindirim sorunu ve şişkinlik yaşamanızın önüne geçer.

Bitkisel Süt

Geleneksel süt ürünlerinin dışında farklı tatlar tüketmek istiyorsanız ya da vegansanız bitkisel süt tercih edebilirsiniz. Badem, soya, Hindistan cevizi ya da yulaf sütüyle kahvenizi hazırlayabilirsiniz.

Sütlü Kahve Çeşitleri ve Tarifleri

sutlu-kahve-cesitleri-ve-tarifleri

Gelelim sütlü kahve tarifleri kısmına. Ama öncesinde formunu korumak isteyen okurlarımıza küçük bir hatırlatma yapmak isteriz. Sütlü kahve kalori açısından sizi korkutmasın. Çünkü sütlü kahvenin kalorisi oldukça az.

Tabii ekleyeceğiniz sütün çeşidine ve miktarına göre bu değişecektir. Ancak az miktarda yarım yağlı ya da yağsız süt ekleyerek sütlü kahvenin kalorisini azaltabilirsiniz.

Sütlü Kahve Hazırlamanın Püf Noktaları

Sütlü kahve, yumuşak ve hafif bir lezzet sevenlerin vazgeçilmezi. Ancak bir fincan sütlü kahve hazırlarken dikkat etmeniz gereken birkaç küçük nokta var. 

Sizin için hazırladığımı püf noktalar kahvenizin daha lezzetli olmasını sağlarken lezzetine de lezzet katacak.

Kaliteli Kahve Seçimi

dunya-kahveleri

Kahvenizin lezzetini belirleyecek olan en önemli nokta kaliteli çekirdek seçimi. Alacağınız kahvenin çekirdeği ne kadar kaliteli olursa içeceğiniz o kadar lezzetli olur.

Öğütülmüş ya da çekirdek kahve tercih edebilirsiniz. Ancak kahvenin taze olmasına ve çekirdek kalitesine dikkat etmelisiniz.

Süt Tazeliği

Kullanacağınız sütün tazeliği kahvenizin lezzetini etkileyecek diğer bir kriter. Mümkünse organik ya da taze süt tercih etmenizde fayda var. 

Süt Isısı

Kahveye ekleyeceğiniz kaynamamalı hatta çok sıcak da olmamalı. Sütlü kahve yaparken kullanılacak ideal süt ısısı 60-70°C’dir. Bu kahvenizin üzerinde tabaka oluşmasının önüne geçer ve süt kahveyle daha iyi bütünleşir. 

Ayrıca sütü köpürtmek istiyorsanız bu sıcaklık en idealidir. Çünkü aşırı sıcak sütle krema kıvamı oluşturmak son derece zor.

Kahve ve Süt Oranı

Herkesin damak tadı farklı olabilir. Ancak sütlü kahve hazırlarken yapacağınız kahve çeşidine göre koyacağınız süt miktarı değişiklik gösterir. Bu sebeple kahve ve süt oranlarına da dikkat etmeniz kahvenin daha lezzetli olmasını sağlar.

Sütlü Kahve Tarifleri

sumatra-kahvesi

Evinizde sütlü kahve yapmanın püf noktalarını anlattığımıza göre şimdi lezzetli tariflere geçebiliriz. İşte, kolaylıkla hazırlayabileceğiniz sütlü kahve tarifleri.

Köpüklü Sütlü Filtre Kahve Tarifi

Evinizde en az dışarıdaki kadar lezzetli bir fincan sütlü filtre kahve hazırlamak istiyorsanız ihtiyacınız olan ilk şey nitelikli kahve çeşitleri. Çünkü kullandığınız filtre kahvenin çekirdeği ne kadar kaliteli olursa ve kahve ne kadar taze olursa hazırladığınız tarif de o kadar lezzetli olacaktır.

Dünya Kahveleri Kutusu ile her gün başka bir lezzet deneyimlemek ister misiniz? Beş farklı ülkeden seçilen beş farklı filtre kahve çeşidi Dünya Kahveleri Kutusu’nda! Dünya Kahveleri Kutusu’nda yer alan nitelikli kahve çeşitleri lezzetli bir fincan sütlü kahve hazırlayabilirsiniz.

Sütlü filtre kahve hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler;

  • 15 gram nitelikli filtre kahve,
  • Bir çay bardağı süt,
  • French press,
  • Cezve,
  • Son olarak isteğe bağlı şeker.

Hazırlanışı:

  • 250 ml içme suyunu 95°’ye ulaşıncaya dek ısıtın. (Kaynamış içme suyunu ağzı açık bir şekilde 3 – 5 dakika bekleterek aşağı yukarı bu sıcaklığı elde edebilirsiniz.)
  • Isıttığınız içme suyuyla önce French pressi çalkalayın.
  • Daha sonra 15 gram filtre kahveyi French pressin içine koyun ve üzerinde 30 ml sıcak su ilave edip karıştırın.
  • 30 saniye bekledikten sonra kalan suyu da kahveye ekleyip filtre kahveyi demlenmeye bırakın.
  • Kahve demlenirken bir cezvenin içinde sütü ısıtın. Ancak süt çok ısınmasın. Parmağınızı değdirebilecek sıcaklıkta olması yeterli.
  • Demlenen kahveyi süzüp kupaya ya da bardağa alın.
  • French pressi sudan geçirin ve içine ısıttığınız sütü koyun.
  • French pressin süzgeç kısmını aşağı yukarı hızlıca hareket ettirerek sütü köpürtün.
  • En son adımda köpürttüğünüz sütü kahveye ilave edin ve servis edin.

Afiyet olsun!

Sütlü Türk Kahvesi Tarifi

sutlu-turk-kahvesi-tarifi

Geleneksel Türk kahvesinin aromasına yumuşak bir dokunuş yapmaya hazır olun! Sizin için harika bir tarifle geldik.

Cezvede Sütlü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Çünkü sizinle lezzetli mi lezzetli bir sütlü Türk kahvesi tarifi paylaşacağız. Özellikle Türk kahvesini acı olması sebebiyle içemeyenler bu tarife bayılacaklar.

Yumuşak aromalardan hoşlanıyorsanız damla sakızlı Türk kahvesi tarifi de ilginizi çekebilir.

Stülü Türk kahvesi hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler;

  • İki fincan süt(kullanacağınız fincanlara göre)
  • İki tatlı kaşığı kuru kahve
  • Son olarak iki tatlı kaşığı toz şeker(Orta şekerli kahve yapacaksanız her bir fincan için yarım tatlı kaşığı şeker yeterli olacaktır. Şekersiz tüketecekseniz şeker kullanmayın)

Hazırlanışı;

  • Tarif iki kişinin tüketimi için uygundur.
  • İki fincan sütü bir cezveye boşaltın ve cezveyi ocağa koyun.
  • Daha sonra üzerine kahve ve şeker ekleyin ve bir kere karıştırın.(Şeker isteğe bağlı)
  • Ocağın altını kısık seviyede olmasına dikkat edin.
  • Kısık ateşte köpüklerin oluşmasını bekleyin. Sütlü kahvenizin köpüklerini oluşunca fincanlara paylaştırın.
  • Sütlü kahve hafif kaynamaya başlayınca fincanların yarısını doldurun.
  • Sonra sütlü kahve bir taşım kaynatılıp fincanlara doldurulur.
  • Yanında su ile servis edin. Ayrıca lokum ve çikolatalar ile de servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Sütlü Türk Kahvesi Kalori

Sütlü Türk kahvesinin kalorisi içine ekleyeceğiniz sütün miktarına ve yağ oranına göre farklılık gösterir. Ayrıca süt çeşidi de kalorinin değişmesine sebep olacaktır.

Örnek vermek gerekirse bir fincan tam yağlı üst ile hazırlanmış kahvenin kalorisi, bir fincan yarım yağlı sütle hazırlanmış kahveye nazaran daha fazladır.

Moka Pot ile Sütlü Kahve Tarifi

moka-pot-ile-kahve-demleme-yontemi

Evde moka pot ile nefis bir fincan kahve hazırlayabilirsiniz. Moka pot bir espresso kahve demleme aracıdır. Dolayısıyla bu ekipman yardımıyla latte yapmış olacaksınız.

Kullanacağınız Malzemeler:

  • 1-2 yemek kaşığı taze kahve çekirdekleri
  • Su
  • 1/2 su bardağı süt
  • Şeker (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  • Moka potun alt kısmına su ekleyin. Ancak, su seviyesini, moka potun alt kısmındaki emniyet valfinin altında kalmayacak şekilde doldurun.
  • Moka potun orta bölümüne taze kahveyi koyun. Kahveyi bastırmadan hafifçe üstten düzeltin.
  • Üst bölüme moka potun üzerini kapatın ve ocağın üzerine yerleştirin. Orta ateşte demlemeye bırakın.
  • Bu arada, bir sos tenceresinde sütü ısıtın. Kaynamasına yakın sıcaklığa getirin, ancak kaynamasına izin vermeyin.
  • Moka potun üst kısmından gelen kahveyi bir fincana alın.
  • Isınmış sütü ekleyin. Şeker eklemek istiyorsanız, şeker miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
  • İsteğe bağlı olarak üzerine tarçın veya kakao serperek süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Sütlü Soğuk Kahve Tarifi

soguk-kahve-yapımı-hakkında-her-sey

Yaz kış soğuk kahveden vazgeçemeyenler için nefis bir tarifimiz var. İşte evde soğuk sütlü kahve yapmak için ihtiyacınız olanlar ve bilmeniz gerekenler.

Kullanılacak Malzemeler:

  • 2 su bardağı taze demlenmiş kahve (tercihen daha yoğun ve güçlü bir kahve)
  • 1 su bardağı süt (isteğe bağlı olarak tam yağlı, yarım yağlı veya bitkisel süt)
  • 2-3 yemek kaşığı şeker (isteğe bağlı, miktarı damak zevkinize bağlı)
  • Buz

Yapılışı:

  • İlk adım olarak, güçlü ve taze bir kahve demleyin. İsterseniz French press, AeroPress veya başka bir demleme yöntemi kullanabilirsiniz.
  • Demlenmiş kahveyi bir süzgeç veya filtreleme yöntemiyle temiz bir sürahiye aktarın ve biraz soğumaya bırakın.
  • Daha sonra bir bardağın içini buzla doldurun ve yarısını biraz geçecek kadar kahve koyun.
  • Dilerseniz bu aşamada şeker de ekleyebilirsiniz.
  • Son olarak ise dilediğiniz miktarda süt ekleyerek servis edin.

Afiyet olsun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

5-hediyelik-kahve-seti-onerisi
Daha Fazla

5 Hediyelik Kahve Seti Önerisi

İçindekiler Gizle Hediyelik Filtre Kahve SetiKahve Zamanı Hediye KutusuKahve Keyfi Hediye KutusuHediyelik Kahve Fincanı ve Türk Kahvesi SetiTürk…
soguk-kahve-yapımı-hakkında-her-sey
Daha Fazla

Soğuk Kahve Yapımı Hakkında Her Şey!

İçindekiler Gizle Soğuk Kahve Nasıl Yapılır ?Evde Yapabileceğiniz Birbirinden Lezzetli 5 Soğuk Kahve TarifiIced CoffeeDondurmalı Soğuk KahveCold BrewDalgona…
latin-amerika-kahve-cesitleri
Daha Fazla

Latin Amerika Kahvesi Hakkında Her Şey

İçindekiler Gizle Latin Amerika Kahve ÇeşitleriBrezilya KahvesiKolombiya KahvesiGuatemala KahvesiMeksika KahvesiHonduras KahvesiEl Salvador KahvesiNikaragua KahvesiDünya Kahvelerini Evinizde Deneyimleyin! Her…