Sütlü Çay Nedir? Nasıl Yapılır?

sutlu-cay

Çay dediğimiz zaman çoğumuzun aklına evlerimizde demlediğimiz, tavşankanı diye tabir ettiğimiz klasik çay aklımıza gelmektedir. Sütlü çay ise bildiğimiz çaylardan oldukça farklıdır. Türkiye’de tercih edilen bir çay olmasa da denemek isteyeceğiniz bir alternatif olabilir. Sütlü çay İngiliz milleti için popüler ve uzun yıllardır devam eden bir ritüeldir. Bizim için oldukça garip duran sütlü çay İngiliz dizi ve filmlerinin olmazsa olmazlarındandır.

Sütlü Çayın Tarihi

İngiltere’nin çay ile tanışması 18. Yüzyıla dayanır. Siyah çay ile tanışmadan önce yeşil çay ile tanışır. İngiltere halkının bu içeceği sevmesi ile çay tüketiminde üst sıralara çıkar. Sütlü çay geleneği ise 1680 yılında Avrupa’da ortaya çıkar ve İngiltere’de çayın bu farklı tüketimine kendini adapte eder. Bu gelenekten kopmayarak günümüze kadar getirir. Çayın içine süt katılmasının diğer bir nedeni ise çaydaki asit oranını azalttığının düşünülmesidir. Ayrıca çaya kattığı tatta beğenilmiştir.

Sütlü çay ile ilgili anlatılan başka bir hikayeye göre süt ilk dönemlerde çay bardağını ısıtmak için kullanılan bir araç olmasıdır. Bu durum zamanla sütün doğrudan çaya dökülmesine neden olmuştur. İngilizler çay bardağının çatlamasını engellemek için önceden süt dökme ve sonradan süt dökerek farklı bir aroma elde etme seçenekleri arasında uzun süre düşündükten sonra sütü çayın üstüne ekleyerek farklı bir aroma elde etmekte karar kılmışlardır.

Sütlü Çay Nasıl Hazırlanır?

Gerekli Olan Malzemeler

  • Bir su bardağı sıcak süt
  • Yarım su bardağı sıcak çay
  • Şeker(İsteğe bağlı)
  • Üç veya dört kakule(İsteğe bağlı)

Hazırlanışı

  • Anlatılan çay tarifi tek kişiliktir. Süt çaydan biraz daha fazla olabilir.
  • Çayınızı demleyin veya hazır demlenmiş sıcak çayınız varsa onu kullanın. Bir su bardağı sütü ocakta kaynatın. Kaynayan sütünüzü ocaktan alın ve yarım su bardağı sıcak çay ile karıştırın. İsteğe ve damak tadınıza göre şeker ekleyin. Eğer sütlü çay içine kakule de katacaksanız, kakulelerin tadı çaya tam olarak geçmesi için biraz ezip çaya öyle atın.

Zerdeçallı Sütlü Çay

  • Bir tarçın çubuğu
  • Bir su bardağı süt
  • Bir parça zerdeçal
  • Bir yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
  • Bir yemek kaşığı bal
  • Karabiber

Tüm malzemeleri bir kap içinde kaynatın. İçindeki suyun azalması için biraz bekleyin. (Karışımı kaynatırken zencefil de eklenebilir) On ile on beş dakika sonra kaynattığınız karışımı süzerek fincana dökün. Üzerine tarçın serpebilirsiniz.

Masala Chai

Karanfil, kakule ve tarçın parçalarını ezerek öğütülmüş hale getirin. Bir tencere de bir bardak su, karabiber, zencefil, öğüttüğünüz baharatları karıştırın. Tüm malzemeleri az kaynatıp soğuması için bekleyin. Daha sonra yarım fincan sit ve isteğe göre şeker ekleyin. Afiyet olsun.

Sütlü Çayın Faydaları Nelerdir?

  • Sütlü çay içinde barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde vücut için gerekli olan enerjiyi karşılar. Gün içerisinde daha zinde ve enerjik olursunuz. Gün içinde sinirli olan insanların sinirlerinin yatışmasına yardım eder.
  • İdrar problemi olanlar için idrar söktürücü görevi görür. Enfeksiyonlardan kurtulmanıza yardım eder.
  • Kilo problemi olan insanların dolaylı yoldan kilo vermesine yardımcı olur. Düzenli tüketilen sütlü çay metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Metabolizmanın hızlanması ise yağ yakmayı kolaylaştırır.
  • Böbreklerin zararlı maddeleri emmesini engeller. Düzenli tüketilirse böbrek kumunun düşürülmesine faydalıdır.
  • Kadınlardaki göbek yağlanması problemine fayda sağlar. Göbek çevresindeki yağlanmadan kurtulmak için her gün düzenli bir şekilde sütlü çay tüketilmelidir.
  • Sütlü çayın tok tutma fonksiyonu sayesinde kilo vermek isteyenler için birebirdir. İnsanlara uzun süre tokluk hissi yaşatır. Bu özelliği ile kilo verme sürecini kolaylaştırır.

    En Özel Dünya Çaylarını Sizinle Buluşturuyoruz!

    Dünyanın dört bir yanında yetişen çay bitkilerini deneyimlemek ister misiniz? Muhiku olarak sizi ve sevdiklerinizi her ay dünyanın çeşitli bölgelerinden özenle seçtiğimiz bitki çaylarıyla buluşturarak doğayla birlikte evinize misafir oluyoruz.  Gerek siz gerekse çay tutkunu sevdikleriniz için tasarladığımız kutularda geleneksel hediyelerden sıyrılıp hem kendinize vakit ayırabileceğiniz hem de onların hayatının farklı alanlarına dokunup kendilerini özel hissedecekleri yenilikçi çözümler geliştirdik. Muhiku ile bugüne kadar özel günlerde tercih ettiğiniz hediye seçeneklerinden sıyrılarak kendinize ve sevdiklerinize harika bir Dünya Çayları Kutusu hediye edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

pratik-ve-saglikli-kahvalti-onerileri
Daha Fazla

Pratik ve Sağlıklı Kahvaltı Önerileri

İçindekiler Gizle Hazırlaması 5 Dakika Sürecek Sağlıklı Kahvaltı ÖnerileriYulaflı Kahvaltı TarifiLezzetli Bir Kahvaltının Olmazsa Olmazı: Dünya Çayları!Kahvaltı İçin…
berry-punch-cayi
Daha Fazla

Berry Punch Çayı Özellikleri Nelerdir? Nasıl Demlenir?

İçindekiler Gizle Berry Punch Çayı FaydalarıAntioksidan DeposudurKilo Vermeye YardımcıdırBeyni KorurKansere Karşı KorurKemikleri KorurDiş Sağlığında EtkilidirCildi KorurMikroplarla SavaşırSakinleştirirSindirimi DesteklerSoğuk…