Sukulent Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

sukulent-aranjman

Sukulent bitkisi hızlı yaşamak zorunda olduğumuz şehir hayatının içinde çalışırken ofiste, dinlenirken evimizde özlediğimiz yeşili yakınımıza getiren minik çiçeklerdir. Öyle ki son dönemlerin popüler olan çiçeği sukulent, minik gövdesiyle yaşam alanlarımızda istediğimiz yerde bizimle olmaya başladı.

🪴 Muhiku; birbirinden şık sukulent aranjmanlarını evinize, iş yerinize ya da sevdiklerinize özenle ulaştırıyor. Siz de şık ve özenli sukulentlerle sevdiklerinize kalıcı bir sürpriz hazırlayabilirsiniz.

Gelin şimdi sukulenti hep birlikte yakından tanıyalım.

Sukulent Nedir?

sukulent-bakimi

Sukulent aslında kaktüs türü olup dikensiz kaktüs olarak da tanımlanır. Yetişme yeri Afrika, Güney Amerika bölgeleri olsa da evlerimizde, balkonda, bahçede, ofiste rahatlıkla bakabileceğimiz çiçektir. Sukulent kaktüs ailesinden olduğu için bakımı kaktüs ile benzerlik gösterir.

Sukulent kelime olarak “özü ve suyu olan” anlamına gelirken aynı zamanda “paylaşma” bitkisidir. Bizler toplum olarak sevdiklerimize çiçek hediye etmeyi severiz.

Sukulent “paylaşma” bitkisi olduğu için son zamanlarda insanlar birbirlerine hem bundan sebep hem de bakımı kolay olduğundan bu minik ama görseli güzel çiçekten hediye etmeye başladılar.

Sukulentler elbette sadece “paylaşma” anlamını ihtiva ettiği için alınmıyor. Sukulentin kullanım alanı da oldukça geniştir.

Sukulent özellikle teraryumların hayatımıza girmesiyle daha yakından tanınmaya başlandı. Boydan fazla uzamayan etli dolgun yaprakları olduğu için teraryumların vazgeçilmezi oldu.

Aynı zamanda son birkaç yılda sukulentler dekoratif alanda süslemede tercih edilmeye başlandı. Duvardan sarkan sukulentler terasları ve verandaları da süslerken gelin tacı, gelin çiçeği, damatlık yaka çiçeği, kapı süsü olarak farklı alanlarda kullanılmaya başlandı.

Sukulentin çok çeşidi vardır. Sukulent içinde en bilinen türü ise kalanşo (kalanchoe) çiçeğidir. Aloe vera ile Aşkın Gözyaşları adıyla bilinen Haworthia çiçeği de sukulent türlerindendir.

Ev ortamında daha çok yetiştirilmek üzere tercih edilen aşkın gözyaşları ve kalanşo türüdür. İnci Tanesi, Dikenler Tacı, Dam Koruğu gibi farklı çeşitleri de bulunmaktadır.

Sukulentin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

kurumsal-hediye-sukulent

Sukulent öncelikle bakımı kolay olduğu için çiçek yetiştirmeyi beceremeyen, suyunu vermeyi unuttuğundan çiçek bakamadığını dile getiren kimseler için de büyük kolaylık.

Su İhtiyacı

Sukulentler çok fazla suyu sevmediği için hafta bir sulama yapmanız yeterlidir. Suyu yapraklarında depolayan bir bitkidir. Suyunu çok verirseniz köklerinden çürüme yapabilir. Bu yüzden saksı altının hava alan delikli yapıda olmasına dikkat edin.

Fazla suyun saksı altına akması sukulent için daha verimli olur. Kış aylarında çok fazla sulama yapmasanız da olur ancak yaz aylarında toprağı kontrol ederek daha sık su vermeniz gerekebilir.

Ortam Isısı

Sukulent Afrika kökenli bir bitki olduğu için soğuğu çok sevmez. Çok sıcak hava sukulent için sorun teşkil etmez ama kış aylarında çok soğuk havalardan olumsuz etkilenebilir. Dolayısıyla ılık hava ortamında olmasında fayda vardır.

Işık

Sukulentler için yarı aydınlık ve yarı karanlık ortamlar daha elverişlidir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta şu ki sukulentin yaprakları solgun ise yerini değiştirip güneş alan yere koymalısınız.

Ya da tam tersi yaprakların rengi kahverengiye çalan bir koyulukta ise güneşten yanmaya başlamış olan sukulentinizi güneş almayan aydınlık bir yere koymalısınız.

Toprak Yapısı

cicek-bakimi-toprak-degisimi

Sukulent çöl bitkisi türünden olduğu için kumlu çöl toprak yapısına daha uygundur. Toprak bakımı yapacağınız zaman yılda bir kere toprak değişimi sukulentin daha verimli büyümesinde etken olur.

Saksı Seçimi

Sukulentiniz için kullanacağınız saksı ne çok büyük ne de çok küçük olmamalıdır. Bitkinizi saksıysa koyduğunuzda köklerini hava almayacak şekilde toprakla kaplayınız.

Büyüme Hızı

Sukulent bitkisi çok fazla uzamaz. Zaten bu sebeple teraryumların gözdesi olmuştur. Ancak yaprakları çoğaldığı için enine doğru büyüdüğünü bilmekte fayda var.

Sukulent Çiçeği

Çoğu zaman yeşil yapraklı olarak görsek de sukulentler de çiçek açar ama yılda bir kere. İlkbaharın sonuna doğru açan sukulentin iç açıcı renkli çiçeklerini görmek için bu zamanı sakın kaçırmayın.

Çoğaltımı

Daha fazla sukulent sahibi olmak isterseniz bu durum sizin için oldukça kolaydır. Sukulentler çok hızlı çoğalır ve büyürler. Bunun için yapmanız gereken şey sukulentin yapraklarından faydalanmanız.

En aşağı yapraklarından aldığınız sürece sıkıntı olmayacaktır. Sukulentin altından aldığınız yaprakları başka bir kapta nemli olacak şekilde bekletin. Zaten baktığınızda yaprakların hemen kökleri oluşmaya başlayacaktır.

Bundan sonra hafif kökleri oluşan sukulent yapraklarını saksı üzerine alarak çok toprak altına koymadan yerleştirip suyunu veriniz. Tabi burada asıl bilinmesi şart olan durum can suyunu çokça vermek değildir.

Bir sprey şişesinden birkaç kez su sıkmanız yeterli olacaktır. Artık sukulentinizin büyümeye başladığına şahit olabilirsiniz. Ve kendi çoğalttığınız sukulentten arkadaşlarınıza, dostlarınıza verebilirsiniz.

Sukulentin Faydaları

sukulent-cesitleri

Sukulentin kesin kanıtlanmış bir yararı olmasa da kaktüs gibi radyasyonu toplamasıyla yani zararlı ışınlardan korumasıyla bilinir. Ortamdaki kötü enerjiyi çeker.

Aslında her yeşil yapraklı bitkiler de olduğu gibi sukulent de insanın modunu yükseltir, motivasyonunu artırır. Ruha dinginlik verir.

Her yeşil canlıda olduğu gibi ortamdaki karbondioksiti çeker yerine oksijen bırakır.

Sukulentin bu faydalarından ve bakımının kolay olması sebebiyle özellikle genç nüfusun daha çok tercih ettiği bir çiçek olmaya başlamıştır. Genç nüfusun diyoruz çünkü büyüklerimiz eskiden beri bakımı daha meşakkatli olan çiçekler yetiştirmişlerdir.

Menekşe, orkide, ortanca gibi. Ancak sukulentler hayatımıza dekoratif alanda da girmeye başlayınca herkesin beğenisini kazanmayı başardı. Siz de çiçek bakamayanlardan ama bir tane çiçeğim olsun diyenlerdenseniz işe sukulent yetiştirmekle başlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

teraryum-bitkileri-nelerdir
Daha Fazla

Teraryum Bitkileri Nelerdir?

İçindekiler Gizle Teraryum Bitkileri ÇeşitleriKullanabileceğiniz Bitkiler ve ÖzellikleriTeraryum Bitkilerinin Bakımında Önemli AdımlarTeraryuma Alternatif Dekorasyon Hediyesi Fikri Artık hepimiz…