Sukulent Çiçeği Nedir?
Sukulent, genellikle kuru ve sıcak iklimlerde yaşayan sucul bir bitki olarak tanımlanabilir. Sukulentler, su depolayarak hayatta kalma özelliğine sahiptir.
Kalın ve dikensiz yaprakları, bitkinin su tutma kabiliyetini artırarak kuraklık koşullarında dahi daha uzun bir süre dayanmalarını sağlar. Çiçek açmaları son derece göz alıcı bir görünüm oluşturan sukulent çiçeğinin çeşitli renkleri ve şekilleri vardır.
Sukulent Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Sukulent çiçeği suya karşı hassas bir bitki olduğundan toprağı kuru tutulmalıdır. Aşırı sulanmak bitkiye zarar verdiği için toprağı tamamen kuruduktan sonra sulanmalıdır.
Sukulent çiçeğinin çürümesini önlemek için doğru toprak seçimi yapılmalıdır. Perlit ve ponza gibi kum ve çakıl taşları bulunan topraklar tercih edilebilir.
Sukulentin hava alması son derece önemli olduğundan sukulentler çok sık dikilmemeli ve köklerin iyi bir şekilde büyümesi için aralara boşluk bırakılmalıdır.
Sukulentler her gün 6 ila 8 saat güneş ışığı almayı seven bitkilerdir. Bitki güneş ışığı sayesinde daha canlı ve sağlıklı olur. Bu nedenle, güneş alan bir pencerenin pervazı sukulentin konumlandırılması için ideal bir alandır.
Sukulentler güneşi seven bitkiler olsa da aynı yerde durduğunda güneş ışığını aynı taraftan alacağından bitki gün içinde döndürülmeli ve güneş ışığını eşit bir şekilde aldığından emin olunmalıdır.
Hafif nemli bir bezle yaprakları düzenli olarak silinmeli ve bitki temiz tutulmalıdır.
Yapraklarında su depoladıkları için soğuk havada yapraklarının donması ve bitkinin zarar görmesi riski vardır. Bu yüzden soğuk havalarda bitki iç mekâna alınmalıdır.
Sukulent Çiçeği Özellikleri
Kalın, etli yaprakları ve gövdesi sayesinde suyu emen ve depolayan sukulent çiçeği, su depolama yeteneği sayesinde diğer bitkilere göre daha fazla suyu iç bünyelerinde tutabilir.
Bu özellikleri sayesinde kurak ve sıcak iklimlerde hayatta kalabilir, uzun süreli susuzluğa dayanabilir.
Sukulent çiçeği içerdiği suyu etkin bir şekilde kullanır. Bu sayede, suyun bol olmadığı bölgelerde herhangi bir su kaynağına gereksinim duymadan yaşamını sürdürebilir.
Geniş bir tür yelpazesine sahip olan sukulent çiçeğinin en yaygın ve popüler türleri arasında Echeveria, Sedum, Haworthia, Agave, Sempervivum, Aloe, Crassula, Kalanchoe, Kalanchoe, Gasteria ve Schlumbergera sayılabilir.
Sukulent Çiçeği Anlamı
Sukulent çiçeği hem estetik güzelliğiyle hem taşıdığı derin sembolik anlamlarla pek çok kültürde değer gören bir bitkidir.
Dayanıklı ve uzun ömürlü yapılarından dolayı direnç, uyarlanabilirlik ve hayatta kalma gibi kavramlarla ilişkilendirilir. Aynı zamanda umudun simgesi olarak kabul edilir.
Aynı zamanda sukulent çiçeği, dostluğu ve içten sevgiyi ifade eder. Bir kişiye sukulent çiçeği hediye etmek, o kişiye karşı duyulan derin bağlılığın ve sevginin göstergesidir. Bazı kültürlerde sukulentlerin, evi ve aileyi koruma gücü olduğuna inanılır.
Sukulent Çiçeği Kaç Günde Bir Sulanır?
Sukulent, sıcak bölgelerin bitkisi olduğu için çok fazla suya gereksinim duymaz. Bu nedenle, sukulent bitkisinin sıcak mevsimlerde 10 günde bir, soğuk mevsimlerde ise 20 ila 30 günde bir sulanması genellikle yeterli olur.
Çok fazla su vermek saksı tabanında su birikmesine ve bitkinin çürümesine neden olabilir.
Sukulent Çiçeği Evde Yetişir mi?
Kaktüs ailesine ait bir bitki türü olan sukulent çiçeğinin evde bakımı son derece kolaydır.
Hemen her ortamda kolayca yetiştirilebilen sukulent çiçeği, su tutma özelliği sayesinde susuzluğa uzun süreli olarak dayanabilir. Hatta 15 ila 20 gün kadar susuz yaşayabilir.
Sukulent Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Sukulent çiçeği çoğaltma için tercih edilebilecek farklı yöntemler olsa da, en önemli adım sukulentin yapraklarını kopartmaktır. Çünkü, sukulent bitkisi yapraklarıyla çoğaltılabilir.
Toprakta Sukulent Çoğaltma
Ayrılan sukulent yaprakları kağıt havlu üzerine yerleştirilir ve 3-4 gün bekletilir. Kopartıldıkları kısımda zar oluşur ve daha sağlıklı bir köklenme olur.
Bekletme süresi boyunca yapraklara su gelmemelidir. Yapraklar derin olmayan bir kaba yerleştirili. Su tutabilen uygun bir toprak seçilmelidir. Toprak üzerine yapraklar serilir ve toprağa ekilir.
Toprak spreyleme yöntemiyle nemlendirilir. Kap aydınlık ve havadar bir ortamda bekletilir. Ortam, oda sıcaklığında olmalı ve doğrudan güneş ışığı almamalıdır.
Toprak kurudukça sulamaya devam edilir ve bir süre sonra yavru vermeye başlar. Yavrulara su gelmemeli ve ekilebilir duruma geldiğinde küçük bir saksıya ekilmelidir.
Suda Sukuletn Çoğaltma
Cam bir bardak içine dinlendirilmiş içme suyu koyulur ve üzeri streç filmle kapatılır. Streç filmin üzerine delikler açılır ve koparılan sukulent yaprakları, kökleri suya gelecek şekilde deliklere yerleştirilir.
Suyun için en fazla yarım cm girmelidir. Suyla teması daha fazla olursa filizlenmez.
Bardak güneş ışığı almayan, havadar bir ortamda 20-25 gün bekletilir. Ortam sıcaklığı 20 dereceden fazla olmalıdır. Bardaktaki su haftada bir kez oda sıcaklığındaki su ile değiştirilmelidir.
Yapraklar, 20 günün sonunda küçük yavrular verir. Köklenme olunca sukulent kökleri ve yaprakları toprağın altında kalacak şekilde saksıya ekilir.
Havayla Sukulent Çoğaltma
Koparılan yapraklar kuru bir kağıt havlu üzerine serilir, gölge ve kuru bir ortamda konumlandırılır. Yapraklar filizlenip yavru verince uygun toprak karışımının olduğu bir saksıya dikilebilir.