Sokak Kedileri Ne Yer? – Sokak Kedileri için Mama ve Sağlıklı Besin Tavsiyeleri

sokak-kedileri-ne-yer

Patili dostlarımızla en sık karşılaştığımız yerlerden biri sokaktır. Başlarını okşamamızla bir anlığına günümüz güzelleşir. Bizi bu denli mutlu eden bu sokak kedileri ne yer diye düşünür dururuz. Ardından da elimizde yemeklerle onları beslemek için gideriz yanlarına.

Tüylü dostlarımızın iyi bir şekilde beslenmeleri ve sağlıklı yiyecekler tüketmeleri için bize ihtiyaçları var. Sokak kedilerinin beslenme alışkanlığı bilinmesi gereken önemli bir mevzudur. Çünkü dışarıdaki dostlarımız da bizim sorumluluğumuzda.

Şu çok açık ki kediler sokakta zor koşullarda yaşıyorlar. Bazen çok aç kalıyorlar ve ne buluyorsa yiyorlar. Ne yazık ki bu da çok kötü sonuçlar doğurabiliyor. Bu noktada iş elbette bize düşüyor. Sokak kedilerine zararlı gıdalar vermemeli, onların sağlığını tehlikeye atmamalıyız.

Bu sebeple kediler ne yer sokak sınırlarında bilmeliyiz ki onların sağlığı için dikkatli adımlar atabilelim. Bu yazımızda sokak kedileri ne yer konusunu ele alarak onları nasıl sağlıklı bir şekilde besleyeceğinizden bahsedeceğiz. Keyifli okumalar dileriz.

Sokakta yaşayan minik dostlarınıza güzel bir jest yapmak ister misiniz? Eğer cevabınız evet ise Muhiku’nun evcil hayvan ürünleri kategorisine göz atabilirsiniz. Bu kategoride yer alan birbirinden eğlenceli ve işlevsel ürünlerle patili dostlarınızı sevindirebilirsiniz.

Sokak Kedileri Ne Yer Ne İçer?

sokaktaki-kediler-ne-yer

Kedilerle ilgili birçok bilginin yer aldığı bir yazıda kedileri ve kedi sahiplerini mutlu edecek kutulardan bahsetmemek olmaz. Muhiku, kediler için özel tasarladığı içi birbirinden güzel ürünlerle dolu kutularıyla sizi mutlu edecek. Kedi sahibi arkadaşınıza ya da kendinize alabileceğiniz en güzel hediyeleri burada bulabilirsiniz.

Kediler insanlara en yakın olan canlılardandır, bu sebeple de bizim için yeri çok özeldir. Hatta kimi kediler bizimle birlikte evlerimizde yaşarlar. Ancak maalesef bu şansa erişemeyen ve dışarıda zor koşullarda yaşamak durumunda olan dostlarımız da vardır.

Ancak dışarıda yaşamaları elbette onların yanında olmamız ve onlara bir el uzatmamız için engel değildir. Sokakta yaşayan kedilerin durumlarına uygun olarak hazırlayacağımız yemeklerle onların sağlığı için elimizden geleni yapıp onları doyurabiliriz.

Konu sokak kedileri olunca aratılan bir çok soru oluyor. ”Sokak kedileri salam yermi?”, ”Sokak kediye çiğ et verilirmi?”  ya da ”Sokak kedisine süt verilir mi?” gibi. Bunlara ve daha birçoğuna değinerek sizlere en sağlıklı önerileri sunacağız.

Ancak şunu unutmayın ki, her zaman en iyi önerileri veterinerler verir. Siz de sokak kedilerinizi kısırlaştırmak için götürdüğünüz zamanlarda veterinere danışabilirsiniz. Böylelikle kedilere ne vermeniz gerektiğini uzmanından öğrenebilirsiniz.

Veterinerin önerilerine ek her zaman için verilecek en güzel tavsiye kesinlikle sudur. Hele de sıcak havalar yaklaşırken sokak kedilerine su bırakmayı unutmayın!

Sokak Kedileri Ekmek Yer mi?

sokak-kedileri-ekmek-yer-mi

Konu sokak kedileri olunca, kedileri beslemek isteyen insanların en çok başvurduğu şeylerden biri ekmek oluyor. Peki sokak kedileri ekmek yer mi? Bunun için kesin ve tam bir cevap yok. Çünkü önemli olan ne kadar ekmek verdiğiniz.

Bir dilim ekmek kedinin günlük olarak alması gereken kalorinin beşte birini karşılar. Ekmek kediler için içerdiği vitamin ve liften ötürü iyi bir enerji kaynağı olsa da kesinlikle miktarına dikkat etmek gerekir. Çünkü iki dilim bile kediye çok fazla gelebilir.

Peki hangi ekmeği yemeliler diye soracak olursanız en az işlenmiş ekmeğin en iyisi olacağını söyleyebiliriz.

Sokak Kedileri Salam Yer mi?

Salam, etobur kedilerin zevkle yediği yiyeceklerden biridir. Ayrıca ucuz da olan aç bitir salamlar sokak kedilerine en çok verilen gıdalardandır. Ancak acaba damak tatlarına iyi gelen bu ucuz gıda sağlıklarına da geliyor mu?

Salam içinde çok fazla sodyum ve baharat barındırır ki bu iki içerik de kedilerin mideleri için zararlıdır.

Sodyum ve baharat oranı düşük salamlardan almayı ve arada bir sokak kedilerine vermeyi düşünebilirsiniz. Ancak unutmayın ki sodyum ve baharat oranı düşük salam bulmak oldukça zordur. Ayrıca bu oranlar düşük olsa da ısıl işlem görmüş bir et olarak salam yine de zararlıdır.

Sokak Kedileri Pilav ve Makarna Yer mi?

Dışarıdaki dostlarımıza en çok verilen yemeklerden ikisi kesinlikle makarna ve pilavdır. Karbonhidrat kaynağı olan bu yemekler bizim için çok lezzetli ve önemlidir. Acaba sokaktaki dostlarımız için ne kadar sağlıklı bakalım.

Önce sokak kedileri pilav yer mi sorusuna değinecek olursak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Hem evet hem hayır. Veterinerler bazı durumlarda kedilerin pirinç tüketmesini önerirler. Ancak sık sık tüketmemeleri gerektiğini de belirtirler.

Veterinerler mide sorunu yaşayan kedilere pilav yemelerini önerirler. Sindirimi kolay olan bu tahıl, ishal sorununu da çözme konusunda iyi bir yardımcıdır. Bildiğiniz gibi ishal kediler için önemli olan bir sorundur ve dehidrasyona yol açabilir.

Tüm bunların yanında, bildiğiniz gibi kediler etobur canlılardır ve et ağırlıklı beslenmeleri gerekir. Pilavın, besin konusunda kedilere çok da bir yararı olmayacaktır.

Şimdi de geldik birçok insanın sevgilisi olan makarnaya. En çok aratılan ve veterinerlere de en çok sorulan sorulardan biri de sokak kedileri makarna yer mi sorusudur. Makarna da ara sıra kedilere verebileceğiniz ama düzenli bir kullanımda da tehlikelere yol açabilecek bir gıda.

Kediler etoburdur ve sık sık et tüketmeleri, protein almaları gerekmektedir. Eğer kedilere et yerine sık sık makarna verirseniz ihtiyaçları olan proteini karşılayamazlar. Bu sebeple de sağlık sorunları yaşayabilirler. Bu sebeple sokak kedilerine sık sık makarna vermeseniz iyi olur.

Sokak Kedileri Nasıl Beslenir?

sokak-kedileri-mama-yer-mi

Son yıllarda, farkındalığın artmasıyla sokak kedilerinin nasıl beslenmesi gerektiğiyle ilgili sorular da artıyor. Bu yüzden de sokaktaki kedilerin nasıl beslendiği ve beslenmesi gerektiği epey gündemde olan bir konu.

Yukarıda bazı besinlerin kedilerdeki etkisinden bahsettik. Şimdi de hayatının farklı dönemlerinde yer alan sokak kedilerinin beslenme alışkanlıklarına bakalım.

Yavru Sokak Kedileri Ne Yer?

Sokaktaki yetişkin kedinizin bir yavrusu mu oldu? Bu yeni doğmuş, bebek sokak kedisi ne yer merak mı ediyorsunuz? Elbette, sokakta yetişkin kedilerin minik yavruları da yer alıyor ve bu miniklerin beslenme şekli de gelişimleri açısından çok önemli.  İşte bu sebeple bu konuda çok daha hassas olmanız iyi olacaktır.

Öncelikle belirtmemiz gereken bir şey var ki o da yavru kediler için en iyi besin her zaman anne sütü olduğudur. Eğer yavru kedi annesinin sütünü emiyorsa iki aylık olana dek ek olarak bir şey vermenize gerek yoktur. Çünkü anne sütü zaten çok besleyicidir.

Ne yazık ki bu yavru kedi annesiz kalmışsa herkes hemen süte koşuyor. Bildiğiniz gibi sokak kedilerine süt verilir mi sorusunun cevabı için koca bir HAYIR diyebiliriz. Hele de minik yavrular için inek sütü oldukça tehlikeli olabilir.

Bunun yerine ona kedi sütü tozu alabilir ve gün içinde belirli bir sıklıkta verebilirsiniz. Ancak bu konuda bir veterinere danışmanız gerektiğini unutmayın. Yavru kedinin yaşına göre süt tozunu ne sıklıkla vermeniz gerektiğini veteriner söyleyecektir.

Ayrıca sokaktaki yavru kediler ne yer konusunda ayrıntılı bir yazı arıyorsanız, Muhiku Blog’da yer alan Yavru Kediler Ne Kadar Mama Yer? Yavru Kediye Bir Günde Ne Kadar Mama Verilmeli? başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.

Yetişkin Sokak Kedileri Ne Yer?

Yetişkin sokak kedilerinin yiyebileceği birçok gıda seçeneği mevcut. Ancak biz burada sizler için sokak kedileri mama dışında ne yer sorusuna cevap vererek sağlıklı alternatifleri sunacağız.

  • Pişmiş et ve tavuk  (Kemik vermemeye dikkat etmelisiniz; lütfen onların köpek olmadığını unutmayın.)
  • Haşlanmış sebze (Soğan ve sarımsak içermeyen, baharatsız haşlanmış sebze güzel bir tercih olacaktır.)
  • Haşlanmış yumurta
  • Konserve balık
  • Hindi
  • Baharat, yağ ve tuz içermeyen pirinç pilavı

Havalar buz gibiyken kışın sokak kedileri ne yer, ne yapar diye düşünmekten kendimizi alamayız. Bunun bir sonucu olarak da onlara içlerini ısıtacak ve hem su hem de protein ihtiyaçlarını karşılayacak tavuk çorbası götürmek isteriz.

Aynı şekilde kedilerin yazları sıcaktan bunalıp suyla kendilerini rahatlatmak isteyebileceklerini unutmayın lütfen. Kedilerin de bütün canlılar gibi belli miktarda su tüketme ihtiyacı vardır, o yüzden onlara yeterli miktarda su bırakmayı ihmal etmeyin.

Hamile Sokak Kedisi Ne Yer?

Sokakta beslediğiniz kedilerden birinin hamile onduğunu fark ettiyseniz eğer onun beslenmesiyle ilgili daha dikkatli olmanız gerekiyor. Hamile kedilerin daha fazla enerjiye ihtiyacı olduğundan iştahı açılabilir. Bu sebeple de normalde yediğinden daha fazlası yemek istemesi normaldir, bu konuda endişelenmenize gerek yok.

Ancak şunu da göz önünde bulundurmalısınız ki bunun da sınırını ayarlamalısınız. Çünkü kilosu olağandan fazla artar. Ki bu da doğum esnasında komplikasyonlara neden olabileceği gibi doğum sonrasında da sağlık durumunu etkileyebilir.

Hamile bir kedi için protein, kalsiyum, fosfor ve yağ ihtiyacı artar. Hamile kedinin damak tadına uygun kuru ve yaş mamayı karıştırarak vermeniz doğru bir tercih olacaktır. Bu konuda veterinere danışarak ihtiyacı olan enerjiyi almasını sağlayabilirsiniz.

Sokak Kedileri Mama Yer mi?

sokak-kedileri-ne-yer-ne-icer

Sokak kedilerinin mama yemesi konusuna değinince ortaya çıkan sorulardan biri şüphesiz ki şudur: ”Sokak kedileri marketten ne yer?”. Çünkü genelde insanlar sokak kedilerine markette bulunan mamalardan vermeyi tercih eder. Bunun bir sebebi hızlı bir şekilde temin edilmesi iken diğer bir sebebi ise ucuz olmasıdır.

Öncelikle sokak kedilerine marketten alınan herhangi bir mamayı vermemenizi öneririz. Siz bunu onlara yardım etmek için, doymalarını sağlamak için yapıyorsunuz.

Ancak marketteki mamaların kedilerde uzun vadede sorunlara yol açtığı da acı bir gerçek. Bu sebeple kediler için en mantıklı tercih güvenilir markaların kaliteli mamaları olacaktır.

Elbette, bütün kediler elbette mama yer ve çok da sever. Ayrıca en doğrusu da eti çok seven bu dostlarımıza balıklı ya da tavuklu bir mama alıp onları mutlu etmek olacaktır.

Yeri gelmişken elindeki mama biten insanların bir alternatif olarak sorduğu sokak kedileri köpek maması yer mi konusuna da değinelim.

Kediler de tıpkı insanlar gibi kendi kendine Taurin üretemeyen canlılardır. Kedilerin taurin maddelerini almaları gerekir ki bu da köpek mamalarında yer almaz. Taurin maddesini yeteri kadar almamaları da görme kaybı, kalp sorunu ve sindirim bozukluğu gibi sorunlara yol açar.

Eğer bir sokak kedisinin köpek maması yediğini fark ettiyseniz, ne kadar yediğine bakabilirsiniz. Eğer az miktarda yemişse tolere edilebilir bir durumdur ancak eğer fazla yemişse veterinere götürmeniz gerekir.

Sokak Kedisi Kuru Mama Yer mi?

Evet, sokak kedileri de diğer kediler gibi kuru mama yer. Arada sırada ev yemeği ve yaş mama olacak şekilde onları kuru mamalarla besleyebilirsiniz. Ama mama tercihi yaparken markette olan kalitesiz kuru mamaları almak yerine biraz araştırma yaparak proteini oranı yüksek bir mama almanızı öneririz.

Sokak Kedileri En Çok Hangi Mamayı Sever?

Mamaların en doğru tercih olacağından bahsettik, marketteki mamalardan almamanız gerektiğini de öğütledik. Peki ama hangisini almalısınız, sokak kedileri hangi mamayı sever?

Evde yaşayan patili dostlarımız ve dışarıdakiler arasında aslında büyük farklar yoktur. Ancak dışarıda yaşayan kedi sayısı çok fazla olduğundan ötürü ister istemez daha ucuz tercihler yapmak durumunda kalıyoruz.

Sokak kedileri için en iyi mamaların başında balık aromalı olanlar gelir. Balık, kedilerin çok sevdiği bir gıdadır ve balık aromalı mamalar protein açısından da oldukça zengindir. Çok çeşitli aromalarda ve karışımlarda mamalar bulunmaktadır. Burada biraz deneme yanılma yoluyla kedilerin damak tadını öğrenerek hareket etmeniz gerekebilir.

Örneğin kimi kediler için kuzulu kimi için ise tavuklu mama daha iyidir. Bazıları ise hamsili mamaları çok daha fazla sever. Burada en doğrusu, kedinin sağlık durumuna göre veterinerinizden alacağınız bilginin yanında ekonomik durumunuz ve mamaların içeriğine göre karar vermek olacaktır.

Her koşulda mamayı arada bir değiştirmeyi unutmamanızı tavsiye ederiz çünkü bazen kediler sürekli aynı şeyi yemekten ötürü sıkılırlar. Arada bir yaş mama vermeyi de unutmamanız gerektiğini hatırlatmayı bir borç biliriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

kediler-gunde-kac-sefer-besleniir
Daha Fazla

Kediler Günde Kaç Öğün Yer?

İçindekiler Gizle Kedilere Kaç Öğün Yemek Verilmeli?Yetişkin Kediler Kaç Öğün Yer?Yavru Kediler Kaç Öğün Yemek Yer?Kediler Günde Kaç…