Siyah Çayın Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir?

Siyah Çayın Faydaları, Benefits of black tea

Siyah çay, Camellia Sinesis adı verilen bitkiden elde edilmektedir. Demlenerek tüketilen bir bitkidir. Bu bitkiden aynı zamanda yeşil ve beyaz çay da elde edilir. Aralarındaki tek fark toplandıktan sonra işlenme şeklidir. Siyah çay işlendiği sırada oksitlenme geçirir. Siyah çay zengin kafein kaynağıdır. Antioksidan açısından zengindir. İçerisinde bulunan theaflavinler ve thearubiginler çaya lezzet katar ve rengini verir. Sağlık açısından ise faydalıdır. Şekersiz tüketildiği takdirde kalori içermez ve sodyum düzeyi en düşük seviyededir. Vitamin ve mineraller açısından zengindir. Siyah çayın faydaları yapılan araştırmalar sonucunda daha iyi anlaşılmaktadır. Ancak aşırı tüketimi de bazı sorunları beraberinde getirir. Kabızlık ve demir eksikliği bunlardan bazılarıdır. Bu tarz problemler yaşamamak için gün içinde tüketilen çayı 3 ile 5 bardak arasında sınırlandırmak gerekir.

Siyah Çayın Faydaları

Mutluluk verir

Kaliteli olan ve doğru yöntemlerle toplanıp kurutulmuş olan siyah çaylar demlendiği takdirde kişiye mutluluk sağlamaktadır.

Enerji Verir

Diğer içeceklere göre daha az kafeine sahiptir. Kan akışını düzenleyerek beyin fonksiyonlarını çalıştırır. Metabolizmayı düzenler, solunum sitemini çalıştırır ve böbrekleri uyarır.

Bağışıklığı Güçlendirir ve Sindirimi Düzenler

Siyah çay tapısındaki alkylamine antijenler sayesinde bağışıklık sistemine güç verir. Virüslere karşı kalkan görevi görür. Ayrıca içerdiği tanenler ile mide ve bağırsak hastalıklarına karşı iyileştirici etki sağlar. Sindirim sistemi üzerindeki baskıyı azaltır.

Strese İyi Gelir

Siyah çay yapısı gereği uzun süreli konsantrasyon ve rahatlama sağlar. Düzenli olarak gün içinde tüketilen iki veya üç bardak siyah çay kortizol seviyesini azaltarak stres seviyenizi düşürür.

İçerdiği Antioksidanlar

Polifenol içeriği sayesinde DNA hasarlarını engeller. Tütün ve toksin madde kaynaklı DNA hasarları oluşmuşsa uyguladığınız meyve ve sebze diyetini mutlaka siyah çay ile destekleyin. Özellikle çayınızı açık için ve limon ekleyin. Böylece daha fazla antioksidan almış olursunuz.

Ağırlığınızı Denetlemenizi Kolaylaştırır

Yağ yakmaya ve ağırlık kaybına destek olur.  Karın bölgesinde yağlanma yaşıyorsanız siyah çay tüketmelisiniz.

Ağız Sağlığı İçin

Çürük oluşumunu destekleyen bakterilerden kurtulmak için siyah çay tüketin. Aynı zamanda plak oluşumunu da azaltmaktadır. Siyah çay polifenolleri ağız boşluğundaki bakterilerin plak oluşturmasını ve yapışkanlık tadı veren enzimleri geliştirmeden yok ediyor.

Diyabet İhtimali

Yapılan araştırmalar sonucunda düzenli tüketilen siyah çay tip 2 diyabet oluşumunu %70’e varan oranlarda azaltmaktadır.

Kemik Sağlığı

Düzenli tüketildiği takdirde kemik yoğunluğunu artırır ve güçlü kemiklere sahip olmayı destekler.

Siyah Çay Nasıl Demlenir?

  • Öncelikle kaynatmak için arıtılmış su kullanın. Çeşme suyu gibi kireçli ve mineral seviyesi düşük suları tercih etmeyin. Önceden kaynattığınız bir suyu da kullanmayın.
  • Tercihinizi porselen demliklerden yana kullanın. Her bardak çay için iki çay kaşığı çay koyun.
  • Çayı yakmadan demleyin. Çayı demlerken suyu oksijen ile temas etmesi için havadan dökün. Böylece yaprakların haşlanmamasını sağlarsınız.
  • Demlediğiniz çay dibe çökmeye başlamış ve yüzeyde gezen çay yaprakları azalmış ise çayınız demlenmek üzeredir.
  • Çayın sıcaklığının sabit tutulması daha berrak bir çay elde etmenizi sağlar.
  • Demledikten sonra kısık ateşte sıcaklığını koruyun. Siyah çayın faydaları zaman geçtikçe zarara dönüşür. O yüzden en geç yarım saat içinde çayınızı tüketin.

    En Sevilen Dünya Çaylarını Sizinle Buluşturuyoruz!

    Dünyanın dört bir yanında yetişen çay bitkilerini deneyimlemek ister misiniz? Muhiku olarak sizi ve sevdiklerinizi her ay dünyanın çeşitli bölgelerinden özenle seçtiğimiz bitki çaylarıyla buluşturarak doğayla birlikte evinize misafir oluyoruz.  Gerek siz gerekse çay tutkunu sevdikleriniz için tasarladığımız kutularda geleneksel hediyelerden sıyrılıp hem kendinize vakit ayırabileceğiniz hem de onların hayatının farklı alanlarına dokunup kendilerini özel hissedecekleri yenilikçi çözümler geliştirdik. Muhiku ile bugüne kadar özel günlerde tercih ettiğiniz hediye seçeneklerinden sıyrılarak kendinize ve sevdiklerinize harika bir Dünya Çayları Kutusu hediye edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir