Saksı Çiçekleri Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

saksi-cicekleri

Saksı çiçekleri çok seviliyor. Bunun nedeni duygusal olmamız mı, canlı renkleri yoksa mis kokuları mı bilmiyoruz. Fakat yaşam alanlarımızda bitki bulunması bize huzur veriyor.

İçerik:

Günümüzde saksı çiçekleri hediye olarak sıkça tercih edilen bir seçenektir. Hatta özel günlerde sevdiklerimize hediye olarak alabileceğimiz opsiyonların başında gelir. Ancak hediye araştırırken listenin üst sıralarında bulunması aynı zamanda sizin için dezavantaj da olabilir.

Herkes hayatında birkaç defa hediye olarak saksı çiçeği almıştır. Raporlar gösteriyor ki tekrar eden hediyeler hatırlanmanın aksine üzerine düşünülmemiş veya vakit harcanmamış olarak izlenim bırakıyor.

? En güzel saksı çiçekleri Muhiku’da! Evinize hem doğal hem de şık bir hava katmak istiyorsanız dekorasyonunuzu şık saksı çiçekleri ile tamamlayabilirsiniz. Bakımı kolay şık bitkiler için Muhiku’nun saksı çiçekleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Muhiku ise hediye seçeneklerine yenilikçi çözümler getiriyor. Bugüne kadar hediye için tercih ettiğiniz seçeneklerden sıyrılmanızı ve Muhiku’nun hediye kutusu alternatiflerine göz atmanızı tavsiye ederiz. Böylece sevdiklerinize yapabileceğiniz harika sürprizleri keşfetmiş olacaksınız.

Saksı Çiçekleri Çeşitleri

baykus-figurlu-el-yapimi-saksi

Bu başlık altında en çok tercih edilen saksı çiçeklerini sizinle paylaşacağız. Bu çiçekler içinden yaşam alanınız, balkonunuz ya da ofisiniz için en uygun bitkiyi seçebilirsiniz.

Muhiku’nun el yapımı seramik saksı çeşitleri ile bitkilerinize rengarenk giysiler giydirebilirsiniz.

Sukulent

Son yıllarda hayatımıza giren sukulent; şık ve şirin görüntüsü ile evlerimize, ofislerimize yerleşmiş saksı çiçeği çeşididir. Sukulent kaktüsgiller familyasına ait bir saksı çiçeği olup anlamı “özü ve suyu olan” dikensiz kaktüs olarak geçmektedir.

Bakımının son derece kolay olması ve her ortamda yetiştirilebilmesi ile çok tercih edilen saksı çiçekleridir. Diğer taraftan sukulent ışığı çok sevmelerine rağmen suya çok ihtiyaç duymazlar. Sukulenti haftada bir sulamanız yeterli olacaktır.

Orkide Çiçeği

orkide-orchid-cicek

Saksı çiçeği çeşitlerine tabii ki en sevilen çiçek orkide diyebiliriz. Orkide Anadolu’da ve farklı türleri Kıbrıs’ın Beş Parmak Dağları’nda yetişiyor. Buna rağmen sera ve saksı çiçeği çeşitleri arasında da yer alabiliyor. Diğer taraftan orkide zarif ve şık görüntüsü ve muhteşem kokusunun yanı sıra bakımı zor bitkiler arasındadır.

Orkide alımında uzun süreli yetiştirilmek isteniyorsa güzel görünüşünden ziyade dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunmaktadır. Bu sebeple orkide alırken büyük olan orkideler tercih edilmelidir. Büyük olan orkideler eve daha kolay uyum sağlayabilmektedir.

Çiçeklerinin yaprakları leke ve benekli olan orkideler hasta olabileceği için tercih edilmemelidir. Tercih ettiğiniz saksı çiçeği çeşidi orkide ise satın almadan önce köklerini kontrol etmeniz gerekmekte kökleri siyah yahut koyu kahverengi ise ölü köktür ve alınmamalıdır.

Orkidenizi seçerken çiçekleri olgun olanlardan ziyade tomurcuklu olan orkideleri tercih etmelisiniz çünkü tam açmış yapraklar dökülme evresine girecektir. Orkideler ile ilgili ayrıntılı bilgiye orkide rehberi yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Menekşe

Menekşeler bir çok yerde yetiştirilebilmekte olup en çok kuzey yarım kürede yetişir. Menekşenin 400 ile 500 arası türü bulunur. Evlerimizde baktığımız menekşeler Afrika menekşesi olarak geçmektedir. Bir başka bilinen menekşe çeşitleri ise Hercai menekşe, dağ menekşesi ve Cezayir menekşesidir.

Menekşeler otsu bitkiler olmasının yanı sıra harikulade pembemsi ve mor renkli kalp şeklinde yapraklara sahip çiçekleri ile evlerde en çok tercih edilen saksı çiçeği çeşididir. Bakımı güzel yapılır ise uzun yıllar yaşayabilen bir saksı çiçeğidir.

Menekşeler ışığı severler fakat güneş ışığını direkt almamalı havadar ve nemli bir ortamda bakılmalıdır. Menekşe bize nostaljik gelen bir bitkidir, çocukluğumuzda annelerimiz balkonda, mutfak camlarının kenarlarında menekşe yetiştirirlerdi.

Mutfakta yetişen menekşelerin çiçeklerinin ne kadar sağlıklı olduğunu düşünmüş müydünüz? Mutfakta pişen yemeklerin ve çaydanlıktan çıkan buharın havayı nemlendirmesi menekşemizin sağlıklı bitki olmasında büyük etken olmakta.

Menekşeler suyu severler. Kireçsiz su ile toprağı daima nemli kalacak şekilde sulamalısınız. Fakat yaprak ve çiçekleri asla ıslatılmamalıdır. Menekşe ve menekşe yetiştirirken nelere dikkat etmeniz gerektiğine Menekşe Rehberi ulaşabilirsiniz.

Kılıç Çiçeği

Ana vatanı Batı Afrika olan kılış çiçeğinin diğer adı da “Peygamber kılıcı” şeklindedir. Estetik şık görüntüsünün yanında bakımının çok zahmetsiz olması ile kılıç çiçeği en çok tercih edilen iç mekan saksı çiçeği çeşitlerindendir. Havasız, susuz, ışıksız kalma durumunda bile hayatta kalabilen kılıç çiçeği uzun yıllar yaşayabilmekte ve kolay bir şekilde çoğaltılabilmektedir.

Kılıç çiçeği gün ışığını direkt görmeyi ve nemli havayı sever, yeterince ışık alır ise hızlı büyür. Sulama işleminde ise yaz mevsiminde çok sıcak ise haftada 2 kışın ise haftada 1 sulama yapmak yeterli olacaktır. Kılıç çiçeği yeterince geliştiği zaman beyaz/yeşil ve kırmızı tonlarda küçük hoş kokulu çiçek açarlar.

Gül

saksi-cicekleri-gul

Güller zarafetleri, nefes kesen güzellikleri ile bahçe ve balkonda yetiştirilebilen saksı çiçeği çeşitlerindendir. Yıllarca hayatta kalmayı başarabilen güller yüzyıllardır aşkı simgeleyip efsanelere, şarkılara, şiirlere konu olmuştur.

Güller gün ışığını çok sever ve direkt olarak güneş ışığı alsa bile zarar görmez. Sulama yapılırken çiçek yaprakları hariç gövde ve dikenler de ıslatılarak sulanmalıdır. Güllere ait budama/çoğaltma gibi ayrıntılı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Karanfil

Rengarenk çiçekleri ve hoş kokusu ile vaz geçilmez saksı çiçeklerindendir. 80’den fazla cinsi olan karanfil açık hava çiçeği olarak bilinse de yetiştirmesi kolay bir bitki olduğu için evlerde de sıkça tercih edilir.

Karanfiller çok sıcağı sevmez ve ışığı sever. Sıcaklık karanfilin büyümesini, çiçek oluşumunu, yaprak sap şekillerini ve rengini direkt etkiler.

Suyu seven saksı çiçeği karanfilin toprağı kurudukça su verilmeli, yaprak ve çiçekleri düzenli nemlendirilmeli. Karanfiller ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Begonya

saksi-cicekleri-begonya

Hayallerin çiçeği begonyalar da çok tercih edilen saksı çiçeği çeşitlerindendir. Sadece yapraktan oluşan begonya cinsleri de bulunmaktadır ve bu cinsler de iç mekanlarda sık tercih edilen saksı çiçekleridir.

Begonyalar ışığı direkt almamalı ve rüzgara maruz kalmamalıdır. Begonyalar yazın rengarenk çiçek açarlar.

Bonsai Ağacı

Bonsai uzak doğu bitkisi olup minyatür bir ağaçtır. Ayrıca bonsai kelime anlamı olarak da “saksıdaki ağaç” anlamına gelir. Bonsai bitkisi yapısı boyutlarına rağmen normal boylarda ağaçlar ile aynıdır.

Bu minyatür ağaçlar direkt güneş ışığı sevmezken soğuk ve rüzgardan da korunmalıdır. Nemli havayı seven bonsai bitkisinin sulamasına çok dikkat etmelisiniz. Özellikle toprağının kurumasına izin vermemelisiniz.

Saksı Çiçekleri Bakımı

cicek-bakimi-nasil-yapilir

Çiçek bakımı türe göre değişiklik gösterir. Örneğin, sukulent uzun aralıklarla sulanırken begonya iki günde bir sulanıyor. Bunun haricinde mevsime göre de sulama aralıkları değişebiliyor. Dolayısıyla burada size tek bir bilgi vermemiz mümkün değil.

Evinizdeki çiçeklerin türüne göre bakım rutini oluşturmalısınız. Bu sebeple tüm çiçeklerini aynı günde sulamamalısınız. Çiçek türü fark etmeksizin çiçeklerinizin topraklarını havalandırmaya özen göstermelisiniz. Böylece çiçeğiniz daha çabuk gelişir.

Saksı Çiçekleri Neden Sineklenir?

Birçok kişi bitkilerde sineklenme problemiyle karşılaşır. Eğer bilinçli olursanız bu sorun kısa sürede çözüme ulaşır. Sineklenmenin en temel nedeni aşırı ve sık sulamadır. Bu problem karşısında ilk işiniz saksı çiçekleri için sinek ilacı aramak olmasın.

İlk önce sulama sıklığınızı ve su miktarını azaltın. Toprağın nemi azalınca sinek oluşumu da yavaş yavaş son bulacaktır. Ayrıca saksı tabağında biriken suyu da boşaltmalısınız.

Sineklenmenin diğer bir sebebi ise kalitesiz toprak seçimi. Eğer bitkilerinizin sağlıklı gelişmesini istiyorsanız toprak alırken seçici davranmanızı ve ucuza kaçmamanızı tavsiye ederiz.

Hepimiz bahçe ve balkonlarımızı renk renk çiçeklerle bezemek isteriz. Ancak şehir hayatında bu durum pek mümkün değil. Yine de evlerimizde, ofislerimizde saksı çiçekleri yetiştirebilmekteyiz.

Size bu yazımızda saksı çiçeği isimlerini ve özelliklerini paylaşmak istedik. Umarız size yardımcı olabilmişizdir, huzurla kalın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir