Saksı çiçekleri çok seviliyor. Bunun nedeni duygusal olmamız mı, canlı renkleri yoksa mis kokuları mı bilmiyoruz. Fakat yaşam alanlarımızda bitki bulunması bize huzur veriyor.
İçerik:
- Saksı Çiçekleri Çeşitleri
- Saksı Çiçekleri Bakımı
Günümüzde saksı çiçekleri hediye olarak sıkça tercih edilen bir seçenektir. Hatta özel günlerde sevdiklerimize hediye olarak alabileceğimiz opsiyonların başında gelir. Ancak hediye araştırırken listenin üst sıralarında bulunması aynı zamanda sizin için dezavantaj da olabilir.
Herkes hayatında birkaç defa hediye olarak saksı çiçeği almıştır. Raporlar gösteriyor ki tekrar eden hediyeler hatırlanmanın aksine üzerine düşünülmemiş veya vakit harcanmamış olarak izlenim bırakıyor.
? En güzel saksı çiçekleri Muhiku’da! Evinize hem doğal hem de şık bir hava katmak istiyorsanız dekorasyonunuzu şık saksı çiçekleri ile tamamlayabilirsiniz. Bakımı kolay şık bitkiler için Muhiku’nun saksı çiçekleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Muhiku ise hediye seçeneklerine yenilikçi çözümler getiriyor. Bugüne kadar hediye için tercih ettiğiniz seçeneklerden sıyrılmanızı ve Muhiku’nun hediye kutusu alternatiflerine göz atmanızı tavsiye ederiz. Böylece sevdiklerinize yapabileceğiniz harika sürprizleri keşfetmiş olacaksınız.
Saksı Çiçekleri Çeşitleri
Bu başlık altında en çok tercih edilen saksı çiçeklerini sizinle paylaşacağız. Bu çiçekler içinden yaşam alanınız, balkonunuz ya da ofisiniz için en uygun bitkiyi seçebilirsiniz.
Muhiku’nun el yapımı seramik saksı çeşitleri ile bitkilerinize rengarenk giysiler giydirebilirsiniz.
Sukulent
Son yıllarda hayatımıza giren sukulent; şık ve şirin görüntüsü ile evlerimize, ofislerimize yerleşmiş saksı çiçeği çeşididir. Sukulent kaktüsgiller familyasına ait bir saksı çiçeği olup anlamı “özü ve suyu olan” dikensiz kaktüs olarak geçmektedir.
Bakımının son derece kolay olması ve her ortamda yetiştirilebilmesi ile çok tercih edilen saksı çiçekleridir. Diğer taraftan sukulent ışığı çok sevmelerine rağmen suya çok ihtiyaç duymazlar. Sukulenti haftada bir sulamanız yeterli olacaktır.
Orkide Çiçeği
Saksı çiçeği çeşitlerine tabii ki en sevilen çiçek orkide diyebiliriz. Orkide Anadolu’da ve farklı türleri Kıbrıs’ın Beş Parmak Dağları’nda yetişiyor. Buna rağmen sera ve saksı çiçeği çeşitleri arasında da yer alabiliyor. Diğer taraftan orkide zarif ve şık görüntüsü ve muhteşem kokusunun yanı sıra bakımı zor bitkiler arasındadır.
Orkide alımında uzun süreli yetiştirilmek isteniyorsa güzel görünüşünden ziyade dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunmaktadır. Bu sebeple orkide alırken büyük olan orkideler tercih edilmelidir. Büyük olan orkideler eve daha kolay uyum sağlayabilmektedir.
Çiçeklerinin yaprakları leke ve benekli olan orkideler hasta olabileceği için tercih edilmemelidir. Tercih ettiğiniz saksı çiçeği çeşidi orkide ise satın almadan önce köklerini kontrol etmeniz gerekmekte kökleri siyah yahut koyu kahverengi ise ölü köktür ve alınmamalıdır.
Orkidenizi seçerken çiçekleri olgun olanlardan ziyade tomurcuklu olan orkideleri tercih etmelisiniz çünkü tam açmış yapraklar dökülme evresine girecektir. Orkideler ile ilgili ayrıntılı bilgiye orkide rehberi yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Menekşe
Menekşeler bir çok yerde yetiştirilebilmekte olup en çok kuzey yarım kürede yetişir. Menekşenin 400 ile 500 arası türü bulunur. Evlerimizde baktığımız menekşeler Afrika menekşesi olarak geçmektedir. Bir başka bilinen menekşe çeşitleri ise Hercai menekşe, dağ menekşesi ve Cezayir menekşesidir.
Menekşeler otsu bitkiler olmasının yanı sıra harikulade pembemsi ve mor renkli kalp şeklinde yapraklara sahip çiçekleri ile evlerde en çok tercih edilen saksı çiçeği çeşididir. Bakımı güzel yapılır ise uzun yıllar yaşayabilen bir saksı çiçeğidir.
Menekşeler ışığı severler fakat güneş ışığını direkt almamalı havadar ve nemli bir ortamda bakılmalıdır. Menekşe bize nostaljik gelen bir bitkidir, çocukluğumuzda annelerimiz balkonda, mutfak camlarının kenarlarında menekşe yetiştirirlerdi.
Mutfakta yetişen menekşelerin çiçeklerinin ne kadar sağlıklı olduğunu düşünmüş müydünüz? Mutfakta pişen yemeklerin ve çaydanlıktan çıkan buharın havayı nemlendirmesi menekşemizin sağlıklı bitki olmasında büyük etken olmakta.
Menekşeler suyu severler. Kireçsiz su ile toprağı daima nemli kalacak şekilde sulamalısınız. Fakat yaprak ve çiçekleri asla ıslatılmamalıdır. Menekşe ve menekşe yetiştirirken nelere dikkat etmeniz gerektiğine Menekşe Rehberi ulaşabilirsiniz.
Kılıç Çiçeği
Ana vatanı Batı Afrika olan kılış çiçeğinin diğer adı da “Peygamber kılıcı” şeklindedir. Estetik şık görüntüsünün yanında bakımının çok zahmetsiz olması ile kılıç çiçeği en çok tercih edilen iç mekan saksı çiçeği çeşitlerindendir. Havasız, susuz, ışıksız kalma durumunda bile hayatta kalabilen kılıç çiçeği uzun yıllar yaşayabilmekte ve kolay bir şekilde çoğaltılabilmektedir.
Kılıç çiçeği gün ışığını direkt görmeyi ve nemli havayı sever, yeterince ışık alır ise hızlı büyür. Sulama işleminde ise yaz mevsiminde çok sıcak ise haftada 2 kışın ise haftada 1 sulama yapmak yeterli olacaktır. Kılıç çiçeği yeterince geliştiği zaman beyaz/yeşil ve kırmızı tonlarda küçük hoş kokulu çiçek açarlar.
Gül
Güller zarafetleri, nefes kesen güzellikleri ile bahçe ve balkonda yetiştirilebilen saksı çiçeği çeşitlerindendir. Yıllarca hayatta kalmayı başarabilen güller yüzyıllardır aşkı simgeleyip efsanelere, şarkılara, şiirlere konu olmuştur.
Güller gün ışığını çok sever ve direkt olarak güneş ışığı alsa bile zarar görmez. Sulama yapılırken çiçek yaprakları hariç gövde ve dikenler de ıslatılarak sulanmalıdır. Güllere ait budama/çoğaltma gibi ayrıntılı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Karanfil
Rengarenk çiçekleri ve hoş kokusu ile vaz geçilmez saksı çiçeklerindendir. 80’den fazla cinsi olan karanfil açık hava çiçeği olarak bilinse de yetiştirmesi kolay bir bitki olduğu için evlerde de sıkça tercih edilir.
Karanfiller çok sıcağı sevmez ve ışığı sever. Sıcaklık karanfilin büyümesini, çiçek oluşumunu, yaprak sap şekillerini ve rengini direkt etkiler.
Suyu seven saksı çiçeği karanfilin toprağı kurudukça su verilmeli, yaprak ve çiçekleri düzenli nemlendirilmeli. Karanfiller ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Begonya
Hayallerin çiçeği begonyalar da çok tercih edilen saksı çiçeği çeşitlerindendir. Sadece yapraktan oluşan begonya cinsleri de bulunmaktadır ve bu cinsler de iç mekanlarda sık tercih edilen saksı çiçekleridir.
Begonyalar ışığı direkt almamalı ve rüzgara maruz kalmamalıdır. Begonyalar yazın rengarenk çiçek açarlar.
Bonsai Ağacı
Bonsai uzak doğu bitkisi olup minyatür bir ağaçtır. Ayrıca bonsai kelime anlamı olarak da “saksıdaki ağaç” anlamına gelir. Bonsai bitkisi yapısı boyutlarına rağmen normal boylarda ağaçlar ile aynıdır.
Bu minyatür ağaçlar direkt güneş ışığı sevmezken soğuk ve rüzgardan da korunmalıdır. Nemli havayı seven bonsai bitkisinin sulamasına çok dikkat etmelisiniz. Özellikle toprağının kurumasına izin vermemelisiniz.
Saksıda Yetiştirilebilecek Çiçekler Hangileridir?
Saksı çiçekleri, yaşam alanlarımızı güzelleştiren etmenlerin başında gelirler. Bulundukları ortama renk ve huzur katarlar. Pek çok çiçek, saksıda yetiştirilmeye uygundur. İşte, en popüler saksı çiçekleri.
- Orkide: Doğru bakım yapılırsa, saksıda çok güzel bir şekilde büyüyebilirler. Işık alan ama doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmayan bir yerde olmaları gerekmektedir.
- Camgüzeli: Parlak ve canlı çiçeklere sahip olan camgüzeli, gölge alanları sever. Saksıda yetiştirilmek için çok uygundur.
- Afrika Menekşesi: Küçük ve renkli çiçeklere sahiptir. Aşırı sulamadan kaçınılması gerekmektedir. Aynı zamanda, toprağının daima nemli tutulması gerekmektedir.
- Hercai Menekşe: Soğuğa dayanıklı bir bitkidir. Toprağının daima nemli kalması ise önemlidir.
- Begonya: Hem iç mekan hem de dış mekan için uygun bitkilerdir. Yarı gölgeli ve nemli ortamlarda kolayca büyürler.
- Papatya: Düzenli sulama gerektiren bir çiçektir. Bolca güneş ışığı alan yerlerde daha güzel büyürler.
- Sukulent: Bakımı çok kolaydır. Çünkü, suyu depolarlar. Bu nedenle, az su isterler. Dekoratif amaçlarla kullanılırlar.
- Kalanşo: Bakımı çok kolay bir bitkidir. Fazla sulanmaya ihtiyaç duymazlar ve aydınlık yerlerde daha güzel büyürler.
- Lavanta: Bol güneş ışığına ihtiyaç duyarlar ve düzenli olarak budama yapılması daha doğrudur.
- Guzmanya: Doğrudan güneş ışığı almayan ama aydınlık olan ortamlarda yaşamayı severler. Sulama konusu ise hassastır. Çok dikkatli bir şekilde, bir uzmandan bilgi alarak sulamanız daha doğru olacaktır.
Saksı Çiçekleri Nasıl Çoğaltılır?
Saksı çiçeklerini çoğaltabilmenin pek çok yöntemi vardır. Sizler için en yaygın yöntemleri araştırdık. İşte, en bilinen saksı çiçeği çoğaltma yöntemleri.
- Çelikle Çoğaltma: Bitkinin gövdesinden, yaprağından veya kökünden alınan bir parça (çelik) ile yeni bitki oluşturulmasıdır.
- Kök Ayırma: Bitkinin kök sistemini bölerek, yeni bitkiler elde etmeyi sağlar.
- Tohumla Çoğaltma: En geleneksel yöntemlerden biridir. Tohumları toprağa ekip, gerekli bakımları yaparak elde edilir.
- Havadan Köklendirme: Bitkinin gövdesinin belirli bir kısmını yaralayarak uygulanan yöntemdir. Ayrıca, nadiren tercih edilir ama bazı bitkilerde çok etkilidir.
- Köklendirme Hormonları: Bazı hormonlar kullanarak, daha hızlı bir şekilde bitkiler çoğaltılabilir.
- Sürgünlerle Çoğaltma: Bazı bitkilerin sürgünlerle çoğaldığı bilinmektedir. Sürgünlerin ana bitkiden dikkatlice ayırılması sayesinde elde edilir.
Saksı Çiçekleri Bakımı
Çiçek bakımı türe göre değişiklik gösterir. Örneğin, sukulent uzun aralıklarla sulanırken begonya iki günde bir sulanıyor. Bunun haricinde mevsime göre de sulama aralıkları değişebiliyor. Dolayısıyla burada size tek bir bilgi vermemiz mümkün değil.
Evinizdeki çiçeklerin türüne göre bakım rutini oluşturmalısınız. Bu sebeple tüm çiçeklerini aynı günde sulamamalısınız. Çiçek türü fark etmeksizin çiçeklerinizin topraklarını havalandırmaya özen göstermelisiniz. Böylece çiçeğiniz daha çabuk gelişir.
Saksı Çiçekleri Neden Sineklenir?
Birçok kişi bitkilerde sineklenme problemiyle karşılaşır. Eğer bilinçli olursanız bu sorun kısa sürede çözüme ulaşır. Sineklenmenin en temel nedeni aşırı ve sık sulamadır. Bu problem karşısında ilk işiniz saksı çiçekleri için sinek ilacı aramak olmasın.
İlk önce sulama sıklığınızı ve su miktarını azaltın. Toprağın nemi azalınca sinek oluşumu da yavaş yavaş son bulacaktır. Ayrıca saksı tabağında biriken suyu da boşaltmalısınız.
Sineklenmenin diğer bir sebebi ise kalitesiz toprak seçimi. Eğer bitkilerinizin sağlıklı gelişmesini istiyorsanız toprak alırken seçici davranmanızı ve ucuza kaçmamanızı tavsiye ederiz.
Hepimiz bahçe ve balkonlarımızı renk renk çiçeklerle bezemek isteriz. Ancak şehir hayatında bu durum pek mümkün değil. Yine de evlerimizde, ofislerimizde saksı çiçekleri yetiştirebilmekteyiz.
Saksı Çiçekleri Kaç Günde Bir Sulanır?
Saksı çiçeklerinizi sulama sıklığınız çiçeğin türüne, bulunduğu ortama, ortamın nem seviyesine ya da mevsimlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Fakat, bazı genel kurallar mevcuttur.
Saksı çiçeklerinin büyümeleri kış aylarında yavaşladığından dolayı kış aylarında daha az suya ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, genelde haftada bir sulama yeterli olacaktır. Yaz aylarında ise sıcaklık ve güneş ışınları arttığından dolayı, saksı çiçekleri daha fazla suya ihtiyaç duyarlar. Genelde haftada 2 ya da 3 kez sulamak gerekir. Ancak, en doğru sulama zamanını bitkinizin toprağını kontrol ederek yapabilirsiniz. Çünkü, suya ihtiyacı olan bitkilerin toprağı, kuru bir görünümde olur.
Bazı bitkiler nemi daha çok severler. Bu nedenle, toprağının daima nemli olması gerekir. Ancak, suyun köklere birikmemesi gerekmektedir. Bu nedenle, nem seven bir saksı çiçeğine sahipseniz, dikkatli olmalısınız.
Kaktüs ya da sukulent gibi bitkiler, suyu depolarlar. Bu nedenle, daha az sulamaya ihtiyaç duyarlar. Toprak tamamen kuruduktan sonra sulama yapmak daha doğru olacaktır. Orkideler ise 7 – 10 günde bir sulanmalıdır. Saksı altındaki suyun fazla bekletilmemesine dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda, bitki köklerinin iyice nemlenmesi gerekmektedir.
Saksı Çiçeği Alınırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Saksı çiçeklerinin bakımı genel anlamda çok kolaydır. Ancak, almadan önce dikkat etmeniz gereken bazı hususlar ve bilmeniz gereken bazı bilgiler vardır. İşte, saksı çiçeği alınırken dikkat edilmesi gerekenler.
- Her çiçeğin ihtiyaçları birbirinden çok farklıdır. Bu nedenle, bitki satın almadan önce; ihtiyaçlarını iyi araştırmalısınız.
- Bitkilerin yaprakları, sağlıkları hakkında bilgi verir. Parlak, yeşil ve canlı yapraklara sahip bitkileri seçmelisiniz.
- Bitkinin köklerine de dikkat etmelisiniz. Sağlıklı bir çiçeğin kökleri, beyaz ve sert olmalıdır.
- Bitkinin üzerinde zararlı bir böcek olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
- İyi bir toprağa sahip olduğundan emin olmalısınız.
- Bitkinin yaşı hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
- Bitkiye nasıl bakılacağını iyice araştırıp, ona göre bir seçim yapmalısınız.
Size bu yazımızda saksı çiçeği isimlerini ve özelliklerini paylaşmak istedik. Umarız size yardımcı olabilmişizdir, huzurla kalın!