Saç Tokası Yapımı Hakkında Her Şey!

sac-tokasi-hakkinda-her-sey

Saç tokası yapmak için kendi kendinize birtakım girişimlerde bulunuyorsanız o evde yüksek ihtimal küçük bir kız çocuğu vardır. Çünkü kız çocuklarının sevdiği şeylerden biri de tokalarıdır. Hatta öyle özenle saklarlar ki başkalarıyla paylaşmak bile istemezler. Hele de bu saç tokaları annelerin elinden çıkmışsa değeri kat kat artar.

Konuya küçük bir kız çocuğuna yapılan saç tokalarından giriş yapsak da kimi yetişkin kadınlar veya genç kızlar da pek ala tokalarını evde kendileri yapmaktan zevk alırlar. Her şeyden önce el emeği ile yapıldığı için yıllarca saklanır.

Saç tokası yapmak sanıldığı gibi zor da değildir. Aksine evde bulunan kumaş parçaları ile çok rahat toka yapabilirsiniz. Bunun için elde dikiş bilgisine sahip olsanız yeter.

Saç Tokası Nasıl Yapılır?

sac-tokasi

  • Öncelikle evde bulunan parça kumaşları değerlendirmek isterseniz buradan başlayabilirsiniz. Eğer evde giymediğiniz bir bluz varsa onu da toka yapmak için kullanabilirsiniz. Hatta bu bluz sayesinde birden fazla toka yapabilirsiniz.
  • İkinci adımda beğendiğiniz renk ve desenin olduğu yerden dikdörtgen parçalar halinde kesiniz.
  • Bu dikdörtgen parçayı eninden ikiye katlayacak şekilde getirip kesilen yerden dikiniz. Elde dikiş yapmanız yeterli. Ancak elbette dikiş makineniz varsa işinizi hızlandırabilirsiniz.
  • Dikilen enden ikiye katlanan dikdörtgen kumaş parçasının iki ucu açık şekilde kalmış olacak.
  • Açık uçlardan geçecek şekilde istediğiniz sıkılıkta bir lastik geçirip birbirine bağlayın. Ve halka şeklinde lastik kumaş parçasının içinde kalmış olacak.
  • Lastiğin hem kumaş içinde kalması hem de tokamızın yapımını sonlandırmak için açık uçları birbirine denk gelecek şekilde yine dikmeniz gerekecek.
  • Artık tüm dikiş işlemleri bittiğine göre tokanız hazır hale gelmiş demektir.

Bu çok basit bir toka yapım işlemi. Herkes evinde rahatlıkla yapabilir. Ancak farklı tasarımlarda toka yapmak isterseniz biraz hayal gücünüzü kullanmanız gerekir.

Tokalar Renklensin

Mesela lastik toka yaparken kumaş üzerine farklı desenlerden motifler yapabilirsiniz. Tek renk kullanacağınız kumaş üzerine küçük kelebekler, küçük çiçekler, minik yıldız motifleri kullanabilirsiniz. Bu motifleri isterseniz keçeden yaparak hazırlayabilir isterseniz de boncuklardan işleyebilirsiniz. Veya tuhafiyelerden rahatlıkla bulacağınız hazır satılan minik aksesuarları kullanabilirsiniz. Bu işlem sırasında dikebilir veya silikonla yapıştırma yapabilirsiniz.

Tokaların Vazgeçilmezi Fiyonk

Bir başka model fiyonk toka yapımı. Bu da yine çok kolay bir model. Tuhafiyelerden istediğiniz ende makaralarda satılan şerit kurdeleler var. Makara olarak almak istemezseniz kullanacağınız miktarda kestirip yapabilirsiniz.

Bu şerit kurdeleden birbirine uyan farklı renkleri büyüklüklü küçüklü birden fazla fiyonk yaparsanız en alta büyük fiyonk gelecek şekilde en fazla 3 fiyonk kullanarak model oluşturabilirsiniz. Üç fiyongu isterseniz dikip isterseniz de silikonla yapıştırabilirsiniz. Daha sonra elinizde olan lastik tokaya alttan dikişi gözükmeyecek şekilde dikerseniz sağlam bir fiyonklu lastikli saç tokası yapmış olursunuz.

Yine fiyonklardan yararlanarak lastik toka olmayan çıtçıt toka yapabilirsiniz. Bu tokanın metal gövdesi yine hazır satılıyor. Birden fazla alınız ki yaptıkça yapasınız gelecek bizden söylemesi. Çıtçıtlı hazır metal gövdeye yaptığınız fiyonkları silikonla yapıştırdınız mı birbirinden güzel çok sayıda toka elde etmiş olacaksınız.

Boncuklu Tokalar

boncuklu-sac-tokasi

Çıtçıt tokalara geçmişken yine başka bir modelden bahsedebiliriz. Boncuk ve taş işlemeli tokalar. Bu tokalar oldukça şık duruyor yetişkin ve genç kızlar evde yaparak hazır satılanlara rakip olacak kadar güzel işler çıkarabilirsiniz.

Bu model toka yapmak için istediğiniz boyutta kesme boncuk veya kristal boncuk kullanabilirsiniz. İsterseniz bu boncukları önce bir kumaşa işleyip çıtçıt tokanın metal gövdesine yapıştırabilir isterseniz de direk boncukları yapıştırma işlemi uygulayabilirsiniz.

Boncuklar parlak ve şeffaf renklerde olunca daha gösterişli olurken şerit inci ve şerit taş alıp kullanacağınız miktarda kesip tokanıza yapıştırabilirsiniz. İnci tokalar eskiden olduğu gibi şimdilerde de özel günlerde, fotoğraf çekimlerinde, davet sofralarında son yıllarda her yaşta kadınların tercihi olmaya başladı.

Daha birçok toka, taç, saç bandı evde yapılabilir ki hepsi de el emeği ve birbirinden güzel olacak şekilde hazırlarıyla yarışacak ölçüde olabilir. Hepsi sizin hayal gücünüze kalmış. Siz yaptıkça çevrenizden isteyenler eksik olmayacak. İyisi mi siz kendiniz ve sevdikleriniz için çok sayıda yapın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

kokulu-mumlar
Daha Fazla

Aromaterapi Mum Nedir, Faydaları Nelerdir?

İçindekiler Gizle Aromaterapi Mum Nedir?Aromaterapi Mum ÇeşitleriKahve Kokulu Aromaterapi MumVanilya Kokulu Aromaterapi MumuYasemin Kokulu Aromaterapi MumuOkyanus Kokulu Aromaterapi…