Rooibos Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir?

Rooibos Çayı, Rooibos Tea

Rooibos çayı Güney Afrika kökenli Aspalathus Linearis ağacından elde edilmektedir. Kırmızı çay olarak da bilinen Rooibos çayı tamamen doğal olmakla birlikte kafein barındırmaması ve antioksidan zengini olması kilo vermeyi kolay hale getiriyor.

Sağlık açısından birçok yararı olmasının yanında az kalori barındırması ve bünyesindeki yeterli şeker ile diyet listelerinin kahve veya çayı olabilmektedir. İştah keserek gün içinde tok hissetmenize yardımcı olur. Ayrıca uyku kalitesini artırarak açlık krizlerine girmenizi engeller.

Rooibos Çayının Faydaları?

Uyku Kalitesini İyileştirir

Rooibos çayı tüketerek stres kaynaklı rahatsızlıklarınızı azaltabilirsiniz. Bunun bir diğer faydası ise beyin ve vücut hücrelerinizin fonksiyonlarının iyileşmesidir. Uyku kaliteniz artarken kilo verme ihtimaliniz de artmaktadır.

Kafein İçermez

Kafein içermediği için uyumadan önce tüketilirse uyku kalitesini artırır. Ayrıca ruhsal durumunuza iyi gelir ve stresinizi azaltır.

Metabolizma Kaynaklı Hastalıklara Engel Olur

Sağlığı tehdit eden birçok hastalığa karşı iyi gelmektedir. Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü artırır, obezliği önleyerek kan şekerini düşürür. Bunun gibi metabolizma rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Kolesterolün Düşmesine Yardımcıdır

Damar duvarlarında birikerek plaklar oluşmasına ve damar daralmasına neden olan kötü kolesterole iyi gelir. Ancak rooibos çayı tüketerek kan akışınızı düzenlenmesine ve kalp sağlığınızın korunmasına destek olabilirsiniz. Ayrıca metabolizmayı da çalıştırır.

Lipid Profili İyileşir

Sağlığınızı korumak adına dengeli bir lipid profiline sahip olmalısınız. Yani kalp sağlığınızı korumalısınız. Trigliserit seviyeniz yükseldikçe vücuttaki fonksiyonlarınız da bozularak kalp krizi riskini ortaya çıkarır. Bu çayı tüketerek içerdiği antioksidanlar sayesinde sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Kan Şekerini Dengede Tutar

İçerisinde var olan aspalathin maddesi ile kan şekerini düşürür ve insülin hassasiyeti sağlar. Böylece hem kilo alma derdiniz olmaz hem de şekerden korunmuş olursunuz.

DNA Kaynaklı Hasarları Azaltır

Rooibos çayı içerdiği anti-inflamatuvar özelliği ile DNA hasarlarını ve inflamasyonları (vücudun bir zarara karşı verdiği tepki) azaltmıştır.

Strese İyi Gelir

Stres kaynaklı yağ birikimini azaltır ve kilo vermeyi kolaylaştırır.

Antioksidan Bakımından Zengindir

Bünyesinde aspalathin ve nothofagin adlı antioksidanları barındırır. Bunlar serbest radikallerin baş düşmanıdır ve DNA kaynaklı hasarlara engel olurlar. Ancak çayın antioksidan seviyesi bitkinin yetişme bölgesine göre farklılıklar gösterir.

Doğal Bir Tatlı Kaynağıdır

Doğal tadı ile şeker eklemenize gerek kalmaz. Kilo verdirici avantajını kullanmak için çayınıza şeker veya başka bir tatlandırıcı katmayın.

Düşük Kaloriye Sahiptir

Bir bardak çay içinde 0-2 kalori vardır. Bu çayın tüketilmesi yağ depolanması ihtimalini en aza indirir.

Rooibos Çayı Nasıl Demlenir?

Rooibos Çayı, Rooibos Tea

Gerekli Malzemeler

  • Bir Tatlı Kaşığı Rooibos Çayı
  • Kaynamış Su

Tarifi

  • İlk olarak suyu kaynatın ve 2-4 dakika arası dinlendirin.
  • Ilıklaşmaya başlayınca bir tatlı kaşığı rooibos çayını suya atın.
  • 5-6 dakika arası demlenmesi için bekleyin. Afiyet olsun.

Zencefilli Rooibos Çay Tarifi

Kaynattığınız su içine iki dilim zencefil koyun ve bir taşım kaynatın. Sonra ocağı kapatıp içine bir tatlı kaşığı rooibos atın ve 7 dakika kadar demlenmesi için bekleyin. Son olarak süzün. Afiyet olsun.

Rooibos Çayının Yan Etkileri Nelerdir?

Her gıda da olduğu gibi Rooibos çayında da fazla tüketim zararlıdır. Tüketmeden önce doktorunuza danışmanız son derece önemlidir.

Karaciğer Enzimini Artırır

Günlük Rooibos çayını yüksek miktarlarda tüketirseniz karaciğer enziminiz artar ve karaciğer sorunları baş gösterir. Ayrıca böbrek ve karaciğer problemi olan kimselerin tüketmeden önce doktora danışmaları önemlidir.

Östrojenik Aktivite

Fazla tüketilmesi durumunda göğüs kanseri gibi hassas kanser riski taşıyan kimselerin içmemesi tavsiye edilir.

Hamilelik veya Emzirme Dönemindeki Kadınlarda

Pittsburgh Tıp merkezinin araştırmalarında hamilelik döneminde tüketmenin güvenli olduğu öngörülse de daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Fayda sağlayacağı gibi zarar da verebilir. Bu konuda önceliğiniz doktorunuza danışmaktan yana olsun.

En Sevilen Dünya Çaylarını Sizinle Buluşturuyoruz!

Dünyanın dört bir yanında yetişen çay bitkilerini deneyimlemek ister misiniz? Muhiku olarak sizi ve sevdiklerinizi her ay dünyanın çeşitli bölgelerinden özenle seçtiğimiz bitki çaylarıyla buluşturarak doğayla birlikte evinize misafir oluyoruz.

Gerek siz gerekse çay tutkunu sevdikleriniz için tasarladığımız kutularda geleneksel hediyelerden sıyrılıp hem kendinize vakit ayırabileceğiniz hem de onların hayatının farklı alanlarına dokunup kendilerini özel hissedecekleri yenilikçi çözümler geliştirdik. Muhiku ile bugüne kadar özel günlerde tercih ettiğiniz hediye seçeneklerinden sıyrılarak kendinize ve sevdiklerinize harika bir Dünya Çayları Kutusu hediye edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yeşil Çay, Green Tea
Daha Fazla

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?

Yeşil çay, Camellia Sinensis yapraklarından oksidasyon işlemi olmadan kullanılan bir çay türüdür. İlk üretimi Çin yapmıştır. Ancak yıllar…
cin-cayi-cesitleri
Daha Fazla

Çin Çayı Çeşitleri Nelerdir?

İçindekiler Gizle Oolong ÇayıYeşil ÇayÇin Çayı İçinde Beyaz ÇayPu Erh ÇayıSiyah ÇayEn Sevilen Dünya Çaylarını Sizinle Buluşturuyoruz! Çin…
sutlu-cay
Daha Fazla

Sütlü Çay Nedir? Nasıl Yapılır?

Çay dediğimiz zaman çoğumuzun aklına evlerimizde demlediğimiz, tavşankanı diye tabir ettiğimiz klasik çay aklımıza gelmektedir. Sütlü çay ise…