Rezene Çayının Faydaları ve Zararları Nelerdir? Bebeklerde Rezene Çayı Tüketimi

rezene-cayi-muhiku-blog

Rezene çayı içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde insan sağlığını korumaktadır. Maydanozgiller ailesine ait olan bu bitki eski çağlardaki kimseler için bitkisel ilaç hazırlama maddesi olarak kullanılmaktaydı. Ayrıca lezzeti ve hoş kokusu ile yemeklere katılarak aroma vermekteydi.

dunya caylarini kesfet

Dünyanın dört bir yanında yetişen çay bitkilerini deneyimlemek ister misiniz? Muhiku olarak sizi ve sevdiklerinizi her ay dünyanın çeşitli bölgelerinden özenle seçtiğimiz bitki çaylarıyla buluşturarak doğayla birlikte evinize misafir oluyoruz. Çay içmeyi seven sevdiklerinize ya da kendinize dünyanın farklı coğrafya ve iklimlerinden en lezzetli çayları armağan edebilirsiniz.

Muhiku, Dünya Çayları Kutusu ile size ve sevdiklerinize 6 farklı dünya çayını getiriyor. Sıradan hediyeler yerine lezzeti ve sağlığı bir arada sunan bu gurme tadım kutusunu tercih edebilirsiniz.

Rezene bünyesinde potasyum, magnezyum, kalsiyum gibi mineraller ile A ve C gibi vitaminlere sahiptir. Rezene tohumu kabızlık ve gaz gidermede birebirdir. Yaprakları ise çay yapımında kullanılıyor. Yağ, sabun, merhem ve şurup yapımına kadar birçok bitkisel ilaca ham madde olmaktadır.

Yetişme bölgesi Akdeniz ve Yakın Doğudur. Kurak ve kayalık yerlerde yetişir. Protein bakımından oldukça zengindir. Bazı bölgelerde ekmek içine katılmaktadır. Ayrıca rezene anne sütüne faydalıdır. Rezene çayı, bilgisayar ile çok fazla zaman geçiren kişilerde oluşan göz kuruluğu ve yorgunluğuna iyi gelmektedir.

Peki, rezene  çayı ne işe yarar, rezene çayının bilinen diğer faydaları nelerdir? Gelin hep birlikte bu sorunun yanıtına bakalım.

Rezene Çeşitleri Nelerdir?

rezene-cesitleri-nelerdir

Rezene, hem mutfakta hem de geleneksel tıpta sıkça kullanılır. Bu nedenle, çok yönlü bir bitkidir. Farklı çeşitleri, farklı lezzetler ortaya sunar. İşte, bazı rezene çeşitleri ve onların özellikleri.

  • Tatlı Rezene: Genellikle sebze olarak tüketilir. Sapları ve yaprakları yenilebilir. Genelde; çorbalar, salatalar ve garnitürlerde tercih edilen tatlı rezene, baharat olarak da kullanılır.
  • Acı Rezene: Tatlı rezene ile benzer bir yapıya sahiptir. Ancak, daha keskin ve güçlüdür. Çay yapımında, baharat karışımlarında ve bazı geleneksel ilaçlarda kullanılır. Acı rezene tohumları genellikle sindirim problemlerini hafifletmek için tüketilir.
  • Hint Rezinesi: Genelde Hindistan ve çevresinde sıklıkla tüketilir. Hint mutfağında tatlandırıcı olarak ve sindirim sorunlarını hafifletmek amacıyla kullanılır. Ayrıca, Hint rezinesi tohumları çay yapımında da kullanılır.
  • Kültivatör: Farklı iklim ve toprak koşullarına göre yetiştirilen çeşitli rezene kültivarları, yerel mutfaklarda ve tıpta farklı amaçlarla kullanılabilir. Farklı tat ve aromalarda olabilirler.
  • Tıbbi Rezene: Özellikle sağlık alanında tercih edilir. Tıbbi rezene çayları, sindirim sistemi sorunlarını hafifletme, ödemi azaltma ve genel rahatlama sağlama amacıyla tüketilebiliyor.
  • Yaban Rezinesi: Doğal ortamda yetişen ve genellikle yabani olarak bulunur. Daha acı ve yoğun bir aromaya sahiptir.

Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?

rezene-cayinin-faydalari

  • Rezene çayı ağız kokusunu giderir. Diş ağrılarının geçmesine yardım eder.
  • Rezene yapısındaki potasyum sayesinde gerilmiş damarları rahatlatır ve kan basıncını düşürür. Tansiyonu dengeleyerek kontrol altında tutar.
  • Rezene çayı yeni doğum yapmış annelerde anne sütünü artırmaktadır. Ayrıca rezene çayının bir başka faydası ise bebeklerde oluşan gaz sancısını(kolik) ve ağlamalarını azaltmaktadır.
  • Eğer cildinizde kızarıklık veya akne gibi problemler varsa rezene çayı tüketmelisiniz. Ayrıca rezene cilde parlaklık vererek yenilenmesine yardımcı olur.
  • Antibakteriyel özelliği sayesinde ağızda oluşan kokuları gidermede doğal bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Rezene çayı libidoyu artırmaktadır. Regl sancısı çeken kadınların ağrılarını geçirmeye yardımcıdır.
  • Rezene vücuttaki toksinlerin atılmasında rol oynar. Sindirim sistemini düzenler. Vücuttaki gazlardan kurtarır. Kabızlık, hazımsızlık, mide yanması, böbrek ağrıları ve iltihaplar için oldukça yararlıdır. Ayrıca reflü, gastrit gibi problemleri en aza indirir.
  • Rezene çayı kilo vermek isteyenlerin tüketmesi gereken bir içecektir. Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakmayı kolaylaştırır. Diyet listelerinin olmazsa olmazlarındandır. Ayrıca tercih edilmesinin bir diğer sebebi idrar söktürücü olmasıdır.
  • Rezene balgam söktürerek rahatlamanıza yardım eder. Ağrı şikayetlerinizi yatıştırıcı etkisiyle hafifletir. Ayrıca bronşit problemlerinizi gidermede ve öksürük nöbetlerinizi azaltmada oldukça etkilidir.
  • Rezene vücutta biriken bakterilere karşı savaşır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun iyileşmesini hızlandırır. İçerdiği antioksidan ve C vitamini ile güçlü bir bağışıklık sistemi sağlar ve hastalıklara yakalanma ihtimalinizi en aza indirir.
  • Rezene kan akışını düzenlemeye yardım eder.

Rezene Çayı Neye İyi Gelir?

rezene-cayi-neye-iyi-gelir

Rezene çayının bilinen pek çok faydası vardır. İşte, rezene çayının iyi geldiği problemler.

Rezene çayı, sindirim sorunlarını hafifletebilir. Gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi problemlere faydası olabilir. İçeriğindeki antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltma etkisi gösterebilir. Ayrıca, doğal bir idrar söktürücüdür. Bu nedenle, vücuttaki ödemi ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olur.

Rezene çayının sakinleştirici bir etkisi vardır. Bu sebeple, stres ve anksiyete gibi durumlarda faydası olabilir. Ayrıca, öksürük ve boğaz ağrısını hafifletebileceğinden dolayı solunum yolları için de olumlu etkileri olduğunu söyleyebiliriz. Menstrüasyon öncesi belirtilerin görüldüğü, PMS dönemindeki belirtileri hafifletmeye yardımcı olduğu da bilinir.

Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, rezene çayı içmeden önce bir hekime danışmanızı tavsiye ederiz.

Rezene Çayı Hangi Sıklıkla İçilmeli?

rezene-cayi-hangi-siklikla-icilmeli

Rezene çayı genellikle günde 1-2 kez, bir fincan kadar içilebilir. Ancak, bu miktar kişisel ihtiyaçlara ve sağlık durumuna göre değişebilir. Bu nedenle, bir doktora danışmadan tüketmemenizi tavsiye ederiz.

Eğer rezene çayını sindirim sorunlarını hafifletmek, ödemi azaltmak veya genel rahatlama sağlamak amacıyla içiyorsanız, günde 1 fincan yeterli olacaktır. Yine de, fazla miktarda içilmesi bazı insanlarda sindirim sorunlarına yol açabilir.

Rezene Çayı Zararlı mıdır?

rezene-cayinin-zararlari

Her şeyde olduğu gibi rezene çayının da fazlası bünyeye dokunabiliyor. Eğer yanlış bir dönemde tüketiyorsanız reze çayının zararları ile karşılaşabilirsiniz. Diğer taraftan bilinçli tüketilmediği zaman ortaya farklı etkileri çıkabilir. Öyleyse rezene çayı tüketiminde ortaya çıkabilecek olumsuz durumlara bir bakalım.

Alerjik Problemler

Rezene çayı bazı durumlar için alerjik reaksiyon gösterebilir. Kereviz, kepek ve havuç alerjisi olan kişilerde rezeneye karşı alerjik reaksiyon gelişebilir. Bu belirtilerin içinde yutma zorluğu ve yüz şişmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Hamile Kadınlarda Oluşan Problemler

Yapılan bazı araştırmalar hamile veya emziren kadınlar için olumsuz etkilerini ortaya koymaktadır. Rezene tüketen hamile bayanlarda düşük yapma ihtimali ortaya çıkmaktadır. Hamilelik süresi içinde rezene tüketmekten kaçınmak gerekiyor.

İlaçlarla Etkileşimi

Rezene bazı ilaçlar ile reaksiyona girerek metabolizmanın çalışmasını engelleyebilir. Bu reaksiyondan kaçınmak için rezene çayı içmeden en az iki saat önce ilaçlarınızı alınız. Ayrıca hiçbir bitki çayını doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz.

Endokrin Sistemini Etkiler

Rezene yapısı gereği endokrin sistemini bozan hormonlara sahiptir. Endokrin sisteminden kaynaklı rahatsızlık yaşayanların kesinlikle tüketmemesi gerekir.

Bebeklerde Rezene Çayı Tüketimi

Bebekler için rezene tüketimini doktorunuza danışmanız oldukça önemlidir. Çünkü rezene çayı bebeklerde huzursuzluk ve gaz sorunlarının önüne geçse de bebeğinizin sağlığı için ideal tüketim miktarını doktorunuzla belirlemelisiniz.

Rezene Çayını Kimler Kullanamaz?

Rezene çayı  faydaları ile bilinse de bazı kişiler tarafından tüketilmesi önerilmemektedir. Bu çayda östrojen etkisi gösterebilmektedir. Dolayısıyla  meme, yumurtalık ve rahim kanseri olan hastalar tarafından tüketilmemesi gerekmektedir. Ayrıca uzmanlar pıhtılaşma problemi yaşayanlar için de rezene çayını önermez. Rezene çayını kimler kullanmaz sorusunun bir diğer cevabı ise kereviz ve havuca alerjisi olanlardır.

Rezene bitkisi birçok alanda kullanılmaktadır. Dolayısıyla kimi zaman faydalı olduğu gibi zararları da olabilmektedir. Eğer özel bir durumunuz veya hastalığınız varsa rezene çayını  mutlaka hekiminize danıştıktan sonra tüketmelisiniz.

Rezene Tüketmenin Yan Etkileri Nelerdir?

rezene-tuketmenin-yan-etkileri-nelerdir

Rezene çayı, genelde güvenli bir içecek olarak kabul edilse de bazı kişilerde çeşitli yan etkilere sebep olabilir. İşte, rezene tüketmenin potansiyel yan etkileri.

  • Alerjik Reaksiyonlar: Bazı insanlar rezene veya diğer bitkisel ürünlere karşı alerjik olabilirler. Alerjik reaksiyonlar kaşıntı, döküntü, şişlik veya solunum zorluğu şeklinde kendini gösterebilir.
  • Sindirim Sorunları: Rezene, fazla tüketildiğinde sindirim problemlerine yol açabilir. Gaz, şişkinlik ya da mide bulantısı gibi durumlar meydana gelebilir.
  • Hamilelik ve Emzirme: Hamilelik ve emzirme dönemlerinde rezene çayı tüketiminin güvenliği tam olarak belirlenmemiştir. Bu yüzden, bir doktora danışmadan tüketilmemelidir.
  • Hormonal Etkiler: Rezene, östrojen benzeri bileşikler içerir. Bu nedenle, hormon duyarlı kanserler veya hormonal dengesizlik yaşayan bireylerin dikkatli olması gerekmektedir.
  • İlaç Etkileşimleri: Rezene çayı bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Özellikle östrojen içeren ilaçlar veya kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız, rezene çayı tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
  • Kan Şekeri: Rezene, kan şekerini etkileyebilir. Bu nedenle, diyabet hastalarının dikkatli olması gerekmektedir.

Rezene Çayı Nasıl Demlenir?

rezene-cayi-nasil-demlenir

Rezene  çayı nasıl yapılır diye merak ediyorsanız demlenme detaylarını sizin için hazırladık. Yatmadan önce rezene çayı içerek ruhsal olarak dingin bir yapıya kavuşabilirsiniz. Çünkü rezene çayının faydaları arasında depresyon ve anksiyete gibi ruhsal problemleri hafifletme de yer almaktadır.

Rezene çayını hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler arasında; iki çay kaşığı rezene tohumu, bir su bardağı içme suyu ve isteğe göre de bir çay kaşığı bala ihtiyacınız var. İlk olarak kullanacağınız rezene tohumu miktarını çok iyi ayarlamalısınız. Bir su bardağı rezene çayı için gerekli rezene tohumu en fazla iki çay kaşığıdır. Kullandığınız rezene tohumlarını ezerek de çay demleyebilirsiniz.

İşte rezene çayı demleme yöntemi.

Hazırlanışı:

  • Bir bardak suyu ocakta kaynatın.
  • Kaynayan suyun içine rezene tohumlarınızı atın.
  • Bir veya iki dakika süresince kısık ateşte kaynatın ve ocaktan alın.
  • Demlenmesi ve tadını iyice alması için beş dakika kadar bekleyin.
  • Daha sonra çayınızı servis edin.

İçindeki mineral ve vitaminlerin kaybolmaması için sıcak tüketin. Öğlen ve akşam bir bardak tüketin. Soğuyan çayınızı değerlendirmek için çayın suyunu bir pamuğa sürün ve gözlerinize koyun. Böylece gözlerinizi dinlendirebilirsiniz.

Portakallı Rezene Salatası

portakalli-rezene-salatasi

Bu yazımız için araştırma yaparken, portakallı rezene salatası tarifine denk geldik ve çok ilgimizi çekti. Bu nedenle, portakallı rezene salatasının tarifini, sizlerle de paylaşmak istedik.

İşte, tadı damağınızda kalacak portakallı rezene salatası tarifi.

Portakallı rezene salatası için ihtiyacınız olan malzemeler; 1 adet büyük rezene, 2 portakal, 1 küçük kırmızı soğan, 1/4 su bardağı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı elma sirkesi ya da beyaz sirke, 1 tatlı kaşığı bal, tuz, karabiber, taze nane, maydanoz, yarım avokado.

Hazırlanışı:

  • Rezene kökünü yıkayın ve dış kabuğunu soyun. İnce ince dilimleyin. Portakalları soyun ve zarlarını temizleyerek dilimleyin. Kırmızı soğanı ince ince doğrayın.
  • Küçük bir kasede zeytinyağını, sirkeyi ve balı karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyerek tatlandırın.
  • Büyük bir salata kasesine ince dilimlenmiş rezene ve portakal dilimlerini ekleyin. Kırmızı soğanı da ekleyin.
  • Hazırladığınız sosu salatanın üzerine dökün ve nazikçe karıştırın. Salatanın tüm malzemelerinin iyice karışması gerekir.
  • Salatayı servis tabağına alın. Üzerine taze nane veya maydanoz yaprakları serpiştirin ve dilimlenmiş avokadoyu ekleyin.
  • Salatanızı hemen servis yapabilir veya buzdolabında kısa bir süre soğutabilirsiniz.

Rezene Çayının Bebeklere Faydaları Nelerdir?

bebeklerde-rezene-cayi-tuketimi

ÖNEMLİ: Bebeklere rezene içirmeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.

Bebekler bir ayını doldurmadan içirilmemelidir. Eğer rezene içirecekseniz çok az miktarda kaynatıp içirmelisiniz. Bu şişkinlik, gaz sancısı, uyku bozukluğu ve sindirim sorunlarına iyi gelecektir. Rezene çayı bebeklere verilirmi sorusu en çok merak edilen başlıklar arasında yer almaktadır. Emziren annenin süt miktarında artış sağlaması dolayı tercih edilen rezene çayı faydaları saymakla bitmiyor. Bebeklerde rezene çayının faydaları ve zararları nelerdir diye merak ediyorsanız yazımızın devamından bilgi  alabilirsiniz.

Özellikle annenin yediği besinlerin süt yoluyla bebeğe geçmesi sindirim sorunlarını beraberinde getirir. Aynı zamanda mama ile beslenen bebeklerde kabızlık sorunu baş gösterir. Bu problemlerde hazmı kolaylaştırarak kabızlığı önler. Bebeğinizin gaz sıkışması yüzünden sürekli uykusu bölünüyorsa rezene kullanmak için doktorunuzdan izin almayı unutmayın!

Bebeğe Rezene Hazırlama

  • 6-12 ay arası bebeklere 1-2 gram,
  • 1-4 yaş arası bebeklere 1.5-3 gram,
  • 4 yaş sonrası için ise 3-5 gram kullanılması tavsiye ediliyor.

Bir poşet rezene çayının içinde 1-2 gram rezene var. Hazırlamak için poşet rezene çayını biberona atın. Daha sonra üzerine kaynattığınız suyu dökün. Beş dakika kadar bekledikten sonra çay poşetlerini alıp çayı süzün. Belirtilen ölçülerde vermeye özen gösterin.

1 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir
ihlamur-cicegi
Daha Fazla
Ihlamur Çiçeği Nedir? Özellikleri Nelerdir?
İçindekiler Gizle Ihlamur Çiçeği Nedir?Ihlamur Çiçeği Nasıl Demlenir?Ihlamur Çiçeği Özellikleri Nelerdir?Bonus: Ihlamur Balı Ihlamur çiçeği çayını hepimiz kış…