Pu Erh Çayı Özellikleri Nelerdir? Nasıl Demlenir?

pu-erh-tea

Pu Erh çayı Çi’in Yunnan eyaletinde yetişmektedir. Bu eyaletin geleneklerine özgü fermente edilen siyah bir çaydır. Adı çok fazla popüler olmasa da şifası ile Çin’in geleneksel çaylarından birisidir. Oldukça lezzetli olan bu çay dünyadaki en değerli çaylardan birisi olarak kabul edilir. Adı siyah çay veya kırmızı çay anlamına gelir. Bu çayı elde etmek için Camellia Sinensis bitkisinin yaprakları ve gövdesi kullanılır. Pu Erh çayı yüksek nem altında fermantasyona tabi tutulur. Bu aşamalar kurutma, haddeleme, yapraklar için mikrobiyal fermantasyon ve oksitlenmeyi içerir. Bu daha uzun süre depolanmasını sağlar. Diğer çaylara oranla zaman geçtikçe kalitesi de lezzeti de artmaktadır. Birçok hastalığa şifa kaynağı olan bu çay Çinliler tarafından 100 farklı hastalığın şifa kaynağı olduğuna inanılmaktadır. Tayvan’da da popüler olan bu çay doğal bir ilaç görevi görmektedir.

Pu Erh Çayı Faydaları Nelerdir?

Kolesterolün Düşmesine Yardımcı Olur

Yapılan bazı çalışmalar pu erh çayının düzenli kullanımında kötü kolesterolü azalttığı ve iyi kolesterolü artırdığını ortaya koymuştur. Ancak yüksek kolesterol gibi tıbbi müdahale gereken bir hastalığınız varsa öncelikle doktorunuza danışın ve onun gösterdiği yoldan ilerleyin.

Vücut İçin Bir Temizleyici Görevi Görür

Sindirim sistemine birçok yararı olan bu çayın aynı zamanda kan, mide ve dalak temizliğine büyük oranda yardımcı olmaktadır. Ne kadar sağlıklı beslenirsek beslenelim vücudumuzda birçok zararlı madde birikmektedir. Pu Erh ile vücuttaki zararlı toksinlerden kurtulabilirsiniz. Kanın da temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Kan içerisindeki toksinlere saldırarak onları yok eder.

Zihinsel Aktiviteye Destek Olur

İçeriğindeki kafein ile zihinsel aktifliği artırır ve uyuşukluğun giderilmesine yardımcı olur.

Diş Sağlığınıza Destek Olur

Diş çürümelerinin sebebi olan bakterileri savaşarak öldürür. Ağız ve diş sağlığınızı koruyarak bakteri oluşumuna engel olur.

Kilo Kontrolü Sağlar

İçerdiği bileşikler sayesinde obezite karşıtıdır. Vücudun kilo probleminden kurtulmasına destek olur.

Kalbin Güçlü Kalması İçin Yardım Eder

Serbest radikaller ile savaşır. Bu yönü ile kalp ve damar hastalığı riskini büyük ölçüde azaltır. Kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olur.

Sindirin Sisteminin Destekleyicisidir

Ağır veya yağlı yemeklerden sonra tüketilebilir. Yapısındaki antioksidanlar sayesinde metabolizmayı hızlandırır, asit seviyesini azaltır. Midedeki yanma durumunda tüketmek için idealdir.

ÖNEMLİ: Hamilelik veya emzirme döneminde günlük iki bardaktan fazla tüketmeyin. Ayrıca tüketmeden önce doktorunuza başvurun. İçeriğindeki kafein az alımlarda sorun çıkarmasa da aşırı tüketime karşı çocukları koruyun. Günlük ihtiyaçtan fazlası tüketilirse kalp problemleri ve yüksek tansiyon gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Nasıl Demlenir?

Taze Pu Erh Çayı Demlemek İçin

  • Her fincan için 3-6 gram çay yaprağı kullanabilirsiniz.
  • Yaprakları olduğu gibi kullanın. Bölmeyin, ufalamayın veya kırmayın.
  • Damak tadınıza göre çayın demini ayarlamak için miktarı değiştirin.
  • Demliğinizi sıcak su ile çalkalatın ve içindeki suyu atın.
  • Demliğinizin süzgecine çay yapraklarını koyun.
  • Daha sonra üzerine sıcak su ekleyin. 3 ile 4 dakika demlenmesi için bekleyin.
  • Kullandığınız çay yapraklarını birkaç kez kullanabilirsiniz.
  • Kullandığınız kaynar suyu yeni demleme için kullanmayın.
  • Pu erh çayının her bardağı 60-70 mg kafein içermektedir. Sonraki demlemelerde bu oran azalmaktadır.

 

Sütlü Pu Erh Çayının Tarifi

Malzemeler

  • İki poşet pu erh çayı veya bir çay kaşığı pu erh çay yaprakları
  • İki çorba kaşığı karanfil
  • Esmer şeker
  • ¼ su bardağı anason
  • 75 gr kuru portakal kabuğu veya bir çubuk tarçın
  • Üç su bardağı süt

Tarifi

Bir tencere içinde malzemeleri orta ateşte olacak şekilde kaynatın. Üzerine çayı ekleyin ve ateşi kısın. 5 dakika kadar demlenmesi için bekleyin. Daha sonra ocağı kapatın ve çayı süzün. İçine tatlandırıcı olarak esmer şeker ekleyebilirsiniz.

En Sevilen Dünya Çaylarını Sizinle Buluşturuyoruz!

Dünyanın dört bir yanında yetişen çay bitkilerini deneyimlemek ister misiniz? Muhiku olarak sizi ve sevdiklerinizi her ay dünyanın çeşitli bölgelerinden özenle seçtiğimiz bitki çaylarıyla buluşturarak doğayla birlikte evinize misafir oluyoruz.  Gerek siz gerekse çay tutkunu sevdikleriniz için tasarladığımız kutularda geleneksel hediyelerden sıyrılıp hem kendinize vakit ayırabileceğiniz hem de onların hayatının farklı alanlarına dokunup kendilerini özel hissedecekleri yenilikçi çözümler geliştirdik. Muhiku ile bugüne kadar özel günlerde tercih ettiğiniz hediye seçeneklerinden sıyrılarak kendinize ve sevdiklerinize harika bir Dünya Çayları Kutusu hediye edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yeşil Çay, Green Tea
Daha Fazla

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?

Yeşil çay, Camellia Sinensis yapraklarından oksidasyon işlemi olmadan kullanılan bir çay türüdür. İlk üretimi Çin yapmıştır. Ancak yıllar…