Papua Yeni Gine Kahvesi Özellikleri Nelerdir, Nasıl Yapılır?

papua-yeni-gine-kahvesi-ozellikleri-nelerdir-nasil-yapilir

Zengin aromasıyla ve dengeli gövdesiyle kahveseverlerin ilgisini çeken kahvelerden biri de Papua Yeni Gine kahvesi. Sizin için bu defa Papua Yeni Gine kahvesini araştırdık. Bakalım bu kahveyi diğer kahvelerden ayıran özellikler nelermiş.

dunya-kahvelerini-kesfedin

Papua Yeni Gine, Okyanusya’da yer alan bir ülkedir. Ülke Yeni Gine adasının doğusu ve civar adaların bir kısmından oluşur. Yeni Gine adasının batı kısmı ise Endonezya’ya ait. Papua Yeni Gine Kahvesi ülke için önemli geçim kaynaklarından biridir. Kahve, Waghi nehrinin ortalama 1200 metre yükseklikteki bölgelerinde yetiştiriliyor. Ayrıca Papua Yeni Gine Kahvesi, tat olarak yumuşak ve dengelidir.

Papua Yeni Gine kahveleri büyük oranda Arabica, Bourbon, Arusha ve Mundo Novo’dan oluşmaktadır. Kahve profil olarak; Tabbaco, Torpical, Spiced, Woody, Low/Medium Acidity, Tight Texture sunmaktadır. Ayrıca değişken asitliğe sahip güzel kokan ve temiz bir kahvedir.

Üretimi bir milyon iki yüz bin torbadır. Ağırlıklı olarak geniş arazilerde üretiliyor. Ayrıca küçük üretim bahçelerinin yanında devletin pay sahibi olduğu üretim çiftlikleri de vardır. Dünya kahve üretiminin 0.7’lik bir oranını karşılamaktadırlar. Nisan ile Eylül ayları arası hasat dönemidir.

Papua Yani Gine Kahvesinin Serüveni

Papua Yeni Gine, kahve ile tanışma serüveni 19. Yüzyılda gerçekleşir. 1930’lu yıllara kadar kahve endüstriyel bir ürün olmaktan çok uzaktı. Dünyadaki kahve üretim rekabeti ülkenin inişli çıkışlı bir tablo yaşamasına neden oldu. Ancak yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ülke kahve üretmeye devam etti.

papua-yeni-gine-kahvesinin-seruveni

20. Yüzyıl başlarında kahve üretiminde kendine bir temel edinmiştir. Buna karşın onlarca yıl çeşitli faktörlerden zarar görmeye devam etti. Altyapı eksikliği ve hırsızlık gibi durumlar piyasayı tehdit etmeye devam ediyor. Topraklarının çok verimli olması gıda üretiminde ciddi sorunların yaşanmamasını sağlıyor. Artık ülke fonları kendine çekmeyi başarıyor. Farklı eğitim veren kuruluşlar sayesinde üretim ve işlemede gözle görülür iyileşmeler meydana geliyor.

Kahve Yetişme Bölgeleri

Papua Yeni Gine’de kahve yetiştirmek için kurulan özel çiftlikler bulunuyor. Bu çiftlikler belli bölgelerde olmakla birlikte her bir bölgenin lezzeti kendine hastır.

Papua Yeni Gine Kimel Kahvesi

Islak(yıkanmış) işlem görmüş bir kahvedir. Orta parlaklıkta asiditeye sahip ve gövdelidir. Çikolata ve kuş üzümü tadını ipuçlarını taşır. Aroması yoğundur. Diğer taraftan Papua Yeni Gine Kimel kahvesi, lezzet ve aroma yönünden Jamaika Mavi Dağına benzemekle birlikte Endonezya kahvesinin ağır gövdesine sahiptir.

Papua Yeni Gine kahve bitkileri, ülkenin doğu kısmındaki yaylalarda yetiştiriliyor. Kahvenin hafif yapısı ve asitliğini korumak için orta derecede kavrulma veya orta ile daha koyu arasında kavrulma önerilmektedir.

Papua Yeni Gine Arona Kahvesi

En seçkin Papua Yeni Gine kahvelerinden birisidir. Meyvemsi aromaya sahiptir. Dengeli ve zengin bir aromaya sahip. Yeni Gine kahvesi, Sumatra kahvesi kadar olmasa da tam gövdeli yapıda ve bazen de topraklıdır. Sulawesi Toroja kadar aromatik, asitlik ve meyveli yapıya sahip olmasa da hoş bir egzotik tada sahiptir.

Papua Yeni Gine kahveleri ıslak işlenmiş (yıkanmış) kahvelerdir. Arona kahvesi çoğunlukla dağlık alanlarda, köylü yamaçları olarak adlandırılan küçük tarlalarda yetiştiriliyor. Bu tarlalar köylüler tarafından işletilir.

Papua Yeni Gine Sigri Kahvesi

Papua Yeni Gine Sigri kahvesi, meyvemsi aromaya sahiptir. Bu sebeple zengin bir lezzet sunar. Diğer taraftan en seçkin Papua Yeni Gine kahvelerinden biridir. Batı Papua Yeni Gine tarafında Vanuatu yakınlarında bir adada yetiştirilmektedir. Sigri kahve, Sumatra kahvesi kadar gövdeli ve aromatik olmasa da Sulawesi kahvesi gibi meyveli bir tada sahiptir.

Papua Yeni Gine Kahvesi Demleme Yöntemleri

french-press-kahve-demleme

Moka pot ve French press en iyi yöntemler içinde yer alır. French press ile kahvenin meyve aromaları ve asidik yapısı kahve çekirdeklerinden ayrılıyor. Kahve çekirdeklerindeki yağlar bu demleme tekniği ile açığa çıkar. Ayrıca Papua Yeni Gine kahvesinde en iyi tada ulaşmak için kahve çekirdeklerinin taze kavrulmuş ve öğütülmüş olmasına dikkat edin.

Moka pot ile demleyerek ise daha yoğun bir kıvam elde edebilirsiniz. Diğer taraftan bu iki demleme tekniğiyle ortaya iki farklı lezzet çıkarabilirsiniz.

French press ile kahve yapımı ve moka pot ile kahve yapımı yazılarımızı okuyarak demleme stilleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Eğer yeni lezzetler deneyimlemeye açıksanız yöresel kahve çeşitlerine bayılacaksınız. Muhiku’nun Dünya Kahveleri Kutusu ile kahve kuşağının en lezzetli mahsüllerini deneyimleyebilirsiniz. Beş farklı ülkeden seçilen beş farklı aromayla hazırlanan Dünya Kahveleri Kutusu ile evinizin rahatlığında lezzet dolu bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Muhiku’nun Dünya Kahveleri Kutusu içerisinde;

  • Etiyopya Kochere kahvesi,
  • Guatemala Huehuetenango kahvesi,
  • Brezilya kahvesi,
  • Colombia Huila kahvesi,
  • Burundi Afric kahvesi,
  • Kahvelerle ilgili 12 sayfalık bilgi kitapçığı yer alıyor.

Bu lezzet dolu kutuyla damağınızı şaşırtabilir nefis aromaların tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz çevrenizdeki kahveseverlere de lezzet dolu bir deneyim yaşatabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir