Papatya Nedir, Özellikleri Nelerdir?

papatya-nedir-ozellikleri-nelerdir

Zarafetin, saflığın ve temiz kalbin temsilcisi papatya çiçeği her göreni büyüleyen güzelliktedir. Mis gibi kokusu, sade güzelliği ve bin bir derde deva etkileri ile papatya, kalbimizi kazanmaktan fazlasını yapmıştır. Şimdi gelin hep beraber papatya nedir sorusunun uçsuz bucaksız cevabına ufak bir bakış atalım.

Papatyanın Latince adı Chamomillae Romanae olarak geçmektedir ve en geniş familyaya sahip çiçeklerden biridir. Kaç çeşit papatya vardır sorusu da oldukça merak edilen konulardandır. Buzullar hariç her yerde yetişen papatya çiçeği, otsu bir bitki olup Türkiye’de 1100’ün üzerinde türü bulunur. Papatya, C vitamini açısından çok zengindir.

dunya caylarini kesfet

Bu sebeple kozmetik, sağlık ve gıda sektöründe çok kullanılmaktadır. Papatya çiçeği kullanımı sadece günümüzde yaygın değildi, Eski Mısır’da papatya, tanrılara adak olarak sunulurdu. Yine eski çağlarda yılın ilk açan papatyalarının şans getirdiğine inanılırmış. Diğer taraftan küçük çocukların çabuk büyümeleri için ellerine papatya demetleri verilirmiş.

Papatya buketlerini sevdiklerimize sık sık hediye ederiz. Bir erkeğin papatya hediye etmesi karşısındaki kadını çok saf duygularla sevdiğini gösterir. Masumluğu simgeleyen papatya günümüzde de gelin buketlerinde ve taçlarında kullanılmaktadır.

Bizler papatya çiçeği seçeneklerini sevdiklerimize buket şeklinde hediye etmeyi, saksı ve bahçelerimizde yetiştirmeyi çok severiz. Sadece çiçek olarak da kullanılmaz. Papatya faydaları oldukça fazladır. Hatta günlük hayatımızda papatya yağı, papatya suyu ve papatya çayını fazlaca tüketmekteyiz. Papatya özlü kozmetik ürünlerini de unutmamak gerekir tabii ki!

Papatyanın kullanım yerleri ile ilgili ayrıntılı bilgi paylaşmadan önce papatyanın birçok efsaneye ve hikayeye konu olduğunu da paylaşmak isterim. Benim en sevdiğim fabl tarzında olan hikayedir, seviyor-sevmiyor falını da açıklayan bu hikayeyi kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum.

Papatya Falının Hikayesi

papatya-falinin-hikayesi

Bir gün küçük bir tırtıl dünyaya gelmiş ve kozasını öreceği zamana kadar rengarenk çiçeklerden beslenmiş. Sonrasında kozasını örüp kelebek olacağı anı beklemiş. Kelebek olup kozasından çıkan tırtıl (artık kelebek diyeceğim) uçabiliyor olmanın mutluluğu ile kırları gezmeye başlamış.

Derken çok güzel bir çiçek görmüş ve hemen yanına gitmiş. Papatya ile kelebek tanışmışlar. Kelebek, papatyaya gördüğü güzel manzaraları ve oraya gelene kadar başından geçenleri bir bir anlatmış.

Gece olduğunda kelebek, papatyanın yanından ayrılmak istememiş; papatya da kelebeğin gitmesini hiç istemiyormuş, birbirlerine aşık oluvermişler. Ne kelebek papatyaya onu sevdiğini söyleyebilmiş ne papatya kelebeğe… Eğer söylerlerse ve diğeri onu sevmiyorsa birbirlerini kaybedeceklerinden korkmuşlar.

3. günün sonunda kelebeğin artık vakti kalmamış ve papatyaya artık ayrılması gerektiğini söylemiş. Buna çok üzülen papatya üzülerek neden gitmek istediğini sormuş. Kelebek ömrünün 3 gün olduğunu söylemiş. Bu sebeple artık sonsuzluğa uçması gerektiğini ama gitmeden önce onu sevdiğini söylemesi gerektiğini söylemiş.

Kelebek hayata gözlerini yummadan önce papatya onun da kelebeği sevdiğini söyleyememiş. Kelebeğin ölümünden sonra papatya kelebeği sevdiğini söyleyemediği için kahrolmuş. Bu sebeple günden güne solmaya başlamış.

Her bir yaprağını “seviyor” diyerek dökmüş. Bu günden sonra taze aşıklar papatya yaprakları ile seviyor-sevmiyor falı bakmaya başlamışlar. Çünkü sevdiğine zamanında duygularını söyleyemeyen papatya her zaman doğruyu söylermiş.

Papatya Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir?

papatya-cayi

Çocukluğumuzdan beri nedenini bilmeden baktığımız papatya falının yürek burkan hikayesini anlattığımıza göre şimdi papatya nedir sorusunun daha ciddi cevaplarıyla yazımıza devam edebiliriz. Her alanda karşımıza çıkan bu güzel bitkinin kullanım alanlarına bakalım.

Papatya Çayı

Çok lezzetli papatya faydaları da diğer özelliklerine yakışır derecede fazla.

Papatya çayının sakinleştirici etkisi vardır. Özellikle stresli bir işte çalışıyorsanız gün içerisinde veya uyku sorunu yaşıyorsanız yatmadan önce bir bardak içmeniz faydalıdır.

Özellikle kadınların regl dönemlerinde en yakın arkadaşları papatya çayıdır. Ağrının ve krampların sizi rahatsız edecek kadar artması durumunda böbreklerinizi yoracak ağrı kesiciler yerine içiniz rahat bir şekilde papatya çayı tüketebilirsiniz. Sakinleştirici etkisi sizi yatıştırırken bir yandan da kramplarınızı geçirecektir.

Diyabet yani şeker hastalığında da papatya çayından yardım alınmaktadır. Fakat şunu belirtmemizde fayda var: Papatya çayı kesinlikle diyabet ilacı yerine geçmez, sadece kan şekerinizi kontrol etmede ve dengelemede yardımcı olur.

Gastrit gibi rahatsızlıklara iyi gelir ve hazmı kolaylaştırır. Eğer mide problemleriniz veya sindirim sorunlarınız varsa papatya çayını mutlaka denemeniz gerekiyor. Papatya faydaları bunlarla da sınırlı değil elbette. Daha farklı birçok faydasını sayabileceğimiz papatya çayı, tadı ve kokusu ile sizi mest edecek.

Unutmayı! Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için papatya çayı güzel bir tercih olacaktır, fakat tiroit rahatsızlığınız varsa doktorunuza danışmadan papatya çayı içmemelisiniz.

Muhiku ile farklı yörelerden seçilen aromatik çay çeşitlerini evinizin rahatlığında deneyimleyebilirsiniz. Dünya çayları ile çay saatlerinize lezzet katabileceğiniz gibi sevdiklerinize de sıra dışı bir armağan verebilirsiniz. Dilerseniz dünyanın farklı yerlerinden seçilen çay çeşitlerine tek bir kutu ile sahip olabilirsiniz.

Kozmetikte Papatya

papatyanin-kullanim-alanlari-muhiku-blog

Papatyanın cildi sıkılaştırıcı etkisi vardır. Bu sebeple bakım kremlerinde sık sık kullanılır. Kuru papatyayı kaynatıp soğuduktan sonra suyunu pamuğa emdirip gözlerinizde 5-10 dakika bekletirseniz göz altı torbalarınızın ve kararmaların geçtiğini göreceksiniz.

Papatyayı geniş bir tencerede kaynatıp bir havlu yardımı ile buharını yüzünüze uygularsanız (başınızı tencereye eğip buharın uçmaması için havluyu başınızın üzerinden tencerenin yüzeyini kapatacak şekilde örtmeniz gerekiyor) cildinizin taptaze olacaktır. Bu işlem sinüzitiniz varsa sinüzit rahatsızlığınıza da çok iyi gelecektir.

Papatya Suyu ile Saç Açma

Biraz önce anlattığımız şekilde papatya buharı ile cildinizi tazelediniz, kaynattığınız su soğuyunca gözlerinize uyguladınız diyelim bitti mi? Hayır bitmedi, bu suyu fısfıslı bir şişeye alıp saçlarınıza uygulayabilirsiniz. Saçlarınıza papatya suyu uyguladıktan sonra etkisini göstermesi için güneşe çıkmanız gerekiyor.

Güneşin de etkisi ile saçlarınıza uyguladığınız papatya suyu saçlarınıza doğal bir gölge görüntüsü verecek ve saçlarınızı birkaç ton açacaktır. Bu işlemi kışın yapmanız sonuç vermeyecektir, yazın saçınız tam güneş görecek durumda olduğu zaman uygulayabilirsiniz.

Saçlarınıza değişik bir dokunuş yapmak istiyor ama kimyasal boyalardan sürmek istemiyorsanız papatya suyu sizin için doğanın armağanı olarak yardımınıza koşuyor. Saçlarınızı papatya suyu ile açmak için saçınızın boyasız olması gerekiyor, boyalı saç kimyasal bulundurduğu ve yapısı değiştiği için maalesef işe yaramıyor.

Sevdiklerinizi Mutlu Edecek Hediyeler Almak Çok Kolay!

keyifli-bir-mola-hediye-kutusu
KEYİFLİ BİR MOLA HEDİYE KUTUSU

Papatya nedir sorusunun bir cevabı da tabii ki hediyedir! Papatyalar günümüzde hediye olarak sıkça tercih edilen bir seçenektir. Özel günlerde sevdiklerimize hediye olarak alabileceğimiz seçeneklerin başında gelir.

Fakat herkes hayatında birkaç defa hediye olarak çiçek almıştır. Araştırmalar gösteriyor ki tekrar eden hediyeler hatırlanmanın aksine üzerine düşünülmemiş veya vakit harcanmamış olarak izlenim bırakıyor.

Mesela yeni işe giren bir arkadaşınız için gönderilen hediyelerin ne kadarı çiçektir? Oldukça büyük bir kısmı! Bundan dolayı tercihinizi  Muhiku’nun çiçek kategorisinden yapabilirsiniz. Üstelik Muhiku çiçekleri özel günlere ve amacına göre ayırıyor.

  • Özür çiçekleri,
  • Özel gün çiçekleri,
  • Yıl dönümü çiçekleri,
  • Teşekkür çiçekleri ve daha birçok çeşit sizleri bekliyor.

Muhiku olarak hediye seçeneklerine yenilikçi çözümler getiriyoruz. Bugüne kadar hediye için tercih ettiğiniz seçeneklerden sıyrılarak sevdiklerinize alacağınız Muhiku hediye kutuları ile yüzlerinde tatlı bir tebessüm oluşturabilirsiniz! Uzun süreler boyunca kullanabilecekleri ürünler, deneyim odaklı kendin yap kitleri, dekorasyon ürünleri ve bakım setleriyle hem kadına hem erkeğe hediye almak artık çok kolay!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

saksi-cicekleri
Daha Fazla

Saksı Çiçekleri Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

İçindekiler Gizle Saksı Çiçekleri ÇeşitleriSukulentOrkide ÇiçeğiMenekşeKılıç ÇiçeğiGülKaranfilBegonyaBonsai AğacıSaksı Çiçekleri BakımıSaksı Çiçekleri Neden Sineklenir? Saksı çiçekleri çok seviliyor. Bunun…
teraryum-bitkileri-nelerdir
Daha Fazla

Teraryum Bitkileri Nelerdir?

İçindekiler Gizle Teraryum Bitkileri ÇeşitleriKullanabileceğiniz Bitkiler ve ÖzellikleriTeraryum Bitkilerinin Bakımında Önemli AdımlarTeraryuma Alternatif Dekorasyon Hediyesi Fikri Artık hepimiz…