Papatya Çayı Özellikleri Nelerdir? Nasıl Demlenir?

Papatya Çayı, Chamomile Tea

Papatya insanlığın kullandığı şifa veren en eski bitkilerden birisidir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde hastalıklar ile mücadele eder. İyileştirici özelliği ile 5.000 yıldan fazladır sağlık, gençlik ve huzur için kullanılmaktadır.

Latince adı Anthemis Nobilis olan papatya 10-50 cm arası büyüyebilmektedir. Ortası sarı yaprakları ise beyazdır. Sinüzite karşı şifa verir ve antidepresan özelliğine sahiptir.

Saç derisi kaşıntılarına iyi gelir. Faydası saymakla bitmeyen papatya çayı tüketerek sağlığa faydalarından yararlanabiliriz.

Papatya Çayı Neye İyi Gelir?

Doğanın şifalı armağanlarından biri olan papatya çayının birçok faydası var. Gelin bu faydaları ve etkileri birlikte inceleyelim:

Mide Ülserine Faydalıdır

Mide ülseri rahatsızlığı olanların tüketmesi gereken bir içecektir. Papatya çiçeğinde olan alfa bisabolol maddesi ile ülsere fayda verir. Ayrıca mide yanmasına da yararlıdır.

Karaciğer Detoksu İçin Kullanılır

Papatya çayı karaciğeri koruyan maddelere sahiptir. Sinapic asit ile karaciğer arındırılmaktadır. Ayrıca karaciğerin sağlıklı çalışmasını da sağlamaktadır.

Sinüzite Yararlıdır

Papatya Çayı, Chamomile Tea

Tencerede yarım litre su kaynatın. İçine iki tatlı kaşığı kuru papatya koyun. Bir havlu yardımı ile başınızı örtün ve yüzünüze gelen buharı burnunuzdan alıp verin. Ara ara ağzınızdan da nefes alıp verebilirsiniz.

Bu metodu beş dakika uygulayıp yarım saat dinlenin. Daha sonra bu döngüyü devam ettirebilirsiniz. Bu işlemi akıntı gelene kadar devam ettirin. Akıntı gelmeye başlayınca üç gün ara verin. Akıntının gelmesi ilk beş dakikada da olabilir sonraki günlere de sarkabilir.

Diş Eti için Faydalıdır

Bir bardak su içine bir tutam papatya atın ve hafif ateşte beş dakika kaynatın. Daha sonra süzün. Biraz soğuması için bekleyin. Sonra diş fırçanızı batırın ve dişlerinizi fırçalayın. Ara ara diş etlerinize masaj yapın. Hazırladığınız çayı bir daha kullanmayın. Ayda iki veya üç defa hazırlayıp kullanmanız diş etleriniz için fayda sağlayacaktır.

Sindirime Yardımcı Olur

Sindirim sistemi problemleriniz varsa papatya çayı tüketmek isteyebilirsiniz. Gaz sancısı ve bulantı başta olmak üzere birçok rahatsızlık için tedavi edicidir. İshal problemine de faydalıdır.

Papatya Çayı Uyku Getirir mi?

Uyumakta zorluk çeken insanlar için yardımcıdır. Yapılan araştırmalarda uyku sorunu çeken 12 hastanın 10’u papatya çayı içtikten sonra rahatlayarak uykuya dalması kolaylaşmıştır. Ayrıca kaygıyı azaltan reçeteli ilaçlar yerine kullanılabilir.

Kemik Erimesine Fayda Gösterir mi?

Yapılan araştırmalar papatya çayının anti – östrojenik etkisi ile kemik yoğunluğunu artırdığı saptanmıştır. Kemik erimesi riskini azaltmaktadır. Özellikle kadınların menopoz dönemi sonrasında Osteoporoz yani kemik erimesi daha sık görülmektedir.

Papatya Çayı Sakinleştirir mi?

Papatyadan elde edilen bu çayın sakinleştirme etkisi var. Genellikle uyku düzenini sağlamak, stresle başa çıkmak ve rahatlamak için tüketilir. 

Ancak herkesin vücut kimyası aynı değil. Dolayısıyla bitki çaylarının etkisi kişiden kişiye farklılık gösterecektir. 

Diğer taraftan papatya çayının sakinleştirici etkisi hafiftir. Bu etkisi bazı insanlarda daha belirginken bazılarına etki etmeyebilir.

Papatya Çayı Zayıflatır mı?

Papatya çayının doğrudan zayıflatıcı etkisi olduğuna dair bilimsel kanıtlar bulunmuyor. Ancak bir kesim insan papatya çayının içerdiği antioksidanlar sebebiyle kilo kontrolüne katkı sağlayacağını savunuyorlar.

Yine de siz papatya çayı zayıflatır mı sorusunu uzman bir hekime ya da diyetisyene yönlendirmelisiniz. Çünkü size en doğru cevabı onlar verecekler.

Diğer Faydaları

  • Diyabet hastaları için destek görevi görür ve kan şekerini düşürebilir.
  • Sabah bulantılarını azaltır.
  • Bağırsak kaynaklı iltihapları giderir.
  • Kasları rahatlatır, krampları hafifletir.
  • Sırt ve bel ağrılarına iyi gelir.
  • Boğaz ağrılarına şifa verir.
  • Apse durumunda gargara olarak kullanılabilir.

Papatya Çayı Zararları Nelerdir?

  • Polen ve çiçek alerjisi olanlar içmeden önce doktorlarına danışmalıdırlar.
  • Kanama bozukluğu olan kişilerin içmesi sakıncalıdır. İçerisindeki kan inceltici madde olduğu için öncelikle doktorlarına danışmaları gerekir.
  • Hamile olan kişilerin bebeklerinin sağlığı etkilenmemesi için papatya çayından uzak durmaları gerekir.
  • Fazla tüketilen papatya çayı kişide aşırı uyku isteği ve uyuşukluğa neden olabilir. İnsanların bu çayı tüketirken sürücülük gibi çok fazla dikkat isteyen işlerde daha fazla dikkatli olması gerekir.

Papatya Çayı Günde Kaç Fincan İçilmeli?

Uzmanlar papatya çayının günde 1, maksimum ise 2 fincan içilmesi önerirler. Diğer taraftan bu çayı akşam saatlerinde içmek daha doğru olacaktır. Çünkü gün içinde sakinleştirici etkisi sebebiyle gevşemenize ve uykunuzun gelmesine sebep olacaktır.

Bu da işte ya da okulda veriminizin düşmesine neden olur. Dolayısıyla akşam günü kapatırken bir fincan papatya çayıyla deliksiz bir uyku çekebilirsiniz. Böylece güne daha zinde başlayabilirsiniz.

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır?

Gerekli Malzemeler

  • İki veya üç yemek kaşığı kuru papatya
  • Yarım litre su (mümkünse arıtılmış su)

Hazırlanışı

  • İlk olarak suyu ocağa alın ve kaynatın.
  • Elinizdeki kuru papatyaları kaynamış su içine atın.
  • Üç dakika kadar demlenmesi için bırakın.
  • Ardından çayınızı süzgeçten geçirin.
  • Damak tadınıza göre bal veya limon ekleyerek tüketebilirsiniz.

Afiyet Olsun!

En Sevilen Dünya Çaylarını Sizinle Buluşturuyoruz!

Dünyanın dört bir yanında yetişen çay bitkilerini deneyimlemek ister misiniz? Muhiku olarak sizi ve sevdiklerinizi her ay dünyanın çeşitli bölgelerinden özenle seçtiğimiz bitki çaylarıyla buluşturarak doğayla birlikte evinize misafir oluyoruz.

Gerek siz gerekse çay tutkunu sevdikleriniz için tasarladığımız kutularda geleneksel hediyelerden sıyrılıp hem kendinize vakit ayırabileceğiniz hem de onların hayatının farklı alanlarına dokunup kendilerini özel hissedecekleri yenilikçi çözümler geliştirdik.

Muhiku ile bugüne kadar özel günlerde tercih ettiğiniz hediye seçeneklerinden sıyrılarak kendinize ve sevdiklerinize harika bir Dünya Çayları Kutusu hediye edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

Çay demleme, Tea Brewing
Daha Fazla

French Press İle Çay Nasıl Demlenir?

İçindekiler Gizle Çay Nasıl Demlenir?Nane Limon ÇayıZencefil, Bal ve Karanfil ÇayıAyva ÇayıBitki Çayı Alırken Dikkat Edilmesi GerekenlerEn Sevilen…
cold-brew-tea
Daha Fazla

Cold Brew Çay Nasıl Demlenir?

Yaz sıcaklarının vazgeçilmezidir soğuk içecekler. “Hani şöyle buz gibi bir çay veya kahve olsa da içsek!” diyip en…