Osmanlı Kahvesi Özellikleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?

turk-kahvesi-muhiku-blog

Osmanlı Kahvesi diğer adı ile Kervansaray Kahvesi sadece Türklere özgü olup, Türk Kahvesinden ayrılan yanı ise içerisine özel karışımlar eklenerek hazırlanmasıdır. Osmanlı Devleti devrinde sadece sultanlar ve padişahların içebildiği Osmanlı kahvesi, Türk kahvesinin tadına ayrı bir güzellik katmaktadır. İçerisinde bulunan sahlep, kakule, damla sakızı, melengiç, yemen kahvesi, çikolata, krema, keçiboynuzu ile Osmanlı Kahvesi sultanlara layık zengin tatları barındırmaktadır.

Osmanlı Devletinde tüketilmeye başlaması içerisinde iki farklı hikayeyi barındırır. Hangisinin gerçek olduğunu bilmesek de aktarmak da fayda var. Birinci hikayeye göre, Suriyeli iki girişimci olan Halepli Hukm ve Şamlı Şems tarafından 1554 yılında Osmanlı Devletine getirilmesiyle tüketilmeye başlanmıştır.

İkinci hikayeye göre ise Kanuni Sultan Süleyman’ın Yemen valisi olan Özdemir Paşanın 1517 yılında tadına hayran kaldığı kahveyi İstanbul’a getirmesiyle tüketilmeye başlanmıştır. Böylece Osmanlı Kahvesi sarayın muhteşem salonlarında padişaha sunulmaya başlıyor. Öyle ki kahve pişirme ustaları tarafından Harem cariyelerine lezzetli kahve pişirme dersleri bile verilmeye karar verilir.

turk-kahvesi-kutusunu-kesfet

Hikayeler doğru olsun veya olmasın kahve kültürü ilk olarak Tahtakale de açılan kahvehaneler ile Osmanlı Devletine girmiş ve hızlı bir biçimde yayılmıştır. Sanat ve edebiyat sohbetlerinin yapıldığı, tavla ve satranç oyunlarının oynandığı, güzel yazı ve kitapların okunduğu kahvehaneler Osmanlı sosyal hayatında bir dönüm noktası olmuştur.

Osmanlı saray mutfağından halk içine ulaşan kahve Türklerin bulduğu pişirme yöntemleri ile cezve ve güğümlerde pişirilerek Türk Kahvesi adını alır. Osmanlı kahvecibaşılarının kahve içerisine farklı bitkiler katarak aromalar elde etmesi ile de sultan içeceği olan Osmanlı Kahvesi ortaya çıkar.

Osmanlı kahvesinin, Türk kahvesinden daha az tanınırlığa sahip olmasının nedeni Osmanlı sultanları için özel karışımlarla hazırlanması ve bu kahvenin uzun süre saray dışına çıkarılmamasıdır.

Osmanlı Kahvesine Aroma Katan Zengin Tatlar

Damla Sakızı

Ülkemizin Batı Anadolu Bölgesinde yetişen, latince adı Pistacia Lentiscus olan sakız ağacı bir Akdeniz iklimi bitkisidir. Reçinesinden maksimum verimlilik alınması için dikildiği tarihten itibaren 8 yıl geçmesi gerekir. Yetişme şartları belli ekolojik şartlara bağlı olduğu için zor yetişen bir bitkidir. Adını bu ağaçtan alan Sakız Adası yetişme şartları olarak mükemmeldir. Balgam söktürmesi ile birlikte ağız kokusunu gidermekte faydalıdır. Mide kanseri ve mide kanamalarında onarıcı etkiye sahiptir. Yapıştırıcı, cila ve parfüm sanayi dallarında kullanılmaktadır.

Kakule

Kakule,cardamom

Günümüzde çok fazla görünen kansere karşı faydası olan önemli bir bitkidir. Orta doğu, Arap ülkeleri ve Hindistan da sıklıkla tercih edilmektedir. Sindirim sistemini düzenler. Anti depresan yönüyle depresyon, panik atak gibi durumlarda sakinleştirici özelliği vardır. Astım, bronşit, öksürük, soğuk algınlığı gibi solunum yolu problemlerini gidermeye yardımcı olur. Düzenli tüketilirse böbrek, mesane ve idrar sorunlarını hafifletir. İçerdiği A vitamini sayesinde hafızayı güçlendirir.

Çikolata

Çikolata, Chocolate

Vücudun ihtiyaç duyduğu maddeleri bünyesinde barındırır. Beyin tıkanıklığını engelleyerek beyin kanaması riskini en aza indirir. İçeriğinde bulunan lifli yapı sayesinde bağırsakları düzenler ve daha verimli olmasını sağlar. Böbreklerdeki kum ve taş oluşumunu engeller. Strese karşı etkilidir. Sinir sisteminizi rahatlatarak kötü düşüncelerden kurtulmanıza yardım eder. Yapısı itibari ile cilt maskelerinde kullanılarak cilt sağlığına katkı sunmaktadır. İçerdiği antioksidan özellikler sayesinde kanseri önler.

Sahlep

Tatlı ihtiyacını giderir. Kan şekerini dengeler. Tarçın ile beraber tüketildiğinde yağ yakımını artırır. Baş ağrısını geçirir. Öksürük ve bronşite karşı faydası vardır. Kış aylarında tüketildiğinde vücut ısısını artırarak soğuklara karşı kalkan görevi görür. Kabızlık ve şişkinliğe iyi gelir. Sindirimi kolaylaştırır.

Melengiç

Mide rahatsızlıklarını giderir. İltihapları söktürücü etkisi vardır. Çiçekleri ve yaprakları diş ağrısı ve eklem rahatsızlıklarında tedavi edicidir. Yağından sabun üretilir. Sakız ve bal ile karıştırılıp tüketildiğinde böbrek sağlığı için idealdir. Yapraklarından yapılan çay birçok rahatsızlıkta doğal tedavi edici özelliktedir.

Krema

Krema, Cream

Yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, kolesterol, göğüs ve pankreas kanserine karşı korur. Bağırsakları düzenler.

Keçiboynuzu

Mükemmel bir kalsiyum, potasyum ve fosfor kaynağıdır. Zayıf insanlar ve gelişim çağındaki çocuklar için faydalıdır. Kalp ve damar hastalıklarının yanında öksürük, grip ve soğuk algınlığına karşı tedavi eder. Astım ve bronşite karşı güçlü bir antioksidandır. Kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcıdır. Vücuttaki enfeksiyon ve yaraları kısa sürede iyiliştirir.

Osmanlı Kahvesi Nasıl Yapılır?

Bir kişilik Osmanlı kahvesi pişirmek için; bir tatlı kaşığı Osmanlı kahvesi, bir fincan su ve isteğe göre şeker kullanılır. Bir fincan su ve bir tatlı kaşığı Osmanlı Kahvesi cezveye konur. Ateş üzerine almadan önce iyice karıştırılır. Ateş üzerinde karıştırılmaz. Kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Kahve kaynamaya başladığı zaman oluşan köpükler fincanlara eşit olarak paylaştırılır. Daha sonra kaynayan kahve fincanlara dökülerek servis edilir. Afiyet olsun.

Osmanlı kahvesi pişirilirken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Daha iyi tat almak için köz üzerinde ve bakır cezvede yapmak gerekir. Bir diğer nokta ise kahvenin çabuk soğumaması ve tadının iyi alınması için cezvenin sıcak olmasıdır. Bunun için fincanın sıcak su ile ısıtılması gerekir.

Dünya Kahveleri Kapınıza Gelsin!

Hem kendinize hem de kahve tiryakisi sevdiklerinize özel günlerde hediye seçmek artık çok kolay! Muhiku olarak özenle tasarladığımız Dünya Kahveleri Kutusu size ve sevdiklerinize dünyanın 5 farklı ülkesinden kahveler sunar. Ethiopia Sidamo, Nikaragua, Kenya, Honduras, Colombia kahveleri ile enfes bir kahve tadım deneyimi yaşayabilirsiniz. Her bir paket 50 gramdır. Kargoya verilmeden önce sizler için taze çekilmektedir. Kullanım ömrü paket açıldıktan itibaren 12 aydır. Serin ve kuru yerde saklanması tavsiye edilir. Afiyet Olsun! ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir
etiyopya-sidamo-kahvesi
Daha Fazla
Etiyopya (Ethiopia) Sidamo Kahvesi
İçindekiler Gizle Etiyopya ve KahveEtiyopya Sidamo Kahve Özellikleri Nelerdir?Etiyopya Kahvesi Nasıl Demlenir? Etiyopya Sidamo kahvesi, kahvenin doğum yeri…