Orkide Türleri Nelerdir? En Güzel Orkide Örnekleri

orkide-turleri-orchid-muhiku

Orkide, rengarenk çiçekleriyle ve zarif duruşuyla bizi etkileyen çiçek türlerinden biri. Bu çiçek türü kendi içinde de pek çok türe sahiptir. Hatta pek çoğunuz orkide türlerinden bazılarını yakından görmüş olabilirsiniz. Bu içeriğimizde orkide türleri hakkında bilgi vermeye çalışacağız, keyifli okumalar dileriz.

Çiçek türleri içinde dikkat çekici bir güzelliği olan orkide özellikle kadınların favorisi. Bunun farkında olan pek çok kişi çevresindeki bir kadına hediye seçerken ilk orkide türlerinden birini tercih ediyor.

Sevdiklerinize armağan edebileceğiniz en şık orkide türleri Muhiku’da! Beyaz, pembe, fuşya ve mavi renkleriyle hayranlık uyandıran ve bulunduğu alana şık bir dokunuş yapan orkide çeşitleriyle sevdiklerinize yılın en zarif sürprizini yapabilirsiniz.

Muhiku hediye dünyasına yenilikçi çözümler getiriyor. Sevdiklerinize pek çok kez orkide armağan ettiyseniz Muhiku hediye kutuları ile bugün onları farklı bir şekilde mutlu edebilirsiniz!

Orkide Türleri

orkide-orchid-cicek

Orkide çiçeğinin güzelliği anlatmakla bitmez. Ayrıca orkidelerin 25.000’e yakın türü olduğu bilinmekte olan orkidenin tarihçesi de yüzyıllar öncesine dayanmaktadır.

Göz kamaştırıcı güzelliğe sahip olan orkidenin bakımı da oldukça önemlidir. Bu başlık altında Türkler’in en çok sevdiği çiçek olan orkide türlerinden bahsetmek istiyoruz.

Cattleya
İsmini Sir William Cattley’den alan bir orkide türüdür. Yılda bir, bir buçuk ay çiçek açar. Çiçekleri büyük olur ve çiçekçilikte sıkça tercih edilir.

Orchis
Orchis Avrupa ve Kuzeybatı Afrika’da yetişir. Benzer görüntüsü ile orkide efsanesindeki güzel prenses Orkis’e ismini vermiştir. Çiçek açma şekli Maraş Orkidesi ile benzerlik gösterir.

Brassia
Oncidiinae alt türlerinde sınıflandırılan bir orkide türüdür. Meksika’dan Florida’ya uzanan geniş bir bölgede yetişmektedir.

Rhynchostylis Gigantea
John Lindley bu orkide türünü 1986’da tanımlamıştır. Çiçekleri salkımlar halinde bulunan bu orkide türlerinin özellikle pembe renkleri oldukça güzel gözükmektedir.

Zygopetalum
İsmini Yunanca “zygon” yani boyunduruktan alır. On dört tane orkide türlerinden oluşan familyaya ait bir orkide cinsidir.

Cypripedioideae
Bayan terliği adını alan orkide türlerindendir. Bu keseli gibi duran orkideler genel olarak sarı, yeşil ve kahverengi olarak bulunur.

Güvercin Orkidesi
Güvercine çok benzeyen bu orkide türüne kutsal ruh orkide, kutsal ruh’un çiçeği de denilmektedir.

Miltonia
Brezilya asıllı bir orkide türü olması ile birlikte sekiz doğal melezi on iki epifit türü bulunmaktadır. Çiçeklerinin yaprakları diğer orkide türlerine göre büyüktür.

Ascocenda
Ascocentrum ile Vanda orkidelerinin insan yapımı melezidir.

Orchis Italica
Tavşan topuğu olarak bilinen bu orkide türü Akdeniz’e özgüdür. Besin açısından zengin toprakları sevmez, yarı gölgeden hoşlanır ve Nisan ayında çiçek açarlar.

Anguloa Uniflora
Kundaktaki bebeğe benzeyen bu çiçek ise orkide türlerinin cinsinin cinsidir.

Alt Türlere Sahip Orkide Türleri

kaplan-orkidesi-muhiku

Genel olarak orkide türlerinin pek çoğu kendi içinde alt sınıflara sahiptir. Bu başlık altında da birkaç orkide türüne yer vereceğiz.

Phalaenopsis
En çok bilinen orkide türüdür. Sıcak havayı seven bu cinsin kendi içerisinde 60 adet alt türü bulunmaktadır. Ayrıca dekoratif ve şık duruşu ile orkide türlerinden evde bakım için en çok tercih edilendir. Fuşya ve Beyaz renkleri bulunur.

Paphiopedilum
Bu cins bazı doğal melezleri ile birlikte 80 alt orkide türlerine sahiptir. Ayrıca bu tür için genel olarak Venüs terliği ismi de kullanılır.

Epidendrum
Mega cins olarak tanımlanan bu orkidenin 1500’den fazla alt türü bulunmaktadır. Cins adı epifitik büyüme alışkanlığı anlamına gelir.

Masdevallia Orkidesi
Adını III.Charles zamanında yaşamış olan İspanyol doktor ve botanikçi Jose Masdeval’den almıştır.
Bu geniş yapraklı orkide türünün 500’den fazla alt türü bulunmaktadır.

Catasetum
Gösterişli orkide türlerinden olan catasetum genel olarak beyaz yapraklı olarak bulunur. Bu orkide cinsi 166 alt türe sahiptir.

Laelia
Ilıman hava şartlarını seven bu güzel orkide cinsi 25 türden oluşan familyanın minik bir cinsidir. Laelia cinsi özellikle bahçelerde yetiştirilmek için de çokça tercih edilmektedir. İki ayrı çiçeğin birleşimi gibi duran bu türün beyaz, pembe, turuncu, sarı gibi bir çok rengi bulunmaktadır. Dolayısıyla bu türde alternatifleriniz fazladır.

Vanilya

Orkide türlerine mensup olduğunu öğrendiğimizde bizi hayrete düşüren cinstir. 110 türü vardır. Buna ek olarak aromasından ötürü ticari olarak kullanılan vanilya yassı yapraklı vanilyadır.

Coelogyne
Yağmur ormanları ve tropikal ovaları seven bu orkidenin  200’ün üzerinde türü vardır.

Spathoglottis
Genel olarak mor renkli olan bu orkide türleri isim olarak da mor orkide olarak bilinmektedir. Bu orkide çeşidinin az yaprağı ve dik çiçek sapı olur. Ayrıca spathoglottis cinsi 50 türe sahiptir.

Değişik Orkide Türleri

tavsantopugu-orchis-italica-muhiku

Bu başlık altında farklı özellikleriyle diğer orkidelerden ayrılan türlere yer vermek istedik. Çünkü çiçeğiyle, yetiştiği coğrafya ile dikkat çeken orkide türleri sizi adeta büyüleyecek.

Vanda
Yaklaşık 80 türü olan Vanda orkide türlerinin en özeli sayılır. Çiçek yapısının güzelliği sebebi ile tür geliştirilmekte ve çok ilgi görmektedir.

Rhynchostylis
Salkım şeklinde olan bu orkide cinsi  dört türe sahiptir. Bu orkide türü vanda orkidesi türlerindendir.

Dendrobium
Değişik orkide türlerinden olan dendrobium epifitik ve litofitik orkidelerin bir cinsidir. En az diğer orkideler kadar değerli olan dendrobiumun; turuncu, beyaz, fuşya ve mor renkleri bulunur.

Oncidium
Onc olarak kısaltılan bu çiçek 330 türe sahip bir cinstir. Diğer taraftan bu orkide türleri hala geliştirilmektedir. Diğer orkide türlerinden farklı görüntüye sahip çiçekleri diğer türler kadar güzeldir.

Bulbophyllum
Orkide türleri arasında en büyük çiçeğe sahip cinstir. Bullbophyllum cinsi 2000 türe sahiptir.

Stanhopea
55 tür ve 5 doğal melez içeren bu orkide çeşidi Orta ve Güney Amerika asıllı orkide ailesinin bir cinsidir.

Brassavola
Bu orkide 21 türün bir cinsidir. İsmi İtalyan asil ve doktor Antonio Musa Brassavola’dan geliyor.

Maxillaria
Alev orkide, örümcek orkide ve kaplan orkide olarak da bilinen büyük orkide türlerindendir.

Lycaste
Üçgen şeklinde duran, ince yapraklı bir orkidedir. Diğer taraftan lycaste 30 türe sahip bir cinstir.

Arı Orkide
Adını açtığı zaman arıya benzeyen çiçeğinden alan bu orkide türü çok yıllık bir bitkidir.

Cypripedium
Bayan terliği olarak geçen orkide türlerindendir. Bu orkide cinsinin 58 türü bulunmaktadır. Yumru ve keseli yapısı ile bayan terlik familyasını oluşturan 5 orkide türünden biridir.

Odontoglossum
Yıldız şeklinde ve alaca desenleri bulunan bu orkide türlerinin 100 alt türü bulunur. İsmini Karl Sigismund Kunth 1816 yılında vermiştir.

Asyalı Orkide Türleri

kadinlar-gunu-orkide

Uzak Doğu’nun orkide türleri bakımından oldukça zengin bir coğrafya olduğunu biliyor muydunuz? Ne yalan söyleyelim biz de yeni öğrendik. Öğrenmişken de sizinle paylaşmak istedik.

Ludisia
Asya’da yetişen bu orkide türü tek türden oluşur. Tayland, Çin ve Endonezya’da çok ilgi görür. Büyük yeşil yaprakları olan bu orkide türü ince uzun sukulentlerin açtığı gibi çiçek açmaktadır.

Neofinetia Falcata
Çin, Japonya ve Kore’de yetişen bu orkide türlerine rüzgar orkide de denilmektedir.

Cymbidium
Asya ve Avusturalya’da bulunan 60 kadar türü vardır. Mumsu yapıda büyük çiçekleri bulunur. Bu sebeple melez türleri ile bahçecilikte gözdedir. Pembe ve sarı renkleri yaygındır.

Aerides
Asya’nın tropik iklimlerinde yetişen bu orkide türleri kedi kuyruğu orkide olarak da bilinir.

Kaplan Orkidesi
Guinness Dünya Rekorları Kitabı tarafından 7.62 metre uzunluk ile dünyanın en uzun orkidesi olarak kaydedilmiştir. Endonezya’ya ait bu orkide türü şeker kamışı orkide, orkidelerin kraliçesi ve des orkide olarak da bilinmektedir.

Bletilla Striata
Uzak Doğu’ya özgü bir  orkide çeşididir. Sümbül orkidesi yahut Çin orkidesi olarak da adlandırılır. Pembe çiçekleri ilkbaharda 50 santimetre uzunluğunda orkide öbekleri oluşturur.

Sarı Venüs Çarığı Çiçeği
Asya ve Avrupa’ya ait olan bu tropikal orkide türü Cypripedium cinsinin cinsidir.

En Güzel Orkide Alternatifleri Muhiku’da!

Özel günlerin ve zamansız hediyelerin en asil göstergesi olan orkidelere Muhiku ile ulaşabilirsiniz. Her özel günde tercih edilen çiçekler arasında yer alan orkideler, uzun zaman yaşayan, dekoratif açıdan da göze hoş gelen çiçekler arasındadır. Dolayısıyla her dönemde tercih edilmesi tesadüf değildir.

Çiçeklerin doğaya ve insana yaydığı enerji herkes tarafından bilinmektedir. Siz de Muhiku aracılığı ile tercih edeceğiniz bir orkide ile sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

saksi-cicekleri
Daha Fazla

Saksı Çiçekleri Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

İçindekiler Gizle Saksı Çiçekleri ÇeşitleriSukulentOrkide ÇiçeğiMenekşeKılıç ÇiçeğiGülKaranfilBegonyaBonsai AğacıSaksı Çiçekleri BakımıSaksı Çiçekleri Neden Sineklenir? Saksı çiçekleri çok seviliyor. Bunun…