Orkide nasıl çiçek açtırılır diye merak edenler için hayat kurtaran bilgilerle geldik. Size vereceğimiz püf noktalar sayesinde orkideniz ilk aldığınız günkü gibi göz alıcı ve capcanlı olacak. Çiçek açmayan orkide nasıl açtırılır ve orkide nasıl coşturulur gibi çok merak edilen soruların cevabı içeriğimizin devamında!
Orkide ilk aldığımızda çiçekleri; rengarenk, mis kokulu, kocaman kocaman açmış güzeller güzeli bir bitkidir. Ancak bu çiçeklerimiz dökülme evresine giriyor. Çiçekleri dökülen orkidelerin zarafetinden, şıklığından eser kalmıyor ve tek gördüğümüz iki cılız dal oluyor. Peki orkidenin çiçekleri dökülünce ne yapılmalı? Orkide bakımı ve daha birçok konu ile ilgili vereceğimiz püf noktalarla orkidenizin eskisi gibi canlı ve zarif olmasını sağlayabilirsiniz.
Sevdiklerinize armağan edebileceğiniz en güzel, en sağlıklı ve en zarif orkide çeşitleri Muhiku’da! Özel günlerde sevdiklerinize orkidenin zarafetiyle eşsiz bir sürpriz hazırlayabilir ve yaşam alanlarına huzur dolu bir dokunuş yapabilirsiniz.
Dolayısıyla sevdiklerinize emrivaki sorumluluklar yüklemek yerine onlara çok daha yenilikçi ve modern hediyeler armağan edebilirsiniz. Muhiku’nun geleneksel hediyelere meydan okuyarak tasarladığı hediye kutuları ile sevdiklerinize hayatın farklı alanlarında kullanabilecekleri kalıcı, işlevsel ve mutluluk dolu hediyeler armağan edebilirsiniz.
Orkidenin Çiçeği Nasıl Açar?
Orkide nasıl çiçek açtirilir konusunda çoğumuz bilgi sahibi değil. Hatta pek çok kişi çiçekleri dökülür dökülmez canım bitkiyi çöpe atıyorlar. Bu sebeple birçoğunuzun bildiği bilgiyi tekrarlamak isteriz; orkideler bakımları doğru yapılır ise tekrar çiçek açabilirler. Bunun yanı sıra orkidenin yeni dal vermesi için ne yapmalı sorusu herkesin merak ettiği sorulardan biridir.
Orkidenin Çiçek Açması için Ne Yapmak Gerekir?
Her çiçeğin bakımı farklı olduğu gibi her orkide türünün bakımında da ufak farklılıklar olacaktır. Bu yüzden orkidenizi satın alırken genel orkide bakımı ile farkı var mı, var ise nedir diye sormayı da unutmamalısınız.
O halde orkidenin çiçek açması için ne yapmak gerekir sorusunun cevaplarına geçelim. İşte, orkide çiçeği nasıl çiçek açar diye merak edenlerin yapması gerekenler.
Sevgi Olmazsa Olmaz!
Neredeyse tüm çiçek bakımlarında dediğimiz gibi bitkinizi sevmeniz şart çünkü sevmediğiniz bir şey için harcayacağınız zaman vakit kaybı gelecek ve bitkinizin bakımlarını aksatacaksınızdır. Ya da gönülsüz yapacağınız bakım doğru şekilde yapılmadığı için bitkinize daha çok zarar verecektir. Bu sebeple orkide bakımı için önemli olan ilk kriterlerden biri de sevgidir.
Örneğin fazla suyun atılmadığı bir saksıda çiçeğinizi gereğinden fazla sulayarak bitkinizi bıraktığınızı hayal edin. Ya da gelişimi için gübre vereceksiniz ama o kadar yorgunsunuz ve uğraşasınız yok ki oranına dikkat etmeden döküverdiniz gitti. Sevgisiz yapılan hiçbir şey güzel sonuç vermez!
Orkide nasıl çiçek açılır? sorusunun cevabı tabii ki sadece sevgi değil. Fakat sevginin etkisinin ne kadar büyük olduğunu göreceğinizi garanti ediyoruz. Bitkiler ilgilendiğinizde, onlarla konuştuğunuzda ve onlara müzik dinlettiğiniz zaman buna tepki veriyor. Etrafında canlılık olduğunu anlayan bitki çabuk gelişiyor ve bakımını cevapsız bırakmayıp hünerlerini sergilemekten geri kalmıyor.
Çiçeğinizin Bulunduğu Ortam Nasıl Olmalı?
Orkide nasıl çiçek açtirilir ve orkide bakımı nasıl olmalı diyorsanız öncelikle çiçeğinizin bulunduğu ortamı kontrol etmeniz gerekiyor.
- Orkidenin havasız kalmaması gerekiyor, çiçeğinizin en az bizim kadar temiz havaya ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız.
Diğer taraftan orkidenin üst kısmı olduğu kadar kökünün de hava alması gerekiyor bu sebeple toprağına dikkat etmelisiniz. - Orkidenin bulunduğu ortamda nem oranı %40’ın altına inmemeli ve nem oranı %70’i geçmemelidir.
- Orkideniz soğukta kalırsa çiçek açmayacaktır, geceleri 10 derecenin altında sıcaklığa maruz kalmamalı gündüz ise 26 dereceyi geçmemesinde fayda vardır.
- Işık görmeyen orkideniz hiç bir zaman çiçek açmayacaktır! Orkide ışık görmeli dedi isek güneş ışığının direkt altına da bırakılmamalıdır.
Bu orkidenizin zarar görmesine sebep olacaktır. Orkidelerin şeffaf saksıda olması gerektiğini çünkü bitkinin olduğu kadar köklerinin de ışığa ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız. - Besin çok önemli, 15 günde bir orkide besini adında satılan ek besin ile sulamalısınız.
- Orkidenizin yapraklarının toz tutmasını önlemeniz de fayda sağlayacaktır.
Orkide Çiçek Açtırmanın Yolları
Orkide nasıl çiçek açtirilir, konusuna başlamadan önce orkidenin durumunu gözden geçirmekte fayda var. Orkideyi tohum olarak ekipte büyütmeye başladıysanız hemen çiçek vermesini beklemek biraz hayalperestlik. Dolayısıyla orkidelere nasıl çiçek açtırılır diye karar kara düşünmeyi bırakmanız ve çiçeğinize sabırla ilgi göstermeniz gerekmektedir.
Peki ama orkide çiçeği ne zaman çiçek açar? Gelin orkide nasıl çiçek açar sorusuna cevap vermeden önce orkidenin çiçek açma zamanlarına bir bakalım. Böylece çiçeğinizde bir sorun olup olmadığını rahatlıkla tespit edebilirsiniz ve çiçeğinizin ihtiyaçlarının farkına varabilirsiniz.
Orkide Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?
Orkidem çiçek açmıyor diyenlerden misiniz? Hiç endişelenmeyin. İçeriğimizin devamında paylaşacağımız bilgilerle orkidenizin yeniden çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.
Orkide tomurcuğu kaç günde açar, orkide meraklılarının merak ettiği konulardan biri. Çünkü çiçek bakmayı hobi edinmiş birçok kişi gelişmiş orkide almak yerine tohum alıp kendileri büyütüyorlar. Tohumdan ekilen orkidelerin çiçek vermesi bazen 5 yıla kadar sürebiliyor.
Diğer taraftan orkidelerin belli dönemlerde çiçekleri solar ve dökülür. Bu sebeple “orkide solduktan sonra tekrar çiçek açar mı” sorusu da çiçek severlerin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Eğer orkidenizi çiçek açmış bir şekilde aldıysanız dökülme evresinden sonra tekrar çiçek vermesi çok olasıdır. Orkidem yaprak veriyor ama çiçek açmıyor diyorsanız içeriğimizin devamında sizlerle paylaşacağımız yöntemleri uygulayabilirsiniz.
Şimdi gelelim -orkidenizin bakımının güzel yapıldığını var sayarak- dökülme evresinden sonra orkide tekrar nasıl çiçek açar sorusunun cevaplarına. Bunun için genel olarak uygulanan iki yöntem vardır. Gelin bu yöntemlere sırasıyla bakalım.
Orkide Çiçeği Nasıl Çiçek Açtırılır?
Orkidenin çiçek açma zamanlarına değindiğimize göre şimdi de orkide açılması için ne yapmalı sorusuna yanıt vereceğiz. Aşağıda sizinle en etkili iki yöntemi paylaştık. Siz de bu yöntemlerden yararlanarak orkidenizin çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.
İşte, orkide yeniden nasıl çiçek açar sorusunun yanıtları.
Vaseline ile Orkideye Çiçek Açtırmak
Orkide ye nasıl çiçek açtırılır sorusuna yanıt olabilecek ilk yöntemimiz vaseline. Evet hemen hemen her evde bulunan, kışın kuruyan cildimize iyi gelen vaseline orkideye çiçek açtırmak için kullanılan yöntemlerden biri.
Vaseline ile Orkide Nasıl Açar?
- Orkidenin gövdesinin üst tarafından aşağıya doğru yeşil bir boğum var. Bu boğumu bir parmak üzerinden steril bir makas ile kesebilirsiniz. Orkidenin hastalık kapmaması için makası sterilize etmek önemli.
- Orkideyi kestikten sonra kesilen bölgenin sterilizasyonunu sağlamak için kesim yapılan bölgeye toz tarçın sürebilirsiniz.
- Orkide gövdesi sağlam ve kökünden gerekli besini alabiliyor olmalı. Bu sebeple ince bir çubuk ve gövdeye zarar vermeyecek mandal (küçük mandal saç tokası gibi) ile orkide gövdesi sabitlenmelidir. Mandalla sabitleme yapılırken mandalın boğumlara gelmemesi çok önemli.
- Son olarak orkidenin çiçek açmasında yardımcı olmak için eldiven giydiğiniz elinizle yeşil boğumlara masaj yaparak vazelin sürmelisiniz. Vazelinin orkideye hiçbir zararı olmayacak. Aksine boğumları yumuşatıp çiçek açmasına yardımcı olacak.
Budayarak Orkideye Çiçek Açtırmak
Orkide nasıl çiçek açtirilir sorusunun bir diğer cevabı ise budamadır. Bu yöntem yardımıyla da orkidenizin tekrar çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.
Dökülme evresinden sonra, ilkbahar geldiği zaman bitkinin kökünden yukarı doğru üç boğum sayın. Daha sonra boğumun azıcık üzerinden steril bir makas ile budayın.
Budadığınız tıfıl orkide canınızı sıkmasın. Çünkü bakımına güzelce devam ettiğiniz zaman çok hızlı büyüdüğünü göreceksiniz. Budanan orkideler 8-12 hafta sonra çiçek açacak. Üstelik bu orkide eskisinden daha güzel çiçek açacak. Fakat bazı orkideler ise maalesef hiç bir sebep yokken bir daha çiçek açmıyor.
Mini orkide bakımı ve normal orkide bakımı esnasında her iki yöntemde de boğumlarına çok dikkat etmeniz gerekiyor. Orkidenizin boğumları daima yeşil olmalıdır eğer renk yeşil değil ise bu kısım artık sağlıksızdır ve çiçek vermeyecektir.
Orkide Nasıl Çoğaltılır?
Orkidenizi çoğaltmanın en yaygın şekli keikidir. Bu terimi pek çoğunuz ilk kez duyuyor olabilirsiniz. Fakat bu başlık altında keikinin ne olduğunu ve nasıl uygulanacağını açıkça anlatacağız.
Keiki Nedir?
Keiki, orkidenin kendi oluşturduğu yeni bir orkide köküdür. Tüm canlılar doğar, büyür, ürer ve ölür. Orkide de yaşamsal aktivitelerinin kötüye gittiğini hissettiği zaman varlığını devam ettirmek için kendi üzerinde bir yavru kök oluşturuyor. İşte bu köke keiki adı veriliyor. Dolayısıyla keiki sonucu oluşan orkidenin ana orkidenin klonu olduğunu söyleyebiliriz.
Orkidenizin gelişiminin durduğunu yahut kötüye gittiğini gözlemliyorsanız onu karanlık bir yere koyabilirsiniz. Dilerseniz sulama periyodunuzu da uzatabilirsiniz. Böylece orkideniz hayata son kez tutunmak için keiki oluşturacak.
Keiki oluşumunu gözlemledikten sonra orkidenizin normal bakımına dönebilirsiniz. Ayrıca keikide orkidenizin kök kısmında bulunan yaprakların en az iki tanesini gözlemledikten sonra steril bir makasla kesip toprağa ekebilirsiniz. Yeni ekilen yavru orkide ilk bir kaç gün normalden fazla sulanarak ve serin muhafaza edilmelidir.
Orkide bakımı püf noktaları başlıklı içeriğimiz de dikkatinizi çekebilir.
Bonus: Orkide Meraklıların Cevabını Merak Ettiği 5 Soru
Orkide çiçek nasıl açtırılır, sorusuna yanıt verdiğimize göre orkideye dair merak edilen sorulara yanıt verebiliriz. Orkide severlerin cevabını merak ettikleri soruları ve dönem dönem yaşadıkları sorunları aşağıda sıraladık.
Siz de merak ettiğiniz konunun cevabını aşağıda bulabilirsiniz. Eğer sorununuz bunlardan biri değilse sorununuzu bizimle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.
Orkide Dal Vermiyor Ne Yapmalıyım?
Orkideniz bir yıldan uzun süredir dal vermiyorsa bu çiçeğinizde bir sorun olduğuna işaret eder. Bu sorunları genel itibariyle şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bitkiniz çok sıcak ya da karanlık bir ortamdaysa,
- Bitkinize gereğinden fazla gübre verdiyeseniz,
- Bitkinizi aşırı sulamaya maruz bıraktıysanız,
- Son olarak ise orkideniz uyku döneminde ise yeni dal vermesini beklemeyin.
Peki, bu sorunlardan hangisi sizin çiçeğinizde mevcut? Bu konuya açıklık getirmeli ve bitkiniz ölmeden önce önleminizi almalısınız. Eğer orkideniz uyku dönemindeyse sabırla beklemenizi tavsiye ederiz.
Orkide Ne Kadar Çiçek Açar?
Orkideler yılda en az iki defa çiçek açmaktadırlar. Bu çiçeklenme dönemi 12 haftaya kadar sürmektedir. Eğer orkidenizin bakımını güzel yapıyorsanız çiçeğiniz yılda 2 kereden fazla çiçek verecektir. Çiçek verme miktarı ise orkidenizin boyutuna göre değişiklik gösterecektir.
Orkide Tomurcuğu Kaç Günde Açar?
Orkidenize besin takviyesi yapmayı ve gübre vermeyi kesmediğiniz müddetçe orkideniz kısa sürede açacaktır. Eğer orkidenize bitki besini vermeyi bırakırsanız ya da ihtiyacı olan gübreyi vermezseniz orkideniz tomurcukları açmayacaktır.
Orkide Çiçek Sapı Nasıl Çıkar?
Orkidenizin sapları kahverengiye döndüyse ve tamamen kuruduysa çiçek gövdesine yakın bir yerden dalı kesmeniz gerekir. Aksi takdirde yeni çıkacak dalların çıkmasına engel olacak ve orkidenizin gelişimini durduracaktır.
Orkidenin Çiçekleri Dökülünce Ne Yapılmalı?
Orkidenizin tüm yaprakları dökülünce sapının kurumasını beklemelisiniz. Sapı kuruyan orkide dalını gövdeye yakın bir yerden kesmelisiniz. Ardından bitki besini ve gübreyle çiçeğinizin gelişimini desteklemelisiniz. Eğer mevcut saksı orkidenize küçük geliyorsa saksı değişimine de gidebilirsiniz. Bunların ardından orkideniz yeniden dal verecek ve çiçeklenecektir. Sizinle paylaştığımız yöntemlerle de orkidenizin bakımını destekleyebilirsiniz.
2 yorum
Ne kadar güzel yazılmış, bilgilendirici bir anlatım.
İlk defa Nisa’n ayında orkide sahibi oldum. Çiçeklerini döktükten sonra Temmuz başında budadım. Fakat 2 ay sonra bir dalında yaprak çıkmaya başladı. Normal mi değilse ne yapmalıyım . Cevaplarsanız sevinirim.