Nikaragua kahvesi dünyanın en lezzetli ve en aromatik kahve çeşitleri arasında yer alır. Dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan kahve severlerin beğenisini kazanan bu kahve çeşidini bu içeriğimizde daha yakından tanıyacağız. Öyleyse kendinize bir fincan kahve hazırlayın ve Nikaragua’nın kahve dünyasına doğru yolculuğa çıkalım.
Nikaragua kahve çekirdeği üzerine konuşmadan önce Nikaragua’yı bir ülke olarak tanımak bizim için faydalı olacaktır. Böylece Nikaragua kahvesini daha iyi anlayabilir ve yorumlayabiliriz.
1502 yılında Nikaragua kıyıları, Colombus tarafından keşfedildiğinde ülkede Miskitolar gibi birçok yerli kabile vardı. 1523 yılında bir İspanyol kaptanı tarafından Garana’da ve Léon’de yerleşim merkezleri kuruldu. İspanyollar, 17 ve 18. yüzyıllarda Nikaragua’nın büyük bölümünü sömürge haline getirdiler.
Nikaragua 1821’de İspanya’dan bağımsızlığını kazandıktan sonra, bir süre Meksika ile daha sonra da Orta Amerika Birleşik Eyaletleri ile birleşti. 1838 yılında ise sonunda bağımsız ayrı bir cumhuriyet oldu. Nikaragua, başkanlık sistemine dayalı demokratik cumhuriyettir. Nikaragua üniter bir devlet olmasına rağmen 2 tane özerk bölgesi bulunmaktadır. Bunlardan biri Kuzey Atlantik Özerk Bölgesi, diğeri ise Güney Atlantik Özerk Bölgesi’dir.
Nikaragua, resmi adıyla Nikaragua Cumhuriyeti 130.375 km²’lik yüzölçümü ile Orta Amerika‘nın en büyük ülkesidir. Kuzeyinde Honduras, güneyinde Kosta Rika, batısında Büyük Okyanus, doğusunda ise Karayip Denizi bulunmaktadır. Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum, Nikaragua kendi gibi kahve ticaretinde önemli bir yere sahip ülkeler ile komşudur.
Yönetimsel açıdan 15 bölgeye ayrılan, 11 ile 14 derece kuzey enlemleri arasında bulunan ülkenin Başkenti Managua‘dır ve ülkenin resmi dili İspanyolcadır.
Nikaragua İklimi ve Ekonomisi
Tropikal bir iklime sahip olan ülkede sıcak ve nemli bir hava hakimdir. Başkent olan Managua’da sıcaklık ortalaması aralık ayında 27 derece, haziran ayında ise 30 derece civarı sıcaklık görülmektedir. Atlantik kıyıları, Pasifik kıyılarına nazaran daha çok yağış alır.
Pasifik kıyısında yıllık ortalama yağış miktarı 3810 mm, Atlantik kıyısında ise yılda ancak 1140 mm yağış alan Managua hariç 2030 milimetredir. Yıl, biri kurak; diğeri yağışlı olmak üzere iki mevsime ayrılmaktadır. 130.375 kilometrekarelik yüzölçüme sahip olan Nikaragua arazisinin yaklaşık 62.400 kilometrekaresi kereste ormanı ile kaplıdır. 50 farklı ağaç türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bunların en önemlileri çam, meşe, mahun ve sedir ağaçlarıdır.
Nikaragua Ekonomisi
Nikaragua’nın ekonomisi tarıma dayanmaktadır. 1978-1979’da yaşadığı iç savaşlar sebebi ile sanayi merkezleri yıkılmış ve tarım konusunda darbe almıştır. Ayrıca ülke Orta Amerika’nın fakir ülkeleri arasında yer almaktadır. Fakat tarım alanında yaşanan olumsuzlukları aşabilmek için yatırım yapmaya çalışmaktadır.
İhtilal hükümeti tarafından girişilen zora dayalı reformların sonucu olarak ekonomi düzensiz hale gelmiştir. İhtilalden sonra birçok ülkeden alınan yardım ülke ekonomisi için kullanılmaktan ziyade ülkenin yeniden inşa edilmesi için harcanmıştır. Çalışan nüfusun % 47,9’u tarımla, % 15’i imalat, inşaat, madencilik gibi işlerle ve % 35’i de çeşitli hizmetlerde, ulaştırma ve ticaretle uğraşmaktadır.
Tarım ve hayvancılık Nikaragua ekonomisinin en büyük bölümünü meydana getirmektedir. Pamuk, kahve, et, kimyevi ürünler ve şeker başlıca ihraç mallarıdır. Ekilen toprakların yarısından fazlası pamuk ve pirince ayrılmıştır. Kalan topraklarda kahve, şeker kamışı, tahıl, süpürge darısı ve fasulye ekilmektedir.
Nikaragua’da başlıca altın, gümüş ve bakır madenleri işletilmektedir ve bunların çoğu ihraç edilmektedir. Nikaragua en çok ABD, Venezuela, Almanya, Japonya, Kostarika ve Guatemala ile ticaret yapmaktadır. Başlıca ithal malları; makina ve arabalar, kimya malzemeleri, ham petrol ve gıda maddeleridir.
Ülkede demiryollarının uzunluğu 300 km, karayollarının uzunluğu ise 14.997 km olup, bunun ancak % 10’u asfalttan oluşmaktadır. Ülkede bir tane uluslararası havaalanı vardır.
Nikaragua Kahvesi
Nikaragua’da kahve 19. yüzyılın ortalarında yetiştirilmeye başlanmıştır. Bugün taze kahve denilince ilk akla gelen ülkeler arasında Nikaragua da yer almaktadır. Nikaragua ekonomisinde kahve üreticiliği ve ticareti önemli bir yere sahiptir. İklimden ve siyasal nedenlerden ötürü gereken önem verilmemiştir. Fakat buna rağmen ülke dünya kahve üretim sıralamasında 13. sırada yer almaktadır.
Ülkedeki en önemli kahve bölgeleri; Matagalpa ve Jinotega ile Nicaragua’nın en çok aranan çekirdeklerin bulunduğu Nueva Segovia’dır. Nikaragua kahve çekirdekleri, Nikaragua’nın kuzeyinde, Dipilto-Jalapa dağlarının ve yağmur ormanlarının bulunduğu Nueva Segovia bölgesindeki küçük aile çiftliklerinden toplanmıştır.
Yapılan üretim tamamen çiftçilerin emeklerinin bir ürünüdür. Ayrıca kahveler zararlı tarım ilacı kullanılmadan yetiştirilmektedi. Dolayısıyla Nikaragua kahvesi içerdiği karışık tatlarla kahve severlere sıra dışı bir deneyim sunar.
Nikaragua Kahve Özellikleri Nelerdir?
Nikaragua!da ağarlıklı olarak Arabica kahve meyvesi yetiştirilmektedir. Nikaragua kahveleri güçlü gövdeye ve dengeli sertliğe sahiptir. Ayrıca kahve çekirdeklerine tatlı, mayhoş, bitkisel, ahududu ve esmer şeker notaları hakimdir.
Nikaragua kahve çekirdekleri, Nikaragua’nın kuzeyinde Nueva Segovia bölgesindeki küçük aile çiftliklerinden toplanmıştır. Basit bir asit oranına sahip Nikaragua kahveleri en lezzetli kahveler arasındadır. Yumuşak ve asiditesi düşük olduğu için koyu kavurma ve harmanlamaya uygun kahvelerdir.
Kahvelerin sınıflandırılması yetiştiği yüksekliğe göre yapılır. Ortalama 800-1900 metre yükseklikte yetiştirilmekte olan kahveler yetiştirildikleri bölgenin has aroma profilini sunmaktadır. İçerdiği karışık tatlarla kahve severlere sıra dışı bir deneyim sunar.
Lezzetli ve hoş bir tada sahiptir, kırmızı meyve ve çikolata tatlarının birleşiminden oluşan dengeli bir içim lezzeti sunar. Kahve yudumlarında vanilyanın ve fındık lezzetinin de tonları bulunmaktadır. Nikaragua filtre kahve ve espresso kahvelerde mükemmel sonuç verir.
Kahve çekirdekleri 3 farklı yöntemle işlemden geçer ve sonrasında da paketlenir. Bunlar; yıkanmış, yarı yıkanmış ve kuru yani doğal yöntemdir. Bu işlemler kahvenin ortaya çıkan aromasında önemli bir rol oynar. Nikaragua kahvesinde kullanılan yöntem ise yıkanmış yöntemdir. Bu yöntemin amacı kahve meyvesini yapışkan zar olan zamktan ayırmaktır. Yıkanmış Arabica kahveler yumuşaktır, asiditesi düşüktür ve berraklığıyla dikkat çeker.
Nikaragua Kahvesi Nasıl Demlenir?
Genel okuyucu kitlemizi göz önünde bulundurduğumuzda French press kullanımının daha yaygın olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla bu içeriğimizde Nikaragua kahvesinin French press ile yapılışını anlatacağız. Merak ettiğiniz diğer demleme yöntemlerini yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
- Bir su ısıtıcında içme suyunu kaynatın ve kaynayan içme suyunu iki dakika kadar dinlendirin.
- French pressi sıcak su ile çalkalayın. Böylelikle kahve sıcaklığını çok daha uzun süre muhafaza edecektir.
- French pressin içine iki çorba kaşığı Nikaragua kahvesi ilave edin.
- Dinlenen içme suyunu yavaş yavaş ve dairesel hareketlerle kahvenin üzerine dökün.
- Daha sonra French pressin kapağını kapatın ve yedi dakika kadar demlendirin.
- Kahveniz demlendikten sonra süzüp servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Filtre kahve demleme yöntemleri hakkında hazırladığımız içeriğimizi ziyaret ederek damak tadınıza ve yaşam stilinize uygun yöntemi seçebilirsiniz.
Siz de Nikaragua kahvesini denemek isterseniz Muhiku hediye kutuları arasında bulunan “Dünya Kahveleri Kutusu” nu keşfedin. Dünya kahveleri kutusu size ve sevdiklerinize dünyanın 5 farklı ülkesinden kahveler sunar.
Nikaragua,Kenya, Ethiopia Sidamo, Honduras, Colombia kahveleri ile enfes bir kahve tadım deneyimi yaşayabilirsiniz. Her bir paket 50 gramdır. Kargoya verilmeden önce sizler için taze çekilmektedir. Kullanım ömrü paket açıldıktan itibaren 12 aydır. Serin ve kuru yerde saklanması tavsiye edilir.