Nar Çayı Özellikleri Nelerdir? Nar Çayı Nasıl Demlenir?

nar-cayi-ozellikleri-nelerdir-ve-nasil-demlenir-muhiku-blog

Nar çayı kış aylarının vazgeçilmezi olacak kadar muhteşem bir tada, renge, kokuya ve faydaya sahip. Aynı zamanda da bereketin sembolü. Hatta nar, “çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane” diye çocukluğumuzun bilmecelerine dahi konu olmuş. Gerçekten de bir nardan farklı şekillerde yararlanabiliriz.

dunya caylarini kesfet

Doğanın bize sunduğu çeşitlilik içerisinde sayısız faydalı besin vardır. Fakat bu besinlerden en üst düzeyde yararlanmak için mevsiminde tüketmeye dikkat etmeliyiz. Mevsiminde yetişmeyen sebze ve meyve çeşitleri müdehaleye maruz kaldığı için faydalı pek çok etkisini yok etmektedir.

Kış meyvelerinin incisi olan narı kimilerimiz soymayı ve ayıklamayı zahmetli gördüğü  için yemekten vazgeçer. Dolayısıyla da tam bir şifa deposu olan bu meyveden vücudunu mahrum bırakır. Şifa deposu olarak görülen nar çayı faydaları da oldukça fazladır. Bir çayın en fazla ne faydası olabilir dediğinizi duyar gibiyiz. Öyleyse gelin hep birlikte nar çayı faydaları nelermiş bir bakalım.

Öncelikle nar çayı, bağışıklığı güçlendiren bir çaydır. Bağışıklığı güçlendiren bu çay, bunun yanı sıra kişiye enerji de verir. Vücuttaki ölü hücreleri temizlemesi ile bilinen bu çay, aynı zamanda kalbi de korur. Aslında nar çayı faydaları bunlarla da sınırlı değil elbette. Bir antioksidan olma özelliği taşıyan bu çay, yüksek tansiyonu düşürme özelliğine de sahiptir.

Dünyanın dört bir yanında yetişen çay bitkilerini deneyimlemek ister misiniz? Muhiku olarak sizi ve sevdiklerinizi dünyanın çeşitli bölgelerinden özenle seçtiğimiz bitki çaylarıyla buluşturarak doğayla birlikte evinize misafir oluyoruz!

Siz ve sevdikleriniz için geleneksel hediye anlayışından sıyrılıp hayatınıza değer katabileceğiniz yenilikçi çözümler geliştirdik. Bu doğrultuda tasarladığımız hediye çeşitliliği içinde çay tutkunları için de harika seçenekler var.

Muhiku ile bugüne kadar özel günlerde tercih ettiğiniz hediye seçeneklerinden sıyrılarak kendinize ve sevdiklerinize harika bir Dünya Çayları Kutusu hediye edebilirsiniz.

Nar Çayının Faydaları ve Özellikleri

nar-cayinin-faydalari-muhiku

Nar doğanın en faydalı meyvelerinden biri. İçindeki taneler nasıl ki sayısız ise narın faydaları da öyledir. Çiçeği, yaprağı ve hatta tohumu ile bizim için çeşitli faydaları vardır. Burada sıralayacağımız faydalar nar çekirdeği çayı için de geçerlidir. İşte nar çayı faydaları ve nar çayı özellikleri.

Nar Çayı Faydaları

  • Kalbi korur
  • Enerji verir
  • İdrar söktürür
  • Bağışıklığı güçlendirir
  • Genç kalmayı sağlar
  • Vücuttaki ölü hücreleri temizler
  • Yüksek tansiyonu düşürür
  • Antioksidandır
  • Grip ve nezleye iyi gelir
  • Stresi azaltır

Nar Çayı Özellikleri

Bu lezzetli ve bir o kadar da faydalı olan bitki çayının faydalarına değindiğimize göre özelliklerine geçebiliriz. İşte, nar çayının insan sağlığı için neden bu kadar faydalı olduğunu gözler önüne seren özellikler!

Güçlü Bir Antioksidan

Zararlı hücreler vücudun işleyişine etki eder. Dolayısıyla hastalıklara daha kolay yakalanmamıza neden olur. Antioksidanlar ise vücudu zararlı hücrelerden arındırır. Diğer bir deyişle serbest radikallerle savaşır. İşte bu sebeple güçlü bir antioksidan kaynağı olan narı yiyerek ya da çayını içerek vücudumuzun bağışıklığını yüksek tutabiliriz.

Kilo Vermeye Yardımcı

Nar çayı zayıflatırmı diye merak ediyorsanız, evet nar ile hazırlanan çay zayıflamaya yardımcı olur. Bu meyve türü, içerisindeki yüksek lif oranı sayesinde uzun süre tokluk sağlar. Ayrıca vücuttaki yağ yakımını hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur.

Tansiyonu Dengeler

Narın belki de en bilinen özelliği tansiyonu dengelemesidir. Bu sebeple halk arasında da tansiyonu yükselen kişilere nar ekşisi, suyu veya nar çayı tavsiye ediliyor.

Vitamin Deposu

Nar içerisinde E, K, B6, C vitaminleri ile demir, kalsiyum, folik asit, çinko barındırıp tam bir enerji deposudur. Sabah kahvaltılarınızda içeceğiniz bir bardak nar çayı gün içinde ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri almanızı sağlar.

Sindirim Sistemini Düzenler

Hazımsızlık ve mide ağrıları çekenlere narın tavsiye edildiği bilinmektedir. Yemekten yarım saat sonra nar çayı içtiğinizde vücudunuz yemiş olduğunuz yemekleri daha kolay sindirir.

Ağız ve Diş Sağlığını Korur

Eğer ki diş eti iltihaplanması ve ağız yaraları durumunu yaşıyorsanız bu sırada virüsler ile mücadele eden nardan faydalanmanızı tavsiye edebiliriz. Bir bardak nar çayını soğuttuktan sonra sabah ve akşam ağzınızda çalkalayarak gargara yapabilirsiniz.

Cildi Temizler

Aslında yiyerek vücudumuza içeriden iyilik yapmamızı sağlayan nardan bir de yüzümüz için maske yaparak cildimize ışıltı sağlayabiliriz. Bunun için gerekli olanlar; yarım çay bardağı nar suyu, 1 yemek kaşığı kil, 1 tatlı kaşığı bal ve 1 çay kaşığı da elma sirkesi ile bir karışım elde edip bu karışımla yüzünüze maske yapabilirsiniz. Nar suyu yerine demlenmiş ve soğumaya bırakılmış çayını da kullanabilirsiniz.

Kansızlığa Birebir

Narın içeriğindeki demir sayesinde vücudun demir ihtiyacı karşılanabilir. Demir eksikliğinden yaşanan kansızlığa karşı düzenli nar tüketiminin faydası görülmüştür.

Hafızayı Güçlendirir

Yapılan araştırmalarda alzheimer başlangıcı ya da ilerlemesinin geciktirilmesi tedavisinde narın kullanılabileceği belirtilmiştir.

Nar Çayı Nasıl Demlenir?

nar-cayinin-ozellikleri-nar-cayi-demleme

Nar çayı nasıl yapılır sorusuna iki farklı nar çayı tarifi ile yanıt vereceğiz. Bunlardan ilki narın kıpkırmızı meyvesinden hazırlanan bu özel çay, diğeri ise yüzüne bakılmayan fakat insan sağlığı  için sayısız faydası olan nar çekirdeği çayı. Öyleyse çay tariflerimize geçelim.

Nar Çiçeği Çayı Tarifi

Nar ile çay keyfinize lezzet katmanız için size iki farklı nar çayı tarifi vereceğiz. Bu iki tarifin de sonbaharın ve kışın soğuk esintisine sıcaklık katacağını düşünüyoruz.

Birinci Tarif

  • Yarım su bardağı ayıklanmış narı havanda dövün.
  • Üstüne 1 su bardağı şeker ilave ederek karıştırınız. Dilerseniz şeker yerine bal da kullanabilirsiniz. Ayrıca bu karışımı buzdolabınızda muhafaza edebilirsiniz.
  • Dilediğiniz zaman 1 fincana 1 tatlı kaşığı önceden hazırladığınız nar karışımından koyarak üstüne sıcak su ilave edip içebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Arzu ederseniz bu karışımı buz küplerine koyarak dondurup yazın yapacağınız limonatalara ilave edebilirsiniz. Sıcak yaz günlerinde hem serinletir hem de vücudunuzun kaybettiği mineralleri geri almanızı sağlar.

İkinci Tarif

  • 4 tane narın suyunu, 1 kabuk tarçını ve 3-4 adet karanfil koyarak 5-10 dakika kaynatın.
  • Ocaktan alınca çayı birkaç dakika dinlendirin ve süzerek servis edin. Arzu ederseniz içine biraz bal ilave ederek içebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Nar Çekirdeği Çayı Nasıl Yapılır?

Nar çekirdeği çayını hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler kurutulmuş nar çekirdeği ve kaynamış içme suyu. Çayı hazırlamak için;

  • French pressin, çay süzgecinin ya da bitki çayı demliğinin içine bir tatlı kaşığı kurutulmuş narın çekirdeğini ekleyin.
  • Üzerine kaynamış içme suyunu yavaş yavaş dökün.
  • Daha sonra çayı 15 dakika demlenmeye bırakın. Ardından çayı süzüp servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Eğer nar ile yaz aylarında lezzetli soğuk çaylar hazırlamak isterseniz mevsiminde yetişen bir narı derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Böylece narın o büyüleyici aromasının tadını her mevsim çıkarabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir