Mutlu Çalışanlar = Mutlu Müşteriler

musteri-memnuniyeti

Yazımıza müşteri memnuniyeti konusuna yeterince eğilmeyen şirketlerin kârlılık üzerinde nasıl olumsuz etkilerle karşılaştığını gösteren istatistiklerle başlıyoruz:

  • Çalışanların %70’i kendini yaptığı işe tam olarak vermiyor.
  • İşini isteksizce yapan çalışanların Amerikalı şirketlere zararı yıllık olarak 450-550 milyar dolar.
  • Verimliliği düşüren 100 mutsuz çalışanın bir senelik zararı 390 bin dolar civarında.
  • Negatif çalışanlar müşterileri korkutuyor.

Şirketler başarıya ulaşmak için müşteri memnuniyeti oluşturmanın ne kadar önemli olduğunu biliyorlar. Peki, sizce müşteri memnuniyeti nasıl sağlanır? Ya da şirketler müşterilerin ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılamak için önce mutlu çalışanlara sahip olunması gerektiğinin ne kadar farkındalar?

Çalışanların mutluluğunu ölçmek zor gibi gözükür. Fakat yine de elinizden geldiğince onlarla iletişim kurmalısınız. Hatta birlikte daha çok zaman geçirerek şirketteki genel atmosferi tahlil edebilirsiniz, etmelisiniz de. Zira hiçbir yönetici çalışanlarının mutsuz bir şekilde, baştan savma işler yapmasını istemez.

Ortamdaki negatif hava bulaşıcıdır. Bir çalışanınızın mutsuz olması diğer iş arkadaşlarını da kötü etkiler. Bu döngü sonunda müşterinize kadar uzandığında ise şirketinizin kazanç elde etmesi giderek zor bir hâle gelir.

Buraya kadar anlattıklarımız sizi çalışanların mutluluğunu arttırmaya yönelik adımlar atmaya ikna etmediyse şimdi de mutlu çalışanların şirketinize sağlayacağı faydalardan bahsedelim.

Mutlu Çalışanların Şirketinize Faydaları

sirkette-mutlu-calisanlar

Daha Fazla Yaratıcılık

Çalışanlar ve müşteriler arasındaki ilişki yazılı bir metne tabi değil. Ayrıca günümüz dünyasında her şey sürekli olarak değişiyor ve rekabet giderek artıyor. Böyle bir ortamda ise başarıyı belirleyen en temel faktör yaratıcılık.

Şirketinizin temsi eden çalışanlarınızın müşteri memnuniyeti sağlayabilmek için yaratıcılıklarını kullanabilmeleri çok önemli. Yaratıcılığın açığa çıkması için de zihnin rahat olması yani bireyin mutlu olması gerekiyor.

Mutlu çalışanlarınız yaratıcılıklarını ortaya çıkararak müşterilerinizi etkilemeyi başaracaktır.

Daha Kaliteli Hizmet

Çalışanlar mutlu olduğunda, sağladığınız hizmeti ya da ürünü müşterilerinize daha iyi tanıtır. Bu durumda karşılarındaki kişilerde heyecan yaratır. Gallup’ın raporuna göre çalışanları mutlu olan şirketlerde hisse başına kazanç %147 daha fazla.

Buradaki mantığı şöyle özetleyebiliriz; Mutlu bir çalışan, ürünü öğrenmek için daha fazla çaba harcar ve bu bilgileri sahip olduğu pozitif enerji sayesinde müşteriye daha iyi bir şekilde aktarır. Bilgi almakta zorlanmadığınız bir şirketle çalışmaya ya da ürünlerini kullanmaya devam edeceğiniz için de işinize uzun vadede büyük bir iyilik yapmış olursunuz.

Daha Kârlı İşler

Çalıştığı ortamda mutlu olan kişiler iş yerinde daha fazla vakit geçirmeye eğilimlidir. Eğer işler yetişmediği için sürekli yeni ekip arkadaşları arıyor ve hem arama hem de işi öğretme sürecinde gereksiz vakit kaybettiğinizi düşünüyorsanız, elinizdeki çalışanların ortamını iyileştirerek potansiyelinizi en üst düzeyde kullanabilirsiniz. Bu sayede gereksiz yere emek ve para harcamamış; varolan çalışanlarınızla daha kârlı işler yapmış olursunuz.

Çalışanlarınızı Mutlu Edecek 4 Basit Yol

keyifli-ofis-ortami

Mutlu çalışanların işinize ne gibi faydalar sağlayacağını anlattık. Şimdi ise daha keyifli bir ortam yaratmak için neler yapabileceğinize bakalım.

Çabalarını Takdir Edin

Motivasyonun baş düşmanı harcanan emeğin takdir edilmemesidir. Araştırmalara göre çalışanlarının güçlü yanlarını ön plana çıkaran şirketlerde, zayıf yanlarını ön plana çıkaran şirketlere kıyasla 2 katından fazla işine bağlı çalışan bulunmaktadır.

Çalışanların yaptığı hatalarda doğrudan eleştirmeye başlamak yerine çabalarını takdir ettiğinizi söyleyerek tavsiyelerde bulunmalısınız. Böylece ilerleyen zamanlarda çok daha iyi işler başarmasına yardımcı olursunuz. Başarılarını ödüllendirmek de şirkette çok daha olumlu bir atmosfer oluşturmanızı sağlayacaktır.

Şirketiniz için özel günlerde, biri işe yeni başladığında ya da performansı çok yüksek olduğunda verebileceğiniz en kullanışlı kurumsal hediyeleri öğrenmek için iletişim formunu doldurabilirsiniz.

Teknolojinizi Geliştirin

Çalışanların %92’si, teknoloji kullanımının iş yerindeki memnuniyetlerini arttıracağını söylüyor. Yeni teknolojiler kullanmak  çalışanların yükünü azaltacak. Bunun yanı sıra sürekli kendini tekrar eden işlerini daha keyifli bir hale getirecektir. Y kuşağının da iş dünyasında giderek daha fazla yer alması, şirketlerde yeni teknolojilerin kullanımını zorunlu hâle getiriyor.

Şirketlerde teknoloji kullanımı, çalışanlar arasındaki iletişimin daha sağlıklı olmasını sağlıyor. Böylelikle de daha az problem çıkıyor. Kulağa teknolojinin iletişimi kuvvetlendirmesi ters gibi gelse de insanlar bu yolla birbirleriyle daha fazla etkileşime girebiliyorlar.

Verimli Bir Çalışma Alanı Oluşturun

Çalışma alanının fiziksel durumu, verimliliği direkt olarak etkiler. Bu yüzden ofis ortamının çalışanların ihtiyaçlarını karşılamasının yanında pozitif bir hava oluşturmasını da sağlamanız gerekiyor. Bunu sağlamanın en güzel yolu da çalışanlara ortamı kendi isteklerine göre düzenlemesine izin vermek. Orada çalışan insanların etrafını istedikleri gibi görmek için çaba harcayabilecek olması, ortamla aralarındaki bağı da kuvvetlendirecektir.

Görüşlerini Sorun

Çalışanlarınızın şu anda keyifli görünüyor olması sonsuza kadar yaptıkları işle mutlu olacakları anlamına gelmiyor. Düzenli olarak işe karşı tutumlarını ve tatmin seviyelerini gözlemlemeniz gerekiyor. Bunun için aylık olarak ya da yılda birkaç kez toplantı yaparak onlara işle ve yönetimle alakalı neler hissettiklerini sorabilirsiniz. İnanın bu basit adım çalışanlarınızın ortamını iyileştirmenizi ve böylelikle işlerine daha motive olmalarını sağlar.

Müşterilerinizin sağladığınız hizmetten memnun olmasını istiyorsanız çalışanlarınızın mutluluğunu asla göz ardı etmemelisiniz. Eğer çalışanlarınıza iyi bir ortam sağlayamaz ve onlarla iyi ilişkiler kuramazsanız bunun zararını er ya da geç görürsünüz.

Müşteri memnuniyeti ve çalışanların mutluluğu üzerine daha fazla okuma yapmak isterseniz sizi blogumuzdaki diğer yazılara da bekliyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir