Moka Pot Nedir, Nasıl Kullanılır? Moka Pot ile Kahve Yapımı

moka-pot-nedir-nasil-kullanilir-moka-pot-ile-kahve-yapımı

Moka pot kahve demlemek için kullanılan basit bir çalışma işlevine sahip kahve demleme aletidir. Her İtalyan vatandaşının evinde bulunmaktadır. Tabiri caizse Türkler için çaydanlık ne ise İtalyanlar için de moka pot odur.

Bu demleme yönteminin adı bir rivayete göre Yemenli kahve tüccarlarının ihraç limanı Al-Mukha’dan geliyor. Pot ise kelime olarak demlik anlamına geliyor. Başka bir rivayete göre ise İtalyanca inek anlamına gelen mucca kelimesinden gelmektedir.

Moka pot için basit anlamda İtalyan cezvesi denebilir. Üç parçadan oluşur. Ancak çalışma prensibi biraz farklı. Su bölümü, kahve filtresi ve kahvenin toplanma alanı olan üst bölümden oluşur. Alt bölümüne su konulur. Kaynayan su buharı filtredeki kahvelerin içerisinden geçer ve üst bölümde toplanır.

Moka pot ile espresso benzeri kahveler yapabilirsiniz. Ancak espresso için dokuz bar basınç gerekirken moka pot ile ulaştığınız basınç iki ile üç arasıdır.

Farklı coğrafyalardan seçilen ve lezzetiyle tüm dünyada üne kavuşan kaliteli kahve çeşitleri Muhiku’da! Mithra Coffee’nin en kaliteli kahve çeşitleriyle hazırlanan kahve kokulu hediye kutuları, kahve köşenizi renklendirirken kahvesever dostlarınızı da mutlu ediyor!

☕ Muhiku’nun Dünya Kahveleri Kutusu ile sevdiklerinize beş farklı yöreden seçilen beş farklı aromayla lezzet dolu bir sürpriz yapabilirsiniz.

Moka Pot Nedir?

moka-potun-tarihcesi

Moka pot, Luigi Di Ponti tarafından 1933 yılında bulunmuştur. Günümüzde kullanılan yapısına ise Ponti’nin arkadaşı alüminyum uzmanı olan Alfonso Bialetti getirmiştir. İsmini ise “Moka Express” koymuştur.

Daha sonra Bialetti oğlu ile beraber “Brikka” adını verdikleri bir model geliştirmiştir. Bu modelin amacı kremalı espresso yapmaktır. Bir mekanizma ve basınçla çalışmaktadır. Espresso benzeri kremalar üretir. Ayrıca bu kremaya köpürtülmüş süt ekleyerek latte hazırlayabilirsiniz.

Bu modelini bir üst seviyeye taşıyan Bialetti, süt severlere yönelik doğrudan süt ile hazırlanan bir cappuccino modeli geliştirmiştir. Buna ise “Mukka Express” ismini vermiştir. Bu makine basit olarak üst hazneye koyduğunuz süt ile alt hazneden gelen kremanın karışıp cappuchino kıvamında köpürmesi ile çalışıyor.

Son dönemin popüler modeli Cuor Di Moka. Anlamı Moka’nın kalbi demektir. Bilinen moka pot modellerinden farkı çıkış noktasına bir aparat eklenmesidir. Bu aparat sayesinde acı olan damlalar ayrıştırılır. Kahvenin daha yumuşak tüketilmesini sağlamaktadır.

☕ Muhiku’nun kahve ekipmanları arasında, ihtiyacınız olan ekipmanın en kaliteli ve en şık halini bulabilirsiniz.

Moka Pot Kullanımı ile İlgili Püf Noktalar

moka-pot-kullanimi-ile-ilgili-puf-noktalar

Kahve demlemenin en keyifli yollarından biri olan moka potu kullanırken zorlanıyor musunuz? O halde sizinle paylaşacağımız püf noktalar işinizi büyük oranda kolaylaştıracak. Daha önce moka potla kahve yapmış olun ya da olmayın. Bu püf noktalar ile bilmediklerinizi öğrenebilir, bildiklerinizi zenginleştirebilirsiniz.

  • Kahve Miktarı: Kahvenizi hazırlarken her yedi gram kahve için otuz ml su kullanabilirsiniz. Daha yoğun bir aroma almak isterseniz kahvenizi sekiz gram kullanabilirsiniz.
  • Yumuşak Bir İçim: Kahvenizin aromasının yumuşak olmasını istiyorsanız üzerine biraz süt ekleyebilirsiniz.
  • Kahvenin Öğütülmesi: Moka pot, espresso makinesine göre daha büyük filtre deliklerine sahiptir. Bunun için kahve öğütülme kalınlığı espressodan daha kalın olmalıdır. Ayrıca imkanınız varsa kendi ihtiyacınıza göre öğütmeniz daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
  • Kahvenin Kavrulması: Az kavrulmuş kahve çekirdeklerini tercih edin. Çifte kavrulmuş kahve çekirdekleri alırsanız kahveniz aşırı derecede acı olur. 3. Nesil kahve satan dükkanlarda isteğinize göre bulabilirsiniz.

Seçtiğiniz kahvenin demlerken yanmaması için blonde roast tercih edebilirsiniz. Moka pot içindeki su 115 santigrat dereceye kadar çıkmaktadır. Bu sıcaklığın üstü ise kahveyi yakmaktadır. İdeal aromaya ulaşmak için blonde roast türü kullanabilirsiniz.

Moka Pot Nasıl Kullanılır?

Kahveseverlerin en çok sevdikleri ekipmanlardan biri olan moka potun kullanımı oldukça basit. Dışarıdan bakıldığı zaman karmaşık bir kullanıma sahipmiş gibi görünse de hiç de öyle değil.

İşte moka potun kullanımı.

  • Moka potun alt haznesini suyla doldurun, tamamen doldurmayın. Yani su emniyet valfine ulaşmasın.
  • Öğütülmüş kahveyi filtre haznesine ekleyin.
  • Üst bölümü alt bölümün üzerine sıkıca yerleştirin.
  • Orta ateşte veya düşük ateşte moka potu ocak üzerinde ısıtın.
  • Su kaynadığında, su buharı kahveyi üst bölüme doğru çekecektir.
  • Moka potu ocaktan alın, üst bölümün kapağını açın ve kahveyi fincana veya bardağa dökün.

Evet, gördüğünüz gibi moka potu kullanmak bu kadar kolay ve pratik.

Moka Pot ile Kahve Yapımı

moka-pot-ile-kahve-demleme-yontemi

Püf noktalardan bahsedip de kahve demleme yöntemine değinmemek olmaz. Bu sebeple sizin için moka pot ile kahve nasıl yapılır, sorusuna yanıt vermek istedik. İşte, moka pot ile kahve demleme yöntemi.

Malzemeler

  • 1 Su Bardağı su
  • 30 gr öğütülmüş kahve
  • 60 ml kapasiteli moka pot
  • 2 tane bardak

Yapılışı

  • Bir su bardağı suyu ocakta veya elektrikli ısıtıcıda kaynama noktasına kadar ısıtın.
  • Moka potu alt bölüm, üst bölüm ve filtre olacak şekilde ayırın.
  • Isıttığınız bir bardak suyu moka potun alt bölümünde bulunan sibobu geçirmeden doldurun.
  • Filtrenin içine aldığınız otuz gram kahveyi koyun ve dengeli olması için düzeltin. Düz bir zemin olmasına dikkat edin. Damak tadınıza göre kahve miktarını artırın veya azaltın.
  • Daha sonra filtrenizi makinenizin alt bölümünün üstüne yerleştirin. Bir bez yardımı ile moka potun alt bölümünü ve üst bölümünü birleştirin.
  • Kahve makinenizi ocağa koyun ve kaynamaya bırakın. İki veya üç dakika içinde su kaynamaya başlar. Kaynayan suyu gördükten sonra kahve makinenizi ocaktan alın.
  • Son olarak içmeye hazır hale gelen kahvenizi bardaklara boşaltın ve servisini yapın.

Afiyet olsun!

Önemli: Eğer kahvenizin kaynayan suda yanmasını ve acı bir tat bırakmasını istemiyorsanız kaynayan suyu gördüğünüz anda ocaktan alınız.

Moka Pot Nasıl Temizlenir? 

Alüminyum modeller çelik modellere göre daha zor temizlenmektedir. Alüminyum modellerin yüzeyinin hassas olması parlaklığının bozulmaması ve kimyasal tepkimeye girmemesi gerekir. Bunun için temizliği sıcak su ile yapmak gerekir. Kahveyi tükettikten sonra alt bölümü soğuk suya tutun. Böylece aliniz yanmadan kahve artıklarını temizleyebilirsiniz.

Zamanla alt ve üst bölümde lekeler görürseniz panik yapmayın. Alüminyumun yapısından kaynaklanın bir durum ve temizliği oldukça kolay. Alt bölüme sibobu geçmeyecek şekilde su ile doldurun.

İçine iki çay kaşığı limon tuzu veya sirke ekleyin. Daha sonra filtre ve üst bölümü yerleştirip ocağa koyun. Bu aşama kahve yapmayla aynı sadece kahvesiz. Su kaynadıktan sonra parçaları birbirinden ayırın. Daha sonra su ile durulayın. Lekeler çıkmış olacaktır. Kullandıkça lekeler tekrar oluşursa bu işlemi tekrar yapın.

Önemli: Bu noktaya dikkat etmekte fayda var. Sıcak su ile temizlediğiniz kahve makinenizde kalan su damlacıklarını bırakmayın. Temiz bir bez veya kağıt havlu ile bu artıkları iyice kurulayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

filtre-kahve-nedir-nasil-demlenir
Daha Fazla

Filtre Kahve Nedir? Nasıl Yapılır?

İçindekiler Gizle Filtre Kahve Demleme Yöntemleri Nelerdir?French Press İle Kahve Nasıl Demlenir?American Press ile Kahve Nasıl Demlenir?Chemex ile…