Melisa Çiçeği Nedir?
Limonsu bir kokuya sahip olan melisa çiçeği; yumuşak tüylere, ince yapraklara ve beyaz çiçeklere sahiptir. Halk dilinde kolonya çiçeği ya da parfüm çiçeği olarak da bilinen melisa çiçeğinin Latince ismi Cesurum Nocturnum’dur.
İklim özelliklerinden dolayı Güney Asya’da kendi kendine yayılan bir çiçek türüdür. Ününü eşsiz kokusuna borçlu olan melisa çiçeği, hem görünümünün hem kokusunun benzersizliğiyle herkesi kendine hayran bırakır.
Melisa Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Melisa çiçeği, tam ya da kısmi güneş alan yerlerde yetişir. İklimin sıcak olduğu yerlerde güneş ışığı yoğun olduğu takdirde bitki zarar görebilir. Bu yüzden özellikle öğleden sonra çiçeğe gölge sağlanabilir.
Bitki, nemli ancak ıslak olmayan toprak istediğinden çok kurumasına izin vermeden, yani toprağın 3-5 cm’lik kısmı kuruyunca sulanmalıdır.
Sıcak yaz günlerinde nemin korunması için toprakta bolca organik madde bulunmalıdır. Melisa çiçeği yetişme sürecinde fazla miktarda suya ihtiyaç duyar. Kökü sağlamlaştıktan sonra genellikle haftada bir kez sulama yeterli olur.
Melisa çiçeğinin toprağı hafif kumlu ve drenajı iyi olmalıdır. Toprağın pH’ı 6,7 ila 7,3 arasında olmalıdır. Seçilen saksı su tutmamalı ve bitkide kök çürümesi yaşanmaması için bol drenaj deliğine sahip olmalıdır.
İç mekân sıcaklığı konusunda fazla seçici bir bitki olmadığından klima ya da ısıtıcı yanında ya da rüzgâr alan bir konumda bulundurulmaması yeterlidir.
Melisa Çiçeği Özellikleri
Ballıbabagiller familyasına ait olan melisa çiçeği ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişir. Tropikal çiçek, sıcak iklimleri sevmesine karşın gölge alanlarda kalmak ister.
Melisa bitkisinin akşam güneşinde açılan ve güneş doğmadan önce yeniden kapanan çiçekleri, bu sürede limona benzeyen kokusunu etkili bir şekilde yayar.
Çok fallı ve ot yapılı melisa çiçeği genellikle süs bitkisi olarak kullanılır. Arsız bir çiçek olarak bilinen melisa, hemen sürgün vermeye başlar ve bu sürgünlerden kaliteli melisa çiçekleri elde edilebilir.
Çok yıllık çiçeğin yaprak dökme özelliği yoktur. Son derece sağlam bir yapıya sahip olan melisa çiçeğinin boyu 4 metreye kadar uzayabilir.
Rüzgara karşı hassasiyeti fazladır. Gölge alanları seven çiçek, güneş tepede olmadığı süreci 3-4 saat kadar güneşte tutulabilir.
Melisa Çiçeği Anlamı
Melisa çiçeği; aşk, sevgi ve dostluk anlamlarına geldiği için sevgi ve dostluk hislerini ifade etmek için hediye edilebilen çiçeklerden biridir.
Evde bakımı kolay ve hoş kokulu bir süs bitkisi olduğundan sevilen melisa çiçeği, özel günlerde sevdiklerinize sunabileceğiniz hoş hediye alternatiflerinden biridir.
Melisa Çiçeği Kaç Günde Bir Sulanır?
Melisa, nemli toprakları seven bir çiçektir. Ancak fazla suya maruz kalmak, çiçek için zararlı olabilir.
Bu nedenle, toprağın yüzeyi kuruduktan sonra sulama işlemi yapmaya ve fazla suya maruziyeti önlemek için iyi bir drenaj sistemi sağlamaya özen gösterilmelidir.
Melisa Çiçeği Evde Yetişir mi?
Bakımı kolay ve zahmetsiz bir bitki olan melisa çiçeği, gerekli bakım şartlarının sağlanması durumunda evde yetişir. Görünümü ve hoş kokusu ile ortamın atmosferini güzelleştiren bitkilerden biridir.
Melisa Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Melisa çiçeği, kolay çoğaltılabilen bir bitki olma özelliğine sahiptir. Nefes kesen kokusuyla yaşam alanlarını zenginleştirmeyi sağlayan melisa çiçeğini çoğaltmak için tercih edilecek birkaç farklı yöntem bulunur.
Tohum Yöntemi ile Çoğaltma
Melisa çiçeğini çoğaltmak için en sık tercih edilen yöntem, tohumla çoğaltmadır. Yeterli sayıda tohumunuz varsa, dilediğiniz sayıda melisa çiçeğine sahip olmanız mümkündür.
Bunun için öncelikle, kaliteli tohumların ekileceği uygun bir saksı ve toprak hazırlanır. Geniş bir saksı seçmek, tohumları ekip filizlendirme sürecini kolaylaştırabilir.
Saksı ve toprak hazırlandığında tohumlar aralıklarla ekilebilir. Tohumlar yerleştirilirken çok derine ekilmemesine özen gösterilmelidir. Aksi takdirde tohumların filizlenme süreci gecikebilir.
Tohumlar toprakla kapatıldıktan sonra can suyu verilir ve filizlenmesi beklenir. Genellikle birkaç hafta süren bu süreçte, saksı doğrudan güneş ışığı altında tutulmamalı ve çok fazla su verilmemelidir.
Melisa çiçeği tohumları filizlenip filizler toprak yüzeyine çıkmaya başladığında, dikkatli bir şekilde ana topraktan ayrılır. Farklı saksılara titizlikle alınır.
Daldırma Yöntemi ile Çoğaltma
Bu yöntem, olgun ve yetişkin melisa çiçekleri için kullanılabilir. Bitkiden uzun, esnek ve sağlıklı bir dal seçilir. Dalın üzerinde en az 3-4 yaprak bulunmalıdır.
Seçilen esnek dal, hiç koparmadan eğilmelidir. Eğilen kısım toprağın altına gömülüp üzeri toprakla kapatılır. Toprağın altındaki kısım birkaç hafta içinde köklenir.
Köklenen bölüm dikkatlice ayrılır. Bu işlem sırasında keskin bir makas ya da bıçak kullanılabilir. Ayrılan kısım uygun bir saksıya ve toprağa dikilerek can suyu verilir.
Çelik Yöntemi ile Çoğaltma
Çelik yöntemiyle çoğaltma için melisa çiçeğinin köklere yakın gövde kısmından sağlıklı ve olgun bir dal seçilir. Temiz ve keskin bir bıçak kullanılarak 10 ila 15 cm’lik bir parça kesilir.
Kesilen dalın üzerinde 4-5 yaprak olması gerekir. Daha sonra bu dal, su dolu bir bardağa yerleştirilir. Köklenme düzeyine ulaşan dal, uygun bir saksıya ve toprağa alınır. Can suyu verilerek melisa çiçeği çoğaltılabilir.