Latin Amerika Kahvesi Hakkında Her Şey

latin-amerika-kahve-cesitleri

Her sabah güne bir bardak kahve ile başlayan milyonlarca insan var. Kimisi sade kahve içmeyi tercih ederken kimisi de sütlü kahve içiyor. Ama genel olarak çoğu kişi hangi kahve çeşidini tükettiğinin farkında değil. Kahvenin insana verdiği keyif her zaman hissedilse de içilen kahvenin hangi coğrafyadan geldiğini bilmek de özellikle 3. dalga kahve kültürünün yaygınlaşmasıyla birlikte bu keyfin bir parçası olmuş durumda.

Kahve denilince aklımıza çeşitli coğrafyalarda yetişen farklı kahve çeşitleri gelmekte. Kahvenin dünya üzerinde en çok yetiştiği yerlerden biri de Latin Amerika ülkeleri. Latin Amerika kahvesi diye adlandırılan kahveler, bu bölgelerde çeşitli tarlalarda yetiştirilip evlerimize kadar ulaşıyor.

Latin Amerika kahvesi dendiğinde hangi ülkelerin kahveleri yer almakta hep birlikte göz atalım.

Latin Amerika Kahve Çeşitleri

Latin Amerika ülkeleri coğrafi olarak kahve yetişimine oldukça uygundur. Yağmur ormanları, verimli topraklar, dağlar ve nehirler sayesinde farklı aromalara sahip kahve çekirdeklerinin yetişmesine olanak sağlar. Latin Amerika kahve çeşitlerinin de tüm dünya genelinde çokça tercih edilme sebeplerinden biri budur.

Brezilya Kahvesi

Dünyanın en önemli kahve üreticilerinden birisi olmakla beraber kahve çekirdeği de ihraç eden bir ülkedir Brezilya. Dünyanın kahve ihtiyacının üçte ikisini Brezilya karşılamaktadır. Minas bölgesinde yetiştirilen kahve ile, Rio ve Santos kahveleri oldukça meşhurdur. Minas kahvesi Türk kahvesi yapımında da kullanılmaktadır. Rio kahvesi daha çok Balkan ve Orta Doğu ülkelerinin tercih ettiği kahvedir. Santos ise aslında bir liman olup burada kahve ihracatı yapılmaktadır. Dolayısıyla kahve üretim yeri değil ihraç merkezidir. Ancak buradan ticareti yapılan bu kahvenin adı Santos Kahvesi olarak yaygınlaşmıştır. Tadı ise az asitli olup tatlıdır.

Kolombiya Kahvesi

colombia-kahvesi

Kolombiya da kahve üretiminde sektörde ciddi anlamda payı olan bir ülkedir. Yıllık on bir milyon torba kahve üretimine sahiptir. Kolombiya, kahve yetiştirmede sıradağlardan oluşan ve kuzeyden güneye doğru ayrılan üç bölümden verim alır. Kolombiya kahvesi ıslak işlenir ve küçük kaplarda öğütülür. Adı en çok öne çıkan Kolombiya kahvesi ise Supremo kahvesidir.

Guatemala Kahvesi

Guatemala bölgesinde yetişen kahveyi yerli halk önceleri süs bitkisi olarak kullanırken 1800’lü yıllarda devletin teşvik etmesiyle birlikte kahve yetiştiriciliği bir sektör haline gelmeye başlamıştır. Guatemala, dünya üzerinde bulunduğu konum itibariyle farklı iklim tiplerinin görüldüğü bir bölgededir. Bu çeşitlilik, yetiştirilen kahvelerin tatlarının farklılık göstermesinde etkili olmuştur.

Guatemala kahvesi denildiğinde bilinen yedi çeşit kahve vardır. Bu kahveler yetiştirildikleri bölgelerin adlarını almışlardır. Bunlar; Nuevo Oriente kahvesi, Atitlan kahvesi, Fraijanes kahvesi, Antigua kahvesi, Huehuetenango kahvesi, Rainforest çoban kahvesi, Volcan San Marcos kahvesidir. Herbiri farklı yükseklikte ve farklı iklim koşullarında yetiştiği için genel bir kalıba sokmak mümkün değildir. Fakat sıklıkla tercih edilen Huehuetenango kahvesi; meyve, portakal, sütlü çikolata ve akçaağaç notalarına sahip tatlı bir kahvedir.

Meksika Kahvesi

meksika-kahvesi

Meksika, dünyanın en çok kahve üreticilerinden olup yıllık 4.200.000 torbadan fazla kahve üretir. Meksika kahvesi yüksek kalitededir. En çok bilinen kahve çeşitleri Altura Coatepec, Altura Orizaba, Altura Huotusco’dur. Sert asiditeye sahip bu kahveler, genellikle dağlarda yani yüksek rakımlarda yetiştirilir ve bulunduğu bölgeye göre farklı tat notalarına sahiptir.

Honduras Kahvesi

Honduras, Orta Amerika’nın yoksul ülkelerinden biridir. Yüz binlerce yerli, tarımsal anlamda kasım ve nisan ayları arasında kahve yetiştiriciliği yapmaktadır. Kahve yetiştiriciliği bir bakıma halkın geçim kaynağı olmuştur.

Honduras çok yağış alan bir bölgede olduğu için üreticiler kahve çekirdeklerini kurutmakta güçlük çekmektedirler. Bunun için teşvik edilen kurutma yöntemleri tercih edilmektedir. Honduras kahvesi yüksek rakımlarda yetişir. Bu durum da kahvenin zengin mineral ve besin kaynağı olmasında etkili olmuştur. Tadı ise orta sertliktedir.

El Salvador Kahvesi

El Salvador, Orta Amerika’nın en küçük ülkesidir. Buna rağmen kahve yetiştiriciliğinden dolayı dünyaya adını duyurmuş bir ülkedir. El Salvador’da Arabica kahve çekirdeklerinden Bourbon ve Pacamara kahve türleri yetişir. Bu ülkede yetişen kahveler düşük asitli tada ve hoş bir kokuya sahiptir.

Nikaragua Kahvesi

Taze kahve denilince akla ilk gelen ülkelerden biridir Nikaragua. Burada 19. yüzyılın ortalarından itibaren kahve yetiştirilmeye başlanmıştır. Nikaragua’da kahve yetiştiriciliği geçim anlamında önemli bir yer tutmaktadır. Dünyanın en çok kahve üretilen ülkelerinden 13. sırada gelir. Nikaragua Kahvesi tatlı bir tada sahiptir. Kırmızı orman meyveleri ve çikolata notalarıyla hoş bir tadı vardır.

dunya-kahveleri-latin-amerika

Dünya Kahvelerini Evinizde Deneyimleyin!

Dünyanın beş farklı bölgesinden yetiştirilen kahveleri sizin için Dünya Kahveleri Kutusu içinde buluşturduk. El Salvador, Brezilya, Kolombiya, Kenya ve Etiyopya kahvelerinden oluşan bu kutudan ister kendinize isterseniz sevdiklerinize farklı tatlarda kahve keyfi yaşatabilirsiniz.

3. dalga kahve deneyimini bir üst seviyeye taşımanızı sağlayacak 12 sayfalık bilgi kitapçığıyla farklı coğrafyalarda yeşiten kahve çeşitlerini yakından tanıyabilir, kahve demlemek konusunda ustalaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

turk-kahves-micao-muhiku-blog
Daha Fazla

Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

İçindekiler Gizle Türk Kahvesi Pişirme YöntemleriTürk Kahvesinin Soğuk Su ile PişirilmesiTürk Kahvesinin Bakır Cezvede PişirilmesiTürk Kahvesinin Kumda PişirilmesiTürk…