Kurumsal Hediyeler İçin Bütçe Planlaması

kurumsal-hediyeler-icin-butce-planlamasi

Şirketinizin başarısında emeği geçen kişilere; müşterilerinize ve çalışanlarınıza yılın belli dönemlerinde hediyeler vermek hem onları hem de sizi daha iyi hissettirecektir. Motivasyonu arttırmak ve daha kârlı işler yapmak için hediyeleşmek harika bir fikir olsa da kurumsal hediyeler için bütçe planlaması konusunda bilinçli ve dikkatli olmak şirketiniz için oldukça önemli.

Kurumsal hediyeler için bütçe planlaması yaparken en temelde 3 şeye dikkat etmeniz gerekir:

  • Hediye bütçeniz ne kadar?
  • Listenizde hediye vermek istediğiniz kaç kişi var?
  • Listenizde olan kişilerin şirketinizle bağı ne?

Eğer uluslararası bir iş yapıyorsanız yabancı müşterilerinize Noel hediyesi gönderebilirsiniz. Bambaşka bir kültür olmasına rağmen böyle bir jest yapmanız, karşı tarafta ekstra bir sempati yaratacaktır. Fakat karşı tarafın dini inançlarından emin değilseniz en iyisi yeni yıl hediyesi vermek.

Kurumsal hediyeler sayesinde şirketinizdeki motivasyon ve verimliliğin nasıl artacağı hakkındaki blog yazımızı okumanızı öneririz.

1. Adım: Toplam Hediye Bütçenizi Hesaplayın

kurumsal-hediye-butcesi-hesaplamak

Yapmanız gereken ilk şey bütçenizi belirlemek. Şirketiniz ne kadar çok kazanıyor olursa olsun burada bir iş yapıldığını unutmamalınız. Bütçe ayarlamasında ölçülü hareket etmek şirketiniz için daha iyi olacaktır.

Örnek bir hediye bütçesi:

  • Müşteriler için 4000 TL,
  • Servis sağlayıcılarınız için 1500 TL,
  • Çalışanlarınız için 5000 TL.

Bu tabii ki bizim önerdiğimiz ya da olması gereken bir bütçe değil, sadece rakamlar üzerinden nasıl bir paylaşım yapabileceğinizi canlandırmak için yazdık.

İlk adımda bütçenizi belirlemeniz, kontrolden çıkmamak ve çok fazla harcama yapmamak adına çok önemli. Kimlere hediye alacağınızı ve ne kadarlık bir harcama yapabileceğinizi yazdıktan sonra gerekirse sayılar üzerinde oynama yapabilirsiniz.

2. Adım: Hediye Vereceğiniz Kişilerin Listesini Yapın

Sıradaki adımda ise kaç müşteriniz, servis sağlayıcınız ve çalışanınız olduğunu hesaplamanız gerekiyor. Bu hesaplamada tabii ki sektörünüzün önemi büyük. Eğer perakende işi yapıyorsanız binlerce müşterinize hediye verebilmeniz mümkün değil. Yazının ilerleyen kısımlarında bu konuyla alakalı neler yapabileceğinize değineceğiz.

Son dakikada birini unuttuğunuzu fark edip strese girmemek ya da unuttuğunuz için eli boş kalan bir çalışanınızın kalbini kırmamak için listenize tüm isimleri teker teker yazmanızda fayda var.

Herkesi listeye ekledikten sonra bütçenize göre kişi başına ne kadarlık bir pay düştüğünü kolayca hesaplayabilirsiniz.

3. Adım: Kişi Başına Ne Kadarlık Harcama Yapacağınızı Kararlaştırın

kurumsal-hediye-butce-plani

Bütçenizi ve hediye alacağınız kişileri belirlediğinize göre şimdi kişi başına ne kadarlık bir pay düştüğünü hesaplayabilirisiniz. Bunu yaparken aklınıza gelen hediye fikirlerini de bir kenara yazmanızda fayda var.

Bu aşamada kurumsal hediyelerinizin arasında farklar olup olmayacağına da karar vermelisiniz. Eğer bazı müşterileriniz için daha fazla para harcamak istiyorsanız bunun hesabını da dikkatlice yapmanız gerekiyor.

  • Müşteriler: Müşterileriniz için toplam 4000 TL ayırdığınızı ve 20 müşteriniz olduğunu düşünürsek, her birine 200 TL’lik bir hediye hazırlayabilirsiniz. Fakat burada karar sizin. Eğer müşterilerinizin işinize olan katkıları arasında büyük farklar varsa, örneğin bir müşteriniz binlerce liralık kâr yapmanızı sağlarken diğeri küçük bir kâr elde etmenizi sağlıyorsa, bu orana göre hediye bütçenizi kişiselleştirebilirsiniz.
  • Servis Sağlayıcılar: İşinize en çok katkısı olduğunu düşündüğünüz sağlayıcıya en büyük payı ayırabilirsiniz. Sektöre göre de fiyatı belirleyebilirsiniz.
  • Çalışanlar: Çalışanlarınızın her birine aynı hediyeyi vermenizi tavsiye ediyoruz. Eğer çoğu çalışanınıza defter-kalemden oluşan bir set verirken bazılarına elektronik cihazlar veriseniz bunu hoş karşılamayacaklardır. Siz bunu yaparken kendinizce haklı olduğunuzu düşünseniz de karşı taraf bunu anlayamayacaktır.

Kurumsal Hediyeler İçin İdeal Fiyat Aralığı Nedir?

Jest yapmak isterken ucuz gözüken hediyeler vererek kötü bir duruma düşmek istemezsiniz. Fiyat aralığı konusunda kesin bir rakam veremesek de küçük şirketler genel olarak kişi başına 75-125 TL arasındaki kurumsal hediyeleri tercih etmektedir.

Unutmamanız gereken bir diğer nokta ise çok pahalı hediyeler seçmemek. Eğer çok pahalı hediyeler verirseniz bu sefer karşı tarafı mahcup etmiş olursunuz. Ofiste ortamlarını güzelleştirebilecek, hem günlük hayatlarında hem de iş hayatlarında kullanabilecekleri hediyeler seçmek uygun olacaktır.

Sizin için yenilikçi hediye fikirleri sunmamızı ve bu süreci yönetmenize yardımcı olmamızı isterseniz kurumsal projeler için iletişime geçebilirsiniz.

Alternatif Yöntemler

alternatif-kurumsal-hediyeler

Eğer çok fazla müşteriniz varsa ve hediyeleşmenin altından kalkamayacağınızı düşünüyorsanız başka yollar deneyebilirsiniz.

  • Etkinlik Düzenlemek: Katılmasını istediğiniz tüm insanlara bir e-posta göndererek iş yerinde ya da seçeceğiniz başka bir mekanda etkinlik düzenleyebilirsiniz. Biraz atıştırmalık, biraz da içecek almak bu tarz bir organizasyon için yeterli olacaktır.
  • İndirim Kuponu/Kodu Oluşturmak: Müşterilerinize teşekkür etmek için onlara özel bir indirim ayarlayabilirsiniz.
  • Takvim ya da Teşekkür Kartı Göndermek: İçten bir yazıyla göndereceğiniz teşekkür kartları da çevrenizdekilerin kendini değerli hissetmesini sağlayacaktır. Eğer sadece bir kartın yeterli olmayacağını düşünüyorsanız sene boyunca kullanabilecekleri bir takvimle onlara teşekkür edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir
gecmis-olsun-mesaji-nasil-yazilir
Daha Fazla
Geçmiş Olsun Mesajı Nasıl Yazılır?
İçindekiler Gizle Hastaya Geçmiş Olsun Mesajları Nasıl Yazılır?En İçten Geçmiş Olsun MesajlarıSevgiliye Geçmiş Olsun MesajlarıArkadaşa Geçmiş Olsun MesajlarıAnneye…