Kopi Luwak Kahvesi Özellikleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?

kopi-luwak-kahvesi

Bundan yıllar önce kahve dediğimiz zaman önceden aklımıza sadece Türk Kahvesi gelirken günümüzde 3. nesil kahve çeşitleri de hayatımızda büyük bir yer kaplamaktadır. Kopi luwak kahvesi dünyanın en pahalı kahvelerinden biri olarak geçmektedir. Üretim aşamasının diğer kahvelerden oldukça farklı olması da kahvenin dikkat çeken özelliklerindendir. Bu yazımızda kopi luwak kahvesi ile ilgili bilmeniz gereken her şeye değinmeye çalıştık.

Kopi Luwak Kahvesi Özellikleri Nelerdir?

Kopi luwak kahvesi hafif içimli ve kahvenin aromalarını daha berrak hissedebileceğiniz bir kahvedir. Kopi luwak hakkında eminiz ki mutlaka bir yerlerde bir yazıya denk gelmiş, en azından bir şeyler duymuşsunuzdur. Kulaktan duyma yanlış bilgilerden ziyade bu kahvenin tam olarak ne olduğundan bahsetmek istiyorum.

kopi-luwak-kahvesi-hakkinda-sorular

Luwaklar misk kedileri olarak geçer, genel olarak kertenkele vb. hayvanlarla beslenirler yani etçillerdir. Luwaklar etçil hayvan olmalarının yanı sıra kahve meyvelerini çok severler. Seçici toplayıcı olarak insan elinin yetişmediği ya da gerekli görülmediği yerlerdeki olgun, güzel kahve meyvelerini yerler. Sindirimleri sonrasında ise meyve kısmı tamamen sindirilirken kahve çekirdeğini sistemlerinden atarlar. Bu aşama, kahve çekirdeğine son zamanlarda aşina olduğumuz fermantasyon işlemini uygular.

Fermente Olan Kahve Çekirdeğinde Ne Gibi Farklılıklar Olur?

Kahvenin asiditesi azalır, yani daha yumuşak bir içime sahip olur. Kahvenin acılığı kaybolur ve kahve çekirdeğinde bulunan çikolata, karamel, meyve gibi notaları daha rahat hissedersiniz.

Fermantasyon işlemi farklı bir şekilde yapılamaz mı? Bizce tabii ki yapılabilir, fakat her şeyi doğadan örnek aldığımızı ve taklit edilen hiçbir şeyin aslının birebir aynısı olmadığını kabul etmemiz gerekir.

Kopi luwak kahvesi, özelliği luwaklar tarafından tercih edilen kaliteli kahve meyvelerinin fermente olarak hazırlanmış olmasıdır. Sumatra, Ethiopia, Colombia gibi bir kahve çeşidi değildir; bu kahveler toplanıp direkt kavurma aşamasına hazırlanır.

Kopi Luwak Kahvesi Nasıl Yapılır?

kopi-luwak-kahvesi-nasil-yapilir

90 derece su ile -ki bunu kaynattığınız suyu 2-3 dakika bekleterek elde edebilirsiniz. French press ya da kullanacağınız farklı demleme aparatı ile her fincan için bir yemek kaşığı öğütülmüş kopi luwak kahvesinden ekleyerek sıcak suyu ilave etmeniz gerekiyor. Yaklaşık 5 dakikalık bir demlenme süresi olacak, sonrasında ise kahveniz hazır!

Kopi Luwak Kahvesi Hakkında Çok Sorulanlar

Kopi Luwak Kahvesi Temiz Midir?

Kedi pisliğinden elde edilen kahve olarak nam salması yapımız gereği bir ön yargı oluşturmuştur. Kahvenin kedi pisliği kahvesi değil, kahve meyvelerinin öğütümü sonrasında bozulmadan kalan kahve çekirdekleri olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu kahvenin diğer toplanıp kavrulan kahvelerden daha az bakteri bulundurduğu yapılan testlerle kanıtlanmıştır. Bu kahvelerin yağmur ormanlarında toplanmasından sonra temizlenmesi ve kavruma hazırlanmadan önce geçtiği çok etkili temizlik işlemleri bulunmaktadır.

Kopi Luwak Kahvesi Helal Midir?

Diğer kahve çeşitleri için helal ürün sertifikası çok talep edilmemektedir. Bunun sebebi kahve çekirdeklerinin de siyah çaydan farklı işlem görmemesidir. Fakat kopi luwak kahvesinin üretim aşamasında hayvan olması ve suistimale çok müsait olması (bir sonraki soruda açıklayacağım) sebebi ile helal sertifikası talep edilebilmektedir.

Kopi Luwak Kahvesini Tercih Etmeli Miyiz?

Bu kahve için üretim mümkün olmadığı yani tamamen luwakların hür iradeleriyle tüketmeleri sonucu oluşan bir kahve çeşidi olduğu için fiyatı, kaliteli bir kahve çekirdeğinden kat kat fazladır. Kopi luwak kahvesinin ilgi gördüğünü ve fiyatının oldukça yüksek olduğunu keşfeden paragöz insanlar bu hayvanları doğal ortamlarından alarak kafeslere kapatmaya başlamıştır.

Kafeslere kapatılan luwaklar hem doğal hayatından alıkonuluyor hem de etçil olduğunu söylediğimiz bu hayvanlara daha fazla kar etmek için sadece kahve çekirdeği yediriliyor. Peki bu durum nasıl mı sonuçlanıyor? Luwaklar ihtiyaç duydukları besini alamıyor ve iç sistemleri değişiyor, sağlıkları bozuluyor. Özenle seçip yedikleri ve sağlıklı vücutları ile fermente ettikleri kahveler hayal oluyor, yerine sağlığı bozulmuş bir luwağın değişmiş sisteminde fermente etmeye çalıştığı kalitesiz kahve çekirdekleri raflarda kopi luwak kahvesi olarak kilosu binlerce liraya satılıyor.

Gerçek bir kahve ve hayvan sever olarak gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki, bu kahveye ihtiyacımız yok. Birçok kahve çeşidine sahibiz. Tadını, aromasını, sertliğini demleme yöntemimizle ve kahvemizin yetiştiği bölgenin özelliğine göre seçerek en lezzetli kahveyi hiçbir hayvana zarar verme ihtimali olmaksızın içebiliriz.

Dünya Kahvelerini Denemek İster Misiniz?

Dünyanın 5 farklı ülkesinden (Etiyopya, Kenya, Brezilya, Kolombiya ve El Salvador) en lezzetli ve en kaliteli kahveleri taptaze paketleyerek oluşturduğumuz 3. dalga kahve kutumuz tam size göre. Farklı asidite, gövde ve notalara sahip bu kahvelerle dışarıda içtiğiniz kahveleri unutacaksınız.

Yanında filtre kahveye dair her şeyi bulabileceğiniz 12 sayfalık bilgi kitapçığıyla beraber 50’şer gramlık 5 paket halinde satılan Dünya Kahveleri Kutusu‘nu Muhiku’da inceleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

Daha Fazla

Kahve Falında Kartal Görmek Ne Anlama Gelir?

Kahve falında kartal görmek, fal sahibinin başarıya ulaşmak istediği konularda kararlı olması gerektiğini simgeler. Rahata ulaşmak istiyorsanız odaklanmanız gerekir.…