Kitap Özeti: Şeker Portakalı

Şeker Portakalı

Yazar: José Mauro De Vasconcelos
Türü: Edebiyat, Roman
Konusu: Ailesinden şiddet gördüğü için aradığı değerleri başkasında bulan bir çocuğun hikayesi.

Yazar Hakkında Bilgi

José Mauro De Vasconcelos, Şeker Portakalı

José Mauro De Vasconcelos 26 Şubat 1920’de Rio de Janerio yakınlarında bulunan Bangu Kasabası’nda dünyaya geldi. Yarı Portekizli yarı Kızılderili ailenin 11. çocugu olan José, iki ayrı kültürün yarattığı karmaşa ve yoksulluk içinde kendi şansını yaratmak zorunda kalacaktı.

Okuma yazmayı henüz okul hayatı başlamadan öğrenen José, ailesinin ekonomik durumu eğitim masraflarını karşılayamayınca eğitimine devam edebilmek için Natal’da yaşayan amcasının yanına yerleşti.

Lise eğitimini Natal’da tamamlayıp Üniversite’de Tıp eğitimine başladı. Ancak Tıp eğitimine yalnızca 2 sene devam edebildi. Eğitimini tamamlayamayan José her ne kadar Müzik, resim ve Felsefe alanında kendini geliştirmek istese de hayat şartları her zaman olduğu gibi onu isteklerinden mahrum bıraktı.

Hayatı boyunca garsonluk, tarım işçiliği, balıkçılık gibi birçok meslek grubunda durmadan çalışan José, tüm bunları yaparken kendine ve kurduğu hayallere inanmaktan asla vazgeçmedi. Sahip olduğu güçlü hayal gücü ve çocukluğunda yaşadığı sıkıntıları kağıda dökmeye başladı. Öyle ki kendi yaşadıklarından yola çıkarak hayat verdiği Zeze karakteri ile bir döneme damgasını vurup etkileri günümüzde de devam edecek olan Şeker Portakalı kitabını yazdı.

Yazdığı kitaplarla Brezilya filmlerine ve dizilerine konu olan José, çocukluğunda yaşadığı acılardan, akıttığı göz yaşlarından, hayatla olan savaşından, kararlarından, kararsızlıklarından ve yoksulluğundan tamı tamına 13 kitap çıkardı ortaya. Her biri apayrı bir değere sahip olan bu eserlerden en çok ses getireni “Şeker Portakalı” kitabını sizler için yorumladık.

Şeker Portakalı – İnceleme

Kitabın kahramanı Zeze çok zeki ve hayal gücü çok geniş bir çocuk. Tabi bir o kadar da yaramaz ve bu sebeple sık sık ailesinden şiddet görmektedir. Zeze’nin fakir bir ailesi var. Hayat ona adil davranmadan maalesef Zeze’yi  çabuk olgunlaştırmış. Öyle ki bazı zamanlar yetişkinler gibi konuşuyor, insanları anlayabiliyor.

Zeze acı çektikçe onu sayfalardan çekip kurtarmak, ona en sevdiği pastayı yapmak ve sarılmak isteği duyacaksınız.

Bazen sözlerimiz küçük bir yürekte onarılmayacak hasarlar bırakabilir, masum bir yürek kırılmaya müsait ve camdan daha naiftir.  Büyükler öyle midir? Yıkar, döker, kaldığı yerden devam eder. Çocuklar, içindeki masum dünya gibi sanırlar büyüklerin dünyasını ama maalesef durum hiç de öyle değildir. Büyüklerin dünyasının ne kadar acımasız olduğunu bu kitapta bir kez daha göreceksiniz. Zeze’nin penceresinden hayata bakabilmek için okunması gereken bir kitap.

Şeker Portakalı

‘‘ Onu düşünmekten kendimi alamıyorum, şimdi acının ne olduğunu gerçekten biliyordum. Ayağını  bir cam parçasıyla kesmek ve eczanede dikiş attırmak değildi bu. Acı, insanın birlikte ölmesi gereken şeydi. Kollarda, başta en ufak güç bırakmayan, yastıkta kafayı bir yandan öbür yana çevirme cesaretini bile yok eden şeydi…’’

Zeze ailesinden öğrenemediklerini hep başkalarından öğrenir. En çok da sevgiyi… Yaramaz olduğu için dayak eylemi günlük bir rutin haline gelmiştir. Çevresinde olan biten her şeyi bir ağaca anlatmaya başlar. Diğerleri onunla dalga geçtiği halde o içinden geçen her şeyi anlatmaya devam eder Şeker Portakalı’na. Anlayamaz kimseyi, neden onunla dalga geçtiklerini. Çünkü Zeze’nin sahip olduğu şey onlarda yoktur: “Hayal gücü”

Hüzünlü olduğu kadar keyifli olan bu kitapta dönem dönem çocukluğunuza dair izler görüp geriye bakma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Büyüklerin acımasız dünyasında yaşayan her küçüğün kalbinin ufak da olsa bir yerinde kalmış olan o izler bu kitap ile gün ışığına çıkıyor. Sayfaları çevirdikçe tuzlu deniz daha da yükseliyor. Zeze’nin maceraları José Mauro De Vasconcelos’a ait olan Güneşi Uyandıralım ve Delifişek ile de kaldığı yerden devam ediyor. Devam serisine geçmeden önce yedekte mendilinizi bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. 🙂

En Sevilen Dünya Klasiklerini Sizinle Buluşturuyoruz!

Kitap okumak, yepyeni ufuklara yelken açıp bambaşka hikayelerin kahramanı olmaktır. Kitap okumak, bulunduğunuz ortamdan uzaklaşıp bambaşka evrenlerde can bulmaktır. Bu noktadan bakınca kitap, paha biçilemeyen en güzel hediye ve en güzel arkadaştır. Sizi ve sevdiklerinizi yepyeni hikayeler keşfedip unutulmaz maceralar yaşamaya davet ediyoruz!

Muhiku olarak tasarladığımız kutularla sevdiklerinizin çayını ve kahvesini içerken dostu, kitap okurken yoldaşı, eğlencesinin ise mimarı olabilirsiniz. Bugün siz de Muhiku hediye kutuları ile hem kendinizin hem de sevdiklerinizin hayatına değer katabilirsiniz!

1 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

simyaci-kitap-ozeti
Daha Fazla

Simyacı Kitap Özeti

Simyacı, Paulo Coelho tarafından kaleme alınan ve ilk baskısını 1988 yılında yapan bir romandır. Macera türünde kaleme alınan…
kitap-okumayi-seven-birine-hediye-kitapli-kutu
Daha Fazla

Pembe Fili Düşünme Kitap Özeti

Pembe Fili Düşünme, Zeynep Selvili tarafından kaleme alınan kişisel gelişim türünde bir kitaptır. 2018 yılının en çok satan…