Ikigai – Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı Kitap Özeti

ikigai-kitap-ozeti

Son zamanlarda kimsenin elinden düşmeyen Ikigai, Japonların uzun ve mutlu yaşam sırrının paylaşıldığı bir kitaptır. Birden fazla yazar tarafından kaleme alınan bu kitap okuyacağınız en faydalı kitaplardan biri olacaktır. Ayrıca sevdiklerinize armağan edebileceğiniz harika bir hediye.

Kitap okumak; hiç bilmediğimiz diyarlarda, hiç bilmediğimiz kahramanların hikayelerine ortak olmaktır. Kitap okumak, bulunduğunuz ana sırtımızı dönüp bambaşka bir zihnimizi ve ruhumuzu dinlendirmektir. Bu açıdan baktığımız zaman kitap; paha biçilemeyen bir hediye ve benzeri olmayan bir dosttur.

Sizi ve sevdiklerinizi sıra dışı kahramanların, sıra dışı hikayelerine konuk olmaya davet ediyoruz! Muhiku olarak tasarladığımız hediye kutularıyla çay ve kahve keyfine ortak, kitap arkadaşı ya da eğlencesinin mimarı olabilirsiniz.

Bugün siz de Muhiku hediye kutuları ile hem kendinizin hem de sevdiklerinizin hayatına değer katabilirsiniz!

Yazarları Hakkında Bilgi

yazar-muhiku-blog

Ikigai kitabının özetine geçmeden önce yazarlarını tanıtmak isteriz. Bu eser Hector Garcia ve Francesc Miralles tarafından kaleme alınmıştır. Japonların günlük yaşantısını ve kültürünü anlatan kişisel gelişim kitabı son zamanlarda ülkemizde oldukça popülerleşmiştir.

Hector Garcia

1981 yılında İspanya’da doğmuştur, 2004 yılında Tokyo’ya taşınmış, ve Japonya’yla ilgili gözlemlerine hem A Greek in Japan kitabında hem blog yazılarında hem de dergilere yazdığı makalelerde yer vermiştir. 10 yıldan fazla yaşadığı şehirde okuyucularıyla birlikte her gün yeniden şehri keşfetmektedir.

Francese Miralles

İspanyol yazar, çevirmen ve müzisyendir. 1968 yılında İspanya’da doğmuştur.  Özellikle kişisel gelişim kitaplarında uzmanlaşan Miralles bir yayınevinde editörlük yaptıktan sonra istifa etmiştir. Şansını yazarlıkta denemeye karar vermiş.

Genç yetişkinler için yazdığı kitap büyük bir başarı yakalayınca kendini yazmaya adamıştır. Gazetecilik alanına da kayan yazar, İspanya’nın bazı gazete ve dergilerine yazılar göndermeye devam etmektedir.

Ikigai Kitabının Özeti

ikigai-konu

”Japonlar herkesin bir ikigaisi olduğuna inanır, her sabah yataktan kalkmaları için bir sebepleri vardır. İlham verici ve rahatlatıcı bu kitap sizlere kendi ikigainizi keşfetmeniz için gerekli tüm bilgileri veriyor. Aceleci davranmamanızı, hayat gayenizi keşfetmenizi, ilişkilerinizi canlandırmanızı ve kendinizi tutkularınıza adamanızı sağlıyor. Öyle ya, kim her gününü mutlu yaşamak istemez ki?” 

Her ülkeye ait bir yaşam felsefesi vardır Japonya’nın felsefelerinden biri de Ikigai‘dir. Japonya’nın Okinawa takımadalarında yaşayan halk, Dünya üzerinde yaş ortalaması en yüksek olarak biliniyor.

İnsan ömrünün 100 sene ortalamasından da yüksek olduğu Okinawa halkının sırrı ise günümüzde şöhretini Okinawa’dan binlerce kilometre ötelere kadar taşımaya başlayan; İkigai. Peki, nedir bu İkigai?

İki” hayat, “Gai” de amaç, gaye anlamlarına geliyor. Ikigai’yi kısaca kelime olarak; “Hayatın Amacı” olarak tanımlayabiliriz. Japonlar herkesin bir ikigaisi olduğuna inanır, insanların her sabah yataktan kalkmaları için bir sebepleri vardır.

Japon kültüründe emeklilik kelimesi yoktur. Ölmek istiyorsan emekli ol gibi meşhur deyimleri vardır. Ne olursa olsun, sağlıkları el verdikçe işlerini hevesle yapmaya devam ederler özetle ”işleyen demir ışıldar” felsefesi hakimdir.

Ikigai Felsefesi

Japonların ikigai felsefesi 4 elemente dayanıyor: sevdiğin, iyi olduğun, insanlığa hizmet eden ve para kazandığın bir şeyi yaparsan varoluş sebebine ulaşırsın. Bir nevi mutlu olma veya halinden memnun olma hali ama bu üç ögeden biri varken biri eksik olursa, duygusal hata durumları ortaya çıkar. Şöyle ki:

  • Sevmediğin şeyi yaparsan: rahatsın ama boşluktayım hissi,
  • İnsanlığa hizmet etmediğin durum: tatmin olur ama işe yaramazlık hissi,
  • Para almadığın şeyi yaparsan: haz ve doygunluk var ama parasal rahatlık olmaz,
  • İyi olmadığın şeyi yaparsan: heyecan ve hoşnutluk var ama belirsizlik hissi olur.

Bunun yanında da 2 elementin birlikte olduğu yerlerde de ek durumlar olduğu ifade ediliyor;

  • 2 elementin bir arada olduğu sevdiğin ve iyi olduğun duruma: tutku,
  • iyi olduğun ve parasal kazanç sağladığın duruma: uzmanlık,
  • para kazandığın ve insanlığa hizmet ettiğin duruma: kutsal görev,
  • insanlığa hizmet ettiğin ve sevdiğin duruma: misyon, görev olur.

İki yazarın da sık sık vurgu yaptığı konu: asla vazgeçmemek, neyi sevdiğini aramak, hayatımızda olumsuz şeyler olsa bile gülecek yanlar bulabilmek. Önemli olan yaşanan olumsuzluklar değil o olumsuzluklarla nasıl başa çıkıldığıdır.

Yıllar sonra insan geriye baktığında dolu dolu yaşanan anılar görmeli. İkigai sadece para kazanmak değil, bizim varlık sebebimiz, hayatımıza anlam katan şey. Bunu bulduğumuzda  ise zaman su gibi akıp gidecektir.

Ikigai’nin 10 kuralı

  • Öncelikle emekliliği unutun, aktif kalın.
  • Kötü anda bile gülümsemeyi ihmal etmeyin.
  • Egzersiz yapmaya sürekli devam edin.
  • Çevrenizde iyi insanlar, iyi arkadaşlarınız olmasına özen gösterin.
  • Doğal yaşamı asla arka plana atmayın. Siz de onun bir parçası olduğunuzu unutmayın.
  • Acele anında yavaşlayın. Yetişmezse diye dert edip hata yapmaktansa yavaşlayın.
  • Daima keyif aldığınız uğraşlar ile meşgul olunuz.
  • Her sabah uyandığınızda ne için uyandığınız gayesi sizinle olsun.
  • Teşekkür etmeyi bilin ve Ikigai’nizi takip edin.

Kitapta alıntılanan iki söz gerçekten çok güzel;

  • “Sadece faal kalırsanız bir yüzyıl yaşamak istersiniz.” ( Japon Atasözü)
  • “Defalarca ne yapıyorsak oyuz. Bu yüzden mükemmellik bir eylem değil, bir alışkanlıktır.” (Aristoteles)

Uzun ömür konusunda Guinness rekorunu elinde tutan Ogimi’de  söylenen bir şarkının sözleri şu şekilde aktarılıyor;

Sağlıklı ve uzun bir yaşam için;

  • Erken yat, erken kalk, sonra yürüyüşe çık.
  • Hoşlandığın şeyden az az ye.
  • Her günü sükunetle yaşa ve keyfini çıkar yolculuğunun.
  • Arkadaşlarınla iyi geçin.
  • parmaklarının ne kadar yaşlandığına takılmamak işin sırrı, onları çalıştırmaya devam ettirirsen, kutlarsın yüzüncü yılını.

Japonya’da uzun, sağlıklı ve mutlu yaşam sürüldüğünü nüfusun demografik yapısına bakınca anlamaktayız. Uzun ve sağlıklı yaşam birden fazla faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olmaktadır.

Sağlıklı bir yaşam felsefesine uyarak yaşamak, sağlıklı yemekler yemek, spor yapmak ve işini severek, sıkılmadan yapmak. Uzun bir yaşamınız olacaksa, yaşama amacınız olmalı ve bu sayede dünyada geçirilen süreyi anlamlı ve yararlı bir biçimde geçirebiliriz.

Eğer yaşlı, hasta, yorgunsanız Japonlar,  az da olsa insanın kendisini meşgul ederek küçük küçük işler yapmasını öneriyor. Bu sayede insan dinç ve meşgul kalacaktır. Emekli olmama ve aktif bir yaşam sürme, iyi dostluklar kurma, %80 oranında doyarak sofradan kalkma, her gün egzersiz yapma, günümüzü aydınlatan her şeye şükranımızı sunma, doğa ile yeniden bağlantı kurma, gülümseme, anı yaşama, ikigaimizi takip etme gibi eylemler de ikigaimizi bulma yolunda bize yardımcı oluyormuş.

Herkesin “ikigai“sini bulması dileğiyle…

1 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

Daha Fazla

Kitap Özeti: Şeker Portakalı

İçindekiler Gizle Şeker PortakalıYazar Hakkında BilgiŞeker Portakalı – İncelemeEn Sevilen Dünya Klasiklerini Sizinle Buluşturuyoruz! Şeker Portakalı Yazar: José…
simyaci-kitap-ozeti
Daha Fazla

Simyacı Kitap Özeti

Simyacı, Paulo Coelho tarafından kaleme alınan ve ilk baskısını 1988 yılında yapan bir romandır. Macera türünde kaleme alınan…