Kenya Kahvesi Özellikleri Nelerdir, Nasıl Yapılır?

kenya-kahvesi-ozellikleri-nelerdir-nasil-yapilir

Kenya, Afrika kıtasının doğusunda yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşuları; Güney Sudan, Uganda, Somali, Tanzanya ve Etiyopya’dır. Hint Okyanusu’na kıyısı olan ülkenin başkenti Nairobi’dir. Diğer taraftan Kenya kahvesi dünyada popüler olan kahve türlerinden birisidir.

Üçüncü nesil kahve dalgası beraberinde “nitelikli kahve” kavramını öne çıkardı. Bununla birlikte nitelikli kahve, kahvenin kökeninden demleme yöntemine kadar pek çok noktaya dikkat çekiyor. Bu sebeple kahvenin geldiği yer oldukça önemli. Kenya da nitelikli kahvenin peşindeki tutkunların en çok tercih ettiği ülkelerden biri.

dunya-kahvelerini-kesfedin

Dünya kahvelerini Muhiku ile deneyin! Kendiniz ve sevdikleriniz için en kaliteli kahve çekirdeklerinden seçilen kahvelerle eşsiz bir tadım şöleni hazırlayın. Mithra Coffee’nin en lezzetli kahve çeşitlerinden seçilen kahvelerle hazırlanan hediye kutusu ile sevdiklerinize en lezzetli armağanları verin!

Kenya kahveleri 1700 ile 1800 metre arasında yetişir. Kenya’nın toprakları volkanik açıdan oldukça zengindir.160 Bin hektarlık büyüklüğe sahip bir alanda üretim yapılmaktadır. Çiftçiler Arabica türündeki Kenya kahvesini Kasım-Aralık aylarında hasat ediyorlar. Kenya’nın yüksek yaylalarında yetişen kahve gövde olarak zengin ve ağır, asitlik açısından parlak ve kokulu bir aromaya sahiptir.

Ülkenin konumu yılda iki hasata izin verir. Çiftçiler hasat sırasında hastalıklı ve zarar görmüş kahve çekirdeklerini ayrılar. Sağlıklı mahsüller ise otuz altı saate varan bir fermantasyon sürecinden geçirilir. Bu aşamanın amacı kahve tanelerinin üstünde biriken sümüksü ve şekerli tabakadan kurtulmaktır. Daha sonra ise mahsüller kurutularak öğütülmeye gönderilir.

Kenya Kahvesi Hakkında Bilgi

kenya-kahvesi-hakkinda-bilgi

Kenya dünyanın en gelişmiş kahve endüstrilerinden birisine sahiptir. Üretim, işleme, öğütme ve pazarlama ise gelişmiş Kooperatifçilik sistemi ile yürütülür. 20. yüzyıl da kahve ile tanışan Kenya günümüzde 100 milyon ton yıllık üretimle dünya 16.’sıdır.

Ayrıca başarılarının anahtarı olduğunu düşündükleri Açık Artırma İhracatı sistemini sürdürmektedirler. Kahve üretiminden 150 Bin çiftçi ve yaklaşık 6 milyon Kenyalı gelir elde etmektedir. Üretimin üçte ikisini küçük ölçekli üreticiler sağlarken üçte birini büyük tarlalar karşılamaktadır. Kahvenin bu denli önemli bir ürün olmasına karşın Kenyalı kahve çiftçileri sosyo-ekonomik faktörler göz önüne alındığında dünyanın fakirleri kısmında yer alırlar.

Kenya kahvesi boyut olarak üçe ayrılıyor. Bunlar E(Elephant), PB(Peaberry), ve AA’dır. AA piyasada bulunan en yaygın Kenya kahvesi türüdür. Çapı 7.2 mm’dir. Kenya AA kahvesi dünyada en parlak kahve çekirdeklerinden biri olarak nitelendirilir. Bu durum kahveseverler arasında tartışılıyor. Fakat kahve uzmanları tarafından en çok tercih edilen kahve türlerinden birisidir.

Kenya AA kahvesi yüksek talep alması ile iyi bir derecelendirmeye sahiptir. Kenya AA’nın kalitesi tek kökenli olarak satılmasından yani harmanlarda sık olarak kullanılmayışından gelir. Piyasadaki arz ve talep dengesine göre yılın belirli dönemlerinde fiyat dalgalanmaları görülebiliyor.

Kenya AA kahvesinde doğal bir parlaklık kazanması ve tat açısından kahvenin kavrulması dengeli olmalıdır. Koyu kavrulan kahve çekirdekleri aroma kaybına uğrasa da bu tüketim şeklini tercih eden kişiler de vardır. Kenya kahvesi de diğer tek kökenli Arabica kahvelerde olduğu gibi taze kavrulmuş olması eski olanlarına göre daha iyi tatlar vermektedir. Kenya kahvesi yapı olarak güçlü asiditeye sahiptir. Narenciye ve limon kabuğu tatlarını andırır.

1950’lerde Scott Laboratoires tarafından melez türler piyasaya sürüldü. Bunların en bilineni SL28 ve SL34’tür. Bunların ikiside Bourbon çeşididirve büyük gövdelidir. Ayrıca aynı şirketin ürettiği Batian ve Ruiru11 gibi türleri de popülaritesini artırmaktadır.

Kenya Kahvesi Nasıl Demlenir?

kenya-kahvesi-nasil-demlenir

Dünyanın en lezzetli kahveleri arasında yer alan Kenya kahvesini hazırlamak için; bir yemek kaşığı French press ayarında öğütülmüş kahveye, French presse ve içme suyuna ihtiyacınız var. Kenya kahvesini hazırlamak için:

  • İçme suyunu 95 santigrat dereceye ulaşıncaya kadar ısıtın. Eğer ısıyı ölçecek bir aletiniz yoksa kaynamış suyu birkaç dakika dinlendirmeniz de yeterli olacaktır.
  • Isıttığınız su ile önce French pressi çalkalayın.
  • French pressin içine bir çorba kaşığı Kenya kahvesini ekleyin.
  • Kahvenin üzerine 30 ml su ilave edin ve yaklaşık 30 saniye kadar bekleyin.
  • Daha sonra suyun miktarını 255 ml’e tamamlayın ve kahveyi 4 dakika demlenmeye bırakın.
  • Demlenen kahveyi süzün ve servis edin.

Afiyet olsun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir