Kedim Kumunu Yiyor – Kediler Kedi Kumu Yer mi, Neden Yer?

kedim-kumunu-yiyor-kediler-kedi-kumu-yer-mi-neden-yer

Kedim kumunu yiyor neden diye soran kişilerin sayısı yadsınamayacak kadar fazladır. Biz de  sizleri bu konuda bilgilendirmek istedik. Kedi neden kum yer tartışacağımız bu yazımızda size detaylı bilgiler vermeyi amaçlıyoruz.

Gıda dışı beslenme yanı pika denilen bu durum genelde kedilerin meraklarından kaynaklanmaktadır. Ancak tabii ki bunun altında daha önemli sorunlar da yatıyor olabilir. Bu nedenle kedinizi gözlemlemeniz ve bir veterinere danışmanız önemlidir.

Biz yazımızda kediler neden kedi kumu yer ve kedinin kum yemesi nasıl engellenir gibi konulara değineceğiz.

Ancak yazımıza geçmeden önce size Muhiku’nun hediye kutusu seçeneklerinden bahsetmek isteriz. Muhiku, geleneksel hediyelerden sıkılanların bir numaralı adresi. Siz de kedinizi biraz şımartmak ister misiniz?

🐈 Muhiku’nun evcil hayvan ürünleri kategorisinde yer alan ürünlerle patili dostunuzu mutlu edebilirsiniz. Ayrıca kedi hediye kutusu seçenekleriyle de birbirinden güzel ürünlerin bir arada olduğu bir hediyeyle dostunuzu mutlu edebilirsiniz.

O halde lafı daha fazla uzatmadan kedim kumunu yiyor diyenlerin aklındaki soru işaretlerini gidermek için yazımıza geçelim. Keyifli okumalar dileriz.

Neden Kedim Kumunu Yiyor?

neden-kedim-kumunu-yiyor

Kedinizin kum yemesi sizi endişelendiriyor olabilir. Ancak bazı kedilerde tuvaletini yaptıktan sonra kumla oynama, kumu eşeleme ve hatta yeme gibi durumlar görülebilir. Peki bunun sebebi nedir? Kedi kedi kumunu neden yer?

Kedinizin kumunu yemesinin arkasında pek çok sebep olabilir. Kediler meraklı hayvanlardır, sırf meraktan bile kumun tadına bakıyor olabilirler. Kedinizin kum yediğini fark ettiğinizde veterinere başvurmalısınız.

Meraklı dostunuzun kum yemesinin farklı sebepleri de olabilir. Araştırmalara göre yeterli besin almayan kedilerde kum yeme belirtisi olması çok daha olası. Bu nedenle kedim kedi kumu yiyor diyorsanız kedinizin beslenmesine de dikkat etmelisiniz.

Kedilerde pika yani gıda dışı beslenme durumunun görülme sebepleri nelerdir?

  • Merak: Bazı kediler yalnızca meraktan, kumun tadını merak ettiklerinden bu davranışı gösterebilirler.
  • Can sıkıntısı: Kedinizin canı sıkılıyorsa, onunla yeterince oyun oynamıyorsa bu davranışı gösterme olasılığı vardır. Bunu engellemek için kedinizle oyun oynamanız önemlidir.
  • Anemi: Araştırmalara göre anemisi olan kediler kum yemeye daha yatkın oluyorlar.
  • Beslenmeye bağlı vitamin ve mineral eksiklikleri: A ve B1 vitamini, Taurin ve Magnezyum gibi kedi sağlığı için önemli vitamin ve minerallerin eksikliğinde kediniz bunları kumundan karşılamaya çalışıyor olabilir. Bu sebeple içerik yönünden zengin mamalara yönelebilirsiniz.
  • Nörolojik hastalıklar: Kedinizin kumunu yemesini ardında bazı hastalıklar yatabilir. Bu nedenle veterinere danışmanız gerekir.
  • Böbrek hastalığı: Kedinizin kum yemesinin hem sebebi hem sonuçlarından biri böbrek hastalığı olabilir.

Burada belirttiğimiz nedenler önemli sonuçlar doğurma ihtimali olan nedenlerdir. Bunların saptamasını yapacak kişi de veterinerdir. Eğer kedinizde kum yeme gibi bir problemler karşılaştıysanız derhal veterinere gitmelisiniz.

Neden Yavru Kedim Kumunu Yiyor?

neden-yavru-kedim-kumunu-yiyor

Yetişkin kedim kumunu yiyor diyenler kadar yavru kedisinin kum yediğini söyleyen kedi sahipleri de vardır. Yavru kediler her şeyi yeni yeni öğrendikleri için yetişkin kedilere göre çok daha meraklı olurlar. Bu nedenle yavru kediniz kum yiyorsa yalnız meraktan kaynaklanma olasılığı oldukça fazladır.

Ancak kedinizde gördüğünüz davranışları veterinere aktarmanız önemlidir. Çünkü kedinin kum yemesinin altından yatan nedenler bazen pek ciddi olabiliyor. Hatta bu nedenler çok ciddi sonuçlar da doğurabiliyor. Bu nedenle yavru kedim kedi kumu yiyor diyenlerdenseniz bunu önemsemenizi tavsiye ederiz.

Gelin şimdi kedi kumu yemesi zararlı mi, yerse ne olur gibi soruların yanıtlarına bakalım.

Kedi Kum Yerse Ne Olur?

kedi-kum-yerse-ne-olur

Kedilerin kum yemesi ”kedi kum yerse olur mü”, ”yavru kedi kum yerse ne olur” gibi soruları doğuruyor ve insanları endişelendiriyor. O halde gelin kedi kumunu yiyor ise bunun sonucunda ne olur bakalım.

  • Kedinizin kum yemesi midesinde tıkanmalara yol açar. Bunun sonucunda da kusma gibi problemler ortaya çıkar.
  • Kum kediler için yenilenebilir bir ürün değildir İçinde kedilerin sağlığı için zararlı olan maddeler barındırır. Bu da kedinizin zehirlenmesine yol açar.
  • Kediler vücutlarında bir problem olduğunu genelde kusarak ve ishal olmalarıyla gösterirler. Bu nedenle kum yediklerinde de ishal olurlar.
  • Ayrıca bağırsak ve böbreklerinde sorun çıkma olasılığı da vardır.

Bu problemlerden kedinizi korumak için kum yemesini önlemeniz gerekir.

Kedi Kumu Yemesi Zararlı mı?

kedi-kumu-yemesi-zararli-mi

Daha önce de belirttiğimiz gibi kedilerin kum yemesinin nedenleri oldukça önemlidir. Kediniz kum yiyerek size vücudundaki eksiklerin haberini veriyor olabilir. Ancak kedi kumları kedilerin yiyeceği konumunda değildir. Kumlar içlerinde birçok zararlı madde taşır.

Bu nedenle kedinizin kum yemesini engellemeniz gereklidir. Peki bunu nasıl yapacaksınız? Şimdi kedinizin kum yemesini nasıl engelleyeceğinizden bahsedelim.

Kedim Kum Yiyor Ne Yapmalıyım?

kedim-kum-yiyor-ne-yapmaliyim

Siz de kedi kumunu yiyor ne yapmam gerek mi diyorsunuz? Merak etmeyin, bu ciddi bir durum olsa da kedinizi bu davranıştan vazgeçirmek pek zor değil.

Kedilerin ne kadar meraklı hayvanlar olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Birçok kedi de değindiğimiz gibi sırf meraktan ya da can sıkıntısından kum yiyor. Bu noktada sevinebilirsiniz. Çünkü kedinizin sırf meraktan ya da can sıkıntısından kum yemesi anemi ve diğer vitamin eksikliği gibi sorunların olmadığını gösterir.

Ancak burada size çok büyük görev düşüyor. Çünkü kedinizin merakını başka bir yöne çevirmek sizin elinizde. Ayrıca kediniz eğer can sıkıntısından kum yiyorsa bu ona yeterince vakit ayırmadığınız, onun için yeterince oyun zamanı yaratamadığınız anlamına gelir.

Bunun için kedinize kedi oyuncağı alarak hem ilgilerini kumdan çekebilir hem de birlikte güzel vakit geçirmenizi sağlayabilirsiniz. En güzel kedi oyuncağı seçeneklerini nereden bulacağım diye düşünüyorsanız, merak etmeyin. Muhiku’da yer alan kedi oyuncakları ile kedinizin kötü davranışlardan uzaklaşmasını sağlamak elinizde.

Eğer kedinizin kum yeme sebebi beslenme alakalı bir durum ise veterinerinizin yönlendirmeleri doğrultusunda kedinize yeni bir beslenme rutini oluşturabilirsiniz.

Muhiku Blog olarak kedilerin beslenmesine ve bakımına dair pek çok yazı yazdık. Eğer bir kedi sahiplendiyseniz ve zorluk yaşıyorsanız size yardımcı olacağız. Şimdi kedi bakımı hakkındaki yazılarımızı okuyarak kedinizin mutluluğu için en uygun yöntemleri öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

kedi-beslenmesi-nasil-olmali
Daha Fazla

Kediler Kuru Fasulye Yer mi?

İçindekiler Gizle Kediler Bakliyat Yer mi?Kediler Barbunya Yer mi?Kediler Fasulye Yer mi?Kediler Nohut Yer mi?Kuru Fasulye Kedilere Zararlı…