Kediler Tatlı Yer mi? Kedilere Tatlı Yasak mı?

kediler-tatli-yerse-ne-olur

Sokakta ve evde birçok kedi dostumuz var. Bu dostlarımızı besleyen insanlar için bir kedinin nasıl beslenmesi gerektiğini bilmek büyük önem taşır. Bir kedinin neler yemesi gerektiğini bilmek kadar kedilerin ne yemesi yasak bilmek de gerekir. Bu konuda ortaya çıkan sorulardan biri de kediler tatlı yer mi sorusudur.

Bu yazımızda size tüylü dostlarımızın beslenmesinde büyük bir soru işareti olan tatlıdan bahsedeceğiz. Ancak yazımıza geçmeden önce, Muhiku’nun kediler için için özel olarak hazırladığı kutulardan bahsetmemek olmaz.

İçinde tasma, oyuncak kemik, ödül maması ve çok daha fazlası yer alıyor. Birçok zevkli ürünü bir araya getiren bu kutular hem kedinize hem de size çok büyük bir zevk verecektir. Ayrıca bu kutuları, kedi sahibi bir arkadaşınıza hediye olarak da alabilirsiniz. Şimdi lafı daha fazla uzatmadan yazımıza geçelim.

Kedilere Tatlı Verilir mi?

kediler-cikolata-yer-mi

Sokakta ve evde beslediğimiz kediler hayatımızda büyük bir yere sahiptir. Onların sağlıklı beslenmesini isteriz. Ve tabii ki, onları zararlı yiyeceklerden de uzak tutmak isteriz. Bu konuda ortaya birçok farklı soru çıkar.

Örneğin, kedi tatlı patates yer mi de bu sorulardan biridir. Biz ise bu yazımızda araştırılan en genel konulardan biri olan kediler tatlı yer mi konusu işleyeceğiz. Böylelikle kedinizin tatlı ile ilişkisine daha geniş bir çerçevede değineceğiz.

Bazen kedilerin tatlı yediğine şahit oluruz. Bu da aklımızda soru işaretleri oluşmasına neden olur. Bildiğiniz gibi kediler etobur canlılardır ve tatlı yemelerine gerek yoktur.

Çünkü zaten tatlının tadını alamazlar. Tatlı yemek kedilerin sağlığı için uygun bir gıda olmamakla birlikte bazı durumlarda tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Bu yüzden, kedilere tatlı vermemeniz en sağlıklısı olacaktır.

Kediler Tatlı Yerse Ne Olur?

Belirttiğimiz gibi, aslında kedilerin tat alma duyuları bizden çok farklıdır. Bu sebeple tatlının tadını alamazlar. Buna rağmen kedilerin meraktan herhangi bir tatlıyı yediğine şahit olabilirsiniz.

Peki kediler tatlı yer mi, yerse ne olur? Kediler de tıpkı insanlar gibi şekeri fazla aldıkları durumlarda sağlık sorunları yaşayabiliyorlar.

Fazla şeker alımının kedilere neler yaptığına bakalım:

  • Görme kaybı
  • Şeker hastalığı
  • Obezite
  • İdrar yollarında sıkıntılar
  • Zehirlenmeler
  • Kalp krizi riskinin artması

Ayrıca nadir de olsa sebep olduğu şeyler de şunlardır:

  • Alerjik reaksiyonlar
  • Bağışıklık sisteminde düşüş yaşama
  • Düşük yapma
  • Ölü yavru kedilerin doğması
  • Yavru kedilerde gelişiminde deformasyon
  • Kan damarı kırılganlığında artış
  • Erken yaşlanma

Bu sayede yavru kedi tatlı yer mi sorusuna da cevap vermiş olalım. Yavru kedinin tatlı yemesi yetişkin kedilerde olduğu gibi sağlık sorunlarına yol açar.

Hatta tatlı yavru kedinin gelişiminde de sorunlar yaşamasına neden olur. Bu sebeple yavru kedilerinizi tatlıdan uzak tutmanız yararına olacaktır.

Kediler Şerbetli Tatlı Yerse Ne Olur?

Minik dostunuzu masanızın üstünde bıraktığınız baklavayı yerken mi gördünüz? Kedi gibi meraklı hayvanlar görünüşü ve dokusu ilgisini çektiğinden bazen yememeleri gereken şeyleri yerler.

Kediler için bütün tatlılar gibi şerbetli tatlılar da zararlıdır. Burada önemli olan kedinizin ne kadar şerbetli tatlı yediğidir.

Eğer kedi az miktarda tatlı yemişse endişelenecek bir şey yoktur. Ama eğer fazla yemişse kediyi veterinere götürüp kontrol ettirmekte fayda vardır. Çünkü bir kedinin şerbetli tatlı yemesi yukarıda bahsettiğimiz sonuçlara neden olabilir. Bunun tekrarlamamasına dikkat etmelisiniz.

Kediler Sütlü Tatlı Yer mi?

kediler-neden-tatli-yememeli

Dostlarımızın beslenmeleriyle ilgili gelen sorulardan biri de kediler sütlaç yer mi sorusudur. O sebeple biraz da sütlü tatlılara yer verelim istedik. Konu sütlü tatlılar olduğunda karşımıza bir diğer tehlikeli durum da çıkar. Bu da sütlü tatlıda bulunan laktozun kediler tarafından zor sindirilen bir içerik olmasından kaynaklıdır.

Kedilerin sütü çok sevdiğini düşünebilirsiniz. Reklamlarda, dizi ve filmlerde kedilerin önüne bir kap süt koymak çok yaygındır. Ancak bunun bir hata olduğunu söylememiz gerekir. Tıpkı bizim gibi kediler de inek sütünde bulunan laktozu zor sindirir.

Ayrıca, kediye fazla süt verilmesi ishal olmasına ve diğer birçok soruna yol açabilir. Bu sebeple de kediler için zarar yiyecekler arasındadır.

Tam olarak bundan ötürü kediye sütlü tatlı da verilmemelidir. İçinde hem şeker hem de süt olan bu yiyecek kedinizin sağlığı için bir tehdit unsurudur.

Kedim Tatlı Yedi Ne Yapmalıyım?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, tüylü dostlarımız aslında tatlının tadını alamazlar. Ancak bazen merak ettiklerinden ötürü tatlı yediklerine şahit oluruz.

Elbette, en iyisi kedinin tatlıyı hiç yememesidir. Ancak kediniz tatlı yemiş olabilir, peki bu konuda ne yapmanız gerek? Öncelikle endişelenmeyin. Azıcık bir miktar yemişse bir sorun çıkmayacaktır ama bunun tekrarlanmamasına dikkat edin.

Ancak eğer kediniz fazla miktarda tatlı yediyse o zaman en doğrusu bir veterinere gitmek olacaktır. Bu konuda ne yapmanız gerektiği konusunda size en doğru bilgiyi verecek olan veterinerdir. Sizin elinizden gelen tek şey kedinizin daha fazla tatlı yemesini önlemekten başka bir şey değildir.

Biliyorsunuz ki kediler bulundukları yer konusunda çok meraklılar. Bu yüzden tatlıları onların erişemeyeceği yerlere koymanız büyük önem taşıyor. Bu sayede sizin gözetiminizde olmadıkları zamanlarda dahi tatlı yiyor mu acaba diye düşünmek durumunda kalmazsınız.

Kediler Neden Tatlı Yememeli?

Buna karşılık vereceğimiz cevap ileride sağlık sorunlarına yol açacak olmasıdır. Tatlı kedilerin yalnızca meraktan yedikleri bir yiyecek. Ayrıca onlara hiçbir faydası olmayan bir gıda. Ancak ne yazık ki uzun vadede birçok sağlık sorununa da yol açıyor.

Kediler Tatlı Yerse Kör Olur mu?

kediler-tatli-yerse-kör-olur-mu

Konu kedilerin beslenmesi olduğunda karşımıza en çok çıkan sorulardan birinin kediler tatlı yer mi olduğundan bahsetmiştik. Karşımıza en çok çıkan bir diğer soru ise kedilerin tatlı yediğinde kör olup olmayacağıdır.

Evet, aşırı tatlı tüketen kedilerin kör olma ihtimali vardır. Ancak bu miktarın tam olarak ne kadar olduğu konusunda belli bir miktar söylemek yersizdir. Çünkü bütün kedilerin sağlık durumu ve bağışıklığı birbirinden farklıdır.

Bu konuda veterinerinize danışmak en mantıklısı olacaktır. ancak unutmayın ki kedilerin tatlı yemesine gerek yoktur. Bundan ötürü tatlıyı tamamen uzak tutmanız en doğru karar olacaktır. Kedilerin kan şekerinin düştüğü zamanlar da olur elbette.

Ancak bu gibi zamanlar için de doğal şeker deposu olan meyvelerimiz bulunur. Bu zamanlarda veterineriniz size verip vermemeniz gerektiğini söyleyecektir. Kendi kendinize kedinize meyve de vermemeye özen gösterin.

Kediler Ne Kadar Tatlı Yerse Kör Olur?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kediler aşırı şeker tükettiğinde kör olabilirler. Ancak burada belli bir miktar söylemek yanlış olacaktır. Çünkü söylediğimiz gibi bu kediden kediye farklılık gösterir. Bu tarz konularda kedinizle birebir ilgilenen veterinerinize danışabilirsiniz. Kedinizin sağlık durumunu en iyi o bilir.

Tüm bu bilgilerin yanı sıra kedi beslenmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz Kediler Ne Kadar Mama Yer?- Yaşa Göre Önerilen Mama Miktarları blog yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir

kediler-ceviz-yer-mi
Daha Fazla

Kediler Ceviz Yer mi?

İçindekiler Gizle Kedim Ceviz Yerse Ne Olur?Kediler Kuruyemiş Yer mi?Yavru Kediler Ceviz Yer mi?Ceviz Kedilere Zararlı mı?Kuruyemişler Kedilere…