Kediler Ne Yer, Kedilere Mama Dışında Ne Verilir?

Kediler ne yer, kedilere mama dışında ne verilir diye merak edenler için dopdolu bir içerik hazırladık!

Söz konusu evcil dostlarımızın beslenmesi olduğunda dikkatli davranmamız onların sağlıkları açısından oldukça önemli. Siz de biliyorsunuz ki her hayvan türünün beslenme şekli birbirinden farklı.

Bu yüzden de her besinin her hayvana verilmesi çok doğru bir yaklaşım şekli değil. Bu yazımızda sizler için kediler ne yer, kedilere mama dışında ne verilir gibi konulara değineceğiz.

Gün sonunda aldığınız bilgiler doğrultusunda kediniz için doğru seçimler yapacağınızdan hiç şüphemiz yok. Öyleyse gelin içeriğimize geçelim, şimdiden keyifli okumalar dileriz.

Kedinizi şımartmaya var mısınız? Muhiku’nun evcil hayvan ürünleri kategorisinde yer alan hediye kutusu seçenekleri bizce biricik dostlarınız çok sevecek. Dilerseniz siz de kedilere özel hazırlanan hediye kutularını tercih ederek kedilerinizi mutlu edebilirsiniz.

Kediler En Çok Ne Yemeyi Sever?

kediler-ev-yemegi-olarak-ne-yer

Söz konusu kediler olduğunda onların sağlıkları için doğru bir beslenme planı uygulamak çok önemli. Kediler damak tadı konusunda oldukça seçici hayvanlardır.

Hatta çoğu zaman kuru mama konusunda bile aromasına göre oldukça seçici olduklarını siz de biliyorsunuzdur. Peki kediler en çok ne yemeyi sever?

Gelin bu başlık altında kedilerin sevdiği ve sağlıkları açısından onlar için tehlikeli olmayan besinler nelermiş bir bakalım.

Balık Ürünleri

Kediler için protein kaynağı olan balıklar doğru oranda verildiği takdirde  kediniz için oldukça faydalıdır. Suda haşlayarak kediniz için hazırlayacağınız; hamsi, istavrit, uskumru ya da tekir gibi balıkları çok olmamak şartıyla yedirebilirsiniz.

Fakat unutmayın ki balığı yağda kızartmaktan ya da çiğ bir şekilde sunmaktan kaçınmalısınız.

Havuç

Kedilerin oldukça sevdiği ve besinsel anlamda oldukça sağlıklı bir diğer besin kaynağı havuçtur. Genellikle yaş kedi ve köpek mamalarında sıklıkla gördüğümüz havuç göz ve diş sağlıkları için oldukça faydalıdır.

Yoğurt

Kedilerin bir diğer favorisi yoğurttur. Fakat yoğurdun içerisinde laktoz bulunduğundan dolayı fazla tüketimde sindirim problemlerine neden olabilmektedir. Bu nedenle az miktarda tüketilmesi kediniz için çok daha sağlıklı olacaktır.

Yumurta

Çiğ olmaması koşuluyla yumurta da kedilerin sağlığı için oldukça faydalıdır. İhtiyaç duydukları protein miktarını önemli ölçüde karşılayan yumurta ara sıra verilebilecek besinlerdendir.

Bu konuda dikkat edilmesi gereken tek nokta kedinizin yumurtaya karşı bir alerjisi olup olmamasıdır.

Ton Balığı

Çok sıklıkla verilmemesi koşuluyla, yağı süzülmüş ton balığı kediniz için harika bir ara öğün olacaktır.

Ispanak

Kedilerin bir diğer sevdiği besin ıspanaktır. Ispanak tüketiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da haşlanmış ıspanağın öğün içeriğine karıştırılarak verilmesidir.

Yalnız unutmadan hatırlatalım böbrek ve idrar problemleri olan kedilerin ıspanak tüketmesi sakıncalıdır.

Sokak Kedileri Ne Yer Ne İçer?

sokak-kedileri-ne-yer-ne-icer

Sokak kedilerinin beslenmesi de oldukça önemlidir. Aç kalan ve yeterli beslenemeyen kediler doğal olarak çöplere yönelirler.

Bu durum da onların sağlıkları açısından oldukça tehlikelidir. Bu yüzden sokak kedileri ne yer noktasında hassas davranılması gerekmektedir.

Kuru Mama

Sokak kedilerinin beslenmesi noktasında ilk olarak tavsiye edilen besin elbette kuru mamalardır. Kuru mamalar içerisindeki yeterli protein ve vitaminlerle kedilerin sağlıklarını korumalarında önemli rol oynarlar.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da kullandığınız mamanın içeriğinin temiz olmasıdır.

Maalesef piyasada zararlı kuru mama çeşitleri de oldukça fazla. Özellikle market mamalarından kaçınmanızı ve veterinerlerin tavsiye ettiği skaladaki mamalara yönelmenizi tavsiye ederiz.

Peki kuru mamaya ek olarak kedinize ne verebilirsiniz? İşte kediniz için tercih edebileceğiniz besinler.

Sebze ve Et Püresi

Sokak kedileri için özellikle kış aylarında verilebilecek besleyici gıdalar arasında evinizdeki malzemelerle yapabileceğiniz püreler yer alıyor. Bir patates, bir havuç ve bir de az miktarda tavuk ya da ciğeri haşlayarak püre haline getirebilirsiniz.

Dilerseniz içerisine biraz da ekmek ekleyerek kedileriniz için hem doyurucu hem de besleyici bir öğün hazırlayabilirsiniz.

Su

kedi-su-tuketimiMevsim fark etmeksizin unutulmaması gereken en kritik içecek sudur. Eğer sokakta tüyleri kirli ve birbirine yapışmış bir kedi gördüyseniz çok yüksek ihtimalle uzun süre susuz kalmıştır. Tıpkı bizler gibi kedilerin de sağlığı açısından oldukça önemli ve zorunlu olan su tüketimi aksatılmamalıdır.

Yaş Mama

Sürekli tüketimi veterinerler tarafından tavsiye edilmese de ara sıra sokaktaki dostlarınıza yaş mama vermek onları oldukça mutlu edecektir. Dilerseniz yaş mamayı kuru mamayla karıştırarak hazırlayabilir ve böylece daha doyurucu bir öğün verebilirsiniz.

Makarna ve Ciğer Karışımı

Özellikle kışın sokak kedileri ne yer diye düşünüyorsanız, sokaktaki dostlarınıza kuru mama dışında yemek vermek istiyor fakat bütçenizi çok zorlamak istemiyorsanız size harika bir tavsiyemiz var!

Sık tüketimi tavsiye edilmese de ara sıra sokak canlarımıza haşlanmış ciğer ve makarna karışımı verebilirsiniz. Onlar için oldukça keyifli ve doyurucu olan bu öğün özellikle kış aylarında onlar için oldukça faydalı olacaktır.

Ev Kedileri Ne Yer Ne İçer?

ev-kedisiEv kedilerinin beslenmesi konusu yıllardır pek çok kez tartışma konusu olmuştur. Evde hazırladığınız yemekler kediniz için sağlıklı mıdır gelin bu konuya birlikte göz atalım.

Kedinizin beslenme düzeni temelde sağlıklı ve veterinerinizin tavsiye ettiği kuru mamadan oluşmalıdır. Kediler çok çeşitli beslenme tiplerine ayak uyduramazlar ve bu yüzden evde vereceğiniz besinler ara sıra olmalıdır.

Özellikle ev yemekleri; tuzlu, yağlı, baharatlı ya da şekerli olduklarından dolayı kediler için tercih edilmez. Bunun yanı sıra yağsız pişirdiğiniz et, balık ve tavuk gibi ürünleri az olmak koşuluyla kılçık ve kemiklerinden tamamen temizleyerek kedinize verebilirsiniz.

Kedilere Mama Dışında Ne Verilir?

Kedi ne yer sorusu genellikle hepimizin kafasını karıştırmaktadır. Veterinerler tarafından tavsiye edilen asıl şey kedilerin sağlıklı kuru mama tüketmeleridir. Ancak ara sıra kedinize başka besinler de vermek istiyorsanız bu noktada dikkatli olmalısınız. Her besin kediniz için yararlı değildir.

Gelin bu noktada sizlere önerebileceğimiz besinler nelermiş bir bakalım.

Kediler Ev Yemeği Olarak Ne Yer?

kediler-en-cok-ne-yemeyi-sever

Kedilerin ihtiyacı olan vitamin ve proteinleri alabilmeleri için beslenme düzenleri sağlıklı bir kuru mamadan oluşmalıdır. Fakat ara sıra onlar için ödül niteliğinde öğünler de vermek isteyebilirsiniz.

Bu noktada market mamalarından tamamen uzak durarak ev içerisinde hazırladığınız sağlıklı öğünlere ağırlık vermeniz önemlidir. Özellikle kediler evde ne yer sorusunu merak ediyorsanız işte bu kritik sorunun cevabı.

Haşlanmış Balık

Kedilerin çok sevdiği ve oldukça besleyici olan haşlanmış balık, dostunuz için harika bir tercih olacaktır. Haşlanmış balığın içerisinde yağ ve tuz olmaması kedinizi pek çok sağlık problemine karşı koruyacaktır. Ayrıca bu besinin zengin içeriğiyle kediniz için hem sağlıklı hem de doyurucu bir ara öğün olduğunu söyleyebiliriz.

Sebze ve Et Püresi

Yine yukarıda önerdiğimiz gibi evinizdeki; patates, havuç, brokoli, kabak gibi besleyici sebzelerle tavuk ya da ciğerleri haşlayıp püre haline getirebilirsiniz. Kediler için oldukça keyifli olan bu ara öğünler bir o kadar da besleyici.

Haşlanmış Yumurta

Kedilerin bir diğer sevdiği besin haşlanmış yumurtadır. Protein kaynaklı bir besin olmasıyla kediler için oldukça faydalıdır ve ara sıra kedilerinize gönül rahatlığıyla verebilirsiniz. Kullandığınız standart kuru mamayı bırakmadan ek olarak kedinize yumurta verebilirsiniz.

Kediler için Zararlı Yiyecekler

kediler-icin-zararli-yiyecekler

Ne yazık ki söz konusu kedi beslenmesi olduğunda kalıplaşmış olarak doğru bildiğimiz yanlışlar oldukça fazla. Eğer siz de bir kedi sahibiyseniz, kedinizin beslenme düzenine dikkat etmeniz oldukça önemli. Gelin bu yazımızda kediniz için doğru bildiğiniz yanlışlar nelermiş onları inceleyelim.

Tavuk Tüketimi

Kedilerin beslenmesiyle ilgili yanlış bilinen en temel besin tavuk tüketimidir. Bilinenin aksine tavuk tüketimi kediler için yararlı değildir. Nadiren ödül niteliğinde verilen tavuk, herhangi bir sorun teşkil etmese de devamlı tavuk tüketimi veterinerler tarafından tavsiye edilmemektedir. Ayrıca tavuğun fazla tüketimi kedilerinizin ciğerlerinde yağlanma gibi sorunlar meydana getirebilmektedir.

Tavuk konusunda bir diğer önemli nokta ise kedilerinize kesinlikle tavuk kemiği vermemenizdir. Sağlık açısından pek çok tehlike oluşturan tavuk kemiği, evcil ya da sokak kedisi fark etmeksizin hiçbir kediye verilmemelidir.

Süt Tüketimi

İçeriğindeki laktoz sebebiyle kedilerin sindirim sistemlerini zorlayan inek sütü veterinerler tarafından tavsiye edilmemektedir. Özellikle söz konusu yavru kedilerse inek sütünden kesinlikle uzak durulması gerekmektedir.

Eğer çok zorda kaldıysanız ve yetişkin kedi için süt kullanmak istiyorsanız suyla karıştırmanızı tavsiye edebiliriz. Ölçüsü ise yarı yarıya olmalıdır. 0-8 haftalık yavru kediler içinse veteriner kontrolünde yalnızca süt tozu kullanılmalıdır.

Çiğ Et ve Balık

Çiğ et tüketimiyle ilgili ne yazık ki bilgi kirliliği oldukça fazladır. Kedilerin çiğ et ve balık tüketmesi tıpkı insanlarda olduğu gibi zehirlenmelere yol açabilir. Her ne kadar çiğ besin kedilerin doğasında var gibi düşünülse de, günümüzde kedilerin evcilleştirilmiş olması bağışıklıklarını da hassas hale getirmiştir. Bu yüzden çiğ besinler kedinizde parazit ya da çok daha ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir.

Balık Kılçığı

Kediler için bir diğer tehlikeli besin balık kılçıklarıdır. Balık kılçıkları hem kedinizin boğazına takılabilir hem de bağırsaklarına batarak yırtılmalara sebep olabilir. Bu durum kontrol edilmezse ne yazık ki kedinizi kaybedebilirsiniz. Bu yüzden ev ya da sokak kedisi fark etmeksizin kedilere balık kılçığı kesinlikle verilmemelidir.

Tavuk Kemiği

Tıpkı balık kılçığı gibi tavuk kemikleri de kediler için çok tehlikelidir. Kediler için hayati risklere sahip tavuk kemiklerini hiçbir hayvana vermemeniz gerektiğini unutmamalısınız. Veterinerlerin önemle üzerinde durduğu balık kılçıkları ve tavuk kemiklerini kedilerinizden uzak tutmalısınız.

Tatlı Yiyecekler

Kedileriniz sağlıklı bir ömür sürmesi için dengeli beslenmeleri oldukça önemlidir. Bu beslenme şekli içerisinde en olmaması gereken ürünler şeker içerikli gıdalardır. Şeker tüketimi hem kediler hem de köpekler için ciddi sağlık problemlerine sebep olur.

Dondurma, çikolata, sütlaç ya da herhangi bir şekerli tatlıyı kesinlikle hayvanlarınızdan uzak tutmalısınız. Şeker tüketimi ileriki süreçlerde kalp, şeker, görme bozukluğu ya da obezite gibi pek çok sağlık problemine sebep olabilir.

Kedi Beslenme Listesi

kedii-beslenme-listesii

Kedi beslenmesi söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken ilk unsur doğru mamaları doğru miktarda tüketmeleridir. Kediler doğaları gereği protein ağırlıklı beslenmesi gereken hayvanlardır.

Bu yüzden beslenme düzenleri de bu doğrultuda olmalıdır. Bu noktada bir diğer önemli olan şey bebek kedi ne yer, sokak kedisi ne yer ve evcil kediler ne yer şeklinde kategoriler yapmaktır.

Et türleri

İster evcil kediniz olsun ister sokak kedilerini besleyin, protein açısından zengin et tüketmeleri kediler için önemlidir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta bu besinlerin çok fazla verilmemesidir.

Söz konusu bebek kediler olduğunda ise 3 haftalık bebek kediler ne yer sorusuna et cevabını veremeyiz. 3 ya da 4 haftalık kediler anne sütüyle beslenmelidir. Et türleri onların beslenme şekline uygun değildir.

Sebze ve Meyveler

Kediler sebze ve meyve tüketebilen canlılardır. Fakat her sebze ve meyve tüketmeleri için uygun değildir.

Yiyebilecekleri sebze ve meyveler arasında patates, havuç, brokoli, bezelye, kabak, yaban mersini ve böğürtlen vardır. Kedilerin kesinlikle yememesi gereken sebze ve meyveler ise üzüm, turunçgiller, soğan ve sarımsaktır.

Tahıllar

Kulağa biraz tuhaf gelse de kediler tahıl tüketebilir. Hatta birçok kuru mama içerisinde tahıl bulunmaktadır. Kedilerin tüketebileceği tahıllar arasında yulaf, arpa ve buğday vardır.

Hayvansal Gıdalar

Süt, peynir, yoğurt gibi gıdalar protein açısından zengindirler. Fakat süt ve yoğurt içerisinde laktoz bulundurduğundan dolayı kedilerin sindirim sistemlerini zorlayabilir.

Veterinerler tarafından tavsiye edilen çok az miktarda, arada sırada bu hayvansal gıdaları kedilerinize verebileceğinizdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir