Kediler Köpek Maması Yer mi? Köpek Maması Kediye Verilir mi?

kedi-kopek-mamasi-yer-mi-muhiku-blog

Hem kedisi hem de köpeği olan insanlar için kedi ve köpeklerin birbirlerinin mamalarını yemeleri sık rastlanan bir durum. Ancak bu ne kadar doğru? Biz bu yazımızda genellikle kediler köpek maması yer mi kısmına odaklanacağız. Böylelikle bu konuda aklınızda yer alan soru işaretlerini ortadan kaldıracağımıza inanıyoruz.

evcil-hayvan-urunlerini-kesfet

Ancak kediler köpek maması yer mi konulu yazımıza geçmeden önce, bu içerikte olmazsa olmaz olduğunu düşündüğümüz kutulardan bahsedelim. Geleneksel hediyelerden sıkılanların adresi Muhiku, artık kedi ve köpekler için de özel kutular hazırlıyor.

Hem kediniz hem de köpeğiniz için bu keyifli kutuları temin edebilir, mutluluğu birlikte tadabilirsiniz. Ayrıca, bu kutular sayesinde kedi ve köpek sahibi insanlar için hediye seçmek sizi hiç zorlamayacak.

Muhiku ekibinin özenle hazırladığı kedi kutusunda malt, ödül maması, oyuncak gibi şeyler yer alıyor. Köpekler için tasarlanan kutunun içinde ise diş kaşıyıcı, tüy toplayıcı, yıkama aparatı ile yine oyuncak ve ödül maması bulunuyor.

Bu keyifli ürünlerle dostlarımız mutlu vakitler geçirecek ve daha huzurlu olacaklardır.

Artık yazımıza geçebilir ve ”köpek mamasını kedi yer mi?”, ”kedi mamasını köpek yer mi?” gibi sorulara birlikte cevap arayabiliriz. Keyifli okumalar dileriz.

Kedi ve Köpek Maması Aynı mı?

kedi-kopek-mama

Sıklıkla kedi ve köpek aynı mamayı yer mi gibi sorularla karşılaşıyoruz. Çünkü bu iki dostumuz arada birbirlerinin mamalarını yemeye yeltenebiliyor. İsterseniz öncelikle kedi ve köpek maması arasındaki farklar neymiş bir bakalım.

Aslında, kediler ve köpekler farklı beslenme alışkanlıklarına  sahipler. Bunun yanında ihtiyaçları da birbirinden farklı. Tam olarak bu sebeple de birbirine çok benzer görünen bu iki mama çok farklı maddeler içeriyor.

Kedi, zorunlu etobur bir hayvan iken köpek omnivor bir hayvandır. Kedinin temel ana besini olan etle beslenmesi ve belli bir miktarda yağ ve protein alması gerekir. Köpekler için ise durum böyle değildir.

Yalnızca et tüketmek zorunda olmadıkları için köpek mamalarında farklı türde besinler de vardır. Üstelik köpek mamalarında, kedilerinkinde olduğu kadar yağ ve protein olmak zorunda da değildir.

Ayrıca, kedi mamalarında A vitamini bulunmalıdır ancak köpek mamalarında buna ihtiyaç yoktur. Bunun yerine köpek mamalarında beta-karoten bulunabilir. Köpekler bu maddeyi kendiler A vitaminine dönüştürebilir.

Hepsinden önemlisi, kedi mamalarında kesinlikle yer alması gereken ancak köpek mamalarında olmayan taurindir. Kedilerin vücudunda taurin adı verilen amino asit yoktur. Kedi, kendi kendine bu asidi üretemediği için dışarıdan alması gerekir.

Bundan ötürü, kedi mamalarında taurin bulunması zorunludur. Ancak köpekler taurin adlı amino asidi kendileri ürettiği için köpek mamalarında taurin bulunmaz.

Görüldüğü üzere, taurin kedilerin alması gereken, zorunlu bir amino asittir. Peki kedilerde taurin eksikliği neye sebep olur?

  • uyuşukluk
  • sindirim sistemi bozukluğu
  • diş çürümesi
  • retina hücrelerinde dejenerasyon
  • bağışıklık sistemi bozukluğu

Bunların yanında, kedinin uzun süre taurin eksikliği yaşaması,  kalp kasının inceldiği bir kalp hastalığı olan dilate kardiyomiyopatiye de neden olabilir.

Köpek Mamasını Kedi Yer Mi?

kedi-ve-kopek-mama

O halde kediler kopek mamasi yiyebilir mi? Hem evet hem hayır. Eğer kediniz arada ve az miktarda köpek maması yiyorsa bunda bir sorun yoktur. Ancak sık sık köpek mamasıyla beslenmesi kedinin sağlığı için olumsuz bir etki yaratır. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi kedi ve köpeğin beslenme alışkanlıkları ve ihtiyaçları farklıdır.

Köpek mamasında yer alan besinler, bir kedinin beslenmesi için yeterli değildir. Bu sebeple düzenli bir şekilde köpek maması yiyorsa yeterli besin alamamaya başlar. Bu da bağışıklığının zayıflaması gibi etkilere yol açacaktır. Kedi daha az et tükettikçe hastalıklara karşı zayıf bir hale gelmeye başlar.

Eğer kediniz arada köpeğinizin mamasından yiyorsa bunu dert etmeniz gerekmiyor. Ancak bu durum ileri giderse ve sık sık yemeye başlarsa, köpeğinizi mamasından yemesini engellemeniz gerekir. Ayrıca, kedinizin mide sorunu gibi sorunları varsa, kediler köpek maması yer mi sorusuna vereceğimiz cevap elbette yememesi gerektiği olacaktır.

Yavru Kedi Köpek Maması Yer mi?

Peki ya minik dostumuz yavru kedi köpek maması yer mi? Yavru kedilere köpek maması verilip verilemeyeceği de çok merak edilen sorulardan biri. Bu konuda başta söyleyeceğimiz şey, bir yavru kedi için en iyi şeyin anne sütü olduğudur.

Ancak söz konusu daha büyük bir yavru olduğunda mama düşünülebilir. Yavru kedilerin gelişiminde et çok büyük bir yer tutar. Bu sebeple sağlıklı bir şekilde gelişebilmeleri için içinde bol protein bulunan kedi mamalarından yemesi gerekir. Köpek mamasında bulunan protein miktarı yavru kedi için yeterli değildir.

Sokak Kedileri Köpek Maması Yer mi?

sokak-kedileri-kopek-mamasi-yer-mi

Kediler köpek maması yiyebilirmi? Evdeki tüylü dostlarımız kadar sokaktaki kedilerin nasıl beslendiği de önemlidir. Sokaktaki kediler köpek maması yer mi? Sokaktaki dostlarımız için durum farklıdır. Çünkü sokaktaki kediler evimizdeki kediler gibi sağlıklı beslenemiyor ve oldukça zor şartlarda yaşıyor.

Sokak kedileri, seçme şansları olmadığından genelde ne bulursa onu yiyorlar. Ev yemeği, köpek maması, kedi maması… Sokak kedileri için de en sağlıklısı elbette kedi mamasıdır.

Yine de sokak kedisi arada bulduğu köpek mamasını yediğinde bir sorun oluşmaz. Elinizde kedi maması bulunmadığı zamanlarda, köpek mamasının yanına protein de alması için tavuk haşlayıp koyabilirsiniz.

Kediler Köpek Yaş Maması Yer mi?

Köpeğinize mama koyduğunuzda kedinizin ondan önce ona ulaşıp mamayı yediğine şahit olabilirsiniz.

Öncelikle, kediler beklenmedik şeyler yapabilen hayvanlar ve çok da meraklılar. Bunun farkına varın ve bu tarz davranışlarını garipsemeyin. Şimdi sorumuza dönelim, kediye köpek yaş maması verilir mi?

Eğer kediniz arada sırada bu tarz hareketler yapıyorsa endişelenmeniz gerekmiyor. Kediler kuru ve yaş köpek mamalarından yemek isteyebilirler. Önemli olan bunu ana besin haline getirmemeleri. Veterinerler de kedilerin kendi mamalarının yanında arada bir köpek maması yemesinin bir soruna yol açmayacağını söylüyor.

Kediye Köpek Maması Verilir mi?

kediler-köpek-mamasi-yer-mi-köpek-mamasi-kediye-verilir-mi

Bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır. Zor durumda kaldıysanız ve elinizde kedi maması yoksa kedinize köpek maması verebilirsiniz. Ancak bazı durumlarda kedilerin köpek maması tüketmemesi gerektiğini unutmayın.

Eğer kediniz:

  • Kusma
  • İshal
  • Obezite
  • Böbrek rahatsızlıkları
  • Karaciğer rahatsızlıkları
  • Pankreas rahatsızlıkları

gibi sorunlar yaşıyorsa, kedinize köpek maması vermemeniz daha iyi olur. Bu gibi durumlarda veterinerinize danışarak hareket edebilirsiniz.

Köpek Mamasını Kedi Yerse Ne Olur?

kopek-mamasini-kedi-yerse-ne-olur

Yukarıda da belirttiğimiz gibi burada önemli olan ölçüttür. Eğer kediniz nadiren gelip köpeğinizin mamasını yiyorsa herhangi bir sorun ortaya çıkmaz. Ancak kediniz bu işi biraz abartıp ana beslenme maddesi olarak köpek maması yiyorsa, bu durumda veterinere gitmeniz gerekir.

Daha önce de üstünde durduğumuz gibi, bir kedinin köpek mamasıyla yeterli protein miktarı alması imkansızdır. Aynı şekilde taurin adlı amino asit de köpek mamasında yoktur, bundan ötürü kediniz ciddi sağlık sorunları yaşayabilir.

Lafı toparlamak gerekirse, kediler köpek maması yer mi sorusunun en iyi cevabı, ”ölçülü olduğu müddetçe yiyebilir” olur. Size kediniz ve köpeğinizle birlikte sağlıklı ve mutlu günler dileriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da ilginizi çekebilir